Реклама
Реклама
Реклама

СПЛАЧУВАТИ ПОДАТОК ВІД ЗДАЧІ КВАРТИРИ?

  1. Чи потрібно платити податок від здачі квартири в оренду?
  2. Чим загрожує несплата податку від здачі квартири в оренду?
  3. Так чи треба платити податок від здачі квартири в оренду?

Чи потрібно платити податок від здачі квартири в оренду?

На сьогоднішній день питання оренди і знімання житла надзвичайно актуальне. Зараз досить багато людей, які здають свою квартиру в оренду і більшість з них ніяких документів при цьому не оформляє, природно, і прибутковий податок за здачу квартири не сплачують.
Держава ж в черговий раз намагається змусити тих, хто здає свої квартири в оренду, справно платити податки: на цей раз загрозою зарахувати «відмовників» у кримінальники.

Чим загрожує несплата податку від здачі квартири в оренду?

Ухилення ж від сплати податків з доходів, отриманих від здачі квартир в оренду, має спричинити за собою відповідальність за статтею 198 Кримінального кодексу РФ. А це мінімально- загрожує штрафом у розмірі від ста тисяч до трьохсот тисяч рублів, або максимально-позбавленням волі на строк до трьох років.

Правда, тут є один нюанс. Стаття 198 передбачає покарання за великому і особливо великому ухиленні від податків.

Великим розміром у цій статті визнається сума податків і (або) зборів, складова за період у межах трьох фінансових років поспіль більше шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за умови, що частка несплачених податків і (або) зборів перевищує 10%, належних до сплати сум податків і ( або) зборів, або перевищує один мільйон вісімсот тисяч рублів.

Особливо великим розміром визнається сума, яка складає за період у межах трьох фінансових років поспіль більше трьох мільйонів рублів, за умови, що частка несплачених податків і (або) зборів перевищує 20%, належних до сплати сум податків і (або) зборів, або перевищує дев'ять мільйонів рублів.

«Дрібні» рантьє, які не платять податок від здачі квартири, під кримінальне покарання навряд чи підпадають. Але, якщо все-таки комусь не пощастить, і їх викриють в несплаті податків державі, то все одно їм, в більшості випадків, доведеться розлучитися зі своїми грошима і виплатити весь борг державі, включаючи пені за прострочені платежі.
Однак, не все так просто. Практично неможливо порахувати, скільки квартир здається в оренду. Звернення податківців до дільничних, паспортним столам і реєстраційним службам ясної картини не дають.

Звичайно, у них є деякі відомості про несумлінних платників податків, але цифри ці сміховинні. Держава зараз може контролювати тільки те, що якось реєструється, а відповідно до ЦК РФ, здача квартири в оренду однією фізичною особою іншій фізичній особі, супроводжується укладанням договору найму, який не завжди реєструється. У цьому-то і полягає проблема для податкових органів. Відносно договору найму покладаються на сумлінність громадян. Якщо ж квартиру знімає юридична особа, то укладається договір оренди.
Згідно зі статтею 609 Цивільного кодексу (ГК РФ), договір оренди укладається у письмовій формі і підлягає державній реєстрації в двох випадках:
якщо майно можна здавати фізичній особі на термін більше року;
якщо майно можна здавати юридичній особі (незалежно від терміну).
В даному випадку факт здачі Вами квартири в оренду буде відомий податковим органам, так як між податківцями та органами державної реєстрації є домовленість про обмін відомостями.

Якщо договір оренди квартири укладено терміном менш, ніж 12 місяців - то даний договір не потребує державної реєстрації. І довести факт здачі Вами квартири в оренду буде практично неможливо.

Так чи треба платити податок від здачі квартири в оренду?

Податок на доходи фізичних осіб, як випливає з Податкового кодексу і постанови Пленуму Верховного Суду РФ, платити орендодавець зобов'язаний. Сума податку за здачу квартири внаем- 13% від прибутку. Сплачується податок за допомогою надання декларації про доходи за минулий рік, яку треба здати до податкового органу до 30 квітня.
Тих громадян, які здають свої квартири в оренду, можна розділити на три категорії.

До першої категорії відносяться люди, які змушені здавати свою квартиру в оренду в силу обставин, що склалися (не можуть знайти роботу та ін.), А самим жити або у родичів, або знімають дешевше житло.

Другу категорію складають малозабезпечені люди з невеликими доходами і пенсіонери. Для них здача квартири в оренду - додаткове джерело доходу.

Ну, а до третьої категорія орендодавців відносяться люди, які спеціально купують нерухомість для її здачі в оренду, для них-це, перш за все, бізнес. Якраз вони-то і є найбільш законослухняними в плані сплати податку. Хоча суми, які ними вказуються в деклараціях, зазвичай істотно нижче реальних.

Звичайно, особи першої та другої категорій, не є підприємцями і відловлювати їх занадто накладно для фіскальних органів. Підприємцями вважаються ті, хто здає в оренду не одну, а дві і більше квартири.

Справедливості заради, слід зазначити, що люди, які здають в оренду своє житло і при цьому не укладають договори про наймання, сильно ризикують. І навіть не в плані того, що про це може стати відомо податковим органам. Просто мешканці, що знімають квартиру, можуть не заплатити за проживання або так «обігнати» квартиру, що її ремонт виллється власнику в копієчку. А найгірше, якщо здана в оренду квартира буде використовуватися в кримінальних цілях, наприклад, для зберігання краденого, наркотиків або зброї.

Так що, чи потрібно платити податки від здачі квартир в оренду в існуючих умовах, вирішувати їх господарям.

Удачі вам!

Читайте також:
Здаємо квартиру без побоювання.

Чи потрібно платити податок від здачі квартири в оренду?
Чим загрожує несплата податку від здачі квартири в оренду?
Так чи треба платити податок від здачі квартири в оренду?
Чи потрібно платити податок від здачі квартири в оренду?
Чим загрожує несплата податку від здачі квартири в оренду?
Так чи треба платити податок від здачі квартири в оренду?