Реклама
Реклама
Реклама

Скандал з грифом "цілком таємно" в справі МН17: Вашингтон мав інформацію про те, що 53-а бригада збила літак - Observer

Через пару днів після катастрофи Білий дім був проінформований про всі її деталі. У той же час, адміністрація Обами вибрала бездіяльність. Через пару днів після катастрофи Білий дім був проінформований про всі її деталі

Ілюстрація \ REUTERS

Аналітик Джон Шиндлер зазначає, що декого засмутила його рекомендація, щоб "третя сторона провела нове слідство Смоленської авіакатастрофи 2010 року, в якій загинули 99 осіб".

Читайте також Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію в катастрофі MH17

Останні повідомлення про роль Кремля у збиття малазійського літака МН17 в небі над Україною показали, на думку аналітика, що припущення про те, що путінський режим міг збити авіалайнер незважаючи на життя цивільних, не є нереалістичними, про це він пише в колонці для Observer, передає Голос Америки .

Аналітик так описує катастрофу, в якій загинули пасажири: "більшість з них померло жахливою смертю, коли в носовому відсіку літака вибухнула ракета. Від вибуху відразу загинули пілоти і літак швидко розпався на шматки, які з висоти шести миль впали на землю. Уламки літака і останки тіл були розкидані на 20 квадратних миль на Донбасі на сході України ".

Хоча ведуться дебати про те, чи було збиті навмисним, чи це була жахлива випадковість - той факт, що відповідальною стороною є російські військові не викликає сумнівів у тих, хто засновує свої судження на реальності, підкреслює дослідник.

На основі аналізу відкритих даних, Міжнародна група слідчих Bellingcat повідомили, що їм вдалося ідентифікувати ще одного російського військового, ймовірно, причетного до сбітіюя малайзійського літака в 2014 році.

Йдеться про чоловіка, який під іменами "Оріон" і "Андрій Іванович" фігурує на записах перехоплених телефонних розмов, опублікованих міжнародної Загальною слідчою групою з розслідування катастрофи, яку очолює прокуратура Нідерландів, і в документах сепаратистів угруповання "ЛНР". За даними Bellingcat, це Олег Володимирович Іванніков, 1967 року народження.

Разом з тим, інформація про роль ГРУ в збиття МН17 була відома майже відразу після того, як українська розвідка оприлюднила перехоплені комунікації (SIGINT). Більш того, журналісти-розслідувачі в Німеччині через кілька місяців після катастрофи зв'язали 53-у бригаду з катастрофою.

Це ставить питання для американської розвідки, вказує аналітик, адже їм було відомо про перехоплених сигналах. Хоча адміністрація Обами уповноважила розкрити частину інформації, пов'язану з сенсорами, які відстежували шлях ракети, слідами шрапнелі на уламках літака і аналізом голосових повідомлень, вони мали набагато більше інформації, вказує дослідник.

Шиндлер, на основі інформації отриманої від трьох посадових осіб розвідувальних служб США, зазначає, що Вашингтон мав інформацію, включаючи SIGINT, яка незаперечно свідчила, що російські військові і, зокрема, 53-а бригада, збила літак.

Через пару днів після катастрофи Білий дім був проінформований про всі її деталі. У той же час, адміністрація Обами обрала бездіяльність, дозволивши Кремлю поширювати неправдиві повідомлення, заявляє Шиндлер. На думку дослідника, це свідчить про небажання Обами протистояти режиму Путіна на той час, що дозволило російському президенту стати більш зухвалим в дезінформації і пропаганді.

Як повідомляв УНІАН, 24 травня міжнародна Спільна слідча група оприлюднила висновки свого розслідування, де вказується , Що зенітно-ракетна установка "Бук", яку використовували для збиття пасажирського літака, знаходиться у власності Російської Федерації і приписана до 53-й бригаді військ протиповітряної оборони Росії, заснованої недалеко від Курська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter