Реклама
Реклама
Реклама

Сучасність і архітектура: стилі та напрямки

З давніх часів, люди почали будувати перші житла виходячи з функціональних потреб споруди, її необхідної міцності і наявності будівельних матеріалів. Сьогодні, подивившись на будь-яку будівлю, ми можемо зрозуміти до якого архітектурного стилю воно відноситься і визначити вік споруди. Сучасна архітектура являє собою різні види будівель і деякі з них побудовані в певному стилі.

конструктивізм

Конструювання - один з прийомів формоутворення, характеризується строгістю, і геометризмом об'єктів. З цього прийому і народився такий стиль як «конструктивізм», друга його назва - функціоналізм.

Будинки в стилі конструктивізму зазвичай не пофарбовані або виконані в сірому кольорі. До цього стилю можна віднести похмурі однакові багатоповерхівки, побудовані 20 років тому.

«Не можна сказати, що історичні будинки, побудовані в епоху конструктивізму, зараз дуже затребувані. Пік популярності цих квартир, якщо говорити про новий час, був у 90-ті роки, коли на ринку не було нових преміальних будинків. І, по суті справи, з старого фонду квартири в конструктивістських будинках були одними з кращих і користувалися високим попитом »- зазначає Дмитро Халін, керуючий партнер Savills в Росії.

І, по суті справи, з старого фонду квартири в конструктивістських будинках були одними з кращих і користувалися високим попитом »- зазначає Дмитро Халін, керуючий партнер Savills в Росії

Кожен елемент такої споруди виконує свою роль і займає точне місце розташування в композиції простору. Вікна будівель можуть бути горизонтальними або вертикальними, а дахи плоскими. Даний стиль архітектури часто використовується для будівництва адміністративних будівель.

Будинки в такому стилі можна звести за мінімальну кількість часу і витрат за будівництво, так як тут відсутні зайві деталі і декоративні елементи.

З плином часу саме конструктивізм дав початок популярним сучасним напрямкам, таким як «хай-тек», «модернізм», «кітч», «мінімалізм» і «органічна архітектура».

Хай тек

Хай-тек в перекладі з англійської означає «високі технології». Цей стиль використовує новітні сучасні розробки і технології, представляючи собою прагнення до комфорту і продуманості в усьому.

Архітектурне напрямок з'явилося в кінці 20 століття і дало можливість використовувати в будівництві незвичайні і футуристичні форми. Зараз хай-тек знаходиться на піку популярності.

Яскравим прикладом таких будівель можна назвати діловий центр «Москва-Сіті».

«Говоримо про сучасну архітектуру - маємо на увазі діловий район« Москва-Сіті ». Найвищі будівлі Росії видно майже з будь-якої точки столиці. У проектуванні більшості веж брали участі західні зірки сучасної архітектури. Це закономірно, адже концепція висотних ділових кварталів сформувалася спочатку в США і звідти прийшла в Європу »- зазначає директор зі зв'язків з громадськістю« Метріум Груп »Олена Кудимова.

Будинки в цьому стилі в основному громадські, так як через свою високу вартість дозволити собі побудувати такі будинки можуть тільки великі фірми. Безліч ділових центрів будується саме в цьому стилі і складається зі скла, пластику та металу.

«Дійсних зразків хай-тека дуже мало, це досить дорогі в реалізації будівлі. Він застосуємо в будівництві спеціальних проектів. Як стиль для міської забудови він навряд чи може бути ефективний. Жити в хай-теке - все одно що жити всередині айфона »- коментує генеральний директор компанії« Северин Проект »Олександр Балабін.

Переважний колір архітектури в стилі хай-тек - Cеребристо-металевий, а всередині приміщення таких будівель просторі і світлі. Елементи будівлі можуть бути винесені назовні і служити деяким прикрасою будівлі.

модернізм

Термін «модерн» означає « новий ». Стиль «модернізм» в архітектурі з'явився на початку нашого століття і означає створення чогось досконалого нового. Споруди в такому стилі не відрізняються чимось вишуканим, а навпаки позбавлені прикрас. Вони побудовані з бетону або скла, досить масивні і вражають свій оригінальністю.

«Цей стиль архітектури по суті універсальний і вічний. З'явившись в 20-і роки XX століття в тісній зв'язці з конструктивізмом це явище ввібрало в себе кілька етапів стрімкого розвитку індустрії та архітектури і з часом набуло свій високий статус »- зазначає Олександр Балабін.

З'явившись в 20-і роки XX століття в тісній зв'язці з конструктивізмом це явище ввібрало в себе кілька етапів стрімкого розвитку індустрії та архітектури і з часом набуло свій високий статус »- зазначає Олександр Балабін

У будівництві таких будинків використовують сучасні будівельні матеріали і конструкції. Якщо подивитися на будівлю зовні, ми побачимо лаконічно злиті воєдино, різноманітні геометричні форми конструкцій. Іноді ці форми абсолютно нетрадиційні і відображають багату фантазію архітектора.

Серед квітів модернізму зазвичай переважають світлі пастельні тони або металеві, які нагадують про сьогоднішньому часу швидкостей, спрямовуючи в майбутнє і змінюючи звичні стереотипи

Цей стиль - мікс мистецтва з технологіями, вишуканого - з функціональним. Кожна деталь споруди як гра світла і тіні, контрасту форми і фактури.

кітч

Кітч - це поєднання не поєднаного, що виникло в XIX столітті. Дослівно слово «кітч» перекладається як несмак і заперечує всі канони і попередні досягнення мистецтва і культури. Кітч народився через любов до епатажу і надмірної пересиченість.

Метою будівництва будівель в такому стилі є привернення уваги. Зовнішнє оздоблення схожа на випадкове змішання всіх архітектурних стилів в одному: тут може вміститься хай-тек з елементами модерну і бути доповнений яскравою ліпниною в стилі рококо.

«Кітч гарний як дзвінкого рекламного ходу, але з архітектурної точки зору обмежений в області ефективного і доречного застосування в міському ландшафті» - прокоментував Олександр Балабін.

Будинки в стилі кітч можуть бути формою предметів або продуктів, наприклад, у вигляді тістечок або величезного чайника. Зовні кожен квадратний метр такої споруди чимось заповнений і прикрашений, повз такої будівлі складно пройти і не затримати погляд.

«Багато в чому архітектура визначає, в який будинок хочеться повернутися, а в який ні. У кінченому рахунку, привабливість для потенційного покупця, а значить і ціна, квадратного метра залежить від таланту архітектора »- зазначає Олена Кудимова.

Колірна гамма кітч-будівель авангардно-кричуща, рясніє різними кольорами і абсолютно безладно.

мінімалізм

Мінімалізм найспокійніший стиль архітектури, його принцип: «менше - означає більше». Залишати найкраще і найнеобхідніше, обмежуватися малим, але приділяти увагу якості будівельного матеріалу.

Залишати найкраще і найнеобхідніше, обмежуватися малим, але приділяти увагу якості будівельного матеріалу

Мінімалізм не завжди можна назвати певним стилем, він є тенденцією і напрямком в архітектурі, яке виникло в XX-XXI століттях.

Для цього стилю притаманні простота і елегантність, лаконічність структур і форм. Геометричні форми: кола, прямокутники і прямі лінії характерні в будівництві будівель в стилі мінімалізм. Для цього напрямку типова простота форм і висока функціональність. Архітектура мінімалізму уникає декор та прикраси і віддає перевагу природним структурам.

Кольори мінімазма - це мінімальна кількість відтінків, кольору природного гами і найчастіше світлі. Важливим елементом будівлі в такому стилі є його освітлення, так як воно надає певну гру структури будівлі зі світлом. Матеріали мінімалізму найчастіше натуральні - це мармур, дерево, скло, камінь.

органічна архітектура

Термін органічна архітектура вперше сформульований в 20 столітті. Органічна архітектура для створення архітектурних споруд використовує властивості природних матеріалів і їх гармонійне розміщення щодо навколишнього середовища.

Відмінна риса цього стилю - це безперервний діалог з природою, так як будівля завжди вписано в ландшафт. Органічні споруди завжди унікальні і не схожі один на одного. Замість архітектора форму будівлі, матеріали для використання, колір і фактуру диктує сама природа, її рельєф і оточення. Чим більше неоднорідний рельєф і чим більше він має нахилів, тим цікавіше буде будівля.

Чим більше неоднорідний рельєф і чим більше він має нахилів, тим цікавіше буде будівля

«Сучасні архітектори, що створюють житло, яке орієнтовано на людей з високою купівельною спроможністю, застосовують найдорожчі технології і матеріали, щоб їх побудови чимось відрізнялися від тих, що оточують» - коментує Олена Кудимова.

Ще один з принципів органічної архітектури - прагнення до простоти геометричних форм і фасадів, тут зовсім не доречний надлишок декоративних елементів і надлишок в кольорі.

«Органічна архітектура сама по собі кітч. На мій погляд, вона дуже нераціональна і, на жаль, на сьогоднішній день ніяк не підкріплена технологіями »- зазначив Олександр Балабін.

Будівель в такому стилі з каменю, цегли або бетону не маскуються іншими оздоблювальними матеріалами, їх оголення створює природний декоративний ефект.

Сучасна архітектура відрізняється свободою ідей і рішень. В даний час в ній не можна знайти певні пріоритетні напрямки. Всі стилі архітектури розвиваються паралельно і знаходять своїх адептів. Головна особливість останніх років - відмова від колишніх стилів, змішання стилів і пошук нових образів і матеріалів.

Світлана Корнюшин