Реклама
Реклама
Реклама

У Барнаулі відклали прийняття генплану. До чого це призведе?

  1. В чому проблема?
  2. Що плануєте робити будівельники
  3. Що трапилося з генпланом

Проект Генерального плану розвитку Барнаула візьмуть тільки в лютому-березні 2019 року, а може і пізніше, повідомили учасники засідання 13 листопада. Це загрожує тим, що ряд будівельних проектів можуть залишитися нереалізованими, тому що мерія не вносить зміни до Правил землекористування та забудови (ПЗЗ) і відповідно не видає дозволу на будівництво будівель. Це може привести до скорочення обсягів введення житла і підвищення ціни квадратного метра. Проект Генерального плану розвитку Барнаула візьмуть тільки в лютому-березні 2019 року, а може і пізніше, повідомили учасники засідання 13 листопада

Проспект Леніна в Барнаулі. Пішохідний перехід. Зима в Барнаулі.

Михайло Хаустов

В чому проблема?

Правила землекористування і забудови розробляються на основі Генерального плану. Вони пояснюють, що саме можна будувати в кожній зоні, які граничні показники по щільності забудови (ПЗЗ), озеленення і т.д.

У липні 2017 року набув чинності № 373-ФЗ «Про внесення змін до містобудівного кодексу ...», який зажадав муніципалітети поправити ПЗЗ, але в Барнаулі його проігнорували. Мерія пояснювала: незабаром буде новий генплан, на основі якого ці правила і розроблять. Нагадаємо, що прийняти документ хотіли в першому кварталі 2017 року, але в ньому знайшли масу недоліків і відправили на доопрацювання. Планувалося, що генплан приймуть в листопаді 2018 року.

Нюанс в тому, що у однієї ділянки в генплані і ПЗЗ може бути різне призначення. Щоб отримати дозвіл на будівництво, потрібно отримати правильне ПЗЗ, а адміністрація вже близько двох років не вносить в них зміни. В результаті будівельники не можуть отримати дозвіл на будівництво і заморожують вкладені в ділянку гроші. Дізнавшись, що до Нового року в місті не встигнуть прийняти новий генплан, будівельники просять хоча б зайнятися ПЗЗ, щоб була можливість реалізувати будівельні проекти.

Що плануєте робити будівельники

За підсумками засідання Союз будівельників Алтайського краю підготував листи до мерії Барнаула, Мінбуд і Івану Кибардин, заступник голови уряду Алтайського краю. У ньому вони висловлюють заклопотаність ситуацією, що склалася.

Однак багато хто розуміє, що у міста швидше за все не знайдеться ресурсів, щоб підготувати правила землекористування і забудови. Правління Союзу запропонувало забудовникам «скинутися» на оплату цієї роботи.

Що трапилося з генпланом

Проект генерального плану розвитку Барнаула намагалися прийняти в січні 2017 року. Однак на публічних слуханнях городяни заперечили будівництва полігону ТПВ на Змеіногорском тракті. Також документ критикували професійні містобудівники за відмову будувати житло на правому березі Обі, ліквідацію селища Затон, неправильне розміщення річпорту і багато іншого.

У вересні 2018 року доопрацьований генплан представили на обговорення фахівців відомств, професійних співтовариств і громадськості. На подив обговорюють, маса попередніх зауважень не виправили. Однак обговорюють прийшли до висновку, що документ потрібно приймати , Щоб розвиток міста не зупинилося. Представники мерії повідомили, що планують вести його доопрацювання в режимі реального часу. Для цього будуть створені спеціальні робочі місця для фахівців.

В чому проблема?