Реклама
Реклама
Реклама

Як оголосити себе банкрутом? Все про банкрутство фізичних осіб

  1. Закон про банкрутство фізичних осіб
  2. Основні положення закону про банкрутство
  3. Які зміни плануються в новій редакції закону про банкрутство фізосіб?
  4. Як оголосити себе банкрутом?
  5. Фізична особа оголошено банкрутом - що далі?
  6. Чи може індивідуальний підприємець оголосити себе банкрутом?
  7. Чи можна визнати фізичну особу банкрутом проти його волі?
  8. Чи можна оголосити себе банкрутом без звернення до суду?

Після того, як в грудні 2014 року був підписаний новий федеральний закон N 476-ФЗ, банкрутство фізичних осіб стало реальністю. Незважаючи на те, що про банкрутство фізичних осіб вже давно велися розмови з законодавчих колах, тільки зараз можна говорити про те, який механізм буде застосовуватися для визнання боржника банкрутом.

У цій статті ми детально зупинимося на важливих моментах, пов'язаних з процедурою визнання фізосіб і індивідуальних підприємців банкрутами.

Закон про банкрутство фізичних осіб

Впродовж останнього десятиріччя велися активні суперечки щодо закону про банкрутство фізичних осіб, обговорення якого викликало безліч запитань. Однак, в банкрутство фізосіб є дві сторони медалі, так наприклад, з одного боку прийнятий закон дозволяє опинилися в складній фінансовій ситуації людям вирішити проблему з непомірними боргами, але для кредиторів це може обернутися серйозними фінансовими збитками, саме тому було важливо дотримати баланс. Незважаючи на всі розбіжності, закон про банкрутство фізичних осіб було прийнято і підписано в грудні 2014 року - N 476-ФЗ «Про внесення змін до Федерального закону« Про неспроможність (банкрутство) »і окремі законодавчі акти РФ у частині регулювання реабілітаційних процедур, які застосовуються в відношенні громадянина-боржника ».

Основні положення закону про банкрутство

Федеральний закон про банкрутство фізичних осіб покликаний закріпити право звернення до суду будь-якого громадянина з проханням визнати його банкрутом в тому випадку, якщо борги перевищили позначку півмільйона рублів (500 000 руб), а доходу для погашення боргів недостатньо, тобто на протязі 3 місяців боржник не в змозі платити по боргах, згідно Ст. 213.3 Федерального закону N 127-ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)». Закон передбачає альтернативні шляхи виходу з кризової ситуації для обох сторін, як неспроможного позичальника, так і опинився перед фактом невиплат кредитора - реструктуризація боргу або підписання мирової угоди між кредитором і боржником.

Положеннями закону «Про неспроможність (банкрутство)» передбачена можливість оголосити себе банкрутом не тільки фізичній особі, а й будь-якому громадянину, який зареєструвався як індивідуальний підприємець, тепер він теж має право звернутися до суду з відповідною заявою - закон про банкрутство фізичних осіб поширюється і на них.

Подавати заяву про банкрутство фізичної особи може як боржник, так і кредитор. Тут є одна важлива умова - необхідно, щоб прострочення обов'язкових платежів становила не менше трьох місяців.

Перед тим, як прийняти рішення і оголосити себе банкрутом, слід визначитися з судовою інстанцією для подачі відповідної заяви. З огляду на основні положення прийнятого закону, в разі, якщо громадянин не займається підприємницькою діяльністю, процедура банкрутства фізичних осіб здійснюється судами загальної юрисдикції. В тому випадку якщо громадянин зареєстрований як індивідуальний підприємець, і вирішив оголосити себе банкрутом , То йому слід звернутися в арбітражний суд. Саме цей орган займається прийомом і розглядом заяв про банкрутство ІП (індивідуальних підприємців).

Які зміни плануються в новій редакції закону про банкрутство фізосіб?

Як ми вже згадали, закон про банкрутство фізичних осіб був підписаний Президентом РФ, але не дивлячись на те, що він був прийнятий і підписаний в грудні 2014 року, вступ в силу передбачалося з 1 липня 2015 року. Однак, практично напередодні липня було вирішено відстрочити вступ в силу закону до 1 жовтня 2015 року . Депутати, у черговий раз відтермінувавши вступу в силу цього закону, надали судовим інстанціям час для детального ознайомлення з положеннями та механізмами дії нового ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)».

Ще до вступу закону в силу, Верховний Суд РФ виступив з ініціативою передачі справ про особисте банкрутство громадян на розгляд до арбітражних судів, які на сьогоднішній день мають непогану практику у справах аналогічного складу. Але тут є проблема - арбітражні суди розташовуються лише в обласних центрах, і даний факт може розцінюватися як порушення принципу доступності правосуддя. Одним з варіантів забезпечення принципу доступності правосуддя при розгляді арбітражними судами заяв про банкрутство фізичних осіб і індивідуальних підприємців може стати проведення судові засідання в режимі онлайн.

Як оголосити себе банкрутом?

Багато громадян цікавляться, як оголосити себе банкрутом фізичній особі. Порушення справ про банкрутство фізичної особи здійснюється тільки на підставі письмової заяви, або неспроможного громадянина, або кредитора. Законом передбачається можливість визнання банкрутства і після смерті громадянина. У таких ситуаціях із заявою в суд звертаються або родичі померлого боржника або самі кредитори.

Порядок дії обох сторін для оголошення банкрутом фізичної особи, так само як і процедуру судового розгляду заяви про банкрутство стверджує новий Федеральний закон від 29.12.2014 N 476-ФЗ «Про внесення змін до Федерального закону« Про неспроможність (банкрутство) ».

Умови, при яких можна оголосити про банкрутство:

  • Заборгованість позичальника перевищує суму в 500 000 рублів
  • Протягом 3 місяців боржник не виконував зобов'язань по боргу

Після того як запущена процедура банкрутства фізичної особи проводиться оцінка платоспроможності неспроможного громадянина. Головне завдання суду - з'ясувати, чи є у боржника власність, яку можна виставити на торги і реалізувати з метою погашення наявного боргу. Також аналізується можливість отримання доходу, який піде в рахунок сплати боргу. В цей же час буде призначений керівник у справах банкрута і приймається ряд заходів з метою забезпечення майна боржника в цілості. У той момент, коли буде запущена процедура банкрутства, суд зобов'язаний повідомити про це всіх відомих кредиторів (адже їх може бути кілька, а заяву про визнання фізособи банкрутом міг написати тільки один з кредиторів) - їм надається два місяці, щоб вони змогли пред'явити боржникові свої вимоги через суд.

Фізична особа оголошено банкрутом - що далі?

Суд розглядає заяву про банкрутство і може прийняти одне з трьох рішень:

  1. Укладення мирової угоди - за новим законом про банкрутство мирова угода укладається, якщо сторони домовилися і пішли на компроміс у вирішенні боргової суперечки. Наприклад, кредитор погоджується прийняти в рахунок погашення всього боргу частина майна боржника або певну грошову суму (навіть якщо ця сума менше розміру боргів).
  2. Реструктуризація боргу (боргів) - дане рішення можливо тоді, коли у неспроможного боржника є хоч якісь доходи, які б дозволили щомісяця виплачувати кредиторам суму, визначену судом з тим розрахунком, щоб залишилися коштів вистачало банкруту для проживання. Варто відзначити, що реструктуризація боргу при банкрутстві обмежена терміном на три роки, після чого кредитори не мають права на претензії до боржника, який пройшов процедуру банкрутства.
  3. Організація торгів - коли ситуація не дозволяється укласти мирову угоду, і у банкрута немає джерел доходів, щоб реструктуризувати борги, то суд може призначити управителя, який, провівши опис майна боржника, організовує торги. Після завершення торгів вся виручена від продажу майна банкрута сума йде в рахунок погашення послуг керуючого (певний відсоток) та кредиторів, розподіляючись пропорційно сумі боргів перед ними.

Важливим є той факт, що новий закон наказує припинення застосування щодо боржника будь-яких штрафних санкцій, пені та неустойок за боргами після рішення суду про визнання його банкрутом! Статус банкрут зберігається за людиною протягом 5 років після рішення суду.

Чи може індивідуальний підприємець оголосити себе банкрутом?

Деяких індивідуальних підприємців цікавить питання, як в разі критичної фінансової ситуації вирішити питання з кредиторами, чи може і як оголосити себе банкрутом якщо ти ВП. Згідно з новим законом справу про банкрутство індивідуального підприємця розглядатиметься в такому ж порядку, як і у випадку з фізичними особами, які не здійснюють підприємницьку діяльність. Основною відмінністю є той факт, що справа буде розглядатися арбітражним судом.

При банкрутство індивідуального підприємця важливо яким чином виникли борги, які останній не може оплатити, чи мають борги ставлення до його підприємницької діяльності або це були позики, які не мають ніякого зв'язку з його бізнесом. Наприклад, борг виник у громадянина у зв'язку з взяттям кредиту на розвиток бізнесу - в цьому випадку буде арбітражним судом розглядатися справа про визнання банкрутом індивідуального підприємця. А якщо громадянин брав кредит на покупку дорогого автомобіля, то це справа про банкрутство фізичної особи та банкрутство розглядатиме суд загальної юрисдикції.

Чи можна визнати фізичну особу банкрутом проти його волі?

Кредиторів, які не можуть отримати з боржника борги, цікавить питання, чи можна визнати фізособа банкрутом, якщо сам неплатник не бажає ініціювати і здійснювати процедуру банкрутства. Раніше ми вже говорили, що в цьому випадку відповідну заяву в суд може подавати сам кредитор. Надалі вся процедура буде проводитися за схемою, яка працює в разі, якщо заява про визнання фізичної особи банкрутом подає сам громадянин. А саме суд, і три варіанти рішення - реструктуризація, мирова угода або призначення керуючого і оголошення торгів, на яких з молотка піде майно банкрута в рахунок оплати боргів.

Чи можна оголосити себе банкрутом без звернення до суду?

Громадяни, що потрапили в скрутне фінансове становище, задаються питанням, чи може фізособа оголосити себе банкрутом, не звертаючись до суду? Ні це не можливо. Щоб боржника визнати банкрутом, необхідно в обов'язковому порядку звернутися в судові інстанції, написати заяву і пройти строго визначені законом судові процедури. У цьому випадку суд виступає свого роду гарантом дотримання прав обох сторін і законності прийнятого рішення.

З огляду на вищесказане, можна підвести підсумки і сказати, що новий федеральний закон «Про неспроможність (банкрутство)», що дозволяє визнати фізичну особу банкрутом, є не тільки очікуваним, але і своєчасним.

Тим більше, в умовах економічної кризи і посилення становища значної кількості позичальників, закон дозволить боржникам і кредиторам вирішити свої фінансові суперечки в законному порядку.

Як оголосити себе банкрутом?
Фізична особа оголошено банкрутом - що далі?
Чи може індивідуальний підприємець оголосити себе банкрутом?
Чи можна визнати фізичну особу банкрутом проти його волі?
Чи можна оголосити себе банкрутом без звернення до суду?
Які зміни плануються в новій редакції закону про банкрутство фізосіб?
Як оголосити себе банкрутом?
Фізична особа оголошено банкрутом - що далі?
Чи може індивідуальний підприємець оголосити себе банкрутом?
Чи можна визнати фізичну особу банкрутом проти його волі?