Реклама
Реклама
Реклама

Оформлення опіки та піклування в Білорусі, перелік документів на опіку і піклування, як стати опікуном, як продати квартиру підопічного, де розташовані місцеві органи опіки та піклування, опіка та піклування над повнолітніми, взяти п

Їх не видно на вулиці і забувають своє ім'я Їх не видно на вулиці і забувають своє ім'я. Вони лікуються від наркотичної або алкогольної залежності. Нарешті, вони просто хворі душевно. Але вони все одно залишаються нашими близькими людьми, і їм потрібна турбота.

Про тонкощі встановлення опіки або піклування над дітьми та підлітками портал interfax.by вже писав . Але бувають ситуації, коли опікун потрібно дорослій людині.

«Для початку цієї досить складної і довгої процедури вам слід звернутися в центральну поліклініку вашого району, там завжди розташовуються місцеві органи опіки та піклування», - розповіла кореспонденту interfax.by провідний фахівець адресної соціальної допомоги адміністрації Фрунзенського району Тамара Миколаївна Дерман.

Під опіку та піклування можна брати дорослих людей, визнаних недієздатними або мають обмежену дієздатність. Правила встановлення опіки та піклування над дорослими людьми кореспонденту interfax.by роз'яснювала Наталія Михайлівна, юрисконсульт 2-й Центральної районної поліклініки Фрунзенського району.

«Серед громадян старше 18 років опіку оформляють над повністю недієздатними людьми (з психічними розладами і захворюваннями), а піклування - над частково недієздатними (зловживають алкоголем і вживають наркотики)», - пояснила юрист.

Щоб взяти повнолітнього громадянина під опіку або оформити піклування над ним, необхідно довести його недієздатність або часткову дієздатність. Для цього ви звертаєтеся до суду, який проводить судово-медичну експертизу, визначає ступінь психічного розладу людини і виносить рішення про необхідність встановлення опіки над людиною. Симптомів психічних розладів і хвороб, які їх викликають, безліч, поведінка може варіюватися від абсолютно неадекватного до цілком розумного, на перший погляд. Органи опіки та піклування тісно співпрацюють із соціальними службами та ЖЕУ, які також повідомляють їм про громадян з психічними розладами.

Те ж стосується людей, що зловживають алкоголем, і наркозалежних. Через суд за допомогою проведення судово-медичної експертизи визначається їх часткова дієздатність і необхідність в піклування. Після рішення суду починається вже сама процедура оформлення опікунства чи піклування.

Звертаються до органів опіки також родичі людей похилого віку, в кінці життя страждають склерозами, маразмом і т.д.

Отже, кандидати в опікуни та піклувальники звертаються в центральну поліклініку свого району і надають такі документи:

  • Заява;
  • паспорт або інший документ, що засвідчує особу кандидата в опікуни (піклувальники);
  • автобіографію кандидата в опікуни (піклувальники);
  • 1 фотографію заявника розміром 30х40 мм;
  • медичну довідку про стан здоров'я кандидата в опікуни (піклувальники);
  • документ, що підтверджує наявність підстави призначення опіки (піклування), - рішення суду.

Процедура, починаючи від звернення до суду до остаточного оформлення опіки чи піклування, займає близько трьох місяців. Суд, як правило, довго збирає і розглядає документи, а ось уже після його рішення органи опіки зобов'язані протягом одного календарного місяця повністю оформити опікунство.

Всі питання, пов'язані з процедурою встановлення опіки та піклування над повнолітніми громадянами Білорусі, задавайте в коментарях.

У наступному матеріалі ми розповімо про правила комерційних угод і захисту майна повнолітніх і неповнолітніх підопічних .

Наталія Назаренко