Реклама
Реклама
Реклама

Як користуватися банкоматом?

Не секрет, що деякі люди, особливо старшого покоління, користується банкоматом виключно 2 рази в місяць - в день авансу і день зарплати Не секрет, що деякі люди, особливо старшого покоління, користується банкоматом виключно 2 рази в місяць - в день авансу і день зарплати. А багато хто так навіть до банкомату не підходять, отримують гроші з карт-рахунку в касі, тобто знімають всю суму відразу, щоб виключити використання карток з повсякденного життя. І це все пов'язано зі страхом: "А раптом гроші пропадуть з рахунку, а раптом картку проковтне цей залізний ящик?»

В наш час кожна сучасна людина повинна знати, як користуватися банкоматом, тим більше, що люди, які знають, як правильно користуватися банкоматом, можуть використовувати його функції більш ефективно, до того ж, це ще дуже зручно.

За допомогою банкомату ви можете позбавити себе від вимотують черг, заповнення квитанцій і спілкування з не завжди ввічливими касирами. Банкомат існує, щоб виробляти деякі грошові операції, наприклад:

  • зняти гроші з картки;
  • покласти гроші на карту;
  • заплатити за Інтернет-трафік;
  • заплатити за мобільний зв'язок;
  • подивитися залишок суми на вашій карті;
  • оплатити комунальні платежі;
  • погасити штрафи ГИБДД;

Незважаючи на те, що банкомати в наші дні досить різноманітні, існують певні правила користування банкоматами, які відмінно підходять для будь-яких апаратів. У будь-якому місці і у будь-якого типу банкомату є набір стандартних операцій і функцій. Незважаючи на те, що зовнішній вигляд банкоматів і їх розташування можуть бути найрізноманітнішими, ці функції і операції НЕ будуть нічим відрізнятися.

Почнемо з того, що кожна операція, проведена за допомогою банкомату, підтверджується видачею чека. Він є документом, що підтверджує проведення вами операції з карт-рахунком.
Якщо банкомат з якоїсь причини не видав чек, то за місцем видачі картки можна взяти роздруківку всіх операцій за будь-який проміжок часу, підтверджену печаткою банку та підписом касира.
Точно так само можна перевірити всі операції, що проводилися на вашу карт-рахунку. Наприклад, в повній мірі роботодавці переводять гроші, чи правильно у вас зняли гроші в магазині, ресторані і т.д.

Ніколи не записуйте пін-код (пароль доступу) на самій картці або папірці, що лежить в портмоне поруч з карткою, так як при втраті картки отримують масу проблем.
Вибирайте банкомати, що знаходяться в приміщенні банків, де добре організовано відеоспостереження. Якщо при спілкуванні з банкоматом у вас виникли труднощі або ви не знаєте як виконати на ньому операції з оплати стільникового зв'язку, кредитів, комунальних послуг ви зможете звернутися до співробітника банку, який дохідливо пояснить як користуватися банкоматом при здійсненні конкретної операції.

Пам'ятайте, що банкомат дозволяє вводити пін-код не більше трьох разів. Після цього карта автоматично блокується і для використання більш не придатна.

Обов'язково внесіть в телефонну книжку мобільного телефону номер телефону розрахунково-касового центру, щоб в разі втрати картки (той випадок, якщо ви не знаєте, де вона) тут же її заблокувати.

Часто можна спостерігати, що люди не можуть отримати гроші в банкоматі.
Вибирають стандартну суму під кнопочкою, натискають, а банкомат видає «Помилка обладнання» або ще що, іноді просто «випльовує» картку. Щоб цього не траплялося і щоб не втрачати час, завжди вибирайте кнопку «Інша сума» (може називатися інакше).

По-перше, ви відразу зможете побачити, чи є в банкоматі готівку, а по-друге, які купюри ще залишилися. Відповідно, ви можете набрати суму, еквівалентну присутнім купюрам.

Якщо ви помилилися у виборі операції або сумі, то не варто лякатися. Просто натисніть кнопку «Скасувати», банкомат поверне карту або повернеться в початкове меню.

Якщо все ж банкомат «з'їв» вашу картку, зверніться із заявою за місцем її видачі. Через деякий час вам її повернуть.

Як правило, банкомат прив'язаний до будь-якого банку (Сбербанк, Альфабанк, Сітібанк і т.п.), якщо банкомат прив'язаний до вашого банку, ви можете здійснювати грошові операції НЕ оплачуючи комісію. Якщо ж банкомат прив'язаний до будь-якого іншого банку, то на дисплеї апарата ви знайдете інформацію про суму комісії за проведення операції з вашому рахунком. Тому при отриманні нової картки або обміні старої обов'язково поцікавтеся, через банкомати яких банків, крім вашого, ви можете знімати гроші без комісії. Тобто з якими банками ваш банк уклав угоди про бескоміссіонном обслуговуванні. Часто доводиться спостерігати чергу в банкомат одного банку, але у який стоїть поруч банкомату іншого банку нікого немає, хоча гроші в ньому можна отримати без комісії.

І головне, коли користуєтеся банкоматом- не панікуйте в критичних ситуаціях. Більшість таких ситуацій усувається власноруч!

Читайте також:

Якщо банкомат обдурив ...

І це все пов'язано зі страхом: "А раптом гроші пропадуть з рахунку, а раптом картку проковтне цей залізний ящик?