Реклама
Реклама
Реклама

Орендне житло від Жілстройсбербанка: умови і розрахунки

  1. Умови реалізації орендних «квадратів»
  2. Вимоги до щомісячного доходу заявника
  3. У скільки обійдуться орендні «квадрати»
  4. Приклад викупу орендної квартири в Астані
  5. Приклад викупу орендної квартири в Караганді
  6. Чи подорожчає орендне житло через плаваючого курсу?
  7. Будівельні підсумки і перспективи
  8. Коли можуть виселити з орендного житла?
  9. Які обмеження прав орендаря існують?

Левова частка питань, що надходять щодня на портал про нерухомість Казахстану kn.kz в рубрику « Питання та відповіді », Стосується орендного житла, яке реалізується в рамках держпрограми. Сьогодні в умовах економічної кризи купівля житла для тисяч казахстанців стає нездійсненною мрією. І в цьому плані оренда житла з наступним викупом - реальна альтернатива від держави у вирішенні квартирного питання.

Слово «оренда» у громадян викликає не найприємніші асоціації. Платити комусь із місяця в місяць - по суті, все одно, що викидати гроші на вітер. краще оформити іпотеку , Думають деякі, і якщо віддавати гроші, то за своє. Але високі вимоги до позичальників, які посилюються з кожним роком, роблять іпотеку малодоступним інструментом покупки нерухомості.

Орендне житло з подальшим викупом в 2016 році: умови і ціни >>>

А якщо орендні платежі перераховуються на депозит, і на накопичення ще й нараховуються відсотки? Тобто гроші вже не відлітають в трубу, а вкладаються в житло, яке через кілька років перейде у власність орендаря. Саме так виглядає механізм реалізації орендного житла через Жілстройсбербанк, який ми і розглянемо докладно.

Крім ЖССБ, реалізацією орендного житла за держпрограмою займаються:

Умови реалізації орендних «квадратів»

Перші орендні будинки держава здала в експлуатацію в 2014 році Перші орендні будинки держава здала в експлуатацію в 2014 році. У програмі брали участь громадяни, які перебувають на обліку в місцевих виконавчих органах (МІО), тобто ті, хто потребує житло з державного житлового фонду або житло, орендованому МІО в приватному житловому фонді. Також претендентами на орендні «квадрати» стали і ті, хто не перебував на обліку в МІО. Орендне житло реалізується за напрямками «Житло для молодих сімей» та «Для всіх категорій населення».

Як розповіла консультант Карагандинського обласного філіалу АТ «Жілстройсбербанк Казахстану» Ажар Абдрахманова, для того щоб претендувати на орендне житло від банку, необов'язково мати жілстройсбереженія. Але в даних умовах є одна випадковість: якщо на орендне житло претендує молода сім'я, і ​​у подружжя є депозит, термін накопичення якого становить 2,5 місяця, то банк підтверджує платоспроможність автоматично.

В іншому вимоги до учасників нічим не відрізняються від загальних вимог до претендентів на отримання житла за держпрограмою:

  • Претендент повинен бути громадянином Республіки Казахстан або мати статус оралмани.
  • Громадянин і спільно проживають з ним члени сім'ї протягом останніх 5 років і на момент подачі заяви не повинні мати власного житла або орендного з правом подальшого викупу на території Казахстану.
  • Для придбання житла в містах Астана і Алмати в учасника програми повинна бути реєстрація в даних містах протягом останніх 2 років.
  • Необхідно підтвердити платоспроможність.

Якщо на орендне житло претендує молода сім'я, і ​​у подружжя є депозит, термін накопичення якого становить 2,5 місяця, то банк підтверджує платоспроможність автоматично.

Учасник повинен належати до категорії молода сім'я, або складатися в черзі на житло в акімату за наступними категоріями населення:

  • особи, прирівняні до інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни;
  • багатодітні сім'ї;
  • неповні сім'ї;
  • сім'ї, що мають або виховують дітей-інвалідів;
  • діти сироти,
  • діти, які залишилися без піклування батьків;
  • оралмани;
  • державні службовці,
  • військовослужбовці,
  • співробітники спеціальних державних органів,
  • працівники бюджетних організацій.

Для участі в даному напрямку необхідно здати наступні документи:

  • документ, що засвідчує особу заявника та членів його сім'ї;
  • свідоцтво про укладення шлюбу (розірвання шлюбу), про смерть чоловіка / дружини, народження дітей, заяву про те, що заявник в шлюбі не перебуває;
  • довідка про наявність чи відсутність у заявника та постійно проживають з ним членів сім'ї житла, що належить їм на праві власності, або орендного житла з викупом по території Республіки Казахстан;
  • адресна довідка про реєстрацію заявника і постійно проживають з ним членів сім'ї за місцем проживання, що підтверджує проживання у відповідному населеному пункті.

Пропонується два способи звернення:

  • Традиційний - необхідно буде звернутися до місцевого виконавчий орган, тобто в акимат, з повним пакетом документів.
  • Онлайн - допоможе заощадити час на процесі подачі документів для постановки в чергу. Отримати цю державну послугу онлайн можна на порталі egov.kz. Для цього необхідно зайти на портал, прикріпити необхідні документи і підписати запит електронно-цифровим підписом.

Що буде з цінами на житло через плаваючого курсу? >>>

Вимоги до щомісячного доходу заявника

За даними egov.kz, сукупний щомісячний чистий дохід сім'ї без урахування пенсійних відрахувань, індивідуального прибуткового податку і щомісячних витрат на подружжя і дитини (дітей) за останні півроку перед подачею заяви повинен становити в межах:

  • мінімальний - для міст Алмати, Астана - 4-кратний розмір прожиткового мінімуму (мінімальної заробітної плати) (79 864 тенге), для інших міст - 3 МЗП (59 898 тенге);
  • максимальний - не більше 12 МЗП (239 592 тенге).

Щомісячні витрати подружжя складають на одну людину - 15 місячних розрахункових показників (МРП) = 27 780 тенге, на одну неповнолітню дитину - 7,5 МРП = 13 890 тенге.

При вартості житла 6 000 000 тенге (площа 60 кв.м, 100 000 тенге за кв.м) мінімальний щомісячний сукупний дохід сім'ї, яка претендує на орендне житло з подальшим викупом, повинен складати:

  • на 4 особи (2 дорослих і 2 дітей) - 112 тисяч тенге;
  • на 3 чоловік (2 дорослих і 1 дитина) - 87,5 тисяч тенге.

Карагандінка АСЕМ Досжан розповідає, що стала володарем орендної квартири, яка є черговиком МІО.

- Ми з чоловіком отримали квартиру в минулому році. Це були перші орендні будинку в Майкудук. Коли оголосили прийом документів, ми здали їх, і пройшли.

АСЕМ з чоловіком - молода сім'я (26 і 27 років), у них двоє дітей, на момент подачі документів чоловік працював держслужбовцем. Сім'я в цілому залишилася задоволена отриманим орендним житлом.

- У нас 5-поверховий цегляний 4-під'їзний будинок. Якість хороша, взимку тепло. Інфраструктура досить розвинена, поруч поліклініка, два садка і школа, - розповідає АСЕМ.

Інфраструктура досить розвинена, поруч поліклініка, два садка і школа, - розповідає АСЕМ

У скільки обійдуться орендні «квадрати»

Згідно з концепцією Жілстройсбербанка всі операції з придбання житла здійснюються шляхом відкриття депозиту. Так і у випадку з орендним житлом. Претенденту необхідно спочатку відкрити депозит на договірну суму, тобто ту суму, яку він в результаті повинен виплатити. Потім банк перевіряє і підтверджує платоспроможність учасника.

У напрямку «Житло по лінії АТ« ЖССБК »ціна реалізації житла за 1 кв.м становить:

4 класу комфортності - до 120 тис. Тг в містах Астана і Алмати, до 110 тис. В містах Атирау, Усть-Каменогорськ та Актау, до 90 тис. Тенге - в інших регіонах.

3 класу комфортності - до 142,5 тис. Тг в містах Астана і Алмати, до 110 тис. В містах Атирау, Уст-Каменогорськ та Актау, до 100 тис. Тенге - в інших регіонах.

Згідно з концепцією Жілстройсбербанка всі операції з придбання житла здійснюються шляхом відкриття депозиту. Так і у випадку з орендним житлом.

Механізм викупу орендного житла виглядає наступним чином. Протягом 8 років учасник програми живе в квартирі безкоштовно і оплачує тільки компослуги. При цьому він робить щомісячний внесок на депозит, на який нараховується премія від держави на суму не більше 200 МРП - 20% щорічно.

Через 8 років, коли 50% від вартості квартири буде накопичено, настає момент вибору банківської програми для оформлення договору позики. Орендар, оцінивши свої фінансові можливості, може вибрати такі програми Жілстройсбербанка:

  • «Кемел» - під 4% річних на 8 років;
  • «Өркен» - 4,5% річних на 5 років;
  • «Болашақ» - 3,5% річних від 15 до 25 років.

Як підкреслює консультант ЖССБК Ажар Абдрахманова, терміни накопичення і позики можуть бути скорочені учасником програми.

Перед заселенням необхідно внести гарантійний внесок в розмірі 6-кратного орендних виплат. Розмір орендної плати встановлює Жілстройсбербанк на вашу населеному пункту вже при здачі будинку.

Житло для молодої сім'ї від держави: мрії чи реальність? >>>

Приклад викупу орендної квартири в Астані

Розглянемо на конкретному прикладі, скільки буде коштувати оренда з подальшим викупом 2-кімнатної квартири площею 80 кв.м в Астані в рамках тарифної програми «Кемел» (термін 8 років під 4%).

вартість квартири

11 400 000 тг

термін накопичення

8 років

Сума внеску з накопичення у вигляді оренди

60 420 тг

термін позики

15 років

Сума погашення по кредиту

60 420 тг

комісії

308 000 тг

Додаткові комісії:

  • Комісія за відкриття депозиту - 0,55% від договірної суми (33 000 тг);
  • Комісія за розгляд кредитної заявки - 5000 тг;
  • Страхування нерухомості - 0,2% (12 000);
  • Страхування від нещасних випадків - 0, 25% (15 000 тг);
  • Титульне страхування - 0,3% (18 000 тг);
  • Комісія за організацію видачі позики - 0,5% від 50% суми позики (максимально 100 000 тг);
  • Комісія за зняття грошей готівкою - 0,5% від суми позики (максимально 50 000 тг);
  • Комісія за перерахування на рахунок продавця - 0,3% від суми позики (1500-5000 тг).

Приклад викупу орендної квартири в Караганді

Для Караганди були дані наступні параметри - 2-кімнатна квартира площею 60 кв.м, викуп буде проведений в рамках тарифної програми «Кемел» (термін 8 років під 4%).

Розрахунок оренди з подальшим викупом 2-кімнатної квартири в Караганді

вартість квартири

6 000 000 тг

термін накопичення

8 років

Сума внеску з накопичення у вигляді оренди

31 800 тг

термін позики

15 років

Сума погашення по кредиту

31 800 тг

комісії

238 000 тг

Додаткові комісії:

  • Комісія за відкриття депозиту - 0,55% від договірної суми (33 000 тг);
  • Комісія за розгляд кредитної заявки - 5000 тг;
  • Страхування нерухомості - 0,2% (12 000);
  • Страхування від нещасних випадків - 0, 25% (15 000 тг);
  • Титульне страхування - 0,3% (18 000 тг);
  • Комісія за організацію видачі позики - 0,5% від 50% суми позики (максимально 100 000 тг);
  • Комісія за зняття грошей готівкою - 0,5% від суми позики (максимально 50 000 тг);
  • Комісія за перерахування на рахунок продавця - 0,3% від суми позики (1500-5000 тг).

Важливо: розрахунки приблизні і залежать від багатьох параметрів (остаточної площі квартири, суми накопичення, тарифної програми).

Чи подорожчає орендне житло через плаваючого курсу?

У світлі останніх подій на валютному ринку країни, пов'язаних з переходом до плаваючого курсу, питання вартості нерухомості в Казахстані стає одним з найважливіших У світлі останніх подій на валютному ринку країни, пов'язаних з переходом до плаваючого курсу, питання вартості нерухомості в Казахстані стає одним з найважливіших. Побоювання викликає і реалізація будинків в рамках держпрограми: чи залишиться колишньою вартість «квадрата» від держави?

Міністерство національної економіки у відповіді на запит газети «Нерухомість» і порталу kn.kz запевнило громадян, що «в даний час у зв'язку з переходом держави на нову грошово-кредитну політику не передбачається зміна вартості будівництва одного квадратного метра житла, що будується за рахунок бюджетних коштів . Разом з тим в рамках Програми розвитку регіонів до 2020 року передбачається щорічна індексація цін з урахуванням інфляції ».

Альтернатива «Доступному житлу» від ЖССБК: іпотека для всіх >>>

Будівельні підсумки і перспективи

Як повідомив голова правління Жілстройсбербанка Айбатир Жумагулов, щорічні обсяги будівництва житла за державною програмою залишаються стабільними, відповідно до виділеного фінансуванням. У напрямку «Житло для всіх категорій населення» здано близько 5 тисяч квартир і для молодих сімей збудовано ще 2-3 тисячі квартир.

Всього по лінії ЖССБК в 2015 році казахстанці отримають близько 10 тисяч квартир в 17 містах. Програмою розвитку регіонів до 2020 року охоплені не тільки великі мегаполіси, а й обласні центри та малі міста Казахстану. Всього, за дотримання термінів будівництва, по лінії Жілстройсбербанка здати планують близько 570 тисяч квадратних метрів житла.

Якщо дивитися окремо по деяким містам, то орендне житло буде здано в експлуатацію в 2015 році в такій кількості:

  • по м Астані - 3, 847 тис. кв.м (72 квартири) в житлових комплексах на південь від проспекту Тлендіева уздовж струмка Сарибулак;
  • по м.Алмати - 10,5 тис. кв.м (138 квартир) в мікрорайоні «Шанирак-5» в Алатауського районі, 8 тис. кв.м (107 квартир) в тому ж районі;
  • По м Караганді 4,9 тис. Кв.м (108 квартир) в житловому частці по вул. Бєлінського, 2.

Коли можуть виселити з орендного житла?

Якщо з якихось причин одержувач орендного житла протягом 3-х місяців не здійснював внески в Жілстройсбербанк, то такий орендар підлягає виселенню.

Якщо він не виконає договірні зобов'язання, Жілстройсбербанк перераховує в МІО компенсацію за його фактичне проживання в орендному житло з накопичених орендарем жілстройсбереженій і / або гарантійного внеску.

Якщо з якихось причин одержувач орендного житла протягом 3-х місяців не здійснював внески в Жілстройсбербанк, то такий орендар підлягає виселенню.

Сума компенсації обчислюється в розмірі однократного щомісячного внеску у внесок, який розраховується на стандартних умовах накопичення заощаджень протягом 8 років, за кожен місяць проживання з дати укладення договору оренди.

Інформація про виселення або виїзді орендаря з житла представляється МІО в Жілстройсбербанк, в тому числі про кількість місяців проживання для перерахування компенсації в МІО.

Заходи, що вживаються у разі невиконання умов договору оренди та / або договору про жілстройсбереженіях, здійснюються МІО.

Які обмеження прав орендаря існують?

  1. Допускається придбання у власність житла або оренда з викупом не більше 1 одиниці житла в рамках держпрограми. Контроль над виконанням цієї вимоги покладається на операторів реалізації житла.
  2. Не допускається відчуження житла:
  • протягом двох років з дня його придбання учасником програми у власність за договорами купівлі-продажу, за винятком випадків реалізації закладеного житла в примусовому позасудовому порядку або за рішенням суду в порядку, передбаченому законодавством Республіки Казахстан;
  • протягом трьох років у разі викупу учасником Програми у власність орендного житла в 10-річний період з дати отримання житла в оренду;
  • протягом двох років після закінчення терміну оренди з викупом в разі викупу учасником програми у власність орендного житла.

3. Орендне житло забороняється здавати в суборенду, робити дарування або обмін житла шляхом переуступки договору оренди орендарями.

Договори оренди підлягають обов'язковій державній реєстрації в уповноваженому органі з реєстрації прав на нерухоме майно.

Каріма Апенова, інформаційна служба kn.kz

Читайте також:

Житло від Казахстанської іпотечної компанії: де, коли і як

«Нурли жол»: новий підхід у житловій держпрограмі

Як соціально незахищеним громадянам купити квартиру за держпрограмою

Які обмеження прав орендаря існують?
Що буде з цінами на житло через плаваючого курсу?
Житло для молодої сім'ї від держави: мрії чи реальність?
Чи подорожчає орендне житло через плаваючого курсу?
Побоювання викликає і реалізація будинків в рамках держпрограми: чи залишиться колишньою вартість «квадрата» від держави?
Які обмеження прав орендаря існують?