Реклама
Реклама
Реклама

Неповернення страхового депозиту - головний страх орендарів

З чим ризикують зіткнутися наймачі житла, і як себе убезпечити, розповідають в «Стройтрест-Нерухомість» З чим ризикують зіткнутися наймачі житла, і як себе убезпечити, розповідають в «Стройтрест-Нерухомість».

Найбільше потенційні орендарі побоюються неповернення страхового депозиту. Дана сума - в розмірі плати за місяць, потрібна для захисту інтересів власників і компенсації можливих збитків. У деяких випадках при порушенні умов договору депозит не повертається, і цього бояться близько 26% орендарів. «Ми радимо уважно перевіряти квартиру перед заселенням. Всі поломки потрібно зафіксувати заздалегідь, щоб орендодавець не міг причепитися до мешканців після виїзду з квартири », - каже в.о. керівника департаменту оренди «НДВ-Нерухомість» Роман Зеленський. До речі, зараз все більше власників готові зменшити розмір депозиту і навіть відмовитися від нього. Тим, хто орендує житло без договору, доводиться розраховувати тільки на чесність і сумлінність власника. Адже довести своє право на депозит вже не вийде.

Як показало дослідження, не в меншій мірі орендарів турбують часті візити з боку господарів житла (25%). Власник має право відвідувати свою квартиру, тому наймачі побоюються зайвих перевірок і пов'язаних з цим незручностей. Знайти компроміс, звичайно, можна, і в цьому допомагає договір найму. Сторони визначають, як часто власник буде відвідувати орендарів і в який час. Зазвичай люди домовляються про одну перевірку на місяць - саме такий варіант передбачає стандартний договір найму. Навіть якщо власник ненароком з'явився на порозі квартири, наймач має повне право не відкривати двері.

На третьому місці в списку страхів виявилося підвищення вартості орендної ставки: наймачі побоюються, що ціни можуть піднятися в будь-який момент (23%). Втім, цей страх тривожить тільки тих, хто знімає квартири без договору найму. При складанні подібного документа вноситься пункт, що забороняє індексацію орендної ставки в односторонньому порядку протягом усього терміну договору.

Дострокове виселення з квартири - здавалося б, головний страх орендарів - зайняв лише четверте місце (16%). Можливо, люди розуміють, що від такої ситуації ніхто не застрахований, і власник може виселити орендаря раніше терміну. Однак договір все одно потрібен: згідно з документом, власник зобов'язаний попередити про виселення за 30 днів. Цього часу достатньо для пошуку іншого варіанту квартири. Більш того, власник не може просто так виселити людей на вулицю. Якщо орендар не порушує умов договору, то власник квартири, розривається співпрацю з власної ініціативи, повинен виплатити клієнтам неустойку в розмірі орендної ставки за місяць і повернути страховий депозит разом з грошима за непрожитих період. Однак потрібно пам'ятати, що власник має право на дострокове розірвання договору, якщо наймач порушує його умови.

Найменше люди думають про нанесення можливої ​​шкоди сусідам (10%). Наприклад, якщо орендар забув закрити кран, і чужу квартиру залило. Одні сподіваються на знамените «авось», інші відчувають себе спокійно завдяки страхуванню цивільної відповідальності перед третіми особами. У великих ріелторських компаніях такі сертифікати видаються безкоштовно клієнтам-власникам житла.

- Орендарям, яка укладає договір найму з власниками квартир, які не загрожують страхи і фобії, - резюмує в.о. керівника департаменту оренди компанії «НДВ-Нерухомість» Роман Зеленський. - Однак документ повинен бути складений грамотно, з урахуванням всіх необхідних нюансів. В іншому випадку він не матиме юридичної сили.