Реклама
Реклама
Реклама

Приорбанк, USSD-запити, Інтернет-банк, експрес-баланс

Всім хороші безготівкові гроші крім одного: їх важко контролювати. Що лежать в гаманці купюри цілком відчутні і наочні, перерахувати їх - справа десятка секунд. А ось що стосується картки (зарплатної, кредитній), то складно запам'ятати всі витрати і визначити залишок. І в один прекрасний момент, стоячи в черзі до каси, ти починаєш гарячково згадувати: чи вистачить грошей?

З подібним знаком практично кожен. І саме тому послуга Приорбанк "Експрес-баланс", доступна по USSD-запиту з мобільного телефону, з моменту своєї появи стала користуватися величезною популярністю - менш, ніж за рік число запитів перевищила мільйон за місяць! Про цю послугу в тому числі і про USSD-Банк Prior Mobile + в цілому кореспондент порталу www.interfax.by розпитав Директора департаменту електронних каналів супроводу і продажів Приорбанк Анатолія Павловича.

- Анатолій Анатолійович, Приорбанк - єдиний в Білорусі, що пропонує такий сервіс, як USSD-банкінг - Анатолій Анатолійович, Приорбанк - єдиний в Білорусі, що пропонує такий сервіс, як USSD-банкінг. Ви настільки обійшли конкурентів?

- Справа в тому, що кілька років тому постало питання - як активно працювати з клієнтами за допомогою сучасних технологій. Виникла потреба у якийсь мобільний сервіс. Інтернет-банк у нас був, але в той час, коли ми його запускали, мобільний Інтернет був екзотикою. Та й з телефону, якщо вже говорити відверто, не дуже зручно працювати з Інтернет-банком. Наступним етапом у нас була система SМS-банкінгу. Цей напрямок тоді було дуже популярним і здавалася привабливим. Але насправді SМS-банкінг також має ряд недоліків. Наприклад, треба запам'ятати команду і писати її вручну або зберігати в шаблонах.

Ми зайняли проміжну позицію і запустили сервіс по технології USSD. Його перевага в тому, що він працює на будь-якому телефоні, не вимагає ніяких налаштувань, завантажень додатків і програм з Інтернету, діє в режимі online, має псевдографічний інтерфейс. Нарешті, він практично не має роумінговій вартості - на відміну від SМS, не кажучи вже про дзвінок.

У Білорусі дійсно ніхто крім нас поки не впровадив подібний сервіс. Та й в світі це поодинокі випадки. Одна подібна система працює в Скандинавії, друга - в Південній Америці. У Кенії і Танзанії такий сервіс практично замінив банківську систему - мобільний оператор узяв на себе функції розрахункового агента. І все.

Банки та інші фінансові інститути не бажали йти в цьому напрямку, тому що це дуже складно технологічно. Крім того, створення такого сервісу вимагає великих тимчасових витрат.

- Наскільки успішним виявився запуск подібного сервісу?

- Їм сьогодні - якщо говорити про активне банку - користуються близько 45 тисяч осіб. Люди платять за комуналку, погашають кредити, отримують інформацію про свої рахунки ... Ми вважаємо його дуже успішним. Нашим клієнтам доступні всі послуги, які надаються автоматизованої інформаційної системи єдиного розрахункового та інформаційного простору (АІС ЕРІП) "Розрахунок", створеної Національним банком Республіки Білорусь. В даний час в системі "Розрахунок" зареєстровано більш 2350 виробників, до оплати доступні близько 18 400 послуг.

Але для того, щоб користуватися всім спектром послуг, необхідна реєстрація. І в ній головне обмеження - не дивлячись на те, що вона безкоштовна. Але людина повинна прийти в банк, написати заяву і т.д.

Тому ми вирішили деякі можливості USSD-банку вивести з-під реєстрації. Найбільш актуальні запитом був баланс дебетової картки (зарплатної - ІФ). Дуже часто люди дзвонять в колл-центр, постійно бігають до банкомату, платіжно-довідкового терміналу - особливо в день зарплати або авансу. Тому для зручності наших клієнтів ми зробили послугу "Експрес-баланс" загальнодоступною. Будь-який клієнт, у якого є мобільний телефон, номер якого він вказав в анкеті на отримання будь-якого нашого продукту, може отримати баланс по своїй картці.

- Скільки людей сьогодні користується цією послугою?

- Після того, як послуга була виведена з під реєстрації, почався вибухове зростання числа USSD-запитів. За перші 4 місяці кількість запитів зробило крок від 0 до 600 тис. В місяць. І тепер кожен місяць їх стає на 100-150 тис. Більше, В червні ми переступили позначку в 1,1 млн. Запитів за послугою "Експрес-баланс". З одного боку це дуже зручно, з іншого - послуга надається Приорбанк безкоштовно. Клієнт платить лише деяку суму тільки мобільному оператору - близько Br40 за крок.

- Чи не виникало бажання заробити на USSD-запити? А то суцільна благодійність виходить ...

- Монетизувати послугу, звичайно, можна. Напевно, якщо встановити вартість запиту по "Експрес-балансу" в Br100, то це не створить серйозних незручностей нашим клієнтам. А для нас при обсязі в 1 мільйон запитів в місяць це непогані гроші.

Але ми поки що не ставимо перед собою завдання заробити на цьому. Краще дати клієнту зручний спосіб отримання цієї інформації далеко від банку, ніж заробити деяку суму. Якщо перерахувати інші вигоди (відсутність черг перед банкоматами, зниження навантаження на колл-центр) то ми маємо суттєву економію часових та грошових витрат.

Справа в тому, що на сьогоднішній день зручність сервісу грає не останню роль. За фінансових пропозицій все банки вже фактично вирівнялися. Тому на перше місце, так чи інакше, виходять якісь додаткові сервіси, зручність, якість обслуговування, професіоналізм персоналу. Загалом, нематеріальні аргументи. USSD-банк - одна з наших переваг.

- Збоїв у системи не буває? Все-таки мова йде про гроші ...

- Дуже рідко буває, що в загальному обсязі клієнтів - а їх у нас близько 900 тисяч, у двох людей збігається і номер телефону (припустимо, людина змінив телефон і його номер віддали іншому), і останні чотири цифри банківської карти. В такому випадку ми не видаємо ніяких відомостей, а просимо звернутися в банк - уточнити дані. Конфіденційна інформація наших клієнтів не повинна потрапити в чужі руки.

Як це працює?

Для того, щоб здійснювати операції в сервісі USSD-Банк Prior Mobile +, на телефоні необхідно набрати наступні символи: * 212 #. Натиснувши кнопку "Виклик" ви потрапляєте в меню, де можна переглянути баланс для кредитів і кредиток, останні платежі, оплатити послуги, перевести гроші з однієї картки на іншу. Загалом, повністю управляти своїми фінансами. Якщо ви досвідчений користувач, то можете просто набрати довгу команду, що дозволяє автоматично пройти деякі пункти меню і зупинитися на сюжеті вас кроці проведення операції. Це економить час і ще більше здешевлює послугу.

Нагадаємо, для того, щоб отримати доступ до активного USSD-банкінгу, необхідно пройти процедуру реєстрації в банку.

Щоб переглянути баланс вашої картки (послуга "Експрес-баланс", без реєстрації), необхідно набрати на мобільному телефоні: * 212 * ХХХХ #, де ХХХХ - останні чотири цифри вашої картки. Якщо вам потрібна інформація про дебетової картці, на екран вашого телефону буде виведена інформація про баланс карти, термін її дії та її статус (дійсна або заблокована). Якщо мова йде про кредитці, то вам покажуть суму поточної заборгованості і залишок ліміту по карті.

Важливий момент - здійснювати операції в USSD-банку можна лише з телефону, номер якого ви залишили в банку при заповненні документів. Послуга доступна абонентам velcom і МТС.

Нагадаємо - мова йде тільки про клієнтів Приорбанк!

Сергій Киеня

І в один прекрасний момент, стоячи в черзі до каси, ти починаєш гарячково згадувати: чи вистачить грошей?
Ви настільки обійшли конкурентів?
Наскільки успішним виявився запуск подібного сервісу?
Скільки людей сьогодні користується цією послугою?
Збоїв у системи не буває?
Як це працює?