Реклама
Реклама
Реклама

Сотні казахстанців залишилися без своїх автомобілів

Десятки машин казахстанців відправлені на спеціальні стоянки або ж на них накладено арешт. Столичні податківці заявляють, що при транспортуванні авто ще 3 роки тому на кордоні Монголії з Росією не були сплачені митні збори. Але власники «залізних коней» з цим готові посперечатися, передає КТК . Десятки машин казахстанців відправлені на спеціальні стоянки або ж на них накладено арешт

Ілюстративне фото з сайту inter-car-drive.kiev.ua

Минуле багатьох куплених за межами Казахстану іномарок піддалося пильного вивчення. Співробітники ДГД Астани підняли бази даних спеціалізованих ЦОНов.

В результаті, багато власників позбулися дорогих авто.

Люди штурмують інстанції і шукають справедливості. Вони не розуміють, як можна було перепродати іномарки в Казахстані при порушенні митних правил.

Столичний житель Марат Нурмухамбетов розповів, що купив свій позашляховик 3 роки тому за 7,5 млн тенге за допомогою оголошення. Тільки через 2,5 року виявилося, що при перегоні авто з Монголії через Росію оформлялася гостьова декларація терміном на 1 рік.

«На обліку він стояв, Алматинская серія була. Але з обліку з Алмати зняли, прямо в ЦОНе, все переоформили на мене. За ВІНом в угоні не перебуває, чиста машина, кристально чиста машина. Все, оформилися », - каже господар позашляховика.

Йому незрозуміло, куди раніше дивилися митники і чому таке могло статися.

У свою біду Марат не самотній. Таких власників ще 800.

На сайті мінфіну є перелік машин з неоплаченими податками. Тепер всі автомобілі з цього списку затримуються поліцейськими і потрапляють на склади тимчасового зберігання або ж заарештовують.

На думку співробітників департаменту держприбутків виходу із ситуації два: заплатити мито або звернутися до суду.

Однак фахівці пропонують інше рішення проблеми - вдатися до допомоги юристів, щоб вони підготували позови з вимогами матеріальної і моральної компенсації.

Як каже голова Національної ліги споживачів Світлана Романовська, в законодавстві прописано поняття «добросовісний покупець». Тому держава повинна відшкодувати вартість покупки автомобілів. Вона запевнила, що можна звернутися в лігу для захисту своїх прав.

Власники авто вже направили заяви в суд і в МВС РК.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що автомашини з Монголії в Казахстан переганяли контрабандою без сплати відповідних платежів . На облік їх ставили за підробленими документами.

джерело: КТК