Реклама
Реклама
Реклама

Україна відкрила клінкерна фронт війни з Росією

Українська влада відкрили ще один фронт торгової війни з Росією

Українська влада відкрили ще один фронт торгової війни з Росією. На цей раз - клінкерна. З 29 серпня уряд заборонило ввезення на територію країни напівфабрикатів російського походження для виробництва цементу.

Виготовлення клінкерної цементу - один з ключових етапів виробництва цементу. Для його отримання суміш з вапняку (75%) і глини (25%) нагрівають до 1450 ° С, внаслідок чого суміш оплавляется в гранули, які і називають клінкером. Далі для отримання цементу клінкер перемішують з гіпсом або іншими подібними за властивостями формами кальцію. У вартості готового цементу клінкер становить близько 70%.

Виробництво будматеріалів, в тому числі цементу, - не самий екологічно чистий процес і з точки зору видобутку, і з точки зору переробки. Тому якщо українські підприємства налагодили поставки напівфабрикату для цементу з сусідніх країн, це можна було б тільки вітати.

Але не в нашому випадку. Останнім часом українські чиновники все наполегливіше привчають думати «не тільки про Батьківщину, а потім - про себе», а все більше про інтереси іноземних стратегічних партнерів.

Цю думку недавно гранично ясно висловив посол України в США Валерій Чалий, який розкритикував закупівлю Україною вертольотів у Франції. За його словами, держава, яка отримує безоплатну військову допомогу від США, має правильно «розставляти пріоритети», плануючи великі закупівлі. Маючи на увазі, що якщо 98% допомоги надходять до нас від США, то і вертольоти повинні були бути американськими. Наявність в Україні власних виробників тієї чи іншої техніки така позиція не передбачає в принципі.

За даними Мінекономрозвитку і торгівлі України, яке, власне, і відкрило клінкерна фронт протистояння з РФ, цей вид продукції внесений до списку заборонених до ввезення «в рамках політики протидії дискримінаційним діям щодо України з боку держави-агресора».

Т. е. Стандартної процедури розслідування збитку від ввезення в Україну цементного напівфабрикату, яка передбачає наявність певної зацікавленої сторони - заявника та вивчення позицій інших зацікавлених сторін, не було.

Тим часом в МЕРТ самі визнали, що збиток Росії цією забороною буде завдано досить скромний. За підсумками 2017 р імпорт клінкерної цементу в Україні хоча і виріс в 2 рази до 900 тис. Тонн, але загальна вартість ввезеної продукції склала менше $ 33 млн.

Імпортом в Україну цементного клінкеру в основному займалося ПАТ «Євроцемент груп-Україна», якому належать Балаклійський цементний завод (Харківська область) і краматорський цементний завод «Пушка».

Очевидно, що російський власник цього підприємства - бізнесмен Філарет Гальчев використовував таку схему, щоб отримати конкурентні переваги на українському ринку, де його суперниками виступають європейські компанії.

Основні потужності цементних заводів в Україні давно викуплені іноземцями. Німецькій групі Heidelberg Cement належать Криворізький, Каменський і Амвросіївський цементні заводи. Ірландської корпорації CRH - заводи в Миколаєві, Одесі та Кам'янці-Подільському, а також кілька виробників будматеріалів.

«Волинь-Цемент» і «Південь-Цемент» (Миколаївська область) належать німецькій групі Dyckerhoff, яка входить до складу італійського концерну Buzzi Unicem, «Івано-Франківськ-цемент» - швейцарської компанії CemIn West SA.

За даними аналітиків ринку, останнє підприємство з обсягом виробництва 2,4 млн тонн цементу в минулому році і було найбільшим виробником цієї продукції в Україні.

Якщо говорити про цементному клінкері як такому, в Україні в 2017 р його було випущено 6,3 млн тонн. Підприємства, в основному із Західної України, поставляли його до Києва, де клінкер перетворювали в цемент, а потім в бетон і розвозили по будмайданчиках. Російський клінкер ввозився через Білорусь. За підсумками минулого року частка його на українському ринку склала менше 13%.

Як ми вже говорили, якщо взяти за основу екологічну складову, то імпорт російського цементної сировини цілком міг би задовольнити навіть найзавзятіших русофобів.

Але оскільки цей процес ущемляє інтереси європейських власників українських цементних заводів, то в МЕРТ не вважали нічого кращого, як заборонити його зовсім. Або, як написав колись Михайло Зощенко, хто дівчину вечеряє, той її і танцює.

Відносини України і Росії, новини: Кабмін призупинив Програму економічного співробітництва з РФ

Читайте останні новини економіки і все про ситуацію в Україні та світі на сторінках «2000» і в соціальних мережах Facebook , Twitter , Livejournal , а також Telegram