Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна в армії отримати водійські права абсолютно безкоштовно

  1. Пільгова програма для солдатів
  2. Як і де проходить навчання
  3. Необхідні документи
  4. Чи потрібно платити
  5. Які категорії прав можна отримати
  6. Де будуть служити призовники з водійським посвідченням
  7. З яких причин можна отримати відмову

Який хлопчик з дитинства не мріє водити машину? Щоб керувати автотранспортом, необхідно мати права, а для їх отримання слід пройти навчання в спеціалізованій установі. Але водійське посвідчення видають тільки після досягнення 18 років, коли хлопців закликають в армію. Тому молодих людей призовного віку хвилює питання, чи можна в армії отримати права.

Пільгова програма для солдатів

Пільгова програма для солдатів

положення закону про військовий обов'язок (від 28.03.1998 N 53-ФЗ в останній редакції від 29.12.2017) дозволяють отримувати деякі спеціальності безкоштовно. До цього переліку входить і спеціальність водія. Багато молодих людей хотіли б дізнатися, як призовнику отримати права від військкомату і чи можна це зробити безкоштовно. Кандидат у водії, яка не досягла призовного віку, може отримати нову спеціальність і заощадити на цьому, якщо їм будуть дотримані деякі умови.

  1. Після виконання шістнадцяти років відвідати відділення військового комісаріату за адресою постійного проживання з метою постановки на облік. У цій установі на юнака буде заведено особову справу, підготовлено приписне посвідчення.
  2. Курси для призовників з водіння доступні для юнаків не молодший 17 років.
  3. На момент здачі іспитів для отримання прав слухачеві має виповнитися 18 років.
  4. Щоб стати слухачем курсів і отримати права, треба написати заяву на ім'я начальника територіального відділення військомату.
  5. Якщо буде отримано дозвіл стати кандидатом, треба пройти медичний огляд. За умови визнання задовільним стан здоров'я молодої людини, він отримає напрямок в автошколу для безкоштовного навчання, за підсумками якого він стане володарем прав на керування транспортними засобами.

Коли молода людина отримує права таким способом, в подальшому йому не вдасться уникнути служби в Збройних Силах РФ.

Як і де проходить навчання

У всіх регіонах РФ є підвідомчі військкоматів організації, напрямок діяльності яких включає навчання водінню, де можна отримати права. Це (Російська оборонна спортивно-технічна організація, реорганізована з раніше відомого ДОСААФ). Навчальний курс - від 3 місяців до півроку, після чого, в результаті позитивної здачі тестів і практики водіння, людина отримує права. Призовники навчаються за такою програмою:

  • знайомство з ПДР;
  • засвоєння принципів безпечного керування транспортним засобом;
  • будова авто, особливості технічного обслуговування, простих ремонтних робіт;
  • заходи, спрямовані на відновлення або збереження життя і здоров'я потерпілого в ДТП (основи долікарської допомоги).

Крім цього, навчання в ДОСААФ від військкомату включає заняття з інструктором, в результаті яких слухач навчиться:

  • чітко діяти при управлінні ТЗ, спритно і безпечно здійснювати маневри на дорогах, визначати допустиму дистанцію;
  • знаходити правильні рішення в складних ситуаціях, миттєво реагувати;
  • швидко виявляти несправність авто і вміти самостійно її усунути, якщо це представляється можливим.

Ефективності навчання сприяють високотехнологічні класи з комп'ютерами, інтерактивними дошками, необхідними наочними посібниками, макетами. У кожному закладі є автодром, різні види транспортних засобів. Крім того, заняття проводяться і на грунтовій дороге, і на сільській, і в умовах інтенсивного міського руху.

У таких закладах є статут, виконувати який зобов'язані всі слухачі. Порушникам загрожує відрахування. З метою підготовки молодих людей до армійських буднях, багато підвідомчі навчальні заклади додатково проводять спортивні заняття, вчать керувати військовою технікою.

Необхідні документи

Коли претендент отримав направлення з військкомату, він повинен подбати про інших паперах, необхідних для пред'явлення в автошколу. Мова йде про:

  • копії загальногромадянського паспорта (з собою треба мати оригінал);
  • результати медичного огляду, проведеного в військкоматі;
  • фото 3 см х 4 см;
  • заяві про прийняття в автошколу.

Якщо у призовника є ІІН, його копію також слід прикріпити до зібраного комплекту паперів, а оригінал пред'явити для порівняння. Якщо призовник хоче здати на права від військкомату в 17 років, у нього це не вийде. Навчання в цьому віці проходити можна (для цього потрібен дозвіл від батьків в письмовому вигляді), а здавати іспит і отримувати права - тільки після повноліття.

Права видаються після проходження спеціального курсу в відповідному закладі та успішного складання іспитів в ГИБДД, що включають тести з правил дорожнього руху і практичну частину - навички водіння. Права, отримані у напрямку на навчання від військкомату, повністю відповідають аналогічним документом, отриманого «на громадянці». У будь-якому випадку ВУ видається на 10 років.

Чи потрібно платити

існує затверджена наказом Міноборони (від 03.05.2001 N 202 в останній редакції від 31.07.2009) інструкція , В якій йдеться про навчання від військкомату на права безкоштовно водіння ТЗ категорії С. Саме призовники, які мають права цієї категорії, необхідні в збройних силах РФ. Але від оплати держмита на права призовник не звільняється і повинен заплатити її в повному обсязі. Розмір держмита за пластиковий варіант (ВУ нового зразка) прав становить 2000 рублів.

Одночасно молоді люди призовного віку можуть навчатися і по програмі для категорії В. У напрямку від військкомату вони отримують пільгу у вигляді знижки в 50 відсотків від вартості курсу. Якщо призовник отримає права безкоштовної категорії, в подальшому отримати будь-яку іншу категорію буде значно простіше і дешевше, ніж при первинному надходженні до установи.

Які категорії прав можна отримати

Які категорії прав можна отримати

Як уже зазначалося, від військкомату можна отримати права категорії С і В. З них тільки ВУ з категорією С надаються безкоштовно. Крім навчання водінню військового транспорту, призовники можуть навчитися водити легкові авто, вантажівки до 2,5 тонни і отримати права відповідних категорій. повна розшифровка категорій водійських прав нового зразка представлена ​​на нашому сайті.

Випускники автошколи у напрямку військового комісаріату, які отримали права, при проходженні служби будуть задіяні в якості водіїв. Часто військовослужбовці строкової служби хотіли б розширити рамки водійських спеціальності. Отримати категорію E військовослужбовець зможе за таких умов:

  • з моменту отримання прав пройшло не менше 12 місяців;
  • претендент на права цієї категорії пройшов перепідготовку;
  • успішне складання іспиту з водіння авто з причепами.

Щоб стати володарями прав категорії D, претендент повинен бути не молодше 20 років. У цьому випадку він може пройти перепідготовку та отримати права з необхідною категорією.

Де будуть служити призовники з водійським посвідченням

Призовники, які мають права, отримують направлення до військової частини проходити службу в якості водія. Наявність водійських прав у молодого солдата не дає можливості самому вибрати військову частину для проходження служби. Призовник з правами буде направлений служити туди, де потрібен водій. Після прибуття в частину, перш ніж бути допущеним до автомобіля або військовій техніці, молодий солдат зобов'язаний вивчити то транспортний засіб, який він буде обслуговувати.

Категорії В і С дають право керувати авто з обмеженими числом пасажирських місць (не більше восьми) і вантажівками з масою до 3,5 тонни. Отже, призовник може стати як водієм вантажного ТЗ, так і автомобіля, призначеного для командного складу частини. Наявність військової облікової спеціальності в подальшому стане в нагоді молодій людині при влаштуванні на роботу, так як стане додатковим плюсом, який враховується роботодавцем.

Окрім наявності у призовника прав, при визначенні місця служби враховуються і інші фактори: фізичний і психічний стан молодої людини, його освіту і наявність професійного досвіду. Обліку підлягає його морально-психологічна характеристика, сімейний стан. Після додаткової перевірки, бесіди з призовником визначається місце його служби.

З яких причин можна отримати відмову

З яких причин можна отримати відмову

Призовник повинен знати, за яких умов він може отримати відмову в напрямку і автошкола від військкомату стане для нього недоступна.

  1. Якщо він не пройде медичну комісію у військкоматі. Для навчання молодої людини, яка не буде покликаний, військкомат не має права витрачати державні кошти.
  2. Напрямок в автошколу для навчання водити ТЗ і отримання прав не буде видано молодому чоловікові, що мав відстрочку від призову. Це пов'язано з тим, що військовий комісаріат ще неясно, чи буде він у майбутньому покликаний в армію.
  3. На права від військкомату не може розраховувати особа, яка має судимість.
  4. Якщо група учнів повністю сформована, то призовник отримає відмову, так як бюджет військкомату на отримання обліково-військової спеціальності обмежений.

Підробка документів є караним злочином. пред'являючи підроблені права , Їхній власник стає порушником закону і підлягає кримінальній відповідальності за статті 327 КК РФ . За використання фальшивих документів накладається штраф до 80 тис. Рублів або арешт до півроку.