Реклама
Реклама
Реклама

Кінець історії Ленса Армстронга

28 Август

Колишні соратники гонщика залишаться відповідачами у позові Флойда Лендіса?

Федеральний суддя відхилив запропоноване врегулювання між Флойдом Лендісом і двома відповідачами в його позові проти Ленса Армстронга . Замість того, щоб не брати участь в судовому засіданні, їм, можливо, доведеться свідчити проти Армстронга в позові Лендіса, за результатами якого обвинувачені можуть виплатити до 100 мільйонів доларів, якщо суд визнає їх винними.

Окружний суддя США Крістофер Купер задовольнив прохання федерального уряду щодо скасування угоди між Лендіса і колишніми агентами Армстронга, Біллом Степлтон і Бартом Кнаггсом. В обмін на виплату в розмірі 500000 доларів федеральному уряду і 100000 адвокату Лендіса, Полу Скотту, Степлтона і Кнаггса виключили б з числа відповідачів.

Це незвичайний крок, оскільки Степлтон і Кнаггс не є підсудними у справі про допінг і шахрайстві в команді US Postal.

У 2010 році Лендіс подав до суду на Армстронга, Степлтона, Кнаггса, керівника команди Йохана Брюнеля, фінансиста Тома Вейселя і холдингову компанія Tailwind Sports. Лендіс стверджував, що відповідачі обдурили федеральний уряд, прикриваючи прийом спортсменами заборонених препаратів, який порушує умови спонсорського контракту з Поштовою службою США.

Приватний громадянин може самостійно дат хід справі на підставі закону про фальсифіковані заявках. Після цього уряд може втрутитися або приєднатися до цього справа повністю або частково.

Федеральний уряд приєдналося до справи Лендіса в 2013 року, але вирішив не включати Степлтона і Кнаггса в список відповідачів. Уряд назвав тільки Армстронга , Брюнеля і компанію Tailwind.

Лендіс, Кнаггс і Степлтон врегулювали свої розбіжності в минулому грудні, але в лютому цього року адвокати уряду подали протест, повідомивши, що вони «були не в тій позиції», щоб врегулювати це питання самостійно. Суддя Купер, який виніс свій вердикт у четвер, з цим погодився.

У своєму рішенні суддя Купер написав, що «Хоча той факт, що уряд здатний накласти вето на врегулювання претензій, в яких воно вирішило не брати участь, може здатися нелогічним, закон про фальсифіковані заявках і більшість американських судів, які розглянули це питання, мають іншу думку».

Купер назвав можливість уряду накладати вето на приватні врегулювання в законі про фальсифіковані заявках «важливим аспектом захисту громадських інтересів». Якби протест був відхилений, приватні громадяни, на зразок Лендіса, отримали б «можливість торгуватися вимогами уряду».

Так навіщо ж уряду заперечувати проти врегулювання? У березневому відповіді на протест уряду, адвокати Степлтона і Кнаггса звинуватили владу в тому, що вони, в буквальному сенсі, утримують підзахисних в заручниках, чекаючи від них співпраці в основному справі проти Армстронга.

Адвокати відповідачів написали, що уряд веде переговори «з позиції абсолютної сили». Якщо вони не зможуть виграти апеляцію на це рішення, то будуть змушені співпрацювати з урядом в справі проти Армстронга, або візьмуть на себе частину провини, в разі, якщо Лендіс і влади виграють справу.

Таким чином, будь-яке врегулювання в позові Лендіса залежить від того, чи погодяться Кнаггс і Степлтон надати уряду сприяння в його власній справі.

Цей вердикт також може вплинути на потенційне врегулювання між Лендісом і Вейселя, головним фінансовим спонсором команди US Postal, який теж може опинитися під тиском.

Справи, пов'язані з законом про фальсифіковані заявках, дозволяють потроїти реальний збиток. В цьому випадку, якщо підзахисних визнають винними, розмір штрафів, які їм доведеться виплатити, може досягти 100 мільйонів доларів. Суд поки не призначив дату основного слухання цієї справи.

Рекомендуємо ще почитати по темі статті:Так навіщо ж уряду заперечувати проти врегулювання?