Реклама
Реклама
Реклама

СТІНА ЦЕГЛЯНА, СТІНА НЕСУЧА

Як зробити перепланування законної

Е то приємні клопоти - вмовляла я себе, коли зайшла в нову квартиру і зрозуміла, що стіну треба рухати, двері - розширювати, арки - збільшувати, санвузол - об'єднувати. «Хто так будує, ну хто так будує?» - голосив наш бригадир вірменин Ашот. Власне, мінімальні зміни, відповідні здоровому глузду, зовсім не здавалися нам переплануванням. Ні зимового саду, ні басейну, ні «розширеної гостьової зони» ...

Ні зимового саду, ні басейну, ні «розширеної гостьової зони»

Втім, про що несуть-ненесучі стіни я десь читала. Про те, що їх не можна зносити, прорубувати в них отвори і здійснювати інші масштабні дії. Як дізнатися, що несе ця стіна чи ні, можна її ламати або краще не чіпати, пояснив Ашот: «Зараз постукаємо тут, потім там. Ця несуча, зносити не можна, але якщо трошки, то можна ... »

В результаті пересунули на метр без шкоди для капбудівництва звичайну стіну і вибили 50 сантиметрів несучої - захотілося випендритися і зробити подвійні двері. Арки «підняли» на 20 сантиметрів. Санвузол, об'єднаний і розширений за рахунок коридору - не береться до уваги. Потім Ашот походив по поверхах, де теж йшли ремонти, вкрав ідею і зробив, як краще, - відрубав шматок громадського коридору на користь приватного. Десь метр на метр за все задоволення. Усе. «Хіба це перепланування?» - задав самому собі риторичне питання Ашот і навіть не став на нього відповідати.

Офіційно узаконювати перепланування ніхто не збирався, оскільки вважалося, що її не було. Прегарна життя тривало до того моменту, поки в квартиру не з'явилася технік-доглядач з ЖЕКу за наводкою сусіда зверху. Сусід не мав до нас особливих почуттів, просто всіх на всіх наводив. Технік похитала головою і сказала, що «Проблема» - її друге ім'я. Далі пропонувався телефон якогось умовного Сергія, який «допоможе все вирішити».

Сергій був милий і люб'язний. Свої послуги він оцінив в півтори тисячі доларів і обіцяв «не зволікати». Передавав привіт техніку-доглядачеві. Гроші - передоплату в розмірі штуки - попросив вперед: «Самі розумієте - інстанцій багато». Два місяці він регулярно звітував про проведену роботу - залишалося пройти одну інспекцію.

Через шість місяців він потрапив до лікарні, потім поїхав у відпустку, потім жив за містом. Через дев'ять - до телефону підійшов інший чоловік, «якого вже задовбали з цим Сергієм». Ще через місяць питання «Де Сергій?» Було поставлено техніку-доглядачеві. Жінка задумалася і сказала, що «якщо вона буде пам'ятати кожного Сергія, то її на всіх не вистачить, і взагалі, якщо через нас будинок попливе, то вона попереджала».

Жінка задумалася і сказала, що «якщо вона буде пам'ятати кожного Сергія, то її на всіх не вистачить, і взагалі, якщо через нас будинок попливе, то вона попереджала»

Претензії, зокрема, були до знесеним 50 сантиметрам несучої стіни, піднятим арках і суспільної власності у вигляді метра коридору. З останнім виявилося простіше - потрібно було добровільне, написане не в стані афекту і не під тортурами лист сусіда: він, мовляв, не проти того, що позбувся місця, куди може поставити мішок з картоплею, наприклад. До сусіда пішли з пляшкою віскі і цукерками для дружини. Віскі розлили, цукерки відкрили, дружина сосиски зварила - і папір зі згодою була отримана.

Для решти був найнятий інший - перевірена людина. По знайомству, з рекомендаціями, гарантіями та завіреним у нотаріуса договору на співпрацю. Людина пройшов всі інстанції, дійшов до головного проектувальника будинку, який вважає, що людині не потрібна велика ванна - трьох квадратних метрів вистачить, а то розбризканої тут. А величезний безглуздий міжкімнатний коридор може вести в восьмиметровую кухню. Всі дружно сказали, що знесення 50 сантиметрів стіни загрожує неминучим обваленням всього будинку. А зміна форми арок - злочин проти капбудівництва. Сума операції була оцінена знову-таки в півтори тисячі доларів за кожну проблему. Говорили, що даром. Хоча додавали, що будинок все одно «складеться».

Так минуло два роки. Місцевий ЖЕК мене не прописує в квартиру з неузаконеним переплануванням. Питання, яке відношення має прописка до перепланування, навіть не обговорюється. А ще нам сказали, що якщо будинок «попливе» через якийсь інший квартири, то під суд підуть всі, хто робив перепланування, а там розберуться, у кого басейн замість спальні, а у кого кухня у ванній. Ми подумали і вирішили повертати все «як було» з наголосом на «о» - технік-доглядач навчила так говорити. Потім ще подумали, ще раз випили віскі з сусідом (знадобилося свіже документована згода) і підірвали сімейний бюджет. Ще через рік перепланування була узаконена, будинок «проте плив» і не збирався, сусіди продемонстрували відтяти шмат коридору ( «як у вас»). Ашот ж, оскільки пройшло вже багато часу, наполегливо пропонував освіжити інтер'єри, так, по дрібницях.

Анатолій ШЕЙН, директор ТОВ «Комплекс оздоблювальних робіт»: Задумуючи перепланування, перш за все потрібно знати, що можна робити, а що - не можна ні за яких обставин і ні за які гроші.

Заборонено робити ванну кімнату і санвузол над житловими приміщеннями і кухнями. Заборонено приєднувати балкони і лоджії до житлових кімнатах. Не можна зносити вентиляційні короби. Не можна збільшувати отвір в несучій стіні без посилення цього отвору по спецпроекту.

При цьому потрібно пам'ятати, що кожна серія будинку має свої конструктивні особливості. І те, що дозволяється робити в будинках однієї серії, категорично заборонено в будинках іншого. До речі, самої «проблемної» для перепланування вважається серія КОПЕ.

Всі дії регулюються законом № 37 м Москви від 29.09.1999 року «Про порядок перебудови приміщень у житлових будинках на території м Москви».

Узгодженням перепланування можна займатися і самостійно, але при наявності вільного часу, запасу терпіння і міцних нервів. Зібрати необхідні папери - від БТІ до виписки з будинкової книги - півсправи. Доведеться вивчити години роботи інстанцій - і Деза, і жилинспекции, і архітектурно-планувального управління, і багатьох інших. Тому для проходження інстанцій багато наймають «фахівців». Ці послуги обходяться в середньому з розрахунку $ 100 за «точку» (інстанцію). В цілому близько $ 1000. піде на бюрократію. Фірми оцінюють свої послуги на 30 - 40 відсотків дорожче.

У нормального, чи не навченого спеціально людини цей процес може зайняти від півроку до року, у «професіоналів» - від двох до чотирьох місяців. Повний комплекс робіт з узгодження перепланування (сюди входить все - і отримання довідок, і спілкування з сусідами, і узгодження в МВК - міжвідомчої комісії) оцінюється в середньому в 65 000 рублей. Так, бувають випадки, коли людина, що обіцяв узаконити перепланування, ховається разом з грошима. Але це такий же ризик, як, наприклад, якщо ви ловите машину або йдете в ресторан. Можна отримати по голові від «приватника» або отруїтися в ресторані з гарною репутацією.


Марія КИСЕЛЬОВА

«Хто так будує, ну хто так будує?
«Хіба це перепланування?
Ще через місяць питання «Де Сергій?