Реклама
Реклама
Реклама

Бухгалтерська звітність на 2015 рік

  1. Бухгалтерська звітність за 2015 рік: на що звернути увагу. Про необхідність складання пояснень до...
  2. Особливо відзначимо таку процедуру як підписання бухгалтерської звітності.
  3. Що входить в пояснення до бухгалтерського балансу і ОФР
  4. Оптимізація витрат по формуванню пояснень до бухгалтерського балансу.
  5. Внизу наведемо короткий аналіз технічних можливостей Конструктора пояснень.

Бухгалтерська звітність за 2015 рік: на що звернути увагу. Про необхідність складання пояснень до бухгалтерського балансу.

Підготовка бухгалтерської звітності за 2015 рік у порівнянні з минулими роками поки не передбачає будь-яких кардинальних змін. У той же час варто зупинитися на окремих моментах, розуміння яких значно спростить не тільки процес підготовки звітності, але також дозволить оптимізувати спілкування з аудитором (якщо звітність організації підлягає обов'язковому аудиту).

Розглянемо основні моменти, пов'язані з підготовкою річної бухгалтерської звітності:

  1. Який склад бухгалтерської звітності, необхідність включення в неї пояснень до бухгалтерського балансу.
  2. Що входить в пояснення до бухгалтерського балансу, і в якому обсязі їх формувати?
  3. Як оптимізувати витрати на формування пояснень до бухгалтерської звітності і що можна прийняти за зразок цих пояснень?

Склад бухгалтерської звітності, включаючи пояснення до бухгалтерського балансу.

У бухгалтерську звітність відповідно до Федеральним законом № 402-ФЗ «Про бухгалтерський облік» включаються бухгалтерський баланс, звіт про фінансові результати (далі по тексту - ОФР) і додатки до них. Під додатками розуміються звіт про зміни капіталу, звіт про рух грошових коштів (далі по тексту - ОДДС), звіт про цільове використання коштів (далі по тексту - ОЦІС), а також пояснення до бухгалтерського балансу і звіту про фінансові результати.

Склад звітності залежить від того, до якої групи належить ваша організація. Якщо мова йде про юридичну особу, що підлягає обов'язковому аудиту (враховуючи суб'єкти малого підприємництва, які підпадають під вимогу про обов'язковий аудит), то в звітність обов'язково включаються всі необхідні форми звітності плюс пояснення до бухгалтерської звітності. В даному випадку до складу звітності обов'язково входять:

  • для комерційних організацій - баланс, ОФР, звіт про власний капітал, ОДДС і пояснення.
  • для некомерційних організацій - баланс, ОЦІС і пояснення.

Важливо відзначити, що суб'єкти малого підприємництва (СМП), які не підлягають обов'язковому аудиту, по мінімуму повинні включати в звітність наступне:

  • бухгалтерський баланс;
  • ОФР або ОЦІС (в залежності від того, є організація комерційної або некомерційної);
  • пояснення до бухгалтерської звітності.

Необхідність складання пояснень і включення їх в бухгалтерську звітність прямо вказана в законодавстві з бухгалтерського обліку, будь то велике виробниче підприємство, звітність якого підлягає аудиту, або суб'єкт малого підприємництва, який використовує спрощену систему бухгалтерського обліку і звітності.

У п.17 Інформації Мінфіну РФ № ПЗ-3/2012 «Про спрощену систему бухгалтерського обліку і бухгалтерської звітності для суб'єктів малого підприємництва» і в п.6 наказу Мінфіну РФ № 66н зазначено, що СМП для вирішення питання про включення в бухгалтерську звітність звіту про зміни капіталу і ОДДС слід визначитися необхідність приведення в додатках до балансу і ОФР найбільш важливої ​​інформації, без знання якої неможлива оцінка фінансового положення або результатів діяльності організаціі.В зокрема, якщо суми будь-яких грошових виплат их потоків є суттєвими, то їх слід розкривати в звіті про рух грошових коштів, наприклад, велика виплата дивідендів (фінансова діяльність), оплата покупки або, навпаки, надходження оплати від продажу необоротні активи (інвестиційна діяльність), залучення або видача великої позики, покупка цінних паперів (фінансова або інвестиційна діяльність).

Складання звіту про зміни капіталу обов'язково при значних змінах капіталу, наприклад, в результаті реорганізації, нарахування дивідендів у великому розмірі, переоцінки необоротних активів тощо

Особливо відзначимо таку процедуру як підписання бухгалтерської звітності.

Відповідно до ст.13 Закону «Про бухгалтерський облік» бухгалтерська звітність є складеної після підписання паперового примірника керівником організації. Однак Закон не обмежує можливості організації самостійно вирішувати, хто буде підписувати звітність - тільки керівник або також головний бухгалтер. У ряді випадків можливе підписання звітності іншою особою, наприклад, тимчасовим керуючим або ліквідатором юридичної особи.

У будь-якому випадку, якщо звітність підлягає обов'язковому аудиту, дата підписання бухгалтерської звітності повинна передувати даті підписання аудиторського висновку по цій звітності.


У будь-якому випадку, якщо звітність підлягає обов'язковому аудиту, дата підписання бухгалтерської звітності повинна передувати даті підписання аудиторського висновку по цій звітності

Що входить в пояснення до бухгалтерського балансу і ОФР

Склад формованих пояснень до бухгалтерської звітності залежить від здійснюваних операцій. Обов'язковість розкриття інформації про ту чи іншу операції встановлена ​​вимогами конкретних ПБО та інших нормативних актів. Наприклад, ПБО 9/99 «Доходи організацій» вимагає розкриття не тільки виручки та інших доходів, але також виручки за договорами міни або, при наявності істотного обсягу операцій з пов'язаними сторонами, в бухгалтерську звітність слід включити інформацію про пов'язаних сторін згідно з ПБО 11/2008 .

Крім того, керівництво організації, яка несе відповідальність за складання бухгалтерської звітності, може саме вирішити, що потрібно додатково включити в пояснення.

Обсяг пояснень до бухгалтерської звітності залежить від багатьох факторів, серед яких виділимо наступні:

  • наявність можливості використовувати спрощену систему обліку і звітності,
  • види здійснюваної діяльності (операцій).

Якщо організація використовує спрощену систему обліку і звітності, вона може не включати в пояснення такі розкриття:

  • інформація про пов'язаних сторін;
  • інформація за сегментами;
  • інформація по діяльності, що припиняється.

При наявності специфічного характеру діяльності організації необхідно у відповідних випадках виконувати вимоги до розкриття інформації, що містяться в окремих нормативних документах з бухгалтерського обліку. Зокрема, підрядна організація повинна виконати вимоги до розкриття за договорами будівельного підряду згідно з ПБО 2/2008 «Облік договорів будівельного підряду», а користувач надр, займається пошуком, оцінкою або розвідкою корисних копалин - ПБО 24/2011 «Облік витрат на освоєння природних ресурсів ».

На практиці часто використовується досить простий підхід - формування пояснень тільки у вигляді таблиць, включених до додатка № 3 до наказу Мінфіну № 66н. Ці таблиці є рекомендованими Мінфіном і містять показники, розкриття яких визначено окремими нормативними актами з бухгалтерського обліку (ПБО і т. П.).

Але чи є достатніми для підготовки звітності дані, що містяться в формах табличних пояснень? Рекомендовані Мінфіном таблиці можна розглядати як зразок пояснень до бухгалтерської звітності, але дані наводяться в них не достатні в повній мірі, так як помімочіслових показателейв поясненнях слід також розкривати текстову інформацію, зокрема, про істотних положеннях облікової політики організації і загальну інформацію про діяльність організації. Крім того, запропонований Мінфіном табличний формат пояснень не є абсолютним рішенням в частині числових розкриттів.

Наведемо приклад: розшифровка «Наявність і рух дебіторської заборгованості» включає суми виниклої і погашеної заборгованості, а також суми нарахованого і відновленого / використаного резерву.

Якщо у підприємства є значні суми заборгованості, вираженої в інвалюті, суми виникли курсових різниць треба або включати в графу «Надійшло» або використовувати додаткову графу, не передбачену в шаблоні.

Формат розшифровки не припускав розкриття способу погашення дебіторської заборгованості - грошовими коштами або шляхом заліку зустрічних зобов'язань (взаємозалік, міна).

У рекомендованої Мінфіном таблиці для відновлення і використання резерву по сумнівних боргах передбачена єдина графа, проте вплив на фінансовий результат відновлення та використання резерву принципово різний. Тому їх бажано включити в окремі графи.

Альтернативою включенню додаткових граф в таблицю розшифровки наявності і руху дебіторської заборгованості є відповідні текстові розкриття в поясненнях.

Наведений приклад наочно демонструє, що для складання пояснень недостатньо просто заповнити всі можливі осередки в табличних поясненнях, наведених у наказі Мінфіну № 66н. Список подібних прикладів необмежений і залежить тільки від різноманітності господарських операцій конкретної організації.

Оптимізація витрат по формуванню пояснень до бухгалтерського балансу.

Для практичного вирішення питання, що конкретно повинна включати організація в пояснення до балансу і ОФР, кожної організації слід самостійно розробляти спосіб розкриття і визначати види інформації, що розкривається суттєвої інформації щороку. Ця робота є досить трудомісткою, враховуючи, що діяльність організації не є одноманітною з року в рік. Змінюються не тільки види діяльності та операцій, а й законодавство, яке потрібно враховувати при підготовці пояснень.

До одного з інструментів автоматизації процесу складання пояснень можна віднести Конструктор пояснень до бухгалтерської звітності , Який знаходиться за адресою rsbu-notes.ru .

Суть Конструктора полягає в використанні техніки «набору» тих текстових блоків, які дозволять створити індивідуальний формат пояснень звітності виходячи із специфіки діяльності конкретної організації.

Внизу наведемо короткий аналіз технічних можливостей Конструктора пояснень.

По-перше, Конструктор відповідає все основним вимогам нормативних документів, що пред'являються до розкриття інформації в поясненнях. По кожному блоку інформації наводиться коментар розробників Конструктора, що включає посилання на відповідні нормативні документи.

По-друге, структура Конструктора відповідає стандартній послідовності розкриття даних в поясненнях, включаючи загальні відомості про організацію, істотні положення облікової політики, а також розкриття істотних показників бухгалтерської звітності.

По-третє, Конструктор створений за принципом доповнення вже існуючих табличних розшифровок, включених до наказу Мінфіну № 66н «Про форми бухгалтерської звітності організацій». У зв'язку з цим, крім посилань на нормативні документи, в частині Конструктора, присвяченій розкриттю істотних показників, вказується на ступінь обов'язковості розкриття:

  • розкриття на додаток до додатка № 3 наказу Мінфіну № 66н: Конструктор пропонує табличное і / або текстове пояснення, яке є істотним доповненням до табличній розшифровці, зазначеної в додатку № 3;
  • розкриття потрібно: Конструктор пропонує розкриття інформації, не пов'язане з табличній розшифровкою, яке є обов'язковим згідно з нормативним документом (наприклад, про вартість невіддільних поліпшень в орендовані об'єкти основних засобів);
  • розкриття рекомендується: Конструктор пропонує розкриття інформації, яка безпосередньо не передбачена законодавством з бухгалтерського обліку, але при цьому може бути необхідною для розкриття в силу виконання вимоги достовірності та повноти бухгалтерської звітності (наприклад, дані про вартість основних засобів, повністю замортизованих і не списаних з балансу забезпечують розуміння про ступінь зношеності основних засобів організації).

По-четверте, Конструктор дає можливість користувачеві регулярно контролювати процес формування (набору) пояснень. Натиснувши на інтерактивну кнопку «Попередній перегляд» можна побачити процес заповнення підрозділів пояснень.

І, по-п'яте, Конструктор забезпечує вивантаження сформованих пояснень в форматеWord на комп'ютері користувача.

Конструктор забезпечує логічний і послідовний спосіб створення пояснень до бухгалтерського балансу, як в цілому, забезпечуючи задоволення потреб різних користувачів звітності, так і надає можливість скласти окремий розділ (фрагмент) пояснень для включення в уже створений користувачами текст

Можна просто завантажити готовий шаблон і відредагувати його самостійно.

Формування якісної інформації за допомогою Конструктора пояснень також сприяє зниженню витрат часу організації по взаємодії з аудиторами та контролюючими органами.

Що входить в пояснення до бухгалтерського балансу, і в якому обсязі їх формувати?
Як оптимізувати витрати на формування пояснень до бухгалтерської звітності і що можна прийняти за зразок цих пояснень?
Але чи є достатніми для підготовки звітності дані, що містяться в формах табличних пояснень?