Реклама
Реклама
Реклама

Торговий центр Слов'янський світ.

2009.11.22. "Вести". Москва. Програма "Тиждень в місті".

Див. Відеоматеріал "Вести" Москва: в форматі asf. 14,7 МБ або в форматі wmv, 15,3 МБ

Новий досвід оптовиків. Григорій Вдовін.

Москвичі проводять пікети проти будівництва нових ринків біля житлових будинків. У суботу в Бірюльово городяни спробували сказати своє тверде "ні" зведення нової торгової точки. Жителів столиці можна зрозуміти - досвід Черкізона запам'ятається надовго. І хоча з Черкізовським ринком покінчили - як показує практика, торгівля не терпить порожнечі Москвичі проводять пікети проти будівництва нових ринків біля житлових будинків. У суботу в Бірюльово городяни спробували сказати своє тверде "ні" зведення нової торгової точки. Жителів столиці можна зрозуміти - досвід "Черкизона" запам'ятається надовго. І хоча з Черкізовським ринком покінчили - як показує практика, торгівля не терпить порожнечі.

Новий формат оптової торгівлі, яка повинна була стати цивілізованою, - гараж на околиці Москви, тюки та візки. Торговці працюють з-під поли, бояться показувати обличчя. Настрої апокаліптичні.

"Іванівський фабрики встали, тульські, орловські, курські. В результаті - закриття ринку. Ми банкрути - вперше. Раніше тут машину тримав, а зараз - склад тимчасового зберігання", - розповідає продавець.

Якщо хтось і чекав, що Черкізовський знову відкриють, то зараз вже очевидно - цього не станеться. Кому-то товар вивезти вдалося, у кого-то він згорів в одному з вирували тут пожеж.

"Ні однієї торгової площадки, де б підприємці з усієї Росії займалися своїм бізнесом, вирішили зробити закупки, укладали договори - і все це на відносно малому просторі. На даний момент вони дійсно виплеснулися по всій Москві", - підкреслює керівник профспілки працівників Черкізовського ринку Леонід Развозжаєв Леонід Михайлович .

"Як це було на" Черкізоне "? Слава богу, що його ліквідували в будь-якому випадку. Тільки, напевно, треба було спочатку визначитися з працевлаштуванням всіх. Нахлебался ми з цим питанням", - визнає керівник департаменту споживчого ринку і послуг Москви Володимир Малишков.

Величезний комплекс з романтичною назвою "Бузок Балашихи". За задумом організаторів, тут повинні були розміститися всі бажаючі торгувати після закриття Черкізовського. Але ринок стоїть майже порожнім, охорони і продавців - більше ніж покупців.

"Частина людей переїхала на" Садовод ", частина - в Любліно, частина - сюди. А взагалі, де китайці, там і торгівля", - вважає продавщиця.

Любліно, торговий комплекс "Москва", або "Люблізон", як його багато хто називає. Не місце роботи, а мрія для оптовика з Черкізовського. Створюється враження, що маршрутки і метро в години пік обслуговують тільки працівників ринку. Потрапити сюди вийшло далеко не у всіх.

"Офіційно ти повинен заплатити одну суму, неофіційно - зовсім іншу", - говорить Леонід Развозжаєв Леонід Михайлович.

"Там орендна плата дуже велика. В Любліно - 500 тисяч в місяць, а на Черкізовському було 50 тисяч. Виходить: або ринок нікому не потрібен, або на ньому величезна орендна плата. А головне - роздробленість ринків, ось що зараз зробили", - нарікають торговці.

За розпорядженням уряду Москви, в Любліні великим оптовикам працювати заборонено. Але як і раніше тут натовпи покупців, візки з сумками і труднощі при бажанні купити щось в одному екземплярі.

"Просимо продати одну жилетку, а вони кажуть - ні, тільки від п'яти штук. За однією - відмовляють. І обслуговування жахливе", - скаржаться покупці.

"На туфлях у нас стразики, камінчики, все зі спеціальної шкіри, яка виробляється тільки у нас - в Китаї. Прямі поставки", - ось воно, цивілізоване обличчя китайської торгівлі. Колишня овочевої бази в Відрадному - НЕ торговий комплекс, а візитна картка. Продавці все - росіяни, а відсутністю касових апаратів тільки пишаються: оплата товару - через банківський рахунок.

"Ця схема торгівлі абсолютно прозора, зрозуміла і цивілізовані. Тут неможливо організовувати мішечників, немає якихось проміжних стадій. Тут йде зв'язок безпосередньо через контрактну схему між покупцем і заводом-виробником", - стверджує генеральний директор центру оптової торгівлі Анатолій Шумкіна.

Ні мішечників, ні іншої неорганізованості не видно. Цивілізованих покупців - втім, теж. Тиша.

Щось схоже за задумом, але в більших масштабах, має з'явитися на МКАД, в районі Теплого Стану. Архітектор Растреллі, який створив Зимовий палац в Санкт-Петербурзі, навряд чи міг припустити, що його творіння здатне надихнути на створення чогось подібного. 13 поверхів, тисячі машиномісць і мільйони квадратних метрів. Проект "Слов'янський світ" вже затверджений, макет створений. Інтер'єри офісу інвестора не залишають сумнівів: саме так все і буде. Але поки десь на задвірках будівництва в стилі бароко - ті ж контейнери і ті ж торговці з "Черкизона". У перспективі - орендарі приміщень із золотою ліпниною. Але поки тут так само порожньо. Покупців немає.

"Без китайців, без в'єтнамців тут працювати дуже важко. Нікого немає. Стоїмо, чекаємо, поки ринок підніметься тут", - зізнається продавець.

"Що значить" далеко, народу мало "? Ви самі собі суперечите. Значить, ми повинні ще додавати там, де народу і так багато? Або ми повинні як влада розосередити все це справа?" - запитує Володимир Малишков. Черкізовський ринок закритий, але оптовим торговцям так і не запропонували виразної альтернативи. Її пошуки вони ведуть самі, методом проб і помилок осідаючи на існуючих майданчиках. І знову всім заважаючи.

http://www.vesti-moscow.ru

Див. Відеоматеріал "Вести" Москва: в форматі asf. 14,7 МБ або в форматі wmv, 15,3 МБ

Quot;Як це було на" Черкізоне "?
Quot;Що значить" далеко, народу мало "?
Значить, ми повинні ще додавати там, де народу і так багато?
Або ми повинні як влада розосередити все це справа?