Реклама
Реклама
Реклама

Потерпілі відсудили у банди Цапко 120 мільйонів рублів

У Краснодарі суд стягнув з матері покійного лідера кущовської злочинного угруповання Сергія Цапка 120 мільйонів рублів на користь потерпілих.

У залі суду   (Фото: pxhere У залі суду (Фото: pxhere.com)

Стягнення звернено на банківські рахунки Надії Цапок, суд направив відповідні розпорядження в банки. Адвокатам, що захищає інтереси потерпілих, вдалося довести, що насправді гроші належали синові власниці рахунків.

Всього потерпілі домагаються компенсації в розмірі 300 мільйонів рублів. Якщо Надія Цапок не зможе розплатитися з позивачами повністю, то вони планують пред'явити претензії іншим родичам і близьким Сергія Цапка. Зокрема, адвокатам стало відомо, що на рахунках цивільної дружини Сергія, Анджели-Марії, може перебувати до шести мільйонів доларів. Рахунки знаходяться під арештом з 2010 року.

Банда, очолювана Сергієм Цапко, діяла в станиці Кущевська Краснодарського краю протягом 15 років. Її заснували ще батько і дядько Сергія. Згодом вони відійшли від справ, а угруповання очолив старший брат Сергія, Микола Цапок на прізвисько Коля Божевільний. У 2002 році його вбили, і кермо влади прийняв Сергій.

Банда мала зв'язки з місцевою владою і правоохоронними органами, тому місцевим жителям не було в кого шукати захисту від злочинців. Члени угруповання безкарно робили в Кущевській грабежі, згвалтування, а нерідко і вбивства.

Широку популярність угруповання одержало лише після того, як 4 листопада 2010 року вчинила масове вбивство в будинку фермера Сервера Аметова. Убито були 12 членів сім'ї фермера, в тому числі четверо дітей у віці дев'яти місяців, півтора, п'яти і 14 років. Главу сім'ї вбили останнім - бандити хотіли, щоб він бачив смерть своїх близьких. Потім будинок фермера підпалили і кинули у вогонь дев'ятимісячну дівчинку, яка ще подавала ознаки життя.

Злочин привернуло увагу федеральної влади і журналістів, тому банда більше не могла залишатися безкарною. Всього слідчі виявили 19 вбивств, скоєних угрупованням з 1998 по 2010 роки. Вбивство сім'ї Аметова Сергій Цапок пояснив тим, що фермер «заважав йому вести бізнес і підривав його авторитет».

У 2013 році Сергія Цапка засудили до довічного ув'язнення, а інших фігурантів позбавили волі на терміни від 19 років. У липні 2014 року Цапок помер в медчастині СІЗО Краснодара від інфаркту. Практично одночасно наклав на себе руки ще один член банди, Ігор Черних. Родичі Цапка не вірили, що лідер ОЗГ помер природною смертю - за їхніми словами, в його адресу неодноразово надходили погрози. У свою чергу, потерпілі підозрювали , Що Цапок насправді не помер, а заплатив величезну хабар за свою свободу. Перевірити ні ту, ні іншу версію не представляється можливим - тіло засудженого піддано кремації і поховано в невідомому місці.

Надію Цапок, яка володіла агрохолдингом «Артекс-Агро», визнали винною в шахрайстві з бюджетними субсидіями. Зараз вона відбуває позбавлення волі строком на шість з половиною років. Нещодавно Надія зверталася до суду з проханням замінити решту терміну обмеженням волі. Однак це клопотання було відхилено.