Реклама
Реклама
Реклама

Нелужковскій стиль: 5 вдалих сучасних будівель в центрі Москви - The Village

  1. Посольський будинок
  2. помпейський будинок
  3. Римський будинок
  4. Будинок на вулиці Станіславського
  5. Art House

У рубриці «Будівництво століття» The Village розповідає про визначні будівлях Москви. Перш ми вже писали про видатних прикладах радянського модернізму, але уникали згадок сучасних будівель. Московська архітектура останніх десятиліть міцно асоціюється з лужковським стилем, який віддзеркалив досить своєрідний смак колишнього градоначальника. Однак в XXI столітті, всупереч загальній ситуації, в центрі міста з'являлися і вдалі споруди, а в районі Остоженки склався ансамбль сучасних неомодерністскіх будівель. The Village вибрав п'ять житлових будинків в центрі Москви, які не соромно залишити майбутнім поколінням.

У рубриці «Будівництво століття» The Village розповідає про визначні будівлях Москви Посольський будинок

Посольський будинок

Посольський будинок Олександра Скокан - це Остоженка за межами самої Остоженки. В Борисоглібському провулку по сусідству з посольством Монголії головний ідеолог середовищного підходу в середині 2000-х років створив суперсучасний будинок, який намагається не стільки виділитися з оточення, скільки врости в нього. Овальна форма одного з корпусів будівлі обумовлена ​​дворовим проїздом, а косі вікна будівлі відсилають то до похилої і вже не існуючої дерев'яної забудови старої Москви, чи то до особняка Костянтина Мельникова в арбатских провулках. Найнепомітніший шедевр сучасної московської архітектури.

помпейський будинок

помпейський будинок

Вважається, що за часів правління Юрія Лужкова в місті не було побудовано нічого путнього. Помпейський будинок Михайла Бєлова спростовує цю тезу: в Філіпповському провулку, навпроти храму Апостола Філіпа XVII століття, з'явилася велика, строката і розкішна іграшка з фасадом, переосмислює античну помпейського живопис. Втім, спочатку, в кінці 1990-х, на цьому місці за проектом Бєлова збиралися звести модерністська будівля, але через скандали будівництво було заморожено, а архітектор переробив проект. Не марно: на думку Григорія Ревзіна , Це найкрасивіше сучасна будівля Москви.

Римський будинок

Римський будинок

Римський будинок Михайла Філіппова в Замоскворіччя - це справжній шедевр і живий приклад того, що хорошу неокласичну архітектуру можна робити і в XXI столітті. Навіть якщо ви любите деконструктивизм або японських мінімалістів, важко не визнати, що це просто красиво. Філіппов висунув внутрішній двір назовні, створивши перед будівлею ефектну округлу площа і перетворивши будинок на подобу пагорба, на якому нагромаджуються окремі міські будівлі. Згодом архітектор розвине цю ідею в проекті «Італійський квартал» і курорті «Горки Місто» в Сочі.

Будинок на вулиці Станіславського

Будинок на вулиці Станіславського

Фабрика Станіславського - один з кращих московських прикладів комплексного перетворення старої промислової території в діловий район. На місці колишньої медеплавильной і кабельної фабрики Алексєєвих з'явилися ефектні лофти, затишний внутрішній двір і доповнює ансамбль житловий будинок «Станіславського, 11». Останній - зовні скромна і ладна неомодерністская споруда, яка могла б з'явитися в Стокгольмі або Берліні. Але в Москві комплекс виробляє вражаючий ефект: виявляється, куточок благополучної Західної Європи може спокійно існувати на тих, хто прийшов в занепад задвірках Таганки.

Art House

Art House

Сергій Скуратов - автор висотки на Мосфільмовской і один з найтитулованіших московських архітекторів. У комплексі Art House, розташованому неподалік від гирла Яузи, Скуратова вдалося створити фактурний і ефектний фасад з сіро-коричневого цегли. Два зламаних будинку мають виразний фабричний дух, але при цьому не стільки відсилають до промислового минулого річки, скільки переосмислює сучасну ідею лофт. Майже десять років тому, коли будівництво на Яузі тільки починалося, автор називав проект «божевільними будинками». Тепер же архітектуру Скуратова варто описати інакше - це стримана розкіш.

фотографії: Денис Есаков