Реклама
Реклама
Реклама

Судова зрада: Ким є "кати" Луценко, яких обирають до Верховного Суду

Серед кандидатів в новий Верховний Суд, яких подали на підпис президенту Петру Порошенко, виявилися судді, які колись посадили в тюрму нинішнього генпрокурора Юрія Луценка Серед кандидатів в новий Верховний Суд, яких подали на підпис президенту Петру Порошенко, виявилися судді, які колись посадили в тюрму нинішнього генпрокурора Юрія Луценка   Про цю парадоксальну ситуацію повідомив керівник відділу адвокації в організації Реанімаційний пакет реформ Вадим Місько

Про цю парадоксальну ситуацію повідомив керівник відділу адвокації в організації "Реанімаційний пакет реформ" Вадим Місько.

Йдеться про суддів В'ячеслава наставні і Сергія Слинька.

Цю інформацію підтверджує рух "Чесно". За його даними, з числа 30 недоброчесних суддів в новий Верховний Суд проходять 25.

Слинько та Наставний були членами колегії суддів, яка розглядала в касаційній інстанції справа Луценка. Тоді суд підтвердив рішення про його тюремне ув'язнення.

Варто нагадати, що 26 грудня 2010 року Луценко був заарештований за звинуваченням в розтраті державних коштів в особливо великих розмірах. Після проведеного слідства, 27 лютого 2012 року він був визнаний винним і засуджений до 4 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна. 17 серпня 2012 року Печерським районним судом Києва Луценко був визнаний винним ще в одній кримінальній справі за обвинуваченням у недбалості при продовженні оперативно-розшукових заходів в рамках розслідування отруєння Віктора Ющенка, і засуджений до 2 років позбавлення волі. У квітня 2013 року він був звільнений з місць позбавлення волі за указом президента України Віктора Януковича про помилування.

Що відомо про суддів

Рух "Чесно" наводить інформацію про обох суддів, які "замазані" в справі Луценка.

В'ячеслав Наставний працює на посаді судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з 2011 року.

Сергій Слинько працює суддею з 1993 року, а на посаді судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з 2011 року. Крім справи Луценка Наставний і Слинько "замазати" і в справі Павличенко. Так, в 2014-му році вони були в складі колегії суддів, яка прийняла рішення про залишення без змін вироку Дмитру та Сергію Павличенко до довічного ув'язнення і 13 років в'язниці відповідно за звинуваченням у вбивстві судді Шевченківського районного суду міста Києва Сергія Зубкова. Про справу Павличенко можна згадати багато, хоча б те, що за даними свідків вони не впізнали в підсудних вбивць. 24 лютого 2014 року Верховна Рада України звільнила Дмитра і Сергія Павличенко, оголосивши їх політв'язнями.

Якщо ж повернутися до справи Луценка, то в в 2013 році суддя Слинько був головуючим у складі колегії суддів, яка здійснювала розгляд в касаційній інстанції кримінальної справи за обвинуваченням Луценка щодо нібито незаконного святкування Дня міліції в палаці "Україна". Наставний був у складі колегії суддів.

Згідно із заявою верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президента Європейської комісії Кетрін Ештон і єврокомісара з питань розширення і європейської політики сусідства Штефана Фюле, вирок Луценка і судовий процес в цілому були розцінені європейськими інституціями як такий, що не відповідає міжнародним стандартам щодо справедливого, прозорого і незалежного судового процесу.

Що говорить Громадська рада доброчесності

Як Наставний, так і Слинько, згідно з висновком по розгляду справи ОСД, були визнані такими, що не критеріям доброчесності та професійної етики. Основні причини укладення - прийняття сумнівних рішень (справа Луценка і Павличенко).

Більше новин про події в світі читайте на Depo.Весь світ