Реклама
Реклама
Реклама

Процентні ставки по кредитах 2019. Під які відсотки дають кредити банки Росії? Актуальні середні ставки на сьогодні

  1. Під який відсоток сьогодні можна взяти кредит? Актуальні пропозиції банків
  2. Чи варто оформляти кредит в 2019 році?






Кредитна карта з cash back до 3% на АЗС - справжня знахідка для автолюбителів:

  • Страхування при виїзді за кордон;
  • підвезення палива;
  • евакуація автомобіля при ДТП;
  • таксі в разі ДТП;
  • знижки до 20% на оренду автомобіля в Росії і за кордоном.
Умови і тарифи ...

Питання попадання в «кредитну пастку» стояли для багатьох досить гостро ще до глобальної економічної кризи. Зараз, коли ставки по кредитах ростуть, доходи падають, а рівень життя знижувати не хочеться, слід бути особливо уважним до умов, які пропонують банки.

Ставки по кредитах - не плід фантазії керівництва будь-якого конкретного банку. Вони залежать від цілого ряду чинників, включаючи макроекономічні. Що ж робити конкретно вам, коли потрібні гроші? Давайте пошукаємо рішення.

В кінці жовтня минулого року ключова ставка ЦБ РФ становила 8,25%, зараз вона досягла вже 7,75%. Після страшної для багатьох цифри в 17% (в кінці 2015 року) цей відсоток розглядається як вельми м'який. При цьому ставки по кредитах теж почали своє поступовий рух вниз.

Сьогодні середні ставки російських банків коливаються в досить привабливих для споживачів межах:

  • споживчі - 10 [1] -21,39 [2]%;
  • іпотечні - 6 [3] -10 [4]%;
  • автокредити - 10,9 [5] -19,9 [6]%.

Крім того, з метою стимулювання споживчого попиту був ініційований ряд державних програм в рамках іпотечного та автокредитування. Дані кроки дозволили зберегти попит на кредити, зробивши їх більш доступними для населення. Однак економічна криза як і раніше далекий від завершення, і банки, щоб захистити себе від проблемних позичальників і неповернення коштів, перевіряють потенційних клієнтів дуже ретельно. Сьогодні на отримання кредитів можуть розраховувати тільки люди з високим, стабільного доходу і позитивної кредитної історії.

На сьогоднішній день, кажучи про кредити, доводиться мати на увазі тільки рублеві, оскільки до цих пір росіяни бояться коливань курсів валют і додаткових збитків при чималих відсотках. І хоча, за даними статистики, обсяг валютного кредитування в 2017 році виріс майже на 50% в порівнянні з 2016 роком, а в 2018 році і зовсім трохи знизився, варто взяти до уваги, що роздрібне кредитування в цьому сегменті становить всього близько 1,5 %.

Під який відсоток сьогодні можна взяти кредит? Актуальні пропозиції банків

Як уже згадувалося, споживчі, іпотечні та автомобільні кредити видаються в банках під різні відсотки і на різних умовах, що обумовлено їх специфікою.

Іпотечний кредит. Ще в розпал кризи, в березні 2015 р банки стали приймати заявки на видачу іпотечних кредитів під 13% і навіть під 10% річних. Це стало можливим за рахунок виділення Урядом РФ 20 млрд руб. на підтримку іпотечного кредитування. Держпідтримка іпотеки в 2018 році здійснюється для певних верств населення на різних умовах. Наприклад, кредит вчителям дається під низьку процентну ставку, що починається від 6% річних, умови кредитування будуть залежати від конкретної програми банку, в якій учитель бере участь. А для багатодітних сімей процентна ставка буде не більше 6% плюс оплачувані державою приблизно 4% річних. Що стосується стандартних умов кредитування (тобто не потрапляють під держпрограму), то ставки дещо впали і складають в середньому 10,25-12,75%.

У будь-якому випадку, вибираючи найбільш вигідні умови іпотечного кредитування, варто врахувати кілька нюансів:

  • Вибирайте кредитні програми великих банків з багаторічною історією, незаплямованою репутацією.
  • Купувати новобудову на етапі котловану зараз досить ризиковано, зверніть увагу на пропозиції більш високого ступеня готовності, проте, врахуйте, що їх вартість буде вище.
  • Вибираючи забудовника, оціните його історію і ступінь надійності: як давно він на ринку, скільки об'єктів уже здано і чи не було затримок із здачею житла.
  • Важливо, щоб договір пайової участі полягав у відповідності з Федеральним законом № 214-ФЗ, що виключить можливість шахрайства з боку забудовника і убезпечить ваші вкладення в нерухомість в разі його банкрутства.
  • Зверніть увагу на програми кредитування банку, з яким у компанії-роботодавця укладений «зарплатний» договір. Клієнтам «зарплатних проектів» можуть бути запропоновані більш вигідні відсоткові ставки.
  • Оцініть свої можливості: чи можете ви претендувати на участь в держпрограмі або соціальній іпотеці.

Автокредит. Аналогічно програмі пільгового іпотечного кредитування з весни 2015 р стартувала програма держпідтримки автокредитування. І незважаючи на її припинення в жовтні минулого року, в 2018 році вона діє знову. Список автомобілів, на які поширюються пільги, залишився практично таким же. Відсотки по банківських кредитах при пільговому кредитуванні покупки автомобіля залежать від поточної ставки рефінансування ЦБ і розраховуються за формулою:

C = Д - 2/3 × P, де:

  • C - ваша процентна ставка по автокредиту;
  • Д - звичайна ставка банку за програмою автокредитування;
  • P - актуальна ставка рефінансування ЦБ РФ.

Знижка на кредитну ставку в програмі 2018 роки не передбачена. Максимальна ставка кредитного договору, що підпадає під умови пільгового автокредитування, визначена на рівні 17%. Вартість автомобіля при цьому не повинна перевищувати 1,5 млн руб.

Зверніть увагу
У 2019, можливо, будуть відновлені пільгові програми «Перший автомобіль» і «Сімейний автомобіль» зі ставкою рефінансування 10%.

Однак потрібно розуміти, що не всі банки будуть брати участь в програмі. Зараз взяти кредит на пільгових умовах можна більш ніж в 90 банках, серед яких ВТБ (від 5%), «Кредит Європа Банк» (від 7,9%), «ЮніКредит Банк» (від 3,9%), «Русфинанс Банк »(від 3,9%) та ін. в інших випадках ставка варіюється в межах 14-18%. Також цікаві умови можуть запропонувати і самі виробники. Наприклад, в 2015 році була широко поширена практика безпроцентних кредитів (правда, в цьому випадку потрібно при первинному внеску погасити від 50 до 70% від вартості автомобіля).

Споживчий кредит. Залежно від того, чи готовий клієнт звітувати перед банком у своїх витратах чи ні, споживчі кредити можуть бути цільовими і нецільовими.

  • Цільовий кредит. Оформляється на конкретні потреби, які вказуються при оформленні заявки. Сума кредиту буде обмежена цими потребами, і банку будуть потрібні документи про витрачання коштів. Тобто, якщо ви берете кредит на ремонт, вам буде потрібно запрошувати бригаду офіційно і зберігати всі чеки на покупку будматеріалів. Перевага цільового кредиту - більш вигідна процентна ставка, ніж за нецільовим. Недолік - обмеженість суми і жорсткий контроль з боку банку. Наприклад, Сбербанк надавав цільові кредити на здобуття освіти під 12% річних без державного субсидування і під 7,75% річних з субсидуванням, проте з початку 2018 надання Освітніх кредитів з державною підтримкою тимчасово призупинено.
  • Нецільовий кредит. Банк не питає вас, навіщо вам потрібні гроші, і теоретично готовий видати вам будь-яку суму, але під досить високий відсоток. Мінімальний відсоток по нецільовим кредитами в Ощадбанку - 12%. Однак, як вже було сказано раніше, реальні ставки завжди виявляються вищими.

При оформленні кредиту такого роду варто віддати перевагу саме цільовими програмами. Звичайно, вам доведеться надати ряд додаткових документів, але відсотки в цьому випадку будуть нижче. Також «зіграти на пониження» ставки може ваша позитивна кредитна історія, яка підтверджує дохід і стабільне фінансове становище, документи (довідка 2-ПДФО, документи на автомобіль, копія трудової книжки тощо), які необхідно надати при оформленні кредиту.

Зверніть увагу
У Росії зростає популярність кредитів на відпустку по наймасовішим напрямками - на південь РФ, Кіпр і в Грецію. Однак експерти радять думати двічі, перш ніж займати у банку гроші на подорож, оскільки кожен четвертий кредит, взятий на відпустку, стає простроченим. В результаті після відпустки замість райдужних спогадів можна отримати небездоганну кредитну історію, яка може вас підвести при необхідності взяти кредит в екстреному випадку.

Кредитні карти. Умови банків по кредитних картах дуже різноманітні. Майте на увазі, що в оглядах і на сайтах банків представлені мінімальні ставки. Реальна ставка по кредитній карті, швидше за все, буде вище. Банки можуть пропонувати кредитування і під 18%, і під 37% річних. Наприклад, «Кредит Європа Банк» при оформленні кредитної карти MasterCard Card Credit Plus на суму до 600 000 рублей пропонує ставку від 25%. Зазвичай банки залишають за собою право призначити ставку в залежності від результату розгляду документів, наданих клієнтом. В середньому можна розраховувати на ставку від 20 до 35%.

Претендувати на вигіднішу процентну ставку ви можете в разі позитивної кредитної історії, а також надання в банк максимального пакета підтверджуючих ваш дохід документів. Не радимо оформляти експрес або миттєві карти. В цьому випадку вам запропонують досить невигідні відсотки від 35 до 50% річних. Заощадити на виплаті відсотків можна, оформивши карту з пільговим безвідсотковим періодом. В середньому по Росії його величина коливається від 50 до 55 днів. Однак є і більш вигідні пропозиції. Наприклад, у Альфа-Банку безвідсотковий період становить 100 днів (кредитна карта «100 днів без відсотків»).

Кредит готівкою. В даний час кредити готівкою, відверто кажучи, дороги. Чим більше готівки ви берете, тим нижче відсотки, але, по-перше, ці відсотки будуть все одно складати велику суму, а по-друге, банк сам вирішує, скільки можна дати вам грошей. Середній відсоток по кредитах готівкою за умови погашення боргу протягом року - 11-25% річних. Уважно поставтеся до пропозицій банків, в яких значаться сильно занижені цифри - з тих чи інших причин вони перетворяться згодом у ті ж 20%.

Експрес-кредит. Видається в день звернення при пред'явленні паспорта і, наприклад, водійських прав, на суму максимум 500 000 руб. Мінімальні ставки коливаються в межах 22-29%. Максимальна - досягає 50%. Чим краще кредитна історія, тим нижче може бути ставка. Наприклад, банк «Ренесанс Кредит» пропонує звичайну ставку 26,5% і за хорошу кредитну історію - від 15,9%.

Чи варто оформляти кредит в 2019 році?

Незважаючи на те, що експерти прогнозують, що в цьому році Центробанк продовжить курс на зниження ключової ставки, підхід до оформлення кредиту повинен бути гранично виваженим. Якщо вам потрібно кредит в цьому році, дотримуйтеся декількох простих правил:

  • Оформляйте кредит на ту суму, яка вам дійсно необхідна, не скупіться.
  • Купуючи що-небудь в кредит, постарайтеся зробити початковий внесок якомога більше.
  • Намагайтеся погасити кредит достроково, щоб знизити відсотки.
  • Кредитування під заставу і / або поручительство допоможуть знизити процентну ставку.
  • Вибирайте самі короткі і прийнятні для вас терміни кредиту.
  • Оформляйте онлайнову заявку на кредит - у ряду банків для цього випадку передбачено пільги.
  • У разі іпотечного або автокредитування зверніть увагу на держпрограми пільгового кредитування.
  • При оформленні кредиту надавайте банку вичерпний пакет документів, що підтверджують вашу платоспроможність.
  • Оформляючи кредит в банку, в якому у вас заведена зарплатна картка, ви можете розраховувати на знижену процентну ставку.
  • Віддавайте перевагу звичайному споживчим кредитом кредитну карту з пільговим безвідсотковим періодом. Чим він довше, тим вигідніше для вас.
  • Вибираючи банк-кредитор, віддавайте перевагу великим банкам.
Під який відсоток сьогодні можна взяти кредит?
Що ж робити конкретно вам, коли потрібні гроші?
Під який відсоток сьогодні можна взяти кредит?
Чи варто оформляти кредит в 2019 році?