Реклама
Реклама
Реклама

Пролонгація договорів: три способи продовжити співпрацю

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Як висновок нового договору впливає на взаємини сторін
  3. Як оформляється додаткова угода
  4. Зверніть увагу!
  5. Як включити в договір умова про автоматичну пролонгацію
  6. приклад
  7. Які терміни зберігання договорів

Досвідчений секретар не тільки попередить керівника про закінчення терміну дії контракту з партнерами, але і запропонує варіанти його продовження. У статті розглядаються всі форми пролонгації договорів та особливості їх оформлення.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Одним із завдань секретаря є попередження керівника про закінчення термінів дії договорів з контрагентами.

Договір необхідно переукласти або продовжити термін його дії, якщо до моменту закінчення терміну колишньої угоди сторони вирішують продовжити співпрацю.

У реальному житті учасники цивільних відносин часто забувають продовжити контракт. Це трапляється при великій кількості укладених угод. Така недбалість призводить до несприятливих наслідків. Одним з них стає припинення виконання зобов'язань однієї зі сторін.

Досвідчений секретар не тільки попередить про закінчення терміну дії контракту, але і запропонує варіанти його продовження.

Продовження терміну дії договору називають пролонгацією.

Способи оформлення пролонгації:

  • укладення нового договору;
  • оформлення додаткової угоди до колишнього контрактом;
  • додавання пункту про автоматичну пролонгацію договору за взаємною згодою сторін.

Про тонкощі і нюанси укладення угод читайте в статті .

Як висновок нового договору впливає на взаємини сторін

Коли наближається закінчення дії договору, сторони укладають нову угоду. Умови можуть бути тими ж. Це вирішують самі учасники угоди. Коли наближається закінчення дії договору, сторони укладають нову угоду

Сторони припиняють виконувати зобов'язання відразу по закінченню дії контракту. Таке стандартне положення, яке міститься у тексті угоди.

Якщо спеціальних вказівок про припинення зобов'язань в договорі немає, то угода діє до повного виконання партнерами своїх зобов'язань.

В яких випадках має сенс укладати новий договір замість того, який припинив свою дію?

Нова угода роблять висновок, коли хочуть не просто продовжити співпрацю, але зробити це на інших умовах.

Наприклад, орендодавець приймає рішення істотно змінити зміст і структуру типового договору оренди. Він виключає з нього ряд положень і додає нові: переглядає структуру орендної плати, змінює способи забезпечення виконання зобов'язань, додає нові обов'язки орендаря, змінює умови відповідальності і т. Д. У цій ситуації інтереси орендодавця визначають зміст нового контракту. Продовження співпраці на колишніх умовах йому не підходить.

Про порядок укладення та виконання договору підряду в 2018 році читайте в статті .

Як оформляється додаткова угода

У практиці ділових відносин можлива ситуація, коли партнерів влаштовують умови існуючої угоди, і вони не планують нічого в ньому міняти.

У такій ситуації слід продовжити термін дії договору . Для цього потрібно укласти додаткову угоду до вже існуючого контракту.

Ключова фраза цього документа:

«Сторони домовилися продовжити термін дії Договору №18 / в від 10.04.2017 з 10.04.2018 по 09.04.2019»

Після цієї фрази додають пункт, що всі умови колишнього контракту залишаються без змін. Якщо сторони хочуть оновити деякі умови «старого» договору, то слід вказати, які саме.

Довідка

Зверніть увагу!

Є контракти, які продовжують свою дію без спеціальної вказівки на це в тексті. До таких належать договори енергопостачання. Контракт укладається на певний період. Якщо до закінчення терміну його дії жодна із сторін не заявить про припинення або зміну умов, то договір вважається продовженим на той самий строк.

Інший варіант додаткової угоди є документ, який не продовжує контракт, а вносить в нього спеціальні зміни. Суть цих змін полягає в тому, що тепер контракт буде продовжуватися автоматично.

Ця умова про пролонгацію договору формулюється так:

«Сторони домовилися внести зміни до пункту 8.2 Договора№18 / в від 10.04.2107, виклавши їх в наступній редакції: Договір автоматично пролонгується на наступний календарний рік, якщо жодна зі сторін не заявить про його розірвання протягом 15 днів до розрахункової дати припинення дії договору ».

2107, виклавши їх в наступній редакції: Договір автоматично пролонгується на наступний календарний рік, якщо жодна зі сторін не заявить про його розірвання протягом 15 днів до розрахункової дати припинення дії договору »

Мал. 1. Зразок додаткової угоди про пролонгацію договору

Чим договір поставки відрізняється від інших угод про купівлю-продаж, читайте в статті .

Як включити в договір умова про автоматичну пролонгацію

Найзручніший спосіб продовження існуючого контракту автоматична пролонгація, т. Е. Продовження його дії на вказаний термін.

Умова про автоматичну пролонгацію договору формулюється так:

«10.8. Цей Договір діє до 31.12.2018 і автоматично продовжується на кожний наступний рік, якщо жодна зі сторін за 30 (тридцять) робочих днів не заявить про свій намір його розірвати ».

Коли закінчується дія одного контракту, на наступний день вступає в силу новий на тих же умовах. Якщо партери не обумовили інше (п. 10 Інформаційного листа Президії ВАС РФ від 16.02.2001 р № 59).

Пункт про автоматичну пролонгацію прописуйте якомога чіткіше. Він часто викликає суперечки і розбіжності.

Довідка

приклад

Спірним залишається становище, на який термін діє автоматична пролонгація угоди. На один рік або на всі наступні роки, перетворюючи контракт в безстроковий.

Зверніть увагу, що в нашому прикладі написано «продовжується на кожний наступний рік», щоб зняти можливі розбіжності.

Іноді партнери прописують в документі право будь-якого з них (або тільки одного) достроково розірвати договір . Таке право закріплено законодавчо (ст. 310 і ст. 450 ЦК України).

Згідно із законом в разі дострокового розірвання контракту ініціатор направляє своєму партнерові повідомлення про розірвання. Воно вручається особисто під підпис або надсилається рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

Читайте також:

Які терміни зберігання договорів

Секретар стежить за тим, щоб в розпорядженні керівника знаходилися оригінали всіх договорів, які компанія укладала з іншими фірмами або приватними особами. Ці документи можуть вимагати акціонери компанії або співробітники перевіряючих органів.

У сучасному законодавстві немає вказівки на конкретні терміни зберігання договорів .

Відповідно до загальноросійським класифікатором договори відносяться до організаційно-розпорядчих документів.

Ділові папери цього різновиду зберігаються не менше п'яти років. Виняток становлять угоди про купівлю-продаж цінних паперів. Їх зберігають протягом десяти років.

Зберігання всього обсягу контрактів протягом такого терміну може викликати труднощі:

  • додаткові витрати на зберігання в архівній організації або у власних помешканнях фірми;
  • деякі ділові папери, що втратили силу, повинні бути знищені для забезпечення конфіденційності.

Для визначення стандартного терміну зберігання контракту - три роки, п'ять або десять років - секретарю потрібно звернутися в архівну організацію для уточнення.

Як навести порядок в договорах?

  • відсканувати всі контракти і створити електронний архів;
  • спише на всі наявні угоди.

висновок

Продовження терміну дії контракту називають пролонгацією. Пролонгація здійснюється шляхом укладення нового договору, оформленням додаткової угоди до колишнього або внесенням пункту про автоматичну пролонгацію.

Читайте також:

В яких випадках має сенс укладати новий договір замість того, який припинив свою дію?
Як навести порядок в договорах?