Реклама
Реклама
Реклама

Оренда житла, зняти квартиру в Мінську, орендні ставки, як зняти квартиру за рублі, нерухомість в Білорусі

Переходити при встановленні орендної плати на білоруські рублі рекомендують агентства нерухомості мінським орендодавцям

Переходити при встановленні орендної плати на білоруські рублі рекомендують агентства нерухомості мінським орендодавцям. Тільки в такому випадку їм вдасться прийти з квартирантами до консенсусу, вважають експерти ринку.

Стандартна ситуація: людина, що платив за орендовану квартиру $ 250 за курсом Національного банку, рве на собі волосся: має бути зустріч з господарем квартири. Ясна річ, у нинішній ситуації нацбанкові Br3130 за долар можуть викликати тільки посмішку у орендодавця. Розглядаються альтернативні варіанти: возз'єднання з батьками на їх житлоплощі і пошук нового житла. Є невелика надія на те, що вдасться домовитися з господарем квартири. На щастя, вона виправдалася: орендодавець увійшов в положення. Вартість оренди, звичайно, виросла, але не катастрофічно: з минулих Br800 тис. До Br900 тис. І «відв'язана» від курсу долара.

Житло: скільки коштує і як рахувати?

В агентствах нерухомості оглядачеві порталу www.interfax.by відзначили: такий варіант розвитку подій - оптимальний в нинішній ситуації.

«Ситуація на ринку як завжди:« верхи хочуть дорожче, низи - дешевше ». Орендодавці часто просто не знають, яку ціну зараз встановлювати. Ми працюємо з господарями житла, намагаємося зорієнтувати їх на оплату в білоруських рублях. Пояснюємо таким чином: візьміть стару ціну, припустимо Br600 тис. ($ 200 за курсом Національного банку), додайте 10%, максимум - Br100 тис. І встановіть тверду оплату в білоруських рублях - Br700 тис. Тоді не буде конфліктних ситуацій », - розповідає начальник відділу оренди АН «Новосілля» Світлана Зигмантовіч. Вона підкреслила, що вже близько 30% угод укладається без прив'язки до курсу долара, виключно в білоруських рублях.

За її словами, господарі житла повинні зрозуміти, що «ціни на квартири і ціни на продукти харчування - це дві абсолютно різні позиції. Продукти харчування доводиться купувати в будь-якому випадку. А ось з орендованих квартир можна з'їхати: є варіант зняти більш дешеве житло, перебратися до батьків і т.д. В такому випадку господарі, природно, втрачають квартирантів ».

Як зазначає начальник Управління оренди житлового фонду ТОВ «Твоя столиця» Валентина Сенчихін, «скільки?» - сьогодні головне питання господарів житла. «На нього ми відповідаємо за кілька разів щодня, як довідкове бюро. Плутанина на ринку через те, що люди орієнтуються на різні курси. Хтось як і раніше вважає за курсом Національного банку, хтось - за середньозваженим курсом між Нацбанком і обмінниками. Знову ж таки, вчора він був Br4000 за $ 1, сьогодні - Br4500, а що буде завтра - ніхто не знає. Та й за цим курсом купити валюту практично неможливо. Ось і обривають нам телефони: «Що робити? За яким курсом здавати? »Спрогнозувати, скільки буде коштувати долар завтра, ми не можемо, тому рекомендуємо брати щось середнє. За завищеним курсом ніхто платити не буде », - розповіла В.Сенчіхіна.

«Думаю, що орендодавці будуть знижувати ціни. Іншого виходу у них немає, інакше квартири будуть простоювати порожніми. І, природно, необхідно, щоб розрахунки проводилися тільки в білоруських рублях. Багато з тих, хто раніше здавав тільки в доларах, сьогодні готові вести розрахунки в національній валюті », - додала співрозмовниця.

Договір дорожче грошей

В агентствах нерухомості стверджують, що більшість орендодавців «адекватно реагують на ситуацію». «Не можу сказати, що дуже багато конфліктів між власниками квартир і квартирантами. Люди вважають за краще домовлятися. Власники знижують ставки, але відмовлятися від квартирантів не хочуть, розуміючи, що знайти нових за бажаною ціною буде дуже непросто », - розповіла В.Сенчіхіна.

Що ж стосується пошуку нових квартирантів, то, за словами співрозмовниці, власники також проявляють гнучкість. «Є власники, які самі дзвонять і знижують вартість, так як їх житло починає« зависати ». Люди шукають варіанти, йдуть назустріч », - зазначила вона.

«Тим, хто знімає житло, сьогодні не позаздриш. Так само як тим, хто здає. Люди в шоці. При цьому не можу не відзначити: вони готові домовлятися. Хоча, звичайно, є і ті, хто не готовий поступитися: «Я не голодую, хочу за квартиру $ 300 і буду чекати, поки з'являться долари». Але таких небагато », - розповіла В.Сенчіхіна.

Така ж ситуація і в АН «Новосілля». Світлана Зигмантовіч зазначила, що більшість - близько 80% - орендодавців цілком адекватно реагують на ситуацію на ринку і пристойно знижують ціни. «Але, на жаль, дехто вважає, що якщо все кругом дорожчає, то і ціна їх квартири зростає. Такого ніколи не було! Навпаки, коли долар дорожчав, ціна житла знижувалася - як при оренді, так і при продажу! Просто люди забули про це. Зарплати ж не ростуть! Де орендарям взяти гроші, щоб платити за житло в півтора рази більше? »- каже С.Зигмантовіч.

За її словами, агентства веде своєрідну «роз'яснювальну роботу» з власниками квартир. «Коли приймаємо квартиру, то намагаємося, щоб ціна була адекватною. Звичайно, господарі хочуть отримати побільше. Ми відразу попереджаємо: «Ми можемо за вашу« однушку »хоч $ 500 виставити. Але шанси здати її будуть мінімальні ». Більшість погоджується знизити орендну плату », - розповіла експерт.

Ринок переповнений?

Цінова плутанина привела до того, що ринок пропозиції переповнений. «Пропозицій на ринку зараз дуже багато. Такого у нас вже давно не було. А ось попит невеликий. Цілком ймовірно, що клієнти очікують зниження цін. Іноді і ми пропонуємо орендарям почекати: можливо, в кінці місяця їм вдасться зняти квартиру дешевше », - зазначила керівник відділу оренди АН« Новосілля ».

Також про небувалий для травня кількість пропозиції говорить і начальник Управління оренди житлового фонду ТОВ «Твоя столиця». «Квартир зараз на ринку дуже багато. Все-таки в окремих випадках прийти до єдиного знаменника орендарям та орендодавцям не вдається, особливо при відсутності договору найму. Крім того, люди, які здавали житло студентам, готуються до з'їзду своїх квартирантів і заздалегідь підшукують нових: навчальний рік закінчується », - пояснила тенденцію В.Сенчіхіна.

За її словами, є і попит. «Ситуація, як жартують наші агенти, як в серпні, коли Мінськ переживає наплив студентів. Заявки, як правило, йдуть в білоруських рублях. За нашими оцінками, серед тих, хто шукає житло, високий відсоток людей, які вже знімають квартири: вони побоюються, що долар буде далі рости і вони просто не зможуть оплачувати нинішнє житло. Ось і готують собі запасний аеродром з оплатою в національній валюті. Їм важливо укласти угоду зараз, укласти договір найму, який розірвати власнику буде досить важко », - зазначила співрозмовниця.

Що ж стосується дорогого житла, то в ТОВ «Твоя столиця» вважають, що проблем в цьому сегменті ринку не буде. «Його орендують люди, які можуть практично безболісно витримати нестабільність ринку. Дороге житло, як правило, знімають посольства, консульства, представництва іноземних компаній і громадяни Росії, у яких проблем з валютою немає. Думаю, нинішня ситуація на дорогому житлі відіб'ється найменше », - підкреслила В.Сенчіхіна.

маніфест совісті

Тим часом на форумах, в блогах і соціальних мережах Байнета почав поширюватися «Маніфест совісті», в якому йдеться про те, що «ринок орендного житла в Мінську в катастрофічному стані». «Це гуманітарна катастрофа», - стверджують укладачі маніфесту, відзначаючи, що «власники квартир ніби живуть в іншій країні з іншими ціновими реаліями».

«Коливання курсу долара призвело до втрати орієнтирів у господарів квартир. У прагненні залишити ціни в доларах як є вони мимоволі підняли їх до нереального рівня. Ми - громадяни Білорусі. Наша національна валюта - білоруський рубль. Так як ми отримуємо латку в національній валюті, ми хочемо і будемо розплачуватися нею », - йдеться в маніфесті.

Також в зверненні наводяться приблизні розцінки на оренду житла:

  • нормальна вартість квартири без всього в поганому стані - до Br500 тис.
  • в хорошому стані без меблів (далеко від метро) - до Br680 тис.
  • в хорошому стані зі всіма меблями (далеко від метро) - до Br760 тис.
  • в хорошому стані, всі меблі і пральна машина (метро поруч) - Br880 тис.

«Це те, що ми можемо собі дозволити, це те, що ми готові платити», - резюмують автори. На форумах їх вже назвали «наївними».

Цікаво, що з цього приводу думають господарі житла?

Сергій Киеня

Житло: скільки коштує і як рахувати?
Як зазначає начальник Управління оренди житлового фонду ТОВ «Твоя столиця» Валентина Сенчихін, «скільки?
Ось і обривають нам телефони: «Що робити?
За яким курсом здавати?
Де орендарям взяти гроші, щоб платити за житло в півтора рази більше?
Ринок переповнений?
Цікаво, що з цього приводу думають господарі житла?