Реклама
Реклама
Реклама

Археологічний георадар «зимує» в Архангельську

Кілька археологічних об'єктів Архангельської області обстежені за допомогою унікального георадара. Місцеві археологи продовжують роботи і в зимовий період.

Більш точного і простого в застосуванні приладу в світі до сих пір немає. Винайшов георадар ще в 1990-х роках Павло Морозов, старший науковий співробітник Інституту земного магнетизму РАН.
«Наш георадар працює без обмежень на складність грунту, вологість та інші умови. Завдяки приладу без розкопок можна отримувати дані про структуру ґрунту, положенні археологічних об'єктів під землею на глибині до 10 м », - розповів Павло Анатолійович. У георадара серії «ЛОЗА» використовується розрядник з двома кульками, між якими проскакує іскра. Такий, зокрема, використовував винахідник радіо Олександр Попов. Більш простого і чистого сигналу годі й шукати. Але розрядник Попова залежав від стану атмосфери і працював нестабільно. А сьогоднішні прилади можуть працювати навіть під високим тиском в водневому середовищі. Конденсатор накопичує заряд від малопотужного джерела. Як тільки напруга досягає пробійної, в розряднику проскакує іскра. Іскра йде в антену, і антена випромінює цей короткий сигнал. Процес багаторазово повторюється. Існуючі передавачі на транзисторах обмежені за потужністю до 50-100 Вт, а імпульсна потужність передавача георадара на розрядниках становить 1 МВт (в 10 тис. Разів більше, ніж у інших георадаров).
До речі, зараз в Інституті земного магнетизму з георадаром «ЛОЗА» випробовується 10-мегаваттний передавач і на черзі 100-мегаваттний розрядник для геологічної розвідки. Передавача ж потужністю 1 МВт в грунтах середньої смуги досить для зондування на глибину до 10 м, тобто для всіх потреб інженерної геології і археології.
За словами розробника, георадар «бачить» не тільки металеві предмети, а й будь-які інші об'єкти, що володіють якоюсь «щільністю» для електромагнітної хвилі. Радіохвиля частково відбивається від підземного об'єкту і передає інформацію про нього на приймач, а частково проходить через нього, відбиваючись від розташованих глибше об'єктів.
За допомогою приладу вже обстежено розташування об'єктів на території нині не існуючого Троїцького Храму, Антонієві-сийской монастиря, Преображенського собору в Холмогорах, Холмогорської фортеці. Вдалося уточнити знаходження численних поховань, наприклад, братської могили в селі Ершовка в Приморському районі. В результаті проведеного обстеження розвінчаний міф про фундамент колись головного храму Архангельська - Троїцького собору: встановлено, що фундамент Троїцького собору знаходиться не під сучасним будинком драмтеатру, як вважалося раніше, а на майданчику перед входом до театру.
Подібні роботи Павло Морозов і його колеги проводили і в інших регіонах країни і за кордоном. Деякі зі знайдених історичних об'єктів вже отримали статус туристичних і користуються великою популярністю у мандрівників. Для продовження обстеження історичних об'єктів в Архангельській області Павло Морозов погодився надати свій георадар місцевим дослідникам на зимовий період. За допомогою нових технологій архангельські археологи сподіваються дуже швидко виявити важливі археологічні об'єкти, щоб встигнути зберегти їх для історії.
На фото: 1) Павло Морозов і єгипетський робочий з георадаром на розкопках в Гізі (Єгипет); 2) зруйнований Троїцький собор в Архангельську; 3) роботи ведуться за допомогою георадара.

Наука і життя // Ілюстрації

Наука і життя // Ілюстрації

Наука і життя // Ілюстрації

<

>