Реклама
Реклама
Реклама

Правда, що, якщо здаси квартиру менше ніж на рік, платитимуть податки не потрібно?

Tzido / Depositphotos   Природно, це не так Tzido / Depositphotos

Природно, це не так. Згідно із законом орендодавець зобов'язаний платити податки в будь-якому випадку. Таку думку, що, якщо договір зареєстрований всього 11 місяців, платити податок не треба, склалося у багатьох власників квартир помилково. Просто якщо договір Ви укладаєте менш, ніж на рік, то сам договір не потрібно реєструвати. В реальності реєстрація договору найму не має прямого відношення до податків.

Оренда квартири - це дохідна стаття її власника, а власник квартири, як громадянин РФ, повинен сплачувати податки зі своїх доходів. Зробити це можна різними способами. Наприклад, власник може сплачувати ПДФО як фізична особа, а також він може платити податки як підприємець (в цьому випадку потрібно зареєструвати ІП), який виплачує «за спрощеною системою» 6% від доходу (плюс страхові внески). Також на здачу квартири можна придбати відповідний патент. Всі три способи абсолютно легальні, а власник має право вирішити, який з них вигідніше для нього. Інші справа, що якщо людина не хоче платить податки (а податки не платить сьогодні більшість власників квартир, що здаються в оренду), то і договір він укладає всього на 11 місяців, щоб приховати інформацію про те, що він здає квартиру.

Відповіді на 5 найчастіших питань про оренду житла

3 способи легально здавати квартиру в оренду

Ні це не правда. Навіть якщо Ви здавали свою квартиру один день в році, Ви отримали дохід і з нього зобов'язані сплатити 13% податок, а також подати податкову декларацію. Податкова декларація подається до 30 квітня наступного року, податок сплачується до 15 липня наступного року. Термін мінімум на рік встановлений для обов'язкової реєстрації договорів в Росреестра. Якщо договір оренди укладається менш ніж на 12 місяців, то він полягає в простій письмовій формі. До податків це ніякого відношення не має.

Договір оренди терміном до 12 місяців не підлягає реєстрації в Росреестра. Це ускладнює пошук податкових ухильників і ускладнює пошук власника житла, орендарі якого створюють незручності сусідам. Це абсолютно не означає, що доходи за незареєстрованими договорами оренди не підлягають оподаткуванню. Якщо фізична особа оформляє договір надання послуг (наприклад, оренди) на будь-який термін, він отримує дохід, згідно з умовами договору, і зобов'язаний подавати декларацію і сплатити податковий збір.

Скільки можна заробити на оренді нерухомості?

Чи повинні мешканці з тимчасовою реєстрацією оплачувати комуналку?

Податковий кодекс не пов'язує період, протягом якого орендодавець отримує доходи від використання свого нерухомого майна, з виникненням обов'язку зі сплати податків. Податок на доходи фізичних осіб повинен бути сплачений від всіх доходів, за винятком прямо зазначених у податковому кодексі. Термін дії договору оренди важливий не для обчислення податків, а для того, потрібно реєструвати договір в органах Росреестра чи ні.

Договір оренди нерухомого майна, укладений терміном менше року, не вимагає державної реєстрації. А ось якщо договір укладено на більший термін, він повинен бути зареєстрований. В цьому випадку в даних єдиного державного реєстру нерухомості з'явиться запис про те, що квартира обтяжена орендою. За загальним правилом, Росреестр направляє інформацію про будь-яких операціях з нерухомістю в податкові органи. Тому орендодавець може отримати повідомлення про необхідність сплатити податок з отриманих від оренди доходів.

Проте, податковий кодекс зобов'язує не тільки сплачувати податок з доходів, а й подавати податкову декларацію за всіма доходами. Якщо тільки ці відомості не подає до податкового органу податковий агент, наприклад, роботодавець.

Як вигідно здати квартиру?

Як вигідно здати в оренду квартиру в новобудові?

Ні, неправда. Всі доходи, отримані платником податку (незалежно від того, є він фізичною або юридичною особою) протягом податкового періоду, включаючи орендну плату за договором оренди, укладеним на будь-який період (і більше і менше 12 місяців), підлягають декларуванню та, як наслідок, оподаткуванню.

Широко поширена помилка пов'язано з тим, що договори оренди нерухомого майна на термін менше року, наприклад на термін 11 місяців, не підлягають державній реєстрації, а система фіскальних органів поки не має змоги враховувати долю всіх «незареєстрованих» оренд і, як наслідок, обчислювати відповідний податок . Договори ж, укладені на рік і більше, в обов'язковому порядку підлягають державній реєстрації та оподаткування, оскільки доходи, отримані платником податку в цьому випадку, для податкової є доведеними і очевидними.

Разом з тим, необхідно пам'ятати, що неподання декларації щодо отриманого за 11 місяців в результаті здачі нерухомості за договором оренди доходу є серйозним податковим правопорушенням, відповідальність за вчинення якого тягне вельми серйозні наслідки.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

7 обов'язкових пунктів у договорі найму житла

Як впізнати шахраїв на ринку оренди житла?

Сусідка здає кімнату в комуналці, я проти. Що робити?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Скільки можна заробити на оренді нерухомості?
Чи повинні мешканці з тимчасовою реєстрацією оплачувати комуналку?
Як вигідно здати квартиру?
Як вигідно здати в оренду квартиру в новобудові?
Що робити?