Реклама
Реклама
Реклама

ФСК «Лідер» йде на дно за «Urban Group»?

"Цілком таємно": ЗМІ оприлюднили інформацію про діяльність та проблеми підмосковного будівельного гіганта "ФСК" Лідер ", партнера, що банкрутують" Urban Group ". Судячи з документів, активи компанії виводяться за кордон, керівництво запаслося паспортами Мальти, а ряд будівництв - заморожений.

У 2016 році у Фінансово-будівельної корпорації "Лідер", однієї з найбільших будівельних фірм вітчизняного ринку, було третє місце в рейтингу РБК. Потужності компанії дозволяли будувати мільйони житлових метрів щорічно, що забезпечував "ДСК-1" - придбаний корпорацією домобудівний комбінат.

Воронін В.А., глава "ФСК" Лідер "

На сайті девелопера і "ДСК-1" повідомляється про 14 житлових комплексах, які будуються в тільки Москві і Підмосков'ї, крім регіональних проектів. Це десятки тисяч нових мешканців - або ошуканих пайовиків, якщо вдома не будуть добудовані. Про неблагополуччя в будівництві говорить затягування термінів зведення двох ЖК, "Першого Андріївського" і "Домодєдово парк" - частина квартир мешканці повинні були б отримати ще рік тому. Якщо справа дійде до виплати неустойки, то вона, по думками експертів, складе до мільярда рублів. А якщо вдома так і не будуть добудовані, то на вулиці тільки в цих двох ЖК залишаться близько тисячі сімей покупців.

Інша ризикує стати публічною проблема - житловий комплекс з приблизно ста будинків "Смарагдова долина", яку "ФСК" взявся на вигідних для себе умовах добудовувати після чергового девелопера-банкрута в Одинцовському районі. Пайовики в приватному порядку скаржаться, що будівництво давно стоїть, а представники забудовника нібито навіть забороняють їм звертатися в державні інстанції з цього приводу: якщо почнеться скандал, взагалі нічого добудовано не буде. Однак вічно терпіти пайовики не можуть. Про їх бідах вже говорять по ТБ і показують недобудови, поки не називаючи компанію .

Пайовик на тлі недобудованого будинку в ЖК "Смарагдова долина"

Періодично надходять новини про проблеми з якістю будівництва. "ФСК" не раз отримувала за це стягнення від держорганів.

Нова інформація могла б пояснити інтерес правоохоронних органів до діяльності забудовника, яким керує Володимир Воронін, продовжувач справи батька, Олександра Вороніна, який очолював в минулому "Главмосстрой". Сестра Володимира, Ірина - співвласник "Лідера".

В "багажі" ФСК "Лідер" кілька подій і угод, які можна вважати "тривожними дзвіночками". Це і те, що сталося кілька років тому поглинання проекту "Балашиха-Сіті", назване ЗМІ "недружнім". І дивний заставу приблизно 300 квартир і машиномісць Ощадбанку, адже об'єкти з обтяженням можна продавати, а якщо вони вже продані майбутнім мешканцям - закладати їх можуть тільки власники, а не забудовник. Ще одна незрозуміла історія - закладені банку ВТБ векселі компанії ТОВ "Малабо-інвест", раніше належить бізнесменові Дмитру Близнюку. Про його смерть у 2013 році ЗМІ писали, як про "підозрілу", а доля активів бізнесмена з'ясовується досі. Звідки вони у Вороніних?

Однак, найнеприємніше те, що закладені і, можливо, вже виведені за кордон, як вважають журналісти і експерти, весь бізнес і активи "ФСК" Лідер ". Частки основних акціонерів - Володимира та Ірини Вороніних - закладені компаніям" СоюзАгро "і" Балашиха -Сіті ". Ці компанії, в свою чергу, в власності офшорних фірм і, очевидно," спеціально уповноважених "співробітників самого" ФСК "Лідер".

Наприклад, посаду директора ТОВ "СоюзАгро" належить Станіславу Осадчему, а засновниками є кіпрський офшор і якийсь Юрій Ісаєв. Цей пан, як повідомляється, заснував 15 компаній, а ще у восьми він директор. Ісаєв, на думку опитаних журналістами експертів - "власник активу" або "гаманець". У нього при доході в 8,5 млн рублів немає навіть свого банківського рахунку.

Мільйонер Юрій Ісаєв, власник активів "ФСК" Лідер "

Мало того: в компаніях "СоюзАгро" і "Балашиха-сіті" - фактичних власників найбільшого будівельного бізнесу, як пишуть автори розслідування, зараз працюють всього по 6 чоловік. І вони ж паралельно працюють в "ФСК". Який збіг!

Схеми взаємодії компаній і акціонерів афілійованих компаній "ФСК" Лідер ".

За схожою схемою афілійованими з "ФСК" Лідер "можна вважати цілий ряд вітчизняних і, що ще більш насторожує, зарубіжних компаній, куди витікають гроші і активи забудовника. У їх числі названі АТ" МСУ-1 ", ТОВ" Розвилка ", ТОВ" Акколада ленд ", ТОВ" Нега-Південь ", ТОВ" Адмірал ", ТОВ" Стройсігналгрупп ", ЗАТ" Бонус плюс ", ТОВ" Пангеотрейд ", ТОВ" Афіна + ", ТОВ" СФ "Перспектива", ТОВ "ФСКЗ" Лідер ", ТОВ" Нега ", ТОВ" Главмосстроймоноліт ", ТОВ" Моретті ", Berlindave Investments Limited, Darston Holdings Limited, Trafcon Holdings Limited, Contrustco Limited, Malab Enterprises Limited, Livirtam Investments Limited, Bluelake Development BV, Belleville sro Внімат льно вивчення журналістами списку власників офшорних компаній, включаючи "Малабо" покійного Близнюка, показало, що серед них значну частку складають співробітники "Лідера".

Акціонери деяких офшорних компаній при "ФСК" Лідер "

Ще одна цікава подробиця: угоди, за якими закладені частки основних акціонерів "ФСК" в 2015 році завірені одним нотаріусом - Кирилом Сидоровим, електронна пошта якого вказана в якості офіційної в контактних даних обох компаній-заставодержателів, а також цілого ряду інших близьких до "ФСК "фірм.

Цей масив інформації робить справедливим підозра: афілійовані фірми, як російські, так і іноземні, безпосередньо управляються з "ФСК" Лідер "і служать для виведення за кордон активів. А також, ймовірно, для відходу від оподаткування та виведення акціонерів і їх з-під удару в разі банкрутства і краху компанії.

Дуже підозріло в цьому світлі виглядає і історія довгострокового співробітництва "ФСК" Лідер "з уже потонула" Urban Group ". По-перше," ФСК "як підрядник" Урбан груп "будувала будинки цієї компанії. Але" Урбан груп "- банкрут, фірма не може вирішити проблеми пайовиків, не те що розплатитися з підрядниками за роботу. чи великий борг, який від них ніколи не отримає "ФСК", неясно. за думками експертів, він може досягати десятків мільярдів рублів, що вже небезпечно для існування бізнесу підрядника.

По-друге, як стало відомо, з "Urban Group" перед загибеллю компанії виводилися величезні кошти. Причому - за схемою, дуже схожою на карусель афілійованих російських і офшорних фірм "ФСК" Лідер ". Чи може виявитися так, що Вороніни допомагали власникам" Урбан груп "виводити кошти та активи через свої офшори?

Доповнює цю історію факт, на який взимку цього року звернув увагу РБК : Сімейство Вороніних з "ФСК" Лідер "виявилося в числі групи особливо багатих росіян, які придбали за інвестиційною програмою громадянство держави Мальта. Кожен паспорт, як пише РБК, обійшовся приблизно в 900 тисяч євро. Уже тоді будівельні і журналістські кола були стурбовані: невже Вороніни хочуть кинути потопаючий бізнес і бігти з країни?

На жаль, непорядок в "ФСК" Лідер "розкрився в найбільш невдалий момент. Якби проблема з добудовою будинків після виборів в Москві і Підмосков'ї у вересні цього року, їх би, можливо, і не помітили в політичній сфері - може бути, з часом" розсмокталося б саме ". Але тепер можлива поява нової армії обдурених пайовиків, зникнення грошей забудовника, а також потенційна необхідність добудовувати півтора десятка великих житлових комплексів за втікачами будівельниками серйозно ускладнить життя бажаючому переобрання на нові терміни руков одеситів столичного регіону. І в першу чергу - губернатору Московської області Воробйову.

Олександр МОЛЧАНОВ

Звідки вони у Вороніних?
Уже тоді будівельні і журналістські кола були стурбовані: невже Вороніни хочуть кинути потопаючий бізнес і бігти з країни?