Реклама
Реклама
Реклама

Отримано найточніша карта космічного випромінювання в історії

Космічна обсерваторія "Планк" ( Planck ) (Названа так на честь великого фізика Макса Планка) була запущена Європейським космічним агентством ( ESA ) В травні 2009 року для вивчення так званого реліктового випромінювання Всесвіту.

Це космічне електромагнітне випромінювання, яке залишилося в нашому Всесвіті з моменту Великого вибуху. Вивчення змін космічного мікрохвильового фону дозволить космологам дізнатися про Всесвіт більше, адже реліктове випромінювання залишалося незмінним з моменту її утворення, і по теперішній час заповнює простір.

Вчені розраховували отримати основні результати місії в березні 2013 року - так і вийшло. Згідно з картою, складеною на основі даних, зібраних космічною обсерваторією, Всесвіт виявилася старшою, ніж передбачалося раніше - на 100 мільйонів років. Це означає, що простір-час розширювалося дещо повільніше, ніж думали вчені.

Це означає, що простір-час розширювалося дещо повільніше, ніж думали вчені

"Астрономи всього світу не могли спокійно спати, поки ми не отримали ці дані, - говорить Джоан Сентрелла ( Joan Centrella ) З штаб-квартири NASA у Вашингтоні, що є координатором місії Planck, - Ці обчислення надзвичайно важливі для всіх галузей науки і можливих майбутніх космічних подорожей ".

Космічне мікрохвильове випромінювання утворилося всього через 380 тисяч років після Великого вибуху - секунди в масштабах нашого Всесвіту. До того моменту Всесвіт була настільки гарячою і щільною, що світ не міг спокійно подорожувати крізь простір-час без ризику "загрузнути" в плазмі з протонів і електронів.

Коли цей хаотичний суп з частинок, нарешті, охолов, а простір досить розширилося, щоб змогли утворитися атоми, світ уперше став подорожувати вільно. Тоді і утворилося реліктове випромінювання. Фактично це той же самий світ, який ми бачимо щодня, тільки у нього інші довжини хвиль, що робить його невидимим для людини.

Фактично це той же самий світ, який ми бачимо щодня, тільки у нього інші довжини хвиль, що робить його невидимим для людини

Вперше космічне випромінювання було відкрито в 1964 році і з тих пір космологи і фізики його невпинно вивчають . Наявність повних даних про це явище дасть найбільш точні відомості про наш світ.

Незважаючи на те, що випромінювання розподіляється по простору-часу, воно робить це не зовсім рівномірно. Існує теоретичні передбачення варіацій температури реліктового випромінювання, і ці зміни вказують на ті ділянки простору, де Всесвіт була більш-менш щільною і де була максимальна або мінімальна концентрація енергії. Ці відмінності, за припущеннями вчених, спровокували в певний момент концентрацію матерії та енергії в певних областях простору, що призвело до утворення галактик, зірок і планет.

Нова карта космічного мікрохвильового випромінювання, складена "Планком" дозволить розібрати все в найдрібніших деталях, а також закінчити суперечки між вченими про походження Всесвіту в тому вигляді, в якому ми її зараз спостерігаємо.

Нова карта космічного мікрохвильового випромінювання, складена Планком дозволить розібрати все в найдрібніших деталях, а також закінчити суперечки між вченими про походження Всесвіту в тому вигляді, в якому ми її зараз спостерігаємо

Загалом, отримані вимірювання відповідають так званої теорії стандартної моделі , Яка стверджує, що варіації реліктового випромінювання були викликані мікроскопічними квантовими флуктуаціями . Можливо, фізикам доведеться доповнити цю теорію, щоб повноцінно описати космічне випромінювання і все його властивості, оскільки передбачення Стандартної моделі в великих масштабах не так точні, як в мікроскопічних. Тим більше, вона не пояснює такі явища, як темна матерія і темна енергія - дві головні загадки сучасної космічної науки.

Нагадаємо, що доповненням Стандартної моделі також є пошук бозона Хіггса - бозона, який надає частинкам масу.

"Наша фінальна мета - створити нову модель, яка б передбачала аномалії і з'єднувала їх в єдину картину, - пояснює Джордж Ефстатіу ( George Efstathiou ), Астрофізик з Кембриджа, - Але про це говорити поки рано. Ми ще не знаємо, чи можливо це взагалі, і який новий розділ фізики для цього знадобиться. Але все це дуже захоплююче! "

Теорія Великого вибуху на сьогоднішній день є найповнішою і правдоподібною версією походження Всесвіту. Реліктове випромінювання - одна з двох головних її доказів. Друге доказ - космологічне червоне зміщення . В даному випадку це прояв ефекту Доплера : Наближаються до нас предмети здаються більш синіми, а віддаляються - більш червоними. Так як при спостереженні за космосом і його об'єктами з телескопа Hubble зміщення виявилося корисним, логічно було припустити, що Всесвіт розширюється .

Також по темі:
Вчені розгледіли в космічному тумані сліди світла перших зірок
Складена найдокладніша об'ємна карта Всесвіту
Телескоп "Планк" зняв два зоряних скупчення, з'єднаних мостом розпеченого газу
Темна енергія існує з імовірністю 99,996%, стверджують вчені
Вчені розгледіли найбільше "галактичне ДТП"