Реклама
Реклама
Реклама

Договір позики під заставу нерухомості, автомобіля, іншого майна

  1. Що являє собою договір позики із заставою?
  2. Договір позики під заставу автомобіля або іншого майна
  3. Договір позики під заставу нерухомості

Договір позики - одне з найдавніших зобов'язань, що виникло ще за часів печерних людей. Не випадково, що на відміну від кредитної угоди, за договором позики можна передавати не тільки грошові кошти, а й інше майно (речі). Рука об руку з позиковими зобов'язаннями з давніх часів існує і заставу, покликаний збільшити шанси на успішний результат від угоди для обох сторін. Договір позики   - одне з найдавніших зобов'язань, що виникло ще за часів печерних людей

У наш час договір позики під заставу майна не втратив своєї актуальності, а з приходом фінансової кризи став популярнішим ніж раніше. Для займодателя, це мабуть самий надійний спосіб забезпечити належне виконання зобов'язань з боку позичальника (тобто повернення коштів і сплату відсотків).

У той же час позичальник з не найкращою кредитною історією часто може розраховувати на отримання позикових коштів лише надаючи деяке майно в заставу. Це ж твердження справедливо і для позичальників які не мають істотного офіційного джерела доходу, або ще просто не встигли створити позитивну кредитну історію, проте їм з якихось причин терміново потрібна значна грошова сума.

У всіх перерахованих вище випадках гідним виходом із ситуації стане договір позики із заставою.

Що являє собою договір позики із заставою?

Необхідно розуміти, що незважаючи на існуючу тісний зв'язок між заставою і позикою, з точки зору юриспруденції це все-таки досить далекі родичі.

  • Позика - це різновид договірних відносин, поряд з кредитним договором , Даруванням, договором зберігання, або будь-яким іншим видом договору.
  • Застава - це один із способів належного виконання зобов'язань, такий же як наприклад поручительство або неустойка.

Виходячи з цього, стає ясно, що такого поняття як «договір позики із заставою» юридично не існує. І дійсно, ніде в цивільному кодексі, чи іншому іншому законі РФ не вдасться знайти подібного словосполучення.

Чи означає це недійсність договору поєднує в собі одночасно ознаки і позики і застави?

На щастя немає, в першій статті Цивільного Кодексу РФ не дарма закріплений принцип свободи договору, суть якого зводиться в тому числі до того, що допускається укладення так званих змішаних договорів, тобто таких угод, в рамках яких поєднуються елементи двох і більше договорів (в нашому випадку це договори позики та застави).

Не рідко боржники намагаються оскаржити договір позики під заставу на подібному підставі (стверджуючи що такого роду договорів не існує і його не можна вважати укладеним), але як тепер зрозуміло, укладання подібних договорів цілком законно, і оскаржити угоду виключно у цій підставі видається архі-складним завданням .

Договір позики під заставу автомобіля або іншого майна

Досить докладно нюанси договору позики були розглянуті ось   в цій недавній статті   і немає сенсу описувати їх заново Досить докладно нюанси договору позики були розглянуті ось в цій недавній статті і немає сенсу описувати їх заново. Зосередимося краще на тій частині договору позики із заставою яка присвячена власне застави.

В силу застави кредитор по забезпеченому запорукою зобов'язанню має право в разі невиконання боржником цього зобов'язання одержати задоволення з вартості заставленого майна переважно перед іншими кредиторами особи, якій належить це майно (заставодавця), за винятками, встановленими законом.
Ст. 334 Цивільного Кодексу РФ.

пояснення:

  1. сторонами договору є боржник (заставодавець) і кредитор (заставодержатель);
  2. Предмет застави (передане майно) має належати боржнику на право власності (Заставу може залишити і не сам боржник, а особа діє в його інтересах, в цьому випадку майно також має належати йому на праві власності);
  3. У разі не належного виконання боржником своїх зобов'язань кредитор має право задовольнити свої вимоги із застави (забрати собі або продати заставлене майно);
  4. Якщо предмет застави був застрахований, то заставодержатель має право задовольнити свої вимоги з суми страхової виплати при настанні страхового випадку .
  5. Кредитор має переважне право задовольнити свої вимоги (повернути суму позики) з застави перед іншими особами яким заборгував позичальник. Однак різними законами передбачено низку винятків з цього правила. Наприклад якщо боржником є ​​підприємство-банкрут, то в першу чергу погашається його заборгованість по заробітної плати перед працівниками, і лише потім задовольняються вимоги заставодержателя.

предмет застави

Що може бути заставою?

Не може бути запорукою:

Предметом застави може виступати практично будь-яке майно, будь то автомобіль, цінний папір, або навіть просто право вимоги грошових коштів з іншої особи. Нерухомість теж безумовно може бути запорукою, але там існують свої особливості які будуть розглянуті далі.

  • Права нерозривно пов'язані з особистістю (наприклад можна закласти право на отримання аліментів );
  • Майно перебуває у спільній власності без згоди всіх власників;
  • Право оренди без згоди власника орендованого майна ;
  • Безготівкові грошові кошти;

Важливо! Договір позики під заставу автомобіля (або іншого майна) буде вважатися неукладеним в разі якщо в угоді не зазначено відомості індивідуально визначають майно. Іншими словами, не можна просто вказати «автомобіль Івана Петрова», в обов'язковому порядку повинні бути вказані реквізити даного автомобіля (VIN номер, державний реєстраційний знак і т.п.).

Не важко буде оскаржити договір з причини недотримання його форми, або не вказівка істотних умов.

Форма - обов'язково письмова.

Істотні умови: предмет застави та його оцінка, розмір і термін повернення позики.

Договір позики під заставу нерухомості

Відповідно до частини 2 ст Відповідно до частини 2 ст. 334 ГК РФ заставу нерухомого майна (іпотека) регулюється спеціальним законом, і відповідно має особливі умови. У загальних рисах вони схожі з описаними вище, проте для договору позики під заставу нерухомості передбачені спеціальні спеціальні умови по таким питанням як:

  1. порядок укладення, в тому числі державна реєстрація договору ;
  2. порядок забезпечення схоронності закладеного майна;
  3. порядок реалізації (продажу) закладеного майна;
  4. та інші питання.

Незалежно від того який бік договору Ви уявляєте, в будь-якому випадку перед підписанням угоди краще надати його на експертизу юристу, в майбутньому це може допомогти уникнути серйозних проблем. Швидко і якісно отримати юридичну допомогу можна на нашому сайті .

Тут же Ви можете скачати зразок договору позики під заставу нерухомості

Що являє собою договір позики із заставою?
Що являє собою договір позики із заставою?