Реклама
Реклама
Реклама

200 і 2000 рублів: коли банкомати та платіжні термінали почнуть приймати нові купюри?

Багато великих банків уже проводять адаптацію обладнання до прийому нових купюр

Багато великих банків уже проводять адаптацію обладнання до прийому нових купюр. QIWI почне адаптацію платіжних терміналів протягом жовтня. Всі роботи планується завершити в грудні поточного року.

Нові банкноти номіналів 200 і 2000 рублів були презентовані ЦБ і Держзнаком 12 жовтня. В цей же день вони надійшли в обіг в ті регіони, символи яких на них зображені - Севастополь і Далекий Схід. Масове введення в обіг нових купюр почнеться в грудні 2017 г. Нині банки і платіжні сервіси ведуть підготовку обладнання до прийому випущених грошей.

В Ощадбанку порталу PLUSworld.ru розповіли, що роботи з доопрацювання програмного забезпечення та по адаптації обладнання в зв'язку з введенням в обіг банкнот номіналом 200 і 2000 рублів були розпочаті заздалегідь під контролем Центробанку і в тісній координації з вендорами - виробниками лічильно-сортувального обладнання та пристроїв самообслуговування.

Переобладнання банкоматної мережі не буде потрібно, достатньо завантажити оновлені шаблони купюр в програму банкоматів

"На даний момент роботи з адаптації обладнання ще не завершені, понесені при цьому витрати не є значущими для банку. У міру надходження банкнот нових номіналів в регіони Сбербанк здійснюватиме перенастроювання пристроїв самообслуговування і устаткування для обробки банкнот, не перериваючи при цьому обслуговування клієнтів ", - повідомили в Ощадбанку.

При цьому в даний час банк проводить аналіз клієнтського попиту для дотримання етапності виконання робіт. "Для цього використовуються ретроспективні дані і накопичена банком статистика клієнтських звернень до пристроїв самообслуговування і в офіси банку. Маючи значний накопичений досвід в частині управління готівкової ліквідністю, банк може прогнозувати обсяг попиту на той чи інший номінал банкнот. Звісно ж, що з часом відбудеться природна оптимізація структури номіналів банкнот, що перебувають в обігу. Таким чином, за рахунок фактичного попиту будуть сформовані оптимальні настройки пристроїв самообслуговування, які дозволять і надалі надавати банківські послуги на високому рівні, без зростання операційних витрат на касово-інкасаторське обслуговування пристроїв самообслуговування ", - резюмували в Ощадбанку.

У ВТБ також ведуться роботи з підготовки банкоматів до прийому купюр номіналів 200 і 2000 рублів. Постачальники банкоматів приступили до оновлення шаблонів з прийому нових банкнот.

«Готові шаблони будуть встановлені на АТМ в позначені ЦБ терміни. Всі роботи проводяться партнерами банку в рамках діючих договорів », - повідомили PLUSworld.ru в прес-службі банку.

Член правління, операційний директор Пошта Банку Олена Мохначева розповіла, що глобального переобладнання банкоматної мережі не буде потрібно, достатньо завантажити оновлені шаблони купюр в програму банкоматів.

"Пошта Банк проводить заходи з підготовки банкоматів для роботи з новими купюрами. Постачальники банкоматів отримали зразки купюр і вносять зміни в програмне забезпечення. Завершити оновлення шаблонів і провести тестування процесів прийому і видачі купюр номіналом 200 і 2000 рублів банк планує до кінця поточного року. Розгортання процесів прийому нових купюр банк буде здійснюватися з урахуванням вимог Банку Росії ", - уточнила Е. Мохначева.

Системоутворюючий банк Республіки Крим РНКБ завершить налаштування обладнання в грудні 2017 г. Однак, за словами ЦБ, нові купюри вже надійшли в регіон.

"В даний час в РНКБ Банк (ПАТ) проходить налаштування обладнання для прийому нових купюр, яка буде завершена до моменту масового введення банкнот в обіг. Банк уже зараз відзначає великий інтерес до нових купюр у жителів півострова, обумовлений в тому числі зображенням видів Севастополя на банкнотах номіналом 200 рублів ", - пояснили порталу в прес-службі РНКБ.

В Связь-Банку планують провести всі необхідні роботи протягом трьох днів після надходження ПО від Центробанку.

"Масове поширення купюри в 200 і 2000 рублів отримають в Росії в грудні. ЦБ направить в банки і сервісні служби з обслуговування касової техніки програмне забезпечення по визначенню машиночитаємих ознак на банкнотах і опис захисних ознак, включаючи візуальні. Після отримання опису банк протягом трьох днів проведе всі необхідні настройки ", - заявив порталу PLUSworld.ru директор Департаменту касової роботи та інкасації Зв'язок-Банку Олександр Попов.

У QIWI порталу повідомили, що платіжний сервіс почне адаптацію платіжних терміналів відразу ж, як партнер-виробник купюроприймачів CachCode, які встановлені на QIWI терміналах, представить нову прошивку купюроприймача і реалізує доопрацювання на своєму боці.

"Протягом жовтня QIWI почне адаптацію з урахуванням нових купюр 200 і 2000 рублів, в листопаді будуть випущені оновлення програмного забезпечення QIWI Терміналів. Після цього всі агенти-власники терміналів зможуть оновити ПО належних їм терміналів і приймати нові купюри. Ми очікуємо повного переходу терміналів на прийом нових купюр протягом грудня. За цією процедурою QIWI не несе матеріальних витрат і задіє тільки внутрішні ресурси в частині аналітики і розробки ", - додали в прес-службі QIWI.

«З адаптацією обладнання проблем не буде. На першому етапі відбувається сканування нових банкнот в Центральному Банку, після цього отримана інформація відправляється виробнику, який займається розробкою нового програмного забезпечення. Потім, нове ПЗ необхідно протестувати в ЦБ. І на заключному етапі відбуватиметься поширення протестованого програмного забезпечення користувачам », - вважає Олександр Гурця, керівник сервісного відділу ТОВ" Компанія Кассіді Євразія ", найбільшого виробника устаткування для обробки грошей.

Нові купюри в першу чергу відрізняються інноваційними захисними ознаками, дизайном і наявністю елементів для слабозорих людей. При цьому банкнота номіналом 200 рублів виготовлена ​​на бавовняній папері підвищеної щільності з полімерної пропиткою.

«Традиційно банкноти Банку Росії вважаються експертами одними з найбільш захищених банкнот в світі. Крім розвитку машиночитаємих захисних ознак в нових банкнотах номіналом 200 і 2000 рублів Банк Росії спільно з Держзнаком вжив заходів для того, щоб нові банкноти було легше обробляти за допомогою лічильно-сортувальної техніки, а також зчитувати і розпізнавати серійні номери банкнот для подальшої обробки. Номери тепер надруковані шрифтом, який просто обробити за допомогою цифрових методів. Поряд з усіма, що стали вже традиційними способами захисту, застосовані деякі нововведення: це стосується і магнітного захисту, і інфрачервоного захисту. З упевненістю можна сказати, що нові банкноти є ще більш захищеними з точки зору захисту від можливих підробок. Банк Росії до випуску і введенню в обіг двох нових номіналів підійшов дуже відповідально, системно і надав всі можливості для переналаштування лічильно-сортувального і термінального обладнання для прийому, рахунки, сортування і перевірки банкнот з виробником. При випуску цих банкнот ми очікуємо, що проблем з перевіркою і автоматизованою обробкою банкнот буде набагато менше, ніж при введенні банкнот попереднього покоління »- прокоментував Михайло Євграфов, Генеральний директор ТОВ" Компанія Кассіді Євразія ".

Менеджер по продукту ТОВ "Компанія Кассіді Євразія" Ірина Бабаянц додала, що технології захисту нових купюр знаходяться в найсуворішому секреті. При цьому весь захисний комплекс був значно вдосконалений для додаткового захисту від підробок.

За матеріалами PLUSworld.ru