Реклама
Реклама
Реклама

Перше орендне житло може з'явитися в Москві, Казані і Томську

Фото: m24.ru/Михаил Сипко

Перше в Росії орендне житло може з'явитися в Москві, Казані і Томську. Про це m24.ru розповіли в прес-службі Міністерства будівництва і житлово-комунального господарства РФ. Для цих цілей Агентство іпотечного житлового кредитування (АІЖК) викупить в цілому 60 тисяч квадратних метрів житлової площі, що дозволить створити орендний фонд малометражних квартир, які зараз найбільш затребувані і доступні.

"Мінбудом і АІЖК розпочато реалізацію пілотних проектів орендного житла в найбільших містах: Москві, Казані, Томську. Агентство підписало меморандуми про співпрацю, згідно з яким АІЖК викупить в цілому 60 тисяч кв. М. Житлової площі. Це дозволить створити орендний фонд квартир малої площі , особливо затребуваний на ринку, з елементами сучасної інфраструктури для створення комфортної і зручною середовища для орендарів ", - сказали в прес-службі Мінбуду РФ.

Орендні будинку будуватимуть інвестори, а держава потім буде викуповувати їх цілком, або частинами. Орендна плата за квартири в таких будинках буде трохи нижче, ніж в середньому по ринку. Люди, у яких немає можливості купити власне житло, зможуть укласти договір з державою на тривалий термін. Мешканцям дохідних будинків буде запропонований необхідний набір послуг і соціальна інфраструктура, але квартири в них не можна буде приватизувати.

У відомстві пояснили, що ці міста стануть майданчиками для перших пілотних проектів, однак розглядаються й інші великі агломерації - міста з населенням понад 1 млн осіб, в яких вже сформувався попит на такий тип житла.

"Єдиний інститут розвитку в житловій сфері реалізує пілотні проекти, засновані на викуп до складу пайових інвестиційних фондів окремих будівель або секцій будівель. Для фінансування проектів до фондів будуть залучені кошти широкого кола інвесторів від приватних осіб до інституційних фінансових організацій", - додали в прес- службі міністерства.

Раніше міністр будівництва Росії Михайло Мень сказав журналістам, що законодавча база для масового будівництва орендного житла в країні майже готова. І якщо пілоти виявляться успішними, за цією програмою буде побудовано близько 1 млн кв. м. житла.

Про перші проекти подібних будинків в столиці говорили кілька років тому. Тоді для зниження вартості їх передбачалося будувати в Зеленограді. Соціальні орендні будинку планувалося зводити в форматі апартаментів і підводити освітлення за рахунок сонячних батарей. Згодом ця ідея не знайшла втілення. Однак в минулому році влада Москви запропонували інвесторам вкластися в створення соціальних будинків для самотніх пенсіонерів . Люди похилого віку можуть віддати свою квартиру місту, а натомість отримати житлоплощу в соціальній багатоповерхівці з розвиненою інфраструктурою, де за ними будуть цілодобово спостерігати кваліфіковані медпрацівники. Сьогодні в Москві є чотири спеціальні житлові будинки для людей похилого віку.


Керівник аналітичного центру "Індикатори ринку нерухомості" Олег Репченко вважає, що в сучасних економічних реаліях орендне житло буде користуватися широким попитом.

"Під час кризи у багатьох громадян грошей на покупку квартири, навіть в іпотеку, просто немає. Бізнес дохідних будинків у нас дуже довго не розвивався, але зараз він доцільний, особливо з підтримкою держави: купувати житло за ринковими цінами, щоб потім здавати, нерентабельно" , - підкреслив він.

Експерт додав, що доцільно встановити орендну ставку в таких будинках незначно нижче середньоринкового показника. "Адже мова йде не про соціальне наймання, коли людина отримує житлоплощу на пільгових умовах. Чим більше людина буде знімати таке житло, тим швидше окупляться будинку. І, отже, тим охочіше інвестори будуть заходити на проект", - сказав Репченко.

Віце-президент Російської гільдії ріелторів Костянтин квітні відзначає, що для успіху проекту орендного житла держава повинна знизити можливі ризики інвесторів.

"Дуже багато залежить від того, який обсяг ризиків буде присутній в цих проектах. Прибутковість від здачі в оренду житла сьогодні становить 3-6% річних. Інвестор отримає більше, якщо просто покладе кошти на депозит. Тому важливо зробити так, щоб значну частину ризиків взяло на себе держава. І звичайно, девелоперам важливі пільги на будівництво такого роду об'єктів. Це можуть бути податкові послаблення, безкоштовна земля, безкоштовне підключення до комунікацій. І будувати такі будинки краще в окраїнних районах, де дешевше ділянки, щоб знизити навантаження на бюджет і підвищити рентабельність ", - пояснив експерт. Апрелев додав, що потреба в житлі такого формату є не тільки у великих агломераціях.

Посилання по темі

Сьогодні попит на первинне житло перевищує пропозицію , Незважаючи на те, що обсяг введення житла, в порівнянні з докризовим періодом, знизився незначно. Наприклад, в минулому році в Москві було здано 4,2 мільйона квадратних метрів житла, а зараз будується 454 будинки загальною площею 25 мільйонів квадратних метрів. А місяць тому в департаменті будівництва заявляли, що в найближчі три роки в столиці будуть зведені понад два мільйони квадратних метрів житлової площі. До 2018 року 151 будинок побудують на кошти міста по адресній інвестиційній програмі.

При цьому кількість договорів пайової участі в Москві постійно зростає. Завдяки цьому ціни на квартири в новобудовах навіть незначно зменшилися. За даними Мінбуду, ринок іпотеки в Росії виріс на 50 відсотків і становить понад 50 мільярдів рублів. За останні півроку середня ставка знизилася з 14 до 12,7 відсотка. До 2017 року в невеликих містах планується збудувати понад 100 комунальних об'єктів, а в цьому році - побудувати ще 40 тисяч будинків. До кінця року відомство розробить додаткові заходи державної підтримки попиту на житло. Серед можливих ініціатив називаються звільнення забудовників від податків при передачі побудованої інфраструктури муніципалітету. У той час, як програма субсидування іпотечної ставки може втратити актуальність, так як після зниження ключової ставки банки самі почали знижувати ставки по кредитах. Відзначимо, що закінчується вона в кінці року.