Реклама
Реклама
Реклама

Переїзд в Росію на ПМЖ: варіанти, кроки, документи

  1. Держпрограма переселення співвітчизників
  2. тимчасовий притулок
  3. статус біженця
  4. Громадянство РФ за спрощеною формою
  5. Етапи легалізації в Росії
  6. Міграційна карта
  7. Міграційний облік
  8. отримання РВП
  9. отримання ВНЖ
  10. Отримання громадянства в загальному порядку
  11. Пенсія після переїзду в РФ
  12. Переїзд в РФ з України і Казахстану
  13. Переїзд на ПМЖ в Білорусію
  14. Відео: фільм-особистий досвід переїзду на ПМЖ до Росії

Переїхати в РФ можна як на основі Програми по переселенню, шляхом отримання певних статусів, так і незалежно від державних програм на загальних підставах.

Є кілька варіантів переїзду на ПМЖ до Росії:

  • Ухвалення участь в Держпрограму переселення (актуально для іноземців, народжених в СРСР, які виїхали свого часу на ПМЖ в іншу державу російських).
  • Отримання тимчасового притулку (підходить для українців).
  • Отримання статусу біженця (для осіб, що піддаються особистому переслідування з боку влади своєї країни).
  • Отримання громадянства за спрощеною формою (підходить для родичів громадян Росії, російськомовних іноземців).
  • Отримання ВНЖ, яке дає практично рівні з росіянами права та соціальні гарантії, але при цьому дозволяє залишатися громадянином на своїй батьківщині.
  • Отримання громадянства по загальній формі після 5 років проживання в країні.

Спочатку визначимося з термінологією. ПМЖ - це просто абревіатура, яка позначає «постійне місце проживання», юридичного значення це словосполучення не має. Часто його плутають з видом на проживання (ВНЖ) - документом, який дає право мігранта на тривале проживання в іноземній державі. Так само немає особливого сенсу в поєднаннях «документи на ПМЖ до Росії» або «написати заяву на ПМЖ» Якщо під ПМЖ ми на увазі переїзд на постійне місце проживання до Росії, то для цього кожному іноземцю доведеться оформити кілька різних документів і пройти кілька процедур, розтягнутих в часі.

Держпрограма переселення співвітчизників

Найбільш простий і швидкий варіант переїзд в РФ на ПМЖ - це участь в Госрограмме переселення . Для цього необхідно, щоб заявник мав російське коріння і був знайомий з життям в Росії, з її традиціями і засадами. Це в першу чергу етнічні росіяни, які покинули країну і стали громадянами інших держав. Взяти участь у програмі зможуть колишні громадяни СРСР і їх нащадки, емігранти, які покинули Російська держава. Зрозуміло, що претендент повинен відмінно говорити по-російськи і відповідати ряду інших критеріїв. Так, її учасник в першу чергу повинен бути дієздатним, повнолітнім і працездатним. Крім того, він зобов'язаний мати освіту, яке має підтвердити документально. Для участі в Держпрограму заповнюється анкета і готується певний пакет документів.

Для участі в Держпрограму заповнюється анкета і готується певний пакет документів

Рекомендуємо: детальний інформаційний пакет ФМС РФ за програмою переселення доступний за посиланням .

Після приїзду в РФ, учасник оформляє РВП, яке видається без урахування квот, і може відразу працевлаштуватися без отримання додаткових паперів.

тимчасовий притулок

Отримати тимчасовий притулок зможуть всі бажаючі пережити складну зупинку в своїй країні. Статус введений на початку 90-х років і не має відношення до сучасних подій в Україні. Однак в даний час її громадяни можуть претендувати на отримання статусу біженця, так як основною причиною його отримання є існування серйозної загрози життю і здоров'ю іноземця на своїй батьківщині.

Необхідно написати заяву, пройти дактилоскопію, надати медичну довідку та фотографії. Вся документація передається в ФМС (перейменована в ГУВМ МВС). Після схвалення заявнику видається тимчасове посвідчення, яке буде його основним документом в РФ. При цьому національний паспорт залишається в ФМС. За тимчасовим посвідченням можна влаштуватися на роботу без отримання патенту. По ньому можна укласти шлюб. Крім цього, володар статусу може претендувати на отримання матеріальної допомоги, яка встановлюється індивідуально для кожного регіону, користуватися безкоштовними медичними послугами і здобувати освіту. Можна сказати, що іноземці зі статусом тимчасового притулку мають аналогічні з росіянами соціальні права: так само можуть лікуватися в поліклініках, працювати без додаткових документів, навчати дітей в школах.

Статус присвоюється тільки на 12 місяців. Потім продовжується, поки повернення на батьківщину не стане можливим.

статус біженця

Статус біженця отримують іноземці, які в своїй країні піддаються особистісному переслідуванню з боку влади. Його володар має ряд соціальний гарантій:

  1. Отримання безкоштовної медичної допомоги;
  2. Отримання для дитини місця дитячий садок або школу;
  3. Працевлаштування без оформлення додаткових документів.

Природно, що після присвоєння іноземцю статусу біженця автоматично російський паспорт не видається. Статус зберігається за мігрантів протягом 3 років, потім може бути продовжений. Вступ до громадянства стане можливим після 4 років проживання в країні.

Громадянство РФ за спрощеною формою

Деякі категорії іноземців вправі отримати громадянство за спрощеною формою. Це в першу чергу російськомовні іноземці та особи, які проживали в СРСР. Основне послаблення полягає в терміні проживання, який може становити від декількох місяців до 4 років. Всі інші вимоги, що стосуються обов'язкового знання мови, наявність постійного джерела доходу, законослухняність, залишаються колишніми.

За спрощеною формою вступають в громадянство і учасники Держпрограми переселення, подружжя, діти або батьки громадян РФ.

Етапи легалізації в Росії

Якщо заявник не має права на спрощене отримання громадянства, не підходить для участі в Держпрограму переселення, то переїхати на ПМЖ в РФ можна в загальному порядку. Це означає, що доведеться пройти кілька етапів легалізації, отримавши послідовно РВП, ВНЖ, а потім і громадянство.

Міграційна карта

Ще при в'їзді в країну іноземці заповнюють міграційну карту (МК) , Яка в подальшому знадобиться для отримання РВП. Карту заповнюють всі іноземці, виняток становлять білоруси - при в'їзді в РФ вони просто пред'являють свої паспорти і не заповнюють МК.

Міграційний облік

Протягом 7 днів іноземець повинен звернутися в ФМС і встати на міграційний облік . Для громадян деяких країн зроблено виняток. Україна можуть проживати в РФ 90 днів без постановки на облік, громадяни Вірменії, Казахстану, Білорусії - 30 днів.

отримання РВП

Першим кроком до оформлення ПМЖ стає отримання дозволу на тимчасове проживання (РВП) . Клопотати про його видачу іноземець може ще до виїзду зі своєї країни, звернувшись в російське консульство, розташоване на його батьківщині. Також подача заяву про надання цього документа можлива по приїзду в РФ, для цього потрібно звернутися в ФМС. Нагадаємо, що іноземці можуть перебувати в Росії тільки протягом періоду, на який видана віза, якщо в'їзд в країну здійснений у візовому порядку. Для громадян СНД передбачено безвізовий в'їзд, але в цілому перебування на території країни обмежена 3 місяцями. Це означає, що у іноземця є тільки 90 днів для легалізації свого проживання, якщо він має намір залишитися в РФ і далі.

РВП видається на 3 роки і не продовжується. Документ дає право не тільки на проживання в РФ, але і працевлаштування без оформлення додаткових документів. Тобто не потрібно отримувати патент або дозвіл на роботу .

Є вимоги і обмеження з видачі РВП. Наприклад, мігрант не може покинути РФ більше ніж на 6 місяців, так як РВП в цьому випадку анулюють. Працювати дозволяється тільки в регіоні, де було видано дозвіл.

Є і ще один досить істотний нюанс: на видачу РВП встановлені квоти, які затверджуються щорічно, причому для кожного регіону РФ окремо. Наприклад, в 2019 році встановлено в межах 83 480 квот на всю країну. Це означає, що тільки 120 тис. Чоловік змогли отримати дозвіл і залишилися жити в Росії. Коли квоти вичерпуються, РВП відповідно більше не видаються.

Деякі категорії іноземців можуть отримати РВП без квоти. Це в першу чергу жителі колишнього СРСР, народжені в Росії, учасники Держпрограми по переселенню, іноземні військовослужбовці та інші.

Громадяни Білорусі і Туркменістану, а також висококваліфіковані фахівці можуть минути етап отримання РВП і відразу стати володарями ВНЖ.

отримання ВНЖ

отримання ВНЖ

Через 12 місяців після отримання РВП стає можливим оформлення посвідки на проживання (ВНЖ) . Його видають на 5 років і в подальшому продовжують. Для отримання заявник готує пакет документів та передає його в ФМС. Після видачі ВНЖ, який являє собою бланк встановленої форми, іноземець зобов'язаний щорічно повідомляти органи ФМС про своє проживання в РФ. Відсутність в Росії довше 6 місяців веде до автоматичного анулювання документа.

Маючи російське ВНЖ, іноземець залишається громадянином своєї країни (за винятком деяких категорій осіб), але одночасно має аналогічні з росіянами права та соціальні гарантії.

Отримання громадянства в загальному порядку

Через 5 років після проживання в Росії з ВНЖ, іноземець може подати заяву на вступ до громадянства . Для біженців і мігрантів, які отримали статус політичного притулку, цей термін скорочується до 4 років. Військовослужбовці можуть отримати громадянство після 3 років служби в лавах ЗС РФ.

Важливий момент: у Росії потрібно саме постійно проживати, а не приїжджати час від часу. Допускається відсутність в РФ не більше 3 місяців в році, інакше календарний рік не буде зараховуватися.

Щоб стати володарем російського паспорта, заявник повинен відмінно володіти російською мовою, мати постійне джерело доходу і відмовитися від попереднього громадянства.

Пенсія після переїзду в РФ

До Росії переселяються не тільки молоді сім'ї та працездатне населення інших країн, а й пенсіонери. Країни колишнього СРСР підписали Угоду в галузі пенсійного забезпечення. Це РФ, Україна, Білорусь, Киргизія, Казахстан, Вірменія, Молдова, Туркменістан, Узбекистан, Таджикистан. Відповідно до основних положень цієї Угоди, при зміні країни проживання статус пенсіонера зберігається за мігрантом при переїзді в іншу країну, яка підписала Угоду, і він також має право на пенсійне забезпечення.

Після переїзду і отримання ВНЖ або громадянства необхідно звернутися до Пенсійного фонду за місцем проживання і взяти з собою документи:

  • Російський паспорт або ВНЖ;
  • Трудову книжку для запиту пенсійної справи з попередньої країни проживання.

Пенсія призначається після написання відповідної заяви і отримання Пенсійним фондом відповіді на запит. При цьому виплата пенсії відбувається за законами РФ. Сам розмір пенсії також переглядається, відповідно до російського законодавства.

Важливо розуміти, що переїхав в РФ іноземець має право на отримання пенсії тільки при наявності ВНЖ або громадянства РФ. При цьому пенсійні виплати на батьківщині припиняються.

Переїзд в РФ з України і Казахстану

Причин для переселення з України в Росію більш ніж достатньо. Це і економічна криза, і складна політична обстановка, і загострився національне питання, і закриття підприємств. Втім, більшість етнічних росіян, які проживають на Україні, прагнули перебратися в РФ ще раніше, до початку трагічних подій. У РФ простіше знайти роботу хорошого фахівця. Завдяки однаковому менталітету, знання мови і культури країни, інтеграція в нові реалії проходить швидко і безболісно. Особливо нескладним процес переїзду буде для українців з російським корінням.

українці в'їжджають в РФ без візи за національним паспортом. Далі проходять всі етапи легалізації свого проживання в Росії. Спочатку отримують РВП, через півроку після його оформлення з'являється можливість подачі заяви на ВНЖ, якщо заявник має постійне місце проживання і джерело доходу.

Для переїзду з Казахстану в РФ доведеться пройти кілька офіційних процедур. Спочатку оформляється дозвіл на ПМЖ в РФ. Його видають в відділенні ОВС за місцем проживання в Казахстані. Вже по приїзду в РФ необхідно стати на облік в ФМС і подати заяву на РВП, яке видається на 3 роки. Якщо є підстави для участі в Держпрограму переселення, то оформляти РВП не потрібно. Її учасник відразу отримує ВНЖ.

Переїзд на ПМЖ в Білорусію

З причини близького розташування країн багато українців прагнуть переїхати на ПМЖ саме в Білорусь . З особливих переваг такого переселення варто відзначити братню мову і відносно невисоку вартість житла, в порівнянні з Росією.

Міграція в РБ схожа з виїздом на ПМЖ в РФ. Тут також діє безвізовий режим. Після в'їзду в країну українці можуть перебувати на її території без реєстрації 29 днів. На 30-й день вона обов'язкова. В цілому в країні можна перебувати 90 днів, потім слід оформити дозвіл на тимчасово проживання. Найпростіше переїхати в РБ в якості трудового мігранта. Ще простіше виїхати з України на постійне місце проживання в Білорусь, якщо придбати в РБ нерухоме майно, для його покупки не потрібно мати ВНЖ, постійно проживати в РБ і не обов'язково вести трудову діяльність.

У зв'язку зі складною ситуацією на Україні уряд РБ вводить для українців деякі послаблення, так як більшість цих громадян покидали свою країну в поспіху і не встигли підготувати всі необхідні документи. Так, українці можуть не оплачувати держмито за видачу міграційних документів, безкоштовно проходити медкомісію і надавати неповний перелік паперів. Для працевлаштування знадобиться спеціальний дозвіл, який в загальному порядку видається за 15 днів. Але для українців зроблено виняток, і документ можна отримати всього за 5 днів.

Відео: фільм-особистий досвід переїзду на ПМЖ до Росії

також рекомендуємо: