Реклама
Реклама
Реклама

Хто несе відповідальність за ДТП, вчинене учнем автошколи під час іспиту

Робота автошкіл і подальший прийом іспитів у учнів є процедурою, досить широко розглянутої в юридичній практиці і регульованою низкою нормативно-правових актів. Однак в реальних життєвих ситуаціях нерідко виникають випадки, не передбачені досвідом законопрімененія.

Однак в реальних життєвих ситуаціях нерідко виникають випадки, не передбачені досвідом законопрімененія

Так, зовсім недавно з'ясувалося, що в законодавстві ніяк не розглянутий випадок скоєння дорожньо-транспортної пригоди при прийомі іспиту в ГИБДД.

Саме такий випадок стався в Новоросійську, коли кандидатка на отримання «прав» потрапила в аварію (можливо переплутала газ з гальмом), зіткнувшись з бетонною огорожею, і отримала при цьому досить серйозні травми.

інспектори ДАІ при цьому не справили оформлення дорожньо-транспортної пригоди, пославшись на те, що аварія відбулася не на дорогах загального користування, а на закритій навчальної майданчику. У підсумку справа про дане ДТП було розглянуто Верховним судом Російської Федерації.

Виходячи з вказівок діючих нормативно-правових документів, безпеку руху на автодромі повинен здійснювати інспектор ГИБДД, провідний прийом іспиту. При цьому ніде не обмовляється, яким саме чином він повинен здійснювати це, адже ні він, ні інструктор в автомобілі не перебувають. Дозволити знаходження інструктора разом з учнем також ризиковано, оскільки він може надавати допомогу учневі шляхом використання дублюючих педалей.

Розглядаючи даний випадок, юристи дійшли висновку, що вступник при прийомі іспиту не може перебувати один в автомобілі і з ним, так чи інакше, має бути інструктор.

Вимога приймає іспит інспектора ДІБДР про те, щоб інструктор покинув автомобіль, не є правомірним. Виходячи з пункту 1.2 ПДР, навчальний водінню інструктор прирівнюється до водія і, виходячи з пункту 10.1, водій покликаний забезпечувати швидкість транспортного засобу, при якій він може постійно його контролювати. Відповідно, за перевищення швидкості руху та інші аварійні ситуації відповідальність несе саме інструктор, і він відповідає за наслідки ДТП замість учня.

Верховний суд неодноразово вказував на те, що вимоги ПДР, що діють на дорогах загального користування, в повній мірі застосовуються і для прилеглих територій, якими і слід вважати автодроми, на яких здійснюється прийом іспиту з водіння.

Подібне трактування повинна використовуватися і на положення пункту 1.2 ПДР, незважаючи на те, що в ньому термін «дорожньо-транспортна пригода» трактується як подія, що сталася в процесі руху автомобіля на дорозі.

Верховний суд зазначає, що всі вимоги закону повністю застосовні і до ситуацій, що виникли на прилеглих територіях, включаючи майданчики для навчання водінню.

Виходячи з ситуації, що склалася, прийом іспитів є дією, пов'язаних з ризиком для безпеки дорожнього руху і тому для автодрому повністю застосовні положення пункту 21.2 Правил, де навчальна їзда повинна виконуватися виключно в присутності інструктора, який навчає водінню.

Відповідно, положення Верховного суду визначають, що інструктор повинен весь час бути в автомобілі разом з учнем, оскільки, з юридичної точки зору, саме він і виступає в ролі водія, покликаного забезпечити безпеку.

Безумовно, відкритим залишається питання про об'єктивність прийняття іспиту та вжиття заходів, покликаних виключити втручання інструктора в дії учня.

Контроль за діями інструктора може проводитися завдяки установці на навчальні автомобілі індикаторів режиму роботи дублюючих педалей. Подібні пристрої дозволять виключити втручання з боку інструктора в процес управління транспортним засобом.

Що стосується практики, що використовується в ГИБДД і пов'язаної з тим, що інструкторові забороняють перебувати під час іспиту в автомобілі, юристи відзначають, що відповідно до пункту 1 статті 6 Федерального закону «Про поліцію» інспектора повинна здійснювати свою діяльність у повній відповідності до вимог законодавства.

Виходячи з пункту 4 цієї ж статті, співробітники поліції не можуть виправдовувати свої дії, що порушують закон, інтересами служби і іншими причинами. Виходячи з цього, вимоги до інструктора залишити транспортний засіб з учням за кермом є протизаконними.

Стаття про   знаки пріоритету дорожнього руху з коментарями   допоможе курсантам автошкіл швидше засвоїти тему Стаття про знаки пріоритету дорожнього руху з коментарями допоможе курсантам автошкіл швидше засвоїти тему.

Як виглядають попереджувальні знаки дорожнього руху (див. тут ) Знають всі водії.

Жести регулювальника ( https://voditeliauto.ru/voditeli-i-gibdd/signaly-regulirovshhika-v-kartinkax.html ) І їх значення - з картинками і коментарями.

Відео - учень за кермом потрапляє в ДТП:


Додати свою рекламу

Додати свою рекламу

Додати свою рекламу

Додати свою рекламу