Реклама
Реклама
Реклама

Що потрібно знати знімаючи квартиру?

  1. Тебе просять заплатити вперед
  2. Господарі підвищують плату за житло
  3. Тебе змушують робити ремонт
  4. Вартість ремонту значно перебільшена
  5. Господарі втручаються в твоє особисте життя

Ти вже давно вийшла з ніжного віку, стала самостійною і перейнялася пошуком власного житла Ти вже давно вийшла з ніжного віку, стала самостійною і перейнялася пошуком власного житла. І ось одного разу ти знаходиш квартиру своєї мрії, недалеко від роботи, поряд із зупинкою транспорту, в красивому будинку і з зворушливими шторками в горошок на кухні. Ну і що, що вона крихітна! Зате вона твоя!

І ти можеш готувати на ній що завгодно, можеш зберігати в холодильнику літри "Кока-Коли" і пити каву хоч пивними кухлями, не побоюючись, що твою маму вистачить інфаркт. А ще ти можеш запрошувати подруг до себе в гості і влаштовувати дівич-вечори за північ. І усамітнюватися з Димкой, що не сіпаючись кожен раз при стукоті вхідних дверей, і засипати на його плечі, і отримувати від нього каву в ліжко вранці. Ура, свобода!
І все б нічого, та тільки на порозі квартири твоєї мрії вимальовується колоритна фігура домомучітельніца Фрекен Бок - господині цього славного приміщення. Фух, ну ось і позбулася, думаєш ти, передавши їй гроші і закриваючи двері на ключ. Тепер ти сама собі господиня. Поспішаю тебе розчарувати. Твоя домомучітельніца на цей рахунок іншої думки. Це тільки здається, що вона здалася без бою. Насправді вона вирушила додому будувати свої підступні плани і придумувати всякі гидоти. Ось лише неповний перелік проблем, з якими тобі, можливо, доведеться зіткнутися і це потрібно знати знімаючи квартиру.

Тебе просять заплатити вперед

Якщо ти віддаєш перевагу бачитися з господинею раз в рік (і ніяк не частіше) і маєш у своєму розпорядженні достатню суму грошей, найпростіший спосіб - заплатити вперед і звести спілкування до мінімуму. Але - тільки якщо ти впевнена, що будеш жити тут довго, і якщо ти можеш поручитися за порядність господині. В іншому випадку тобі слід насторожитися.
Якщо господарі просять заплатити за півроку-рік вперед, а сума за кожен місяць набігає значна, найімовірніше, вони відчувають проблеми з грошима. І тут є свої нюанси. Якщо ти захочеш з'їхати раніше, тобі просто відмовляться повертати гроші. З тієї простої причини, що їх вже давно витратили! А ще їм в голову може закрастися думка, що ти, виходить, живеш на їхній квартирі абсолютно безкоштовно (адже гроші за рік вперед вже витрачені, а нових від тебе не дочекаєшся)! І тоді ти зіткнешся з проблемою №2.

Господарі підвищують плату за житло

Причому, причини на те можуть бути найфантастичніші.
Кіра і Стас зіткнулися з вимогою доплачувати 100 доларів в місяців за проживання в квартирі їх пуделя. Господарі привели в приклад вартість проживання вихованців в готелі для тварин, яка обходиться в середньому в 100 рублів в день, і спробували провести знак рівності між своїм житлом і спеціалізованої готелем. Абсолютно "забувши", що за 100 рублів собак не тільки містять у окремому вольєрі, але ще годують і вигулюють.

А Олесеві господиня, що мала звичку частенько навідуватися в квартиру під час відсутності мешканців, звинуватила в неохайному змісті приміщення і недотриманні санітарно-гігієнічних норм і зажадала доплачувати їй 3000 рублів на місяць за миття підлоги раз в тиждень. Чи варто говорити, що заявлена ​​сума перевищувала реальну оплату праці домробітниці приблизно в 5 разів.

Що робити, коли чуєш такі безглузді вимоги? Хтось сміється в обличчя і вказує господарям на двері, хтось намагається переконати в безпідставності претензій, а хтось мовчки викладає потрібну суму, щоб не псувати відносин з господарями і зберегти власний спокій. Ось цього робити категорично не варто! Окрилені успіхом, господарі можуть почати фантазувати днями і ночами, а ти тільки і будеш встигати викладати гроші. Краще відразу поставити їх на місце, щоб не тішили себе ілюзіями про збагачення за твій рахунок.

Тебе змушують робити ремонт

Потрібно знати знімаючи квартиру: найчастіша проблема, з якою стикаються мешканці, - звинувачення у псуванні квартири.
Віра знімала квартиру ремонту років п'ятдесятих. Коли у ванній від старості почав відвалюватися кахель, бабуся-господиня звинуватила Віру в те, що вона "скаче у ванній" і "б'ється головою об стіну", і стала вимагати заміни кахлю. Та сперечатися не стала, тим більше, ця претензія була не першою з тих, які їй висувалися, зібрала речі і з'їхала на іншу квартиру.
Ремонтувати чи ні - твоя особиста справа. Якщо вважаєш себе винуватою, наймай робітників. Вважаєш, що претензії господині необгрунтовані, - відмовляйся відшкодовувати збитки і шукай інше житло.

Вартість ремонту значно перебільшена

Оле і Максиму, навпаки, квартира дісталася з новеньким ремонтом, свежепоклееннимі шпалерами та побіленими стелями. Через півроку стіни однієї з кімнат з дуже темними шпалерами покрили дрібні подряпини - справа пазурів Олиной кішки. Подружжя від ремонту відмовлятися не стали і обіцяли шпалери переклеїти. Коли вони придбали власне житло, зібралися переїжджати і зажадали від господарів повернути їх 800 доларів, сплачених вперед за два місяці, ті заявили, що залишають гроші в рахунок ремонту. Неважко порахувати, що вартість шпалер разом з їх поклейкой була перебільшена раз так в 10. Максим наполіг, щоб гроші повернули, і запропонував господарям вибрати шпалери на свій смак, принести їм чек, а ремонтом займуться вони з дружиною. Господарі заперечили, що Максим не врахував того морального збитку, який вони їм завдали, і зажадали подвійної оплати зіпсованих шпалер. Максим запропонував з позовами про моральні збитки звернутися в суд. Господарі пішли і з'явилися в призначений час з новими шпалерами - найдорожчими з тих, які тільки можна знайти в магазині. Нові шпалери за якістю в кілька разів перевищували колишні і коштували відповідно. В результаті вийшло, що Оля і Максим все-таки заплатили за ремонт в два рази більше і подарували господарям шикарні шпалери замість простеньких.

Що робити в такому випадку? Проконсультуйся з робітниками, які дозволять тобі реально оцінити витрати на ремонт. Чи не відкуповуватися від господарів грошима, дозволяючи їм самим робити ремонт, якщо не хочеш розлучитися з кругленькою сумою.

Господарі втручаються в твоє особисте життя

Якщо ти живеш одна і знімаєш квартиру у ровесниці жовтневої революції, будь впевнена, тебе будуть повчати по повній програмі. Господиня завжди буде в курсі останніх новин в твоїй особистого життя . Сусідні бабусі будуть виконувати роль розвідки і повідомляти про кожен твоєму кроці. А сама бабулька може заявитися додому, коли ти будеш на роботі, і потім при зустрічі або по телефону (це вже як пощастить, якщо пощастить, зможеш кинути трубку) відчитувати тебе за безлад, розгульний спосіб життя і червоні трусики, кинуті на дивані. Що робити? Бігти, бігти і ще раз бігти. Тому що маразм з роками тільки міцнішає, і з кожним днем ​​спілкування з господинею буде коштувати тобі все більших нервових клітин.

Потрібно знати знімаючи квартиру, що є тільки один спосіб уникнути проблем - укласти договір про оренду. Він не допустить втручання господарів в твоє особисте життя, зафіксує стабільну плату і виключить безглузді вимоги про ремонт. Всі розбіжності вирішуватимуться в судовому порядку, і ще невідомо, на чиєму боці тоді виявиться суд. А ось укласти договір - справжнісінька проблема. Тому що ніхто з господарів не бажає заявляти про додатковий заробіток державі, платити підвищену квартплату і податки. А, значить, проблеми, описані вище, не втратять своєї актуальності його багато-багато років ...

Що робити, коли чуєш такі безглузді вимоги?
Що робити в такому випадку?
Що робити?