Реклама
Реклама
Реклама

Завод котлів йде. Постачальник для «Адмірала Кузнєцова» потісниться заради новоселів Василівського

Єдиного в Росії виробника котлів для судів ВМФ попросили з Василівського острова. Ділянка з видом на Неву і криголам «Красін» порахували придатним для будівництва житла. Єдиного в Росії виробника котлів для судів ВМФ попросили з Василівського острова

Михайло Огнев / "Фонтанка.ру" / Архів

Спеціальне конструкторське бюро котлобудування, або СКБК, яке з 1946 року виробляє в Північній столиці парові котли для кораблів і суден усіх класів і призначень, завершує першу в своїй історії передислокацію. Офісна частина підприємства вже переїхала з Василівського острова на Кіровський завод, а виробнича до нового року буде існувати на двох майданчиках одночасно і до 31 грудня приєднається до «білих комірців», - розповів «Фонтанці» генеральний директор Василь Заграй. На терміни держоборонзамовлення, а СКБК готує котли і для авіаносця «Адмірал Кузнєцов», це позначитися не повинно. До установчих документів нову адресу на проспект Сутички, 47Ц, був внесений ще влітку 2018 року.

Переїзд, за словами гендиректора, вимушений. Відмовитися не можна. Завод довгий час був орендарем у групи «ІСТ» мільярдера Олександра Несис, відомого по НОМОС-Банку, «Поліметалу», участі в Балтійському заводі і іншим великим проектам, що займає зараз 51-й рядок у свіжому списку Fobes. На початку століття його група придбала бюро котлобудування, а в 2006-му продала холдингу «Спецкомплектресурс», в якому також знаходяться заводи ВАТ «Армаліт-1» і ВАТ «Аскольд», що займаються виробництвом та постачанням суднової арматури та інших виробів для кораблів і суден на замовлення Міноборони Росії. Але нерухомість СКБК залишила при собі.

- Триповерхова величезне будівля була нашим. Потім його купили, нас продали, а будівля залишили собі. Тепер вони його продають, а нас звідси виселяють. Це у нас держава така, - сумно констатував Заграй.

Офіційно представник групи «ІСТ» підтвердив «Фонтанці» факт розірвання з СКБК орендного договору. А неофіційно стало відомо, що ділянка площею 2,6 га на набережній Лейтенанта Шмідта виставлений на продаж: «всі великі девелопери, здатні його придбати, в курсі». З огляду на, що пляма відноситься до суспільно-діловий зоні, поруч Нева, будується станція метро «Гірський інститут», будівництво житла є найбільш вірогідним варіантом розвитку території. До слова, по сусідству, на 25-й лінії, Setl City зводить ЖК «Палаціо», що позиціонується як бізнес-клас.

Головний фактор того, що нерухомість тут не може претендувати на елітну, - оточення ділянки. За словами заступника гендиректора ДК «Аверс» Дмитра Світельмана, зараз воно, м'яко кажучи, не сильно привабливо для будівництва дорогого житла - одні заводи та верфі.

Фото: скріншот сторінки сайту Публічної кадастрової карти

Крім того, належить оцінити стан комунікацій і відповідні потенційні витрати девелопера на їх поліпшення, стан грунту і вкладення в рекультивацію, а також наявність містобудівних обмежень.

- На ціну ділянки буде впливати, по-перше, те, чи є у них на території пам'ятки культурної спадщини. По-друге, висотні обмеження. Вони там є за визначенням. По-третє, чи потрапляє ділянку в об'єднану охоронну зону. Швидше за все, потрапляє. По-четверте, чи є там санітарна зона від Балтійського заводу. По-п'яте - соціалка. На 2,6 га точно прилетить дитячий сад. Питання зі школами, яка там забезпеченість і як буде закриватися, - перерахував можливі змінні генеральний директор Knight Frank Spb Микола Пашков.

- На ділянці можна буде побудувати близько 40 тис. Кв. метрів житла класу "комфорт". Про еліту, з урахуванням безпосереднього оточення і того, що вид на воду впирається в доки Адміралтейських верфей, поки говорити не варто. Відповідно, при умовно сприятливих умовах ціна такої ділянки може лежати в діапазоні 1,5 - 1,8 млрд рублів, - оцінив Світельман.

На думку Пашкова, виселення орендаря, тим більше такого, який займається виробництвом для оборонки, справа двосічне. Втім, завод не закривається, а міграція підприємств - явище не унікальне: як писала «Фонтанка», петербурзький бізнес стрункими рядами подає в Смольний заявки про те, що їх виробничі майданчики краще було б віддати під забудову житлом і комерційною нерухомістю.

Великі забудовники поки про можливу покупку ділянки СКБК висловлюються акуратно. У «Еталоні» відмовилися від коментарів на тему. А в ЛСР відзначили, що територія може бути «цілком цікава потенційному інвестору». І додали, що компанія завжди знаходиться в пошуку нових можливостей для власного розвитку і реалізації нових проектів: «Якщо на ринку є цікаві пропозиції, то ми до них придивляємося».

Ілля Казаков,
«Фонтанка.ру»


© Фонтанка.Ру