Реклама
Реклама
Реклама

Підвищений тиск потрібно знижувати не завжди

Навіть якщо тонометр показує високі цифри артеріального тиску, це ще не означає, що його необхідно знизити. Згідно новому керівництву, опублікованому в журналі Американської медичної асоціації, людям старше 60 років не слід збивати тиск, якщо воно не перевищує показники 150 на 90.

Високий тиск Високий тиск

Експерти, які виступили з такою заявою, підкреслюють: визначення високого кров'яного тиску не перегляне, це як і раніше 140/90, а для людей з серцево-судинними захворюваннями, діабетом або хронічним захворюванням нирок 130/80 або нижче. Але навіть якщо тиск досягає даних показників, зовсім не обов'язково починати терміново приймати пігулки, що знижують кров'яний тиск, підкреслюють фахівці.

Подібна рекомендація медиків здається парадоксальною. Однак лікарі пояснюють, що прийом таблеток, що знижують тиск, пов'язаний з проявом побічних ефектів, таких, наприклад, як непритомність і падіння. До того ж ризик неприємних наслідків виявляється особливо високим при взаємодії з іншими ліками. «Занадто агресивне лікування високого кров'яного тиску може викликати втрату свідомості і падіння у літніх пацієнтів, які часто знаходяться вдома на самоті. Пігулка «від тиску» може стати для них фатальною », - відзначають вчені.

Тому людям у віці 60 років і старше експерти з США радять приймати ліки від тиску тільки в тому випадку, коли воно перевищує показник 150/90 або вищий. Фахівці наполягають, що дотримання певного способу життя є болів дієвою профілактикою в справі захисту від стрибків тиску, ніж прийом таблеток. Людям з гіпертонією вони рекомендують, перш за все, є менше солі, не допускати збільшення ваги, пити менше алкоголю, їсти більше фруктів і овочів і бути більш фізично активними. ( ЧИТАТИ ДАЛІ )