Реклама
Реклама
Реклама

Екологи про Азовське море: «Це катастрофа, страшніше тільки Арал»

  1. «Узаконена браконьєрство»
  2. Винен Керченський міст
  3. Знищили «пологовий будинок» дельфінів-азовок

СБУ і Прикордонна служба почали боротьбу з браконьєрами біля берегів Азовського моря. Рибалки з Бердянська розповіли «Крапка», що вчора проходив обшук судів, які займалися так званим науковим ловом.

Справа в тому, що до 15 серпня промисловий лов риби заборонений, але її можна добувати нібито в дослідницьких цілях (наприклад, для того, щоб оцінити загальні запаси риби в море). Тому, за словами рибалок і справжніх вчених, «науковою роботою» прикривають махровий браконьєрство.

«Узаконена браконьєрство»

«Судно, на якому проводили обшук, з 6 ранку стояло в 4 км від берега і« довбала »одне і те ж місце «Судно, на якому проводили обшук, з 6 ранку стояло в 4 км від берега і« довбала »одне і те ж місце. Вони методично знищували зграю, яка там нереститься. Мені розповідали, що, коли виловлену «вченими» рибу вантажать в машини, на землю тече не вода, а ікра », - говорить керівник риболовецького підприємства в Бердянську Володимир Череповський.

У прес-службі СБУ в Запорізькій області підтвердили інформацію про обшуки на судах: «За документами рибалки повинні були виловити 15 кілограм з квадратного метра. Але в трюмах одного корабля знаходилося 2 тонни, в трюмах іншого - 7 тонн риби ».

В Інституті рибного господарства і екології моря, який курирує науковий лов, цю інформацію поки не коментували. Але за словами Володимира Череповського, подібне «узаконене браконьєрство» триває з року в рік. За його інформацією, в 2017-м «для науки» було виловлено 740 тонн риби, приблизно на 10 млн грн.

«Так у нас немає стільки іхтіологів, щоб вивчити такий обсяг! - обурюється експерт. - Наш профільний НДІ явно завищує квоти на вилов риби. Ось дивіться, росіяни кажуть, що запаси бичка - 60 тис. Тонн, а наші вчені вважають, що 120 тис. Тонн. Не може бути такої різниці в оцінках. А чим більше запас, тим більше квоти. Ми можемо ловити до 30% загального запасу, а за підсумком вибираємо 60-70% ».

Згідно похмурим прогнозам, в цьому році рибалки Азова залишаться без роботи.

«Де піленгас? Де судак? Про осетрових я навіть не згадую. Вибили всі. Вже і бичка добивають! - обурюються рибалки. - Виловлюють малька, якого неможливо переробити. Він йде на корм для хутрових звірів в Білорусь ».

Винен Керченський міст

Вчені та екологи стверджують, що Азов стає зоною екологічної катастрофи. Ситуація погіршується не тільки через браконьєрів, а й внаслідок зміни клімату, забруднення води. Є побоювання, що на екологію згубно вплине недавно відкритий Керченський міст.

«Через зміни клімату зникають малі річки, а великі перекриті греблями, зарегульовані «Через зміни клімату зникають малі річки, а великі перекриті греблями, зарегульовані. В результаті в Азовське море надходить все менше прісної води. Воно стає все більш солоним, що, в свою чергу, завдає шкоди його екосистемі. І з кожним роком ситуація погіршується. В цьому році рибалки радіють улову камбали, але поява цього «стороннього» виду говорить тільки про деградацію. Звичайно, мертвим Азов не стане. Але в порівнянні з тим достатком, яке було 50 років тому, сталася катастрофа. Найстрашніше неї тільки ситуація з Аральським морем », - каже професор Інституту зоології ім. І. Шмальгаузена НАН України Сергій Межжерін.

Треба сказати, що бичок вже був на межі зникнення в 80-х. За 20 років його популяція відновилася. Але повториться історія? Вчені дають песимістичні прогнози: рибі не вистачає їжі.

«Був момент, коли токсичні викиди в воду виявилися настільки сильними, що зупинився процес оновлення моря «Був момент, коли токсичні викиди в воду виявилися настільки сильними, що зупинився процес оновлення моря. Це позначилося на фітопланктоні, зоопланктоне, який служить рибам кормовою базою », - зауважила завідуюча відділом природи Маріупольського краєзнавчого музею Ольга Шакула.

Деякі вчені давно говорять про те, що потрібно вводити мораторій на вилов риби. Але цьому опираються рибалки: мовляв, той же бичок через чотири роки помре від старості, так навіщо ж йому пропадати?

Знищили «пологовий будинок» дельфінів-азовок

Зауважимо, що з моменту будівництва Керченського мосту постало питання про його негативний вплив на екологію.

«Частина моста проходить по дамбі «Частина моста проходить по дамбі. Раніше це була піщана коса, через яку спокійно перетікала вода. Але цю частину затоки зміцнили. В результаті змінили схему, по якій йдуть течії з Азовського моря в Чорне і навпаки », - розповідає заступник координатора російської Екологічної вахти по Північному Кавказу Дмитро Шевченко.

Вчені підкреслюють: будь-яке втручання людини в природу негативно.

«Це буде перешкода для міграції риб, яка вплине на температуру Азовського моря і може змінити кількість солі у воді «Це буде перешкода для міграції риб, яка вплине на температуру Азовського моря і може змінити кількість солі у воді. Наслідки ми відчуємо вже в найближчі роки », - впевнений кандидат біологічних наук Віктор Демченко.

При цьому ні вчені, ні екологи не хочуть робити прогнози. Провести дослідження наші вчені не можуть (тепер на цій території господарюють росіяни), а незалежних російських екологів просто не підпускають до мосту, оголошеному зоною постійної антитерористичної операції.

«Під час подібних будівництв необхідно проводити моніторинг, але ніхто цього не зробив. Інженери надто поспішали здати проект. Будували міст без оцінки екологічних ризиків. Спеціально переписали російське законодавство, спростили ряд дозвільних процедур, щоб ніякі екоорганізацій їм не перешкодили, - розповідає Дмитро Шевченко. - В результаті було завдано значної шкоди унікальній акваторії, яка критично важлива для дельфінів-азовок. На мілководді фактично знаходився їх «пологовий будинок». Крім того, росіяни знищили, переорали технікою розташований на березі пам'ятник природи - мілководне озеро, в якому мали потребу птиці. Підкреслю, що, незважаючи на офіційне відкриття моста, будівельні роботи ще не завершені. Ще кілька років поспіль об'єкт будуть доробляти, завдаючи природі новий, непоправної шкоди ».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Керченський міст довго не проживе

Гітлер не зміг, Сталін не зміг, чи вийде у Путіна?

«Де піленгас?
Де судак?
Але повториться історія?
Але цьому опираються рибалки: мовляв, той же бичок через чотири роки помре від старості, так навіщо ж йому пропадати?