Реклама
Реклама
Реклама

Лазерна корекція зору при астигматизмі

  1. Що являє собою лазерна корекція зору при астигматизмі?
  2. Протипоказання для проведення лазерної корекції астигматизму
  3. Сучасні методи корекції астигматизму
  4. Вартість корекції астигматизму в клініках
  5. Як поводитися під час реабілітаційного періоду?

Лазерна корекція зору стала справжнім проривом в галузі офтальмології. З її допомогою можна коригувати різні порушення рефракції - короткозорість, далекозорість та астигматизм. Даний метод дозволяє пацієнтам відмовитися від носіння окулярів або контактних лінз, а лікаря - за малий проміжок часу замінити кришталик ока.

Згідно зі статистикою ВООЗ астигматизмом страждає кожен четвертий житель світу. Причому в більшості випадків людина навіть не здогадується про те, що він входить в це число, адже слабка і середня ступінь патології, як правило, ніяк не проявляються. Крім того, у багатьох людей зустрічається вроджений астигматизм ока, який становить не більше 0,5 діоптрій і не доставляє особливого дискомфорту.
Згідно зі статистикою ВООЗ астигматизмом страждає кожен четвертий житель світу
У більш важких випадках корекція зору при астигматизмі можлива за допомогою спеціальних циліндричних очок або торических контактних лінз . Однак найбільш ефективним способом є коригування зору з використанням лазера.

Що являє собою лазерна корекція зору при астигматизмі?

Лазерна корекція зору при астигматизмі на увазі використання ексимерного лазера, який дозволяє сфокусувати світлові промені безпосередньо на сітківці ока, завдяки чому зір стає більш яскравим і контрастним. Вплив лазерного променя на рогівку триває не більше пари хвилин, а сама корекція проводиться під місцевою анестезією. Якщо після проведення операції лікар-офтальмолог не помітить ніяких порушень, то пацієнт може покинути лікарню в цей же день. Оперативне лікування рекомендується фахівцями в тих випадках, коли консервативне не дає належного ефекту, але при дотриманні певних умов:
Лазерна корекція зору при астигматизмі на увазі використання ексимерного лазера, який дозволяє сфокусувати світлові промені безпосередньо на сітківці ока, завдяки чому зір стає більш яскравим і контрастним

  • якщо вік пацієнта старше 18 років;
  • при обстеженні не було виявлено ніяких запалень;
  • пацієнт не страждає на онкологічні захворювання;
  • ступінь астигматизму перевищує 3 діоптрії;
  • паралельно з астигматизмом розвивається далекозорість.

Багато пацієнтів запитують - чи варто побоюватися операції, якщо їм було рекомендовано проведення лазерної корекції зору
Багато пацієнтів запитують - чи варто побоюватися операції, якщо їм було рекомендовано проведення лазерної корекції зору? Сказати, що дана процедура абсолютно безпечна, не можна. Багато що залежить від самого пацієнта і виконання ним рекомендацій лікаря. Вперше ця операція, лазерна корекція зору при астигматизмі, була проведена більше 30 років тому в одній з офтальмологічних клінік Берліна. За ці роки технології її проведення були вдосконалені. Сьогодні існує кілька десятків видів лазерів, розроблених спеціально для хірургічних цілей.

Протипоказання для проведення лазерної корекції астигматизму

Незважаючи на те, що технології проведення операцій на очах при астигматизмі добре відпрацьовані, існують певні протипоказання, при наявності у пацієнта яких лазерна корекція зору не може бути проведена. До їх числа відносяться:

  • вагітність пацієнтки і період лактації;
  • ендокринні патології, особливо - цукровий діабет;
  • стрімко розвивається короткозорість;
  • запалення райдужної оболонки або циліарного тіла;
  • катаракта;
  • глаукома.

Крім цього, лазерну корекцію зору при астигматизмі не проводять, коли у пацієнта виявлені порушення очного дна, дистрофія або дегенерація рогівки ока.
Крім цього, лазерну корекцію зору при астигматизмі не проводять, коли у пацієнта виявлені порушення очного дна, дистрофія або дегенерація рогівки ока
Однак важливо пам'ятати, що остаточне рішення про проведення оперативного втручання приймає лікар, а тому обов'язково відвідайте фахівця .

Сучасні методи корекції астигматизму

Корекція астигматизму сьогодні проводиться двома способами. Це: фоторефракціонная кератоектомія (ФРК) або лазерний кератоміелез (ЛАСИК). Лазерна операція ФРК застосовується при легких формах порушення. У тих випадках, коли необхідна корекція серйозніших випадків і при розвивається гиперметропии, більш ефективна операція на очах ЛАСИК. При проведенні ФРК хірург-офтальмолог наносить розріз на епітелій і видаляє частину тканини рогівки. При ЛАСИК випаровуються глибинні шари рогової оболонки ока під впливом лазера. Якщо порівнювати між собою дві операції по корекції зору, то астигматизм набагато ефективніше лікується саме за допомогою проведення ЛАСИК. На думку лікарів-офтальмологів, найбільш вдосконаленою методикою вважається саме ця операція на очі. Якщо астигматизм розвинеться знову, то операцію можна провести повторно, вона буде ще менш травматичною. Крім того, ЛАСИК тягне за собою менше ускладнень, ніж ФРК. Також дана корекція зору при астигматизмі вважається більш точною.
Корекція астигматизму сьогодні проводиться двома способами

Вартість корекції астигматизму в клініках

Ціна проведення операції по корекції астигматизму в різних клініках може відрізнятися. Так, наприклад, середня вартість проведення ФРК становить в середньому, від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за одне око. Корекція зору за допомогою Ласіков обійдеться дорожче - орієнтовно від 25 до 35 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (дані актуальні на травень 2018 року).

Як поводитися під час реабілітаційного періоду?

Після проведення операції на очах при астигматизмі необхідно слідувати порадам офтальмолога. Протягом перших десяти днів категорично забороняється відвідувати басейни, аквапарки або сауни. Засмагати на пляжі або в солярії, а також займатися спортом теж не варто, втім, як і користуватися декоративною косметикою. Що стосується домашніх справ, то їх краще відкласти, в іншому випадку намагайтеся, щоб миючі засоби не потрапляли в очі. Протягом місяця після корекції зору рекомендується уникати підняття важких предметів і перенапруги. Лазерна операція при астигматизмі накладає певний заборону на роботу за комп'ютером і перегляд телевізора.

У цей період слід дотримуватися правильного харчування, додати в свій раціон продукти, багаті вітамінами групи А і С, наприклад, морква, цитрусові, чорницю, печінку
У цей період слід дотримуватися правильного харчування, додати в свій раціон продукти, багаті вітамінами групи А і С, наприклад, морква, цитрусові, чорницю, печінку. А ось від вживання жирного м'яса, смажених страв і алкоголю варто відмовитися.

Що являє собою лазерна корекція зору при астигматизмі?
Що являє собою лазерна корекція зору при астигматизмі?
Багато пацієнтів запитують - чи варто побоюватися операції, якщо їм було рекомендовано проведення лазерної корекції зору?
Як поводитися під час реабілітаційного періоду?