Реклама
Реклама
Реклама

11 країн на межі банкрутства. Україна - в їх числі

  1. Країни-боржники з усього світу ризикують опинитися банкрутами і оголосити дефолт
  2. Лузери світової економіки
  3. проблеми відстаючих
  4. Еквадор
  5. Єгипет
  6. Пакистан
  7. Венесуела
  8. Аргентина
  9. Беліз
  10. Куба
  11. Кіпр
  12. Греція
  13. Ямайка
  14. Україна

10:23

Країни-боржники з усього світу ризикують опинитися банкрутами і оголосити дефолт

Країни-боржники з усього світу ризикують опинитися банкрутами і оголосити дефолт

Аргентина попереду планети всієї

Після декількох років запеклих судових баталій з кредиторами, Аргентина оголосила дефолт за своїми боргами, відповідно до даних агентства Standard & Poor's. Після невдалої спроби домовитися з кредиторами після попереднього дефолту в 2001 році, країна пропустила платежі по облігаціях 31 липня, спровокувавши оголошення дефолту. Станом на сьогодні рейтингове агентства Moody's Investors Service і Міжнародна асоціація свопів і деривативів, ще не оприлюднили заяви, що підтверджують дефолт.

Аргентина - не єдина країна, якій не вдалося виплатити свій борг в останні роки. Крім цього, це далеко не єдина держава з дуже поганим кредитним рейтингом. Поряд з Аргентиною, Moody's в даний час дає перелік 10 країн з рейтингом Caa1 або гірше. Рейтинг Caa1 на кілька щаблів нижче Ba1, який теж уособлює істотний кредитний ризик. На основі рейтингів від Moody 's Investors Service, є 11 країн, схильних до ризику дефолту.

Лузери світової економіки

Країни з найнижчим кредитним рейтингом значно відрізняються один від одного. Вони охоплюють всю земну кулю, від Греції і України в Європі, Пакистану в Азії, до Еквадору, Венесуели і Белізу в Південній Америці. Ці країни також страждають від абсолютно різних проблем. Деякі з них, такі як Україна і Єгипет, зобов'язані падіння рейтингів політичних умов. Інші, такі як Беліз і Еквадор, насправді останнім часом піднялися в рейтингах завдяки поліпшенню фінансових позицій. Коли уряд має великий борг по відношенню до розміру економіки, його кредитний рейтинг може значно знизитися.

Три країни зі списку схильних до ризику дефолту мали найвищі в світі рівні боргу, в розмірі 120% від ВВП або більше, по оцінках на 2014 рік. За даними Міжнародного валютного фонду, борг Греції, згідно з прогнозами, скоро досягне майже 175% ВВП, що перевищує показники будь-якої іншої країни, за винятком Японії. Проте, не всі країни з низьким рейтингом мають великий держборг. Наприклад, державний борг Еквадору, за даними МВФ, складе всього 24,8% від ВВП в 2014 році - виключно низький показник.

проблеми відстаючих

У багатьох випадках, ці країни просто не мали доступ на міжнародні ринки облігацій, через маленького обсягу фінсектора, або незакритих угод по реструктуризації боргу. Запозичення коштів на міжнародному ринку облігацій може бути досить дорогим для країн з поганим кредитним рейтингом. Країни повинні платити високі процентні ставки по боргах, тому що інвестори вимагають велику плату за більш ризиковані інвестиції. Часто країни, щоб мати доступ до міжнародних ринків облігацій, роблять це в інших валютах. Наприклад, у таких країн, як Аргентина, Ямайка, Беліз, і Україна є випущені облігації в іноземних валютах. Основна причина для використання світових валют, таких як долар, ієна і євро - це те, що їх темпи інфляції, як правило, набагато нижче, ніж в валютах країн-емітентів. Це означає, що інвестори не повинні турбуватися про падіння вартості своїх інвестицій.

Насправді, інфляція є основною проблемою в ряді країн з найгіршими кредитними рейтингами. В одній з таких країн, Венесуелі, інфляція, як очікується, перевищить 50% в 2014 році. Темпи інфляції Аргентини, ймовірно набагато вище, ніж повідомляє місцевий Госстат.На основі кредитних рейтингів, що надаються Moody 's Investors Service, 24/7 Уолл-стріт були розглянуті 11 країн з кредитним рейтингом Caa1 або гірше. Рейтинг цього рівня свідчить про значні кредитні ризики. Оскільки багато з цих країн мають значний борг в інших валютах або слабкі валюти, використані рейтинги іноземних валют. Ось ці 11 країн, схильних до ризику дефолту.

Еквадор

Коли Еквадор оголосив дефолт в 2008 році, президент Рафаель Корреа описав борг нації як "аморальний" і "незаконний". З 2008 року, країна викупила значну частину своєї простроченої заборгованості і випустив нові облігації вперше з моменту дефолту. За даними МВФ, економічне зростання в Еквадорі був відносно стабільним в останні роки, і, згідно з прогнозами, збільшиться на 4,2% знову в 2014 році.

Єгипет

Політичні хвилювання в Єгипті в останні роки стурбували інвесторів, агентство Moody 's знизило рейтинг Єгипту до Caa1 в березні 2013 року Але, незважаючи на низький кредитний рейтинг країни, прибутковість єгипетських облігацій впала нижче 5% в червні, і в Moody' s відзначили прихильність президента Єгипту Абдель Фаттах ель-Сісі скорочення бюджетного дефіциту уряду у фінансовому році, починаючи з 1 липня 2014 року.

Пакистан

У квітні цього року Пакистан випустив перші за сім років облігації, вклавши приблизно $ 2 млрд в доларові боргові зобов'язання. Пакистан має кредитну доларову лінію на кілька мільярдів від МВФ, але вона залежить від впровадження структурних реформ в економіці. Збір податків залишається головною проблемою в країні, приблизно один з 200 громадян, подає податкову декларацію. Загальний борг країни становить приблизно 64% ​​від річного ВВП.

Венесуела

Адміністрація президента Ніколаса Мадуро планує випустити облігації через державну нафтову компанію, Петролеос де Венесуела, щоб підвищити доступність іноземної валюти в країні. Більша кількість іноземної валюти зможе допомогти приборкати інфляцію в Венесуелі, яка становила на 40,7% в 2013 році, проте ненадовго.

Аргентина

Поточні проблеми Аргентини почалися ще в 2001 році, коли країна оголосила дефолт по 100 мільярдний борг. Тоді як більшість власників облігацій країни погодилися реструктуризувати борги, кілька інвесторів відмовилися, і після рішення американського суду країна зіткнулася з перспективою ще одного дефолту.

Беліз

Беліз є крихітним латиноамериканською державою з населенням менше півмільйона жителів. Країна потерпає від боргових проблем протягом багатьох років, але після реструктуризації боргів, Moody 's підвищило кредитний рейтинг Белізу до Caa2 зі стабільним прогнозом.

Куба

У квітні, Moody 's знизило кредитний рейтинг Куби до Caa2 зі стабільним прогнозом. Нещодавно Росія оголосила, що вона списала велика частина боргу Куби, значно скоротивши зобов'язання країни. Крім цього, Куба не виплачує відсотки за своїми боргами і її облігаціями рідко торгують.

Кіпр

У березні минулого року, Кіпр отримав кредит 10 млрд євро від МВФ, Європейського центрального банку та Європейської комісії, щоб врятувати свою банківську систему від банкрутства. Незважаючи на рейтинг кіпрських облігацій Саа3, Moody 's з оптимізмом дивиться на майбутнє країни.

Греція

За даними Мінфіну Греції, майже 90% облігацій останнім часом були випущені для інвесторів за межами Греції, що свідчить про те, що міжнародні інвестори починають розглядати грецькі державні облігації в якості гарною інвестицією. Проте, рівень безробіття в країні становить 26%, а дефляція загрожує подальшому розвитку.

Ямайка

Велика угода по облігаціях, недавно укладена Ямайкою, показує збільшення довіри інвесторів до країни. Незважаючи на повільний зростання і рівень безробіття, Ямайка скоротила державні витрати, крім того, уряд очікує збалансований дефіцит бюджету в 2014 році.

Україна

Після повалення президента Віктора Януковича в лютому, який був близьким союзником президента Росії Володимира Путіна, політична криза в Україні загострилася. У березні Росія анексувала український півострів Крим, насильство між урядом і проросійськими сепаратистами в східній Україні продолжается.Прі цьому, Росія позичила сусідові $ 3 млрд в грудні минулого року, коли Янукович ще керував країною. Угода була укладена з умовою автоматичного повного погашення облігацій, якщо державний борг України перевищить 60% ВВП. У зв'язку з цим, а також тривалою кризою, Moody 's знизило кредитний рейтинг України, а МВФ виключило прогнози по Україні зі свого останнього доповіді «Перспективи розвитку світової економіки».

за матеріалами 247wallst