Реклама
Реклама
Реклама

Тюнінг в стилі stance (Стенс)

фото: lowcars.net

Як ти їздиш так низько? Чіпляєш «лежачі»? У тебе ж гума треться об арки! Чи не посадиш назад нікого! Гуму «жере», напевно? Навіщо так знущатися над машиною? Якщо ви часто чуєте на свою адресу такі питання - «Стенс» знаком вам не з чуток. Решта після прочитання, можливо, поглянуть на це явище по-іншому.

Протягом усього становлення та розвитку автомобільної промисловості прагнення людей виділитися серед собі подібних знаходило відображення в їх транспортних засобах. Воно не залежало від континенту, кольору шкіри, релігійних переконань і матеріального стану, як, втім, не залежить і зараз. Бажання бути унікальним, робити те, що подобається, досягати результатів і знаходити в цьому себе - причини того, чому люди вносять зміни в свої машини. «Що за дурниця? Я поставив товсті шини і сигналізацію з автоматичним запуском з тією лише метою, щоб машина могла заїхати на бордюр і не замерзала взимку! »- і будете по-своєму мають рацію. Так само, як праві і ті, хто свідомо жертвує споживчими якостями на догоду красивому, унікальному зовнішньому вигляду. Зараз ми розповімо про найбільш масове явище в історії сучасного тюнінгу автомобілів - стилі «Стенс».

Термін «stance» з'явився зовсім недавно - на початку цього століття - і перекладається на російську мову буквально як «стійка» або «поза». Свого роду автомобільна йога, в якій витрачений час і сили якщо і не мають глибокого духовного сенсу, то вже напевно допомагають реалізувати потребу в самовираженні. Цікаво, що назва стилю з'явилося через тривалий час після появи самих автомобілів «в позі». Більш того, немає точного розуміння, хто і коли вирішив так назвати подібні «проекти», однак прийнято вважати, що пішло це слово з фрази «Nice stance, bro!», Яку вільно можна перекласти як «Хлопець, твоя тачка класно виглядає!» . У чому ж, власне, краса і ідея цього явища?

фото:   lowcars

Фото: Сергій Мошковіч

Для того, щоб розібратися в цьому, наведемо наочний приклад. Згадайте, як виглядає скетч якогось концепт-кара задовго до того, як він буде втілений в металі і пластиці. Це буквально розпластаний по землі кузов з великих розмірів колесами, ніби перетікають в крила. Такий собі ідеальний моноліт, який сприймається з дорогою як одне ціле. На шляху до серійного виробництва проект обростає формальностями, через що втрачає свою «ідеальність». На догоду практичності колеса стають маленькими, а кліренс, навпаки, збільшується - «цілісність» втрачається. На ідейному рівні «Стенс» повертає автомобіль до початкового образу. Які ознаки характерні для автомобіля, виконаного в цьому стилі?

Якщо глобально, то зовнішній вигляд «Стенс-кара» визначають лише дві речі - колеса і заниження. Але це зовсім не означає, що установка дисків на пару дюймів більше укупі з низькою підвіскою забезпечать Ваш автомобиль «позою». Суть криється у взаємному розташуванні коліс щодо кузова, а кузова - щодо землі. І якщо зі зменшенням дорожнього просвіту ми недавно розібралися в окремій статті , То на положенні коліс щодо кузова, і зокрема колісних арок, загострити окрему увагу. Слово, що характеризує цю науку, - «фітмент» або, вільно, «ступінь посадки». Які види фітмента існують, і чим вони між собою різняться?

Фактично фітментом можна назвати будь-яке розташування колеса в арці, але мова піде саме про ті його видах, які відповідають ідеології «правильного« Стенс ». Почнемо з найбільш радикального, так званої «hellaflush». В даному варіанті максимально близько до крайки крила знаходиться диск, причому в двох площинах огляду. У найбільш жорсткої конфігурації пружинної підвіски кромка арки нависає над ободом диска всього в декількох міліметрах, необхідних для уникнення контакту при роботі пружин. У випадку з пневматичною підвіскою зазор може і зовсім відсутні - арки в нерухомому положенні автомобіля лягають на диски. Гума в цьому варіанті встановлюється набагато меншою ширини, ніж та, на яку розраховані диски . Утворився внаслідок цього «натяг» дозволяє заховати шину за колісну арку, що, в свою чергу, дозволить сильніше знизити автомобіль.

Фото: Сергій Мошковіч

Є й більш «мирні» варіанти фітмента, що допускають розташування дисків всередині, за площиною арок ( «tucked»), а також більшу відстань до дисків ( «flush»). Надмірний виліт колісних дисків в гонитві за шириною колії називається «mexiflush» або «paddyflush». Такий вид фітмента зустрічається рідше і служить, скоріше, прикладом того, «як робити не треба». Фітмент може зустрічатися і на автомобілях, підготовлених для спортивних змагань, а також їх реплік. Ім'я його, «meatyflush» ( «м'ясистий», «товстий»), утворилася через більш високопрофільних гоночних шин типу «слик».

Крім взаємного розташування коліс і кузова увага приділяється ширині дисків - чим більше, тим краще. Ця затія потягнула за собою вимушене збільшення кута розвалу коліс з тією метою, щоб арки могли їх вмістити. Згодом негативний розвал сам по собі став модною «фішкою», яка застосовується навіть в тих випадках, коли необхідність в ньому відсутня. Крім того, «завалені» колеса візуально роблять автомобіль ширше, що і є одним з канонів стилю «Стенс».

Крім того, «завалені» колеса візуально роблять автомобіль ширше, що і є одним з канонів стилю «Стенс»

Фото: Олександр Ползіков

Таким чином, заводська зовнішність автомобіля наповнюється агресією і естетикою завдяки лише хитрощів з його ходовою частиною. Стиль «Стенс» не регламентує наявність іншого зовнішнього тюнінгу, оскільки до нього можуть належати автомобілі різних років випуску, марок і типів кузова. Так, до «СТЕНС» можна віднести як «Тостер» Toyota bB , Так і вітчизняну класику з елементами Ресто-стилю . І навіть автомобілі, здатні «дати кута» - такі, як Nissan Skyline . У цьому основна відмінність даного стилю від всіх інших - він універсальний і обмежений лише декількома критеріями. Ось чому його прояви в різних формах існують у всіх куточках планети. більшість машин японського стилю VIP , європейського клин-лука і американського DUB'а , Незважаючи на свої унікальні особливості, об'єднані концепцією «Стенс».

Фото: Олександр Ползіков

Сьогоднішня динаміка розвитку цього напрямку просто збиває з ніг. Заголовний тематичний інтернет-ресурс stancenation.com всього за п'ять років свого існування набрав декілька мільйонів постійних відвідувачів. Щорічно проводяться сотні великих фестивалів і виставок цих стильних автомобілів, а число якісних Стенс-проектів давно йде на десятки тисяч. Навіть на території нашої країни (з її-то дорогами!) Рух налічує кілька сотень абсолютно несхожих один на одного машин. Ви запитаєте: «У чому сенс?». Відповідь проста - робити те, що подобається. Хтось хворіє за улюблену команду, відвідуючи всі матчі, хтось в захваті від балетної програми Великого театру. А хтось створює власний ідеальний автомобіль - чи не в цьому сенс тюнінга?

Читайте також:

Чіпляєш «лежачі»?
Навіщо так знущатися над машиною?
«Що за дурниця?
У чому ж, власне, краса і ідея цього явища?
Які ознаки характерні для автомобіля, виконаного в цьому стилі?
Які види фітмента існують, і чим вони між собою різняться?
Ви запитаєте: «У чому сенс?
А хтось створює власний ідеальний автомобіль - чи не в цьому сенс тюнінга?