Реклама
Реклама
Реклама

Як живе колишній мажілісмен Ерканат Тайжанов, який залишив без житла 4 тисячі пайовиків

Редакція медіа-порталу Caravan.kz вирішила нагадати читачам про Ерканате Тайжанове, який благополучно живе і процвітає за рахунок інших в Австрії.

У травні поточного року, екс-депутат мажилісу Парламенту Республіки Казахстан і керівник столичної групи компаній «Азбука житла» Ерканат Тайжанов, обвинувачений у привласненні і розтраті чужого майна, був затриманий в Австрії.

Про це Caravan.kz повідомив один з пайовиків «Абетки житла» .

Трішки історії

Група компаній "Азбука житла» не побудувала в обіцяний термін вісім житлових комплексів в Астані. Її перший керівник - екс-мажілісмен Ерканат Тайжанов склав депутатські повноваження ще в 2008 році, а пізніше втік з країни , Як вважають слідчі, разом з грошима пайовиків. За інформацією МВС, за час керівництва компанією він привласнив понад 40 мільярдів тенге. Тайжанова оголосили в міжнародний розшук, але людям, які залишилися без вкладених грошей і обіцяних квартир, від цього легше не стало, і вони подали заяву в суд. Тепер за випарувалися гроші пайовиків відповідають соратники Тайжанова - керівники "дочок" ТОО "Азбука житла".

В кінці жовтня стало відомо, що Генпрокуратура запропонувала владі Австрії повернути на батьківщину побіжного екс-мажілісмена і екс-главу компанії "Азбука житла" Ерканата Тайжанова , Який зник в ущелинах альпійської республіки.

В кінці жовтня стало відомо, що Генпрокуратура запропонувала владі Австрії   повернути на батьківщину побіжного екс-мажілісмена і екс-главу компанії Азбука житла Ерканата Тайжанова   , Який зник в ущелинах альпійської республіки

Так само відомо, що новий забудовник обіцяє добудувати проблемні об'єкти групи компаній "Азбука житла" до 2020 року. Будфірма "Орда інжиніринг", яка взяла на себе зобов'язання перед постраждалими пайовиками, проводить підготовчі роботи до початку розморожування будівництва семи житлових будинків.

Незабаром компанія має намір приступити до будівництва. Перші об'єкти - ЖК "Айсанов DeLuxe", ЖК "Комфорт", ЖК "Комсомольський" - планується здати до жовтня наступного року. Зведення ЖК "Жетi жол", ЖК "Гарант" намічено до 2018 року. Пізніше всіх будуть добудовані ЖК "Садові квартали" - до 2019 року.

При цьому, виділення бюджетних коштів на завершення будівництва житлових комплексів цього недобросовісного забудовника не передбачається, підкреслив заступник керівника столичного управління державного архітектурно-будівельного контролю Даулет Доскулов.

- Участі акімату в завершенні будівництва об'єктів "Абетки житла" та інших проблемних об'єктів в рамках бюджетних коштів не буде. В цілому дана ситуація тримається акіматом Астани на контролі в рамках роботи міжвідомчої комісії з питань пайової участі, - розповів Даулет Доскулов - "радіоточки".

Основний же будівельний і інфраструктурний бізнес дістався молодшому братові - Дархані Шарапатовічу , Який в дуже стислі терміни зміг перереєструвати відразу кілька компаній будівельного кластера:

ТОВ «Азбука Житла Новобудови» було зареєстровано 16 лютого 2005 року. Єдиний учасник, він же гендиректор - Дархан Тайжанов. Місцезнаходження: Астана, пр. Сариарка, будинок 43, ВП-1. Спеціалізація компанії: «Будівництво житлових будинків».

1 7 вересня 2007 року перереєструвалося ТОВ «Фірма Сервіс Строй НС». Місцезнаходження: м.Астана, вул. Іманова, будинок 14, котедж 4. ОКЕД: «Будівництво житлових будинків». Тут брат побіжного нуротановца значиться директором і спільно з ТОВ «Азбука Житла Новобудови» - засновником.

24 вересня 2007 року оформляється ТОО «Чистова обробка», де Дархан Тайжанов є єдиним учасником і директором. Юридична адреса: м.Астана, пр. Республіки, будинок 30. Форма діяльності: «Загальне будiвництво будiвель».

Податки будівельники заплатили лише одного разу: у 2012 році - 1 мільйон 273,7 тисячі тенге.

25 вересня 2007 року - ТОВ «Азбука Житла Строй Індустрія» з тим же ОКЕД, адресою і учасником, що і попередня компанія. З тією лише різницею, що тут податки не платилися зовсім.

2 жовтня 2007 року було проведено перереєстрація також зайнятого загальним будівництвом будівель ТОВ «ПАЛАЦЦО» за адресою в Астані: вул. Сарайшик, будинок 32. Керівник і єдиний власник - той же.

Красиво жити не заборониш

Як стало відомо, Ерканат Тайжанов купив готель в Туреччині.

Про це згадав віце-міністр внутрішніх справ РК Рашид Жакупов на засіданні колегії в Генеральній прокуратурі, відзначає NewTimes.kz .

- Що стосується розслідуваної кримінальної справи по фірмі «Азбука житла» і щодо Тайжанова, нами в ході розслідування накладено арешт на майно, це в цілому близько 15 млрд тенге. Встановлено об'єкти, які їм купувалися, в тому числі за кордоном. Зокрема, було придбано готель в Туреччині, на нього накладено арешт, - сказав Жакупов.

Генеральний прокурор назвав директора «Абетки житла» Тайжанова «Шахраєм і пройдисвітом» . - Він обдурив 3,5 тис громадян, а якщо вважати сім'ями, то близько 10 тисяч громадян Казахстану. Це звичайний кримінальник, шахрай, пройдисвіт, зібрав, якщо перевести ці гроші на долари, близько 42 мільйонів доларів, - сказав Асанов.

Начальник першого департаменту правового захисту генпрокуратури Марат Сексембаев повідомив, що у справі «Абетки житла» у екс-керівників було вилучено майно, щоб допомогти ошуканим пайовикам.

Будиночок в селі

"Караван" має в своєму розпорядженні достовірної інформації, що пан Тайжанов до сих має непоганий особняк в мікрорайоні "Чубаров" в Астані:

Караван має в своєму розпорядженні достовірної інформації, що пан Тайжанов до сих має непоганий особняк в мікрорайоні Чубаров в Астані:

Також з джерела, що заслуговує на довіру, "Караван" дізнався, що Еркенат Шарапатовіч, є власником елітної нерухомості в Австрії.

- Будинок Тайжанова знаходиться в 40 кілометрах від Відня. Загальна площа - 550 квадратних метрів. І, як мені відомо, проектував його дуже відомий дизайнер.

Поки пайовики "Абетки житла" чекають вирішення своїх проблем, одна з дочок Тайжанова - Ясмін ділиться гарними пейзажами Відня зі своїми друзями на своїй сторінці в Instagram:

Поки пайовики Абетки житла чекають вирішення своїх проблем, одна з дочок Тайжанова - Ясмін ділиться гарними пейзажами Відня зі своїми друзями на своїй сторінці в Instagram:

Досьє на Ержаната Тайжанова:

Остання посада: Екс-Депутат Мажилісу Парламенту Республіки Казахстан

Дата народження: 07.06.1976

Місце народження: КазРСР; Павлодарська область; с. красноармейка

Сімейний стан, родинні зв'язки:

· Одружений

· Діти: двоє

Володіння мовами:

· Казахський, російська

Освіта, спеціальність (кваліфікація), ліцензії:

· Кокшетауской державний університет ім. Ш. Уаліханова (2000);

Інженер-економіст за фахом «Економіка і управління»

· Міжнародна академія бізнесу (м.Алмати) за програмою МВА (2005), факультет «Корпоративний менеджмент»

Наукові звання, ступеня, діяльність:

· Аспірантура Кокшетауського державного університету імені Ш. Уаліханова (2000)

Трудовий стаж:

· Менеджер ЗАТ «Тумар» (1998-1999);

· Співробітник відділу маркетингу і реклами АТ «Казахтелеком» (2000-2003);

· Генеральний директор ТОВ «Азбука житла» (2003-2007)

Виборні посади, депутатство:

· Кандидат в депутати Мажилісу Парламенту Республіки Казахстан IV скликання за партійним списком Народно-Демократичної партії «Нур Отан» (12.07.2007), Депутат Мажилісу Парламенту Республіки Казахстан IV скликання (27.08.2007-12.2008), Член комітету з економічної реформи і регіонального розвитку

Партійна приналежність:

· Член Народно-Демократичної партії «Нур Отан», заступник Голови Центральної Контрольно-ревізійної Комісії (з 07.2006)

Державні та міжнародні нагороди, премії, почесні звання:

· Медаль

Інформація підготовлена з відкритих і офіційних джерел.