Реклама
Реклама
Реклама

Держпрограма пільгового автокредитування в 2018 році: список автомобілів, банків і умови

  1. Суть державної програми пільгового автокредитування
  2. Зміни в програмі в 2018 році
  3. Умови оформлення пільгового автокредиту в 2018 році і актуальний розмір знижки
  4. Який автомобіль можна придбати за програмою держпідтримки
  5. Вимоги до одержувачів автокредиту
  6. Список що беруть участь в програмі банків і їх пропозиції на автокредит з субсидуванням
  7. Огляд найбільш вигідних пропозицій
  8. Умови пільгового автокредитування для бізнесу
  9. Переваги та недоліки програми

Починаючи з 2009 року, у громадян РФ з'явилася можливість придбати транспортний засіб в кредит за зниженою ставкою. Діюча в даний час держпрограма пільгового автокредитування фінансується з бюджету Росії. Вона дає можливість придбати машину за допомогою позикових коштів за мінімальною процентною ставкою.

Суть державної програми пільгового автокредитування

Федеральна програма державного пільгового кредитування запущена в РФ в 2009 році. Мета проекту - підтримка попиту на вітчизняні автомобілі, що є підтримкою автопрому Росії.

Суть програми полягає в погашенні державою частини процентної ставки по кредиту на придбання автомобіля. Знижка дорівнює двом третинам ставки рефінансування ЦБ, що діє на дату оформлення кредиту. Залежно від умов конкретного банку це становить в середньому від 5 до 9 відсотків. На виплату компенсацій банкам виплачені чималі кошти. В результаті впровадження програми виробництво автомобілів в країні виросло на 50%.

Субсидування поширюється виключно на покупку автомобіля в кредит. Отримати компенсацію від держави, купуючи машину за готівкові кошти, неможливо. Дане обмеження пов'язане з тим, що метою держави при введенні програми є підтримка автопрому і банківського сегмента ринку одночасно.

Але при наявності певної суми можна взяти кредит на мінімальний термін з великим початковим внеском. Такий варіант отримання субсидії від держави цілком можливий. В цьому випадку переплата по кредиту буде мінімальною.

Важливо. Отримання субсидії на покупку автомобіля у вигляді компенсації за процентною ставкою є жителям усіх регіонів Російської Федерації.

Зміни в програмі в 2018 році

Програма пільгового кредитування, незважаючи на високу результативність, була припинена на деякий час і відновлена ​​в 2013 році. На фінансування програми в 2018 році виділено 10 мільярдів рублів.

Одночасно в неї внесені деякі зміни:

  • Розширено список автомобілів. На додаток до включеним до списку раніше, додані позашляховики і автомобілі імпортного виробництва.
  • Підвищено вартість автомобіля, що купується за програмою.
  • Скасовано вимогу внесення початкового внеску.
  • Можливість оформлення кредиту без страховки по КАСКО .

Умови оформлення пільгового автокредиту в 2018 році і актуальний розмір знижки

З урахуванням всіх внесених в 2018 році змін, умови державного субсидування автокредиту в даний час наступні:

  • Вартість машини - до 1 450 000 рублей.
  • Термін кредитування - до 36 місяців.
  • Сума кредиту - максимум 920 000 рублів.
  • Вага машини - до 3.5 тонн.

В рамках програми пільгового кредитування введено нові програми «Сімейний автомобіль» (для сімей, які виховують двох і більше дітей) і «Перший автомобіль» (громадянам, вперше купують автомобіль). Знижка на кредит за даними програмами становить 10%. Розмір знижки за стандартними умовами кредитування - 6,7%.

Субсидування за програмою поширюється тільки на термінові відсотки, виключаючи комісію за ведення рахунку, оплату страховки і підвищення процентної ставки за відмову від страхування по КАСКО. Конкретну суму, яку доведеться виплатити банку за час дії кредиту, а також щомісячний платіж можна розрахувати за допомогою спеціальних калькуляторів в мережі інтернет.

Банки-учасники програми мають право вносити коригування до кредитних договорів і прописувати в них власні умови.

Корективи можуть вноситися за такими позиціями:

  • Мінімальна сума кредиту.
  • Процентна ставка для розрахунку реальної суми, яка виплачується позичальником.
  • Мінімальний термін кредиту.

Деякі банки йдуть на хитрість і компенсують розмір процентної ставки за допомогою введення додаткових комісій. Тому перед оформленням кредиту клієнту необхідно детально ознайомитися не тільки з основною пропонованої процентною ставкою, а й розрахувати, які виплати доведеться здійснити за пропонованою конкретним банком програмою.

Який автомобіль можна придбати за програмою держпідтримки

Однією з ключових особливостей автокредиту за держпрограмою субсидування є обмеження за об'єктом придбання моделям. Держава щороку оновлює список автомобілів, на придбання яких можна використовувати виділені кошти. У 2018 році за програмою можна оформити кредит на наступні марки автомобілів:

У список включаються виключно ТС певної комплектації. Якщо обраний автомобіль перевищує встановлену програмою вартість, знижка на нього не поширюється.

На 2018 рік державою затверджений наступний список машин:

№ Марка автомобіля Модель 1 ВАЗ (LADA) Всі моделі 2 UAZ Всі моделі 3 ZAZ Всі моделі 4 Boghan Всі моделі 5 Chevrolet Niva, Cruze, Aveo, Cobalt 6 Citroen С4 (деякі комплектації), C-Elysee 7 Mazda 3 (деякі комплектації) 8 Mitsubishi Lancer (деякі комплектації) 9 Nissan Almera, Note, Tiida (деякі комплектації) 10 Daewoo Nexia, Matiz 11 Opel Astra (деякі комплектації) 12 Peugeot 301, 408 13 Ford Focus (деякі комплектації) 14 Renault Duster (деякі комплектації), Logan, Sandero 15 Hyundai Solaris 16 KIA Rio, Cee'd (деякі комплектації) 17 Skoda Octavia (деякі комплектації) 18 Тoyota Corolla (початкові комплектації) 19 Volkswagen Polo (деякі комплектації)

Додатковою вимогою участі авто в програмі є його вік. Придбати можна тільки таку машину, з моменту випуску якої пройшло не більше 1 року. Для іномарок основоположним вимогою є збірка на території Росії.

Список автомобілів в конкретному банку залежить від того, з якими автодилерами він співпрацює. У деяких регіонах РФ список авто для придбання за програмою істотно скорочений. Тому найбільш доцільно перед покупкою машини звернутися спочатку в автосалон і з'ясувати, з яким банком у нього налагоджені зв'язки.

Автомобіль, що купується за програмою, повинен бути абсолютно новим, не зареєстрованим раніше на іншого власника. Придбати старий автомобіль зі знижкою, навіть через автосалон, який співпрацює з банком, за умовами програми неможливо.

Вимоги до одержувачів автокредиту

Учасникам програми держкредитування може стати фізична особа, що відповідає таким вимогам:

  • Наявність громадянства РФ і постійної реєстрації в регіоні розташування торгової організації.
  • Стаж роботи на останньому місці не менше півроку, загальний стаж - від 1 року.
  • Вік від 21 до 65 років.
  • Достатній для виплати кредиту рівень «білої» зарплати. Непідтверджені документально і неофіційні доходи в програмі госавтокредітованія не враховуються.

Відмова за заявкою однозначно отримають такі громадяни:

  1. Ті, хто має погану кредитну історію.
  2. Жінки, які виховують дітей до року.

Список що беруть участь в програмі банків і їх пропозиції на автокредит з субсидуванням

У 2018 році Мінпромторг розширив список банків і лізингових організацій, які беруть участь у програмі пільгового госавтокредітованія. Спочатку в програмі були задіяні 15 банків. На той момент вимогою до банком була наявність статутного капіталу не менше 70 мільярдів рублів і участю держави у вигляді 50% акцій.

Сформована в країні економічна ситуація змусила уряд пом'якшити вимоги, що дозволило взяти участь в програмі більшій кількості банків. Повний реєстр кредитних організацій публікується на сайті Мінпромторгу. Оновлення списку банків проводиться щорічно.

В даний час в список включені більше 90 кредитних організацій.

Найбільш популярні з них, на частку яких припадає близько 80% всіх оформлюваних кредитів, такі:

Найменування банку Відсоткова ставка по автокредиту Ставка з урахуванням субсидії за програмою Сбербанк 15-17% 9,5-11,5% Юникредітбанке 13,5 - 16,5% 8 - 11% Росбанк 16,5 - 21% 11 - 15,5 % ВТБ24 16 - 17% 10,5 - 11,5% Россельхозбанка 15% 9,5% УралСібБанк 16-17% 10,5-12% Газпромбанк 15% 9,5% банк Москви 15% 9,5% Русфінанс банк 17.5 % 10,9%

У список також входять АК Барс (9,3%), Радянський (5,5%), ЛОКО-банк (7,9%), Раффайзенбанку (9%).

Деякі банки видають кредит на певні марки авто:

  • Фольксваген Банк - моделі Volkswagen, за ставкою 5,9%.
  • Росбанк - іномарки, за ставкою 11%.
  • Мітцубісі Банк - Mitsubishi, за ставкою 9%.

Огляд найбільш вигідних пропозицій

При виборі банку для оформлення кредиту варто звернути увагу на пропозиції лідерів серед учасників держпрограми:

  • Ощадбанк пропонує найбільш вигідні умови. При виплаті 30% вартості авто позичальник може не підтверджувати власний дохід. У поєднанні з найнижчою ставкою по кредиту і швидким оформленням це є явною перевагою даного банку.
  • Газпромбанк пропонує знижений відсоток для зарплатних клієнтів.
  • ВТБ24 пропонує три варіанти програми з процентною ставкою 10 -13,7%. Позичальник має можливість вибрати найбільш підходящі для нього умови.

Умови пільгового автокредитування для бізнесу

Програма субсидування автокредитів в основному спрямована на участь в ній фізичних осіб, але представники малого бізнес а також може скористатися даною заходом підтримки держави. Для деяких областей підприємницької діяльності варіант отримання позики на автомобіль цілком реальний.

Власник бізнесу може оформити авто за держпрограмою на своє ім'я, як фізична особа. За умовами держпрограми автомобіль можна використовувати виключно в особистих цілях. Тому не варто ризикувати, купуючи машину для використання в якості таксі або навчального ТС. Але варіант використання, наприклад, для кур'єрської доставки цілком можливий. Для малого бізнесу в організаціях з невисокою прибутком такий варіант придбання машини досить вигідний.

Для бізнесменів в даний час діють додаткові програми з держпідтримкою:

  • «Російський тягач»;
  • «Російський фермер»;
  • "Своя справа".

Знижка на придбання комерційного авто за даними програмами становить 10%.

Переваги та недоліки програми

Придбання автомобіля за держпрограмою субсидування має ряд привабливих моментів:

  • Низькі процентні ставки на кредит, в порівнянні зі стандартними програмами кредитування.
  • Прозорість і чистота умов кредитування, завдяки активній участі та контролю з боку держави.

Але незважаючи на всю райдужність перспектив, придбання авто за держпрограмою має деякі істотні мінуси:

  • серйозний підхід до претендентів на участь в програмі, необхідність надання відомостей про високий офіційний дохід;
  • обмежений список машин;
  • обмеження за максимальною вартістю автомобіля;
  • можливість оформлення кредиту виключно в рублях.

Істотним недоліком програми є можливість оформлення для одного позичальника тільки одного пільгового автокредиту. Незважаючи на відсутність подібних обмежень з боку держави, банк, швидше за все, відмовить заявнику, який звернувся за отриманням пільгового кредиту повторно.

За час дії програми багато громадян РФ скористалися допомогою держави і придбали автомобіль за пільговими ставками. Офіційних відомостей про продовження програми автокредитування за пільговими відсотковими ставками немає. За заявою Міністра промисловості Д. Мантурова, в даний час державна підтримка на покупку нового автомобіля надається на колишніх умовах. Глобальних змін в умовах кредитування не передбачено. Стійкий попит населення вселяє надію, що дія держпрограми продовжиться і в майбутньому році, що дасть можливість ще більшій кількості жителів країни стати щасливими володарями нових автомобілів.

На відео фахівець розповідає про те, як взяти автокредит на пільгових умовах.