Реклама
Реклама
Реклама

Архітектура стилю бароко

У стилі бароко проглядається повернення ідей нескінченності і не тільки збереження, а й посилення чуттєвого начала архітектури. Багато хто відмовлявся розуміти настільки раптово виник стиль. Шанувальники Готики, якими були романтики початку дев'ятнадцятого століття, вважали бароко безглуздим стилем. Перший час а архітектурі римського Бароко ще простежувалася класика в композиціях і симетрія фасадів, посилювався тільки вертикализм і мистецтво розпису стін, тому цілком справедливо зауваження, що Бароко раннього періоду близький до давньоримської архітектури. Однак римські церкви, виконані в стилі бароко, з високими вежами, які розташовувалися симетрично, базилікальною планами дивно схожі на готичні споруди. У стилі бароко проглядається повернення ідей нескінченності і не тільки збереження, а й посилення чуттєвого начала архітектури

Концепції стилю Бароко

Характерною особливістю епохи Бароко стало перебудову фасадів церков, побудованих в романському стилі, в стилі бароко, готичні же будівлі збереглися в первісному вигляді. У більшості міст Європи зустрічаються старовинні церкви, вежі яких мають новий бароковий дизайн, їх прикрасою також служать чудові барокові портали, в внутрішнє оздоблення прикрашає виразний бароковий вівтар. В бароко і готики загальними є ірраціональність архітектурного простору і експресія. З народженням Бароко в архітектурі відбулося повернення романтики храмів християн. Центричні споруди, побудовані Д. Браманте і Ф. Брунеллески, які відповідали релігійної духовності, ознаменували відродження істинно християнського мистецтва.

Мікеланжело справедливо присвоїли звання «батька Бароко», оскільки в своїх роботах над скульптурою, живописом або архітектурі він відроджував духовні цінності середньовіччя, послідовно вносячи в них нові принципи побудови форм. Будучи геніальним художником, який пережив творчу кризу в роботі над класицистичної пластикою, він подарував світові раніше ні ким не втілені експресивні форми. Титанічні фігури людей, зображених ним в його роботах, що не відповідають основним правилам пластичної анатомії, які були каноном навіть для нього в період ранньої творчості. Головною відмінною рисою бароко є зміщення масштабів і достаток засобів. Якщо епоха класицизму подарувала світові чітко обмежені форми, які були відповідні глядачеві, чітке розмежування скульптури і архітектури, то Мікелажело в своїй роботі «Сікстинської плафон» вперше виконав візуальне зіткнення скульптури і живопису, незвичайний архітектурний каркас, який був виконаний на стелі. При цьому простежується явне протиріччя всієї композиції з реальним архітектурним простором. Розміри людських фігур вражають глядача своєю міццю і силою. Особливістю роботи є візуальна дисгармонія простором, яке відвів для них сам художник.

Мій блог знаходять за такими фразами

  • архітектура Барселони
  • фото архітектура модерн
  • орнамент в стилі ампір
  • деконструктивизм інтер'єр
  • конструктивізм в архітектурі
  • сучасні конструкції в архітектурі