Реклама
Реклама
Реклама

«Спрут-СД»: танк, що прикинувся САУ

  1. Родом из СССР
  2. «Спрут» і «Нона»
  3. Підбити танк і вціліти
  4. У два рази легше «Абрамса»
  5. зміна йде

Десант завжди воює без нічого. Така ціна аеромобільної. Противник ж в засобах не обмежений. Він може кинути проти десантників важке озброєння, наприклад танки. Чим від них відбиватися? Відповіддю на це питання стало «Спрут-СД» - авіадесантована плаваюча СПТП (самохідна протитанкова гармата) з потужним, фактично танковим озброєнням.

Нас запросили на полігон 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії в першій половині аномально теплого березня - на зораному гусеницями поле на Псковщині снігу вже не залишилося. Піщаний грунт висохла, і колона бронетехніки, з гучним гулом мчить по грунтовій дорозі, піднімає за собою клуби пилу. У колоні два типи машин. Один тип - приземкуваті бронетранспортери. Це гусеничні БТР-РД «Робот» з протитанковим ракетним комплексом «Фагот». При погляді на машину другого типу людина недосвідчений насамперед згадає слово «танк». Але це не танк. Або все-таки танк?

Родом из СССР

Давно минули часи, коли танки ділилися на легкі (наприклад, Т-26, якщо згадати Велику Вітчизняну), середні (наприклад, Т-34) і важкі (ІС-2). Однак ще в 1950-1960-х в СРСР проводилася бойова машина ПТ-76. ПТ - «плаваючий танк» - ставився до категорії легких (14,5 т). 76 - калібр гармати. У 1970-х ПТ-76 був визнаний морально застарілим, а його функції повинні були перейти до БМП. Але ідея легкоброніруемой машини з серйозним озброєнням не вмерла. На Волгоградському тракторному заводі розроблявся проект нового легкого плаваючого авіадесантована танка під кодовою назвою «Об'єкт 934». До кінця 1980-х тему закрили, однак про виконану роботу згадали в 1983 році, коли оборонної промисловості було доручено створити легку самохідну протитанкову артилерійську установку з 125-мм знаряддям. У 1990-1991 роках пройшли державні випробування СПТП «Спрут-СД», в ході яких було виявлено ряд конструктивних недоліків машини. Фактично тема нової самохідки для десанту виявилася замороженою на десятиліття. До нових випробувань повернулися в 2001 році, а в 2006-му гармата надійшла на озброєння Російської армії, а точніше кажучи, ВДВ.

«Спрут» і «Нона»

На десантному полігоні машини згорнули з дороги і зайняли позиції для стрільби. Мета видніється десь в 1,5 км через поле - напівзруйнований бліндаж. Вогонь осколково-фугасними снарядами ведуть СПТП протитанкової батареї 234-го десантно-штурмового полку. В батарею входять один взвод БТР-РД «Робот» і два взводи СПТП «Спрут-СД». «Протитанковий резерв вводиться в бій, - розповідає начальник артилерії 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії гвардії полковник Андрій Керол, - за рішенням командира полку для знищення вклинитися або прорвалися в глибину оборони танків, інших бронеоб'ектов. Цілями можуть виступати і довготривалі вогневі точки супротивника, а також інші нерухомі або рухомі броньовані об'єкти. Також «Спрут-СД» може забезпечувати розгортання десантних підрозділів при виході на кордон контратаки ».

При конструюванні знаряддя «Нони» був прийнятий стандарт французького міномета MO-120-RT-61. Тому САУ цілком може вести вогонь за допомогою натовських 120-мм хв. За задумом конструкторів, ця можливість могла б стати в нагоді при висадці десанту в тилу ймовірного супротивника з подальшим захопленням бази МТС або артилерійських ДШП (десантно-штурмових полків).

Таким чином, в певних ситуаціях СПТП здатна надавати безпосередню вогневу підтримку десантникам на поле бою, що фактично робить «Спрут-СД» аналогом легкого танка. Цікаво згадати про те, що у ВДВ Росії на озброєнні перебуває легка САУ 2С9 «Нона». Вона побудована на тому ж гусеничному шасі, що і вже згаданий БТР-РД. Плаваюча, авіадесантована «Нона» важить всього 8 т. Знаряддя набагато коротше «спрутовского» - це нарізна 120-мм гармата-гаубиця-міномет, здатна стріляти як артилерійськими снарядами, так і мінами. У Псковській дивізії «Нони» входять до складу артилерійського полку і призначені для стрільби по крутій траєкторії тільки з закритих позицій. «Спрут-СД» важить 18 т (на 10 т більше «Нони»), і знаряддя його - це гладкоствольна гармата 2А75, яка є не що інше, як злегка модифікована версія гармати 2А46, що встановлюється на російські основні бойові танки (ОБТ) типу Т-90, Т-72 або Т-80. Хоча, звичайно, в дуелі з ОБТ «Спрут-СД» буде виглядати блідо - у машини є тільки протівопулевое бронювання, і лише лобова броня вежі здатна протистояти 23-мм снаряду. «Необхідно використовувати протитанкові можливості машини таким чином, щоб вона залишилася невразливою для танків і артилерії противника, - каже полковник Керол. - «Спрут» може знищувати бронеоб'ектов не тільки підкаліберними і кумулятивними снарядами, а й за допомогою керованих ракет комплексу «Рефлекс-М». Ефективна дальність стрільби танка - близько 2500 м, ракета, яку «Спрут» запускає через ствол, може вражати цілі в радіусі 5 км ».

Підбити танк і вціліти

«Зараз ми ведемо навчальні стрільби, знаходячись на височини, - говорить заступник командира взводу САУ старший сержант Кулик, - але на тактичних навчаннях ми виконуємо завдання в умовах, коли необхідно максимально приховати машину від спостереження з боку противника. «Спрут» може змінювати кліренс від 190 до 600 мм, що дає можливість машині злегка «" присідати », забезпечуючи велику скритність. Для забезпечення маскування при відході з позиції, з якої велася стрілянина, на кормовому листі башти змонтовано шість гранатометів, що використовують димові гранати калібру 81 мм ».

Від звуку пострілу потужного танкового знаряддя мимоволі здригаєшся, стовбур випльовує молочно-біла хмарка диму, і ось уже в районі бліндажа на тому кінці поля піднялася маленька піщана буря. Мета вражена. Платформа, на якій побудований «Спрут», запозичена у легкої бронетехніки, по суті це БМД-3. Управління СПТП аналогічно управлінню бойовою машиною десанту - замість танкових важелів тут штурвал. Однак без серйозного доопрацювання платформи обійтися не вдалося. У танкової гармати велика довжина відкату (740 мм), через що вписати знаряддя масою 2350 кг в габарити БМД виявилося скрутним. Спочатку думали про інтеграцію в систему дульного гальма, але потім вирішили просто подовжити базу машини, додавши ще дві пари ковзанок. Крім того, частково віддачу знаряддя компенсувала гідропневматичне підвіска БМД.

Крім того, частково віддачу знаряддя компенсувала гідропневматичне підвіска БМД

У два рази легше «Абрамса»

Колись легкі танки пішли з історичної арени, але зараз, схоже, в світі наростає інтерес до не настільки масивним, як ОБТ, бронемашинам з потужним озброєнням. Можливо, це пов'язано зі зміненим характером сучасних конфліктів. Приблизно п'ять років тому в Росії всерйоз обговорювалося питання про виробництво за ліцензією італійського броньовика Centauro з танкової (105 і 120 мм) гарматою. Ця машина на восьміколесний базі позиціонувалася як «винищувач танків». За масою вона перевершувала не тільки «Нону», а й «Спрут» - 25 т, при цьому її броня забезпечувала екіпажу захист від кулеметних куль калібру 12,7 мм. Протиснарядного бронювання машина не мала.

США, де в ролі основного бойового танка виступає важко броньований M1 Abrams, в різних модифікаціях має масу 54-63 т, також працюють над танками більш легкого класу. На базі британської бронемашини AJAX корпорацією General Dynamics побудований дослідний зразок легкого танка Griffin. При тому, що машина оснащена вежею від «Абрамса» і перспективним 120-мм танковим знаряддям XM360, маса танка залишиться в межах 28 т, і може бути як збільшена за рахунок додаткового бронювання, так і зменшена.

Мета вражена Мета вражена! Після пострілу гільза снаряда відкидається через спеціальний круглий люк в гарматної вежі.

зміна йде

З цього можна зробити висновок, що і «Спрут-СД» здатний виявитися цілком актуальною і затребуваною машиною, незважаючи на те що веде свій родовід ще з СРСР. Зараз в ВДВ чекають модернізований «Спрут-СДМ1», існуючий поки лише у вигляді заводських дослідних зразків, що проходять випробування. Центральним моментом в модернізації можна вважати перехід з платформи БМД-3 на більш сучасну БМД-4М - від цієї машини оновлений «Спрут» отримає ходову частину і трансмісію. Також САУ оснастять могутнішим дизельним двигуном. Озброєння в цілому залишиться колишнім, тільки на додачу до існуючого спарені з гарматою 7,62 мм кулемета ПКТ додасться ще один такий самий, який буде розташовуватися в окремому бойовому модулі і управлятися дистанційно.

У версії М1 істотно допрацьована система управління вогнем. Машину оснастять прицілом навідника-оператора «Сосна-У» (зараз його ставлять на модернізовані версії російських ОБТ) з тепловізіонним і телевізійним каналами, а також панорамним прицілом командира. Також очікується, що новий «Спрут» стане повноцінним учасником «сетецентріческой війни» і завдяки новій апаратурі зможе працювати в рамках єдиної системи управління тактичної ланки, отримувати цілевказівки і обмінюватися даними з іншими бойовими машинами.

Також очікується, що новий «Спрут» стане повноцінним учасником «сетецентріческой війни» і завдяки новій апаратурі зможе працювати в рамках єдиної системи управління тактичної ланки, отримувати цілевказівки і обмінюватися даними з іншими бойовими машинами

При збереженні існуючої (фактично танкової) номенклатури боєприпасів (осколково-фугасні, кумулятивні, подкалиберние снаряди, а також запускаються через ствол гармати керовані ракети) оновлена ​​САУ зможе вести вогонь і боєприпасами нового покоління з програмованими детонаторами, які приводять в дію заряд на заданій ділянці траєкторії .

Коли модернізований «Спрут» буде прийнятий на озброєння, можливо, завдяки унікальному поєднанню вогневої мощі з сучасними системами управління, легкістю і аеромобільних він виявиться широко затребуваним не тільки в ВДВ, а й в інших родах військ в якості легкого танка.

Стаття «Танк, що прикинувся САУ» опублікована в журналі «Популярна механіка» ( №5, травень 2017 ).

Чим від них відбиватися?
Або все-таки танк?