Реклама
Реклама
Реклама

Пільговий автокредит з держпідтримкою: список автомобілів, програми та умови державного субсидування

  1. У чому полягає фінансова підтримка
  2. умови автокредитування
  3. доступні автомобілі
  4. Де можна оформити кредит
  5. Вимоги до позичальників
  6. Останні зміни

Програма пільгового автокредитування - це форма державного субсидування трудящих, що дозволяє купувати новий автомобіль в кредит на привабливих умовах. Програма вперше була реалізована в 2009 році, її основна мета - підтримка вітчизняної автомобільної промисловості.

Щорічно держава направляє з федерального бюджету значні суми коштів, за рахунок яких громадяни отримують субсидії на покупку транспортного засобу, а автосалони і заводи-виробники не втрачають прибуток.

Як показують статистичні дані, автокредит з держпідтримкою стимулює споживчу активність громадян, тому було прийнято рішення про продовження програми в 2019 році. Але для того, щоб отримати субсидію, слід дотримуватися певних умов.

У чому полягає фінансова підтримка

Суть спецпрограми «автокредит з держпідтримкою» полягає в наданні позичальникам компенсації частини від суми оформлюється автокредиту за рахунок коштів федерального бюджету Суть спецпрограми «автокредит з держпідтримкою» полягає в наданні позичальникам компенсації частини від суми оформлюється автокредиту за рахунок коштів федерального бюджету.

Завдяки субсидування процентна ставка по позиці опускається на 2/3 від ключової ставки Центробанку, що на сьогодні становить 6,7 пункту.

Як це виглядає на практиці? Позичальник, оформляючи автокредит в будь-якому банку, виплачує не 16%, а 16-10 * 2/3 = 9,3%. Решту витрат оплачуються державою, в результаті чого автосалон і фінансова організація не несуть втрати.

Основна умова - майбутній автовласник зобов'язаний вибрати транспортний засіб із затвердженого списку моделей, випущених вітчизняним автопромом. Автомобіль традиційно стає заставним забезпеченням по кредиту на весь його термін. З липня 2017 року при купівлі нового авто позичальникові надається додаткова 10% знижка при сплаті початкового внеску. Знижка розраховується у відсотках від вартості придбаного транспорту.

Подібний вид позики швидко зацікавив громадськість як доступний спосіб придбання транспорту. На сьогодні програма пільгового кредитування підтримується 70 фінансовими організаціями, в числі яких виділяються лідери продажів - Сбербанк, ВТБ-24, Росбанк, Россельхозбанк.

У 2017 році Мінпромторг опублікував оновлені умови отримання субсидії. Тепер за програмою дозволено придбати імпортні автомобілі, серед яких улюблені росіянам Renault і Nissan.

В цілому список доступних моделей в 2019 році налічує понад 50 найменувань.

умови автокредитування

Тим позичальникам, які зважилися на участь у програмі держпідтримки вітчизняних виробників авто, слід заздалегідь ознайомитися з вимогами до здобувається транспортним засобам: Тим позичальникам, які зважилися на участь у програмі держпідтримки вітчизняних виробників авто, слід заздалегідь ознайомитися з вимогами до здобувається транспортним засобам:

  • Допустима вартість автомобіля не перевищує 1 млн. 450 тис. Рублів.
  • Максимальний термін позики - 36 місяців.
  • Початковий внесок - не менше 20% від повної вартості транспорту.
  • Допустима валюта - тільки російський рубль.
  • Повна маса автомобіля - не більше 3,5 тонни.
  • Допускається оформлення в кредит тільки нового автомобіля.
  • Устаткування авто-системою ЕРА-ГЛОНАСС.
  • Придбання ТЗ вітчизняного складання з узгодженого списку.
  • В одні руки не більше 1 авто.
  • Наявність діючого в / у у заявника.

Часто у охочих придбати авто виникають розбіжності з банком з приводу поняття «новий». Щоб у майбутніх позичальників не залишалося питань з цього приводу, варто прояснити ситуацію.

Новим автомобіль вважається при одночасному виконанні наступних умов:

  • «Вік» автомобіля не старше 1 року.
  • Пробіг - максимум 6000 км.
  • Відсутня позначка про реєстрацію в ГИБДД.

доступні автомобілі

Спочатку держпрограма автокредитування допускала придбання тільки російських транспортних засобів. Сьогодні клієнтам банків доступні іноземні марки машин, зібраних і випущених на заводах Росії.

Список доступних моделей:

МаркаМодельПриміткиМаркаМодельПримітки

Bogdan Весь модельний ряд Mitsubishi Lancer Комплектації обмежені Chevrolet Aveo Комплектації обмежені Scoda Fabia Комплектації обмежені Cobalt Cruze Octavia Niva Citroen C4 Комплектації обмежені VW Polo C-Elysee Daewoo Nexia Toyota Corolla Комплектації обмежені Matiz Ford Focus Комплектації обмежені Opel Astra Комплектації обмежені Hyundai Solaris UAZ Весь модельний ряд KIA Rio комплектації обмежені ZAZ Весь модельний ряд Cee'd LADA Kalina Renault Logan Kalina Priora Sandero Largus Samara Duster 4 × 4 Mazda 3 Не всі комплектації Nissan Note Не всі комплектації Tiida Almera

У перспективі в список будуть включені ще кілька моделей Hyundai, Renault і Nissan, які в даному момент знаходяться на розгляді у Мінпромторгу.

Представлені іномарки доступні переважно в мінімальній комплектації.

Де можна оформити кредит

На початку свого існування держпрограма допускала оформлення автокредиту тільки в тому банку, в списках засновника якого значилося держава На початку свого існування держпрограма допускала оформлення автокредиту тільки в тому банку, в списках засновника якого значилося держава.

Згодом фінансові організації стали проявляти інтерес до пільгових кредитів і до 2017 року список банків розширився до 70.

У нього входячи як великі федеральні банки (Сбербанк, Росбанк, Альфабанк), так і регіональні організації (Уралсиб, Газпромбанк, КБ Верхневолжскій).

Список банків-учасників постійно змінюється через що склалася фінансової ситуації в країні.

На сьогодні провідними банками за кількістю виданих пільгових кредитів є:

  • Русфінанс.
  • Юникредит.
  • Сбербанк.
  • Россельхоз.
  • ВТБ.

Умови у перерахованих банків приблизно однакові, а ставка коливається в межах 15-19%.

У числі загальних вимог до фінансових організацій з боку Мінпромторгу - мінімальна межа процентної ставки. Вона не повинна підніматися більш ніж на 10% від ключової ставки ЦБ. У 2017 року верхня межа становив 20%.

Вимоги до позичальників

Для оформлення пільгового автокредиту банки висувають вимоги не тільки до приобретаемому транспортному засобу Для оформлення пільгового автокредиту банки висувають вимоги не тільки до приобретаемому транспортному засобу.

Певні умови зобов'язані дотримуватися і майбутні позичальники:

  • Громадянство РФ.
  • Вік молодше 21 року і не старше 65 років.
  • Наявність постійної або тимчасової прописки в регіоні надання кредиту.
  • Стаж роботи на останньому місці не менше 12 місяців.
  • Мати двох і більше неповнолітніх дітей.
  • Наявність водійського посвідчення.
  • Купівля автотранспорту вперше.
  • у позичальника не повинно бути інших кредитів на авто (підтвердження з БКІ) і письмово заявити про те, що протягом року нових кредитів не буде укладено.

Крім того, клієнту потрібно підготувати пакет документів:

  • Паспорт РФ з печаткою про прописку.
  • Додатковий документ, що засвідчує особу.
  • Копія трудового договору і трудової книжки.

Список довідок не остаточний і може варіюватися в залежності від умов конкретної фінансової організації.

Так, деякі банки надають можливість оформлення автокредиту всього по одному паспорту, але тільки для тих співробітників корпоративних клієнтів (до них належать особи, які отримують заробітну плату на картку даного банку). Інші організації, наприклад, Сбербанк, допускають видачу кредиту всього за двома документами, але тільки за рахунок збільшення початкового внеску.

Приводом для відмови в кредитуванні є негативна історія позичальника, а також діти у віці до 6 місяців (для жінок).

Останні зміни

Увага! Отримується за даною держпрограмі 10-відсоткова знижка вважається майнової вигодою (доходом), тому вона обкладається податком. Як пояснює Мінфін РФ, в даний час не планується вносити поправок в НК РФ. Отже, все, хто вже придбав авто за такою програмою, в найближчому майбутньому отримають податкові повідомлення про необхідність сплатити ПДФО в 13%.

Підсумки минулого року показали, що завдяки організованому державному субсидування план продажів легкових автомобілів був перевищений на 20%. З цього випливає висновок - програма пільгового автокредитування є ефективним інструментом продажів.

У 2018 році можливе продовження даної програми. Крім того, уряд додасть нові цільові програми. Одночасно планується нове збільшення максимального порога вартості транспортного засобу в 2018 році. Таке рішення дозволить розширити асортимент моделей, пропонованих покупцям на пільгових умовах.

Наші експерти відстежують всі зміни в законодавстві, щоб повідомляти вам достовірну інформацію.

Підписуйтесь на наші оновлення!

Програма пільгового автокредитування

Як це виглядає на практиці?