Реклама
Реклама
Реклама

Міністр оборони України: "Заклику 2014 на строкову службу точно не буде"

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

25 червня 2013, 8:44 Переглядів: 25 червня 2013, 8:44 Переглядів:   Міністр оборони України Павло Лебедєв

Міністр оборони України Павло Лебедєв. Фото: kmu.gov.ua.

- Павло Валентинович, багатьох українських юнаків хвилює питання: так все ж буде осінній призов-2013 останнім для кандидатів на строкову військову службу?

- 2013 рік - останній, коли на строкову військову службу є заклик. З 2014 року відбудеться повний перехід на контрактну армію. Тобто весняного призову 2014 на строкову службу вже не буде. Але дуже багато молоді хоче служити, плануючи свою подальшу кар'єру в міліції та інших силових структурах. Ми йдемо їм назустріч: надамо можливість добровільної служби в якості резервістів або учасників програм підготовки солдатів запасу. Зараз опрацьовується проект поправок до закону про військову службу.

- зазираючи в майбутнє, наприклад, в 2017 рік, який ви бачите українську армію?

- Бачу здатної відбити агресію ворога і відстояти кордону України. Ми переходимо на нову техніку. Пріоритети - авіація, зенітні ракетні комплекси, озброєння радіотехнічних військ, ракетні комплекси, корабельний склад, засоби автоматизації управління військами (силами), безпілотні літальні апарати, тренажери. До 2017 року ми плануємо закупити корвет, два літаки Ан-70, до 10 бронекатерів, модернізувати бойові літаки, вертольоти, зенітні ракетні та радіолокаційні комплекси, розробити сучасний ракетний комплекс корабельного базування.

- А який за чисельністю буде контрактна армія?

- До кінця 2017 загальна чисельність особового складу ЗСУ буде доведена до 122 000 чоловік. Зараз же загальна чисельність військовослужбовців становить 180 тисяч осіб.

- Відомо, що багато техніки - ще радянських часів. Чи з'явиться найближчим часом в ЗСУ якесь нове озброєння? Якщо так, то яке?

- Розроблено нові види озброєння. Йдеться про бронетанкову техніку, ракетне озброєння, протиракетних установках, броньованих швидкохідних малих судах. В першу чергу ми замовляємо їх на вітчизняних підприємствах.

- В якому стані, на ваш погляд, зараз знаходиться українська армія? Можете назвати головні проблеми та позитивні обставини?

- Головне - щоб армія могла відбити будь-який напад і будь-яку агресію. І зараз робиться все, щоб це виконати. Що стосується житлової проблеми, то дива не станеться. Черга - 45 тисяч осіб, в неї влилися і черговики часів СРСР. Упевнений, що серед претендентів є і фіктивні черговики, тому я розпорядився провести комплексну перевірку. Перелік черговиків буде опублікований на сайті Міноборони. Корупція, на жаль, існує, будемо позбуватися. На вирішення житлового питання необхідно 15 млрд грн. Проблему ми поетапно вирішуємо, надаючи в першу чергу службове житло чинним військовослужбовцям. Заплановано переобладнання казарм під житло контрактникам, щоб за 2 роки зробити 10 тисяч ліжко-місць. Уже розпочато фінансування, незважаючи на те, що нам виділили лише 12 млн грн. Вирішуємо питання і будівництва житла. Додаткове джерело фінансування - це продаж надлишкового майна та відчуження земельних ділянок, які звільняються в процесі реформування ЗСУ.

- Що саме будете продавати?

- У Міноборони є в ресурсах 429 повністю звільнених військових містечок, розташованих на земельних ділянках загальною площею понад 35,9 тисячі га. Також будуть реалізовані більше 30 000 одиниць застарілого озброєння та військової техніки і 92 000 найменувань іншого надлишкового майна. Ми плануємо протягом наступних 3-5 років від продажу нерухомого майна отримати від 6 до 9 млрд грн, що дозволить придбати або побудувати понад 20 тисяч квартир.
Позитиву більше - і перші кроки вже зроблені: мінімум нарядів, підвищення в два рази грошового забезпечення, підвищення кількісної та якісної бойової підготовки.

- Обіцяють, що в армії на особливому рахунку будуть відмінники? Як їх стануть відбирати?

- Преміювання відмінників бойової підготовки робиться для того, щоб стимулювати їх прагнення бути першими. Коли військовослужбовець стає першим, то його заохотять не тільки морально, а й матеріально. Критерії відбору за бальною системою - це бойова, фізична, гуманітарна підготовка.

- А яке заохочення?

- Сума заохочення - від 75% до 100% від окладу. Оклади службовців теж підвищуємо. Вже з травня цього року командир бригади Сухопутних військ Збройних сил України отримує близько 4900 гривень, а з жовтня зарплата виросте до 5700 гривень; командир батальйону, відповідно, отримує більше 4200 гривень, а буде - близько 5000 гривень; командир роти отримує більше 3800 гривень, його зарплата виросте до 4500 гривень.

- Є думка, що українській армії не завадило б перейти з автомата Калашникова на зброю країн НАТО. Наскільки це реально і потрібно?

- "Калашников" залишиться. За своїм вогневим якостям він не поступається більшості світових аналогів. Тим більше що цієї зброї, як і боєприпасів, на наших складах достатньо.

- Багато іронізують з приводу українського флоту. Мовляв, навіщо нам застаріла підводний човен, на яку пішло чимало грошей, як її можна реально використовувати в морському бою?

- Україна як морське держава не може відмовитися від наявності Військово-морських сил. Це пов'язано із захистом судноплавства, рибальства, боротьбою з нелегальною міграцією, контрабандою, наркотрафіком, морським піратством, тероризмом. Для виконання завдань захисту національних інтересів України на морі покликані служити ВМС України, які в своєму складі мають понад 30 бойових кораблів і катерів і більше 50 допоміжних суден.

- Свою сторінку в соцмережі Facebook ви ведете самі або це робить хтось із помічників?

- Зізнаюся: я не фанат інтернету, цього своєрідного вампіра робочого часу. Але свою сторінку я намагаюся переглядати хоча б раз в два дні. Мій робочий день починається о 8, а закінчується за північ. Фізично мені складно бути активним користувачем. Також її читають мої асистенти, які допомагають мені справлятися з потоком повідомлень, і доповідають мені. Є й нестандартні питання. Наприклад, чому я не їжджу на роботі на БТРі. Я його вважаю дивним.

- У вас 5 дочок. Розкажіть, ким вони хочуть стати?

- Про військовій сфері вони не думають. Одна вчиться на журналіста, друга - бізнесу, третя дочка хоче бути отельером, старша управляє компанією, молодша хоче стати лікарем.

- З чого ви починали свій шлях військового?

- Курс молодого бійця - з військового училища в Ярославлі. Після училища пішов в чернівецьку мотострілкову дивізію, був начальником фінансової служби батальйону.

- Кажуть, що ви найбагатший з міністрів (за 2011 рік міністр задекларував 35,6 млн грн сукупного доходу і більше 50 земельних ділянок, а за оцінками деяких ЗМІ, йому належить активів на 53,9 млн доларів. - Авт.)?

- Я не найбагатша. свої гроші я почав заробляти, коли звільнився з армії і пішов в бізнес. Ми робили трикотажні вироби, потім робота була пов'язана з молокозаводом і транспортом.

- Чим снідає міністр оборони?

- Як і всі військові, я до їжі байдужий. Що приготують, то і їм. Наприклад, сьогодні снідав холодником.

Профіль: від слюсаря до політики

Ім'я: Лебедєв Павло Валентинович

Народився: 12 июля 1962 року в Краснодарському краї Російської Федерації.

Починав кар'єру з слюсаря автобази в піонерському таборі. Після вступив до військового училища в РФ, з початку до кінця 1990-х очолював ряд українських підприємств легкої промисловості. Потім став депутатом Чернівецької міськради, після - народним депутатом. У грудні 2012 року призначений міністром оборони. Заслужений економіст України, кандидат в майстри спорту з плавання, захоплюється дайвінгом. Дружина Людмила, на три роки молодший. Ростять п'ятьох дочок.

Читайте також: Міноборони витратить на реформу армії 131 млрд гривень

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Міністр оборони України:" Заклику 2014 на строкову службу точно не буде "". інші інтерв'ю дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ігор Сєров

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Павло Валентинович, багатьох українських юнаків хвилює питання: так все ж буде осінній призов-2013 останнім для кандидатів на строкову військову службу?
Зазираючи в майбутнє, наприклад, в 2017 рік, який ви бачите українську армію?
А який за чисельністю буде контрактна армія?
Чи з'явиться найближчим часом в ЗСУ якесь нове озброєння?
Якщо так, то яке?
В якому стані, на ваш погляд, зараз знаходиться українська армія?
Можете назвати головні проблеми та позитивні обставини?
Що саме будете продавати?
Обіцяють, що в армії на особливому рахунку будуть відмінники?
Як їх стануть відбирати?