Реклама
Реклама
Реклама

Орендне житло: коли якість відповідає ціні

В рамках реалізації державної програми «Нурли жол» холдингом «Байтерек» по лінії Казахстанської іпотечної компанії в Семєї був введений в експлуатацію 120-квартирний житловий будинок для передачі в оренду з подальшим викупом. Через півроку після заселення мешканці зізнаються: кращого співвідношення ціни і якості і більш вигідних умов оренди в місті сьогодні годі й шукати. Найближчим часом в експлуатацію буде здано ще два орендних будинку на 126 квартир.

Довгі роки будинок по вулиці Шугаєва стояв недобудованим. Колишній господар продав незавершений об'єкт місцевому підприємству Об'єднання юридичних осіб в формі асоціації «Семміліорація», яке виступило генеральним підрядником, що відновив будівництво. У травні поточного року орендний будинок був готовий і в нові квартири в'їхали учасники програми «Нурли жол».

За словами регіонального представника АТ «ВО« Казахстанська Іпотечна Компанія »в м Шім'ї Бауиржан Абішева, всі нинішні мешканці будинку до участі в програмі були зареєстровані як черговики на отримання житла в місцевому відділі ЖКГ. Велика частина з них - працівники бюджетних сфер: вчителі, військовослужбовці, співробітники правоохоронних органів, які мають хоч і невеликий, але стабільний щомісячний дохід. Розраховуватися за отриману квартиру учасники програми можуть протягом 20 років, але багато мешканців планують викупити житло набагато раніше, вже через п'ять років. Прийнятна сума щомісячного внеску за оренду квартири (від 30 до 40 тисяч тенге, в залежності від квадратури) дозволяє мешканцям регулярно поповнювати сімейну скарбничку. Благо, людям не доводиться витрачатися на заміну шпалер і усунення недоліків будівельників - сьогодні будинок і зовні, і всередині виглядають так само, як і півроку тому: чистий, затишний, теплий. Внутрішнє оздоблення, зручне планування квартир четвертого рівня комфортності виявилися за смаком новоселам. Важливо, що будинок був побудований переважно з матеріалів, вироблених в Східно-Казахстанській області.

Важливо, що будинок був побудований переважно з матеріалів, вироблених в Східно-Казахстанській області

Нагадаємо, що процедура отримання житла в оренду з подальшим викупом проста і прозора: черговики-претенденти надають необхідний пакет документів місцевим виконавчим органам, після чого складається попередній список потенційних орендарів з урахуванням пріоритетності і черговості. Далі цей перелік і документи надходять в КІК для оцінки їх платоспроможності. Учасники, які успішно пройшли перевірку, отримують сертифікати на квартиру, а в подальшому укладають договори оренди з АТ «ВО« КІК ».

Найбільша кількість заявок на отримання квартир в новому орендному будинку по вул. Шугаєва подали молоді люди. Родині Омарова пощастило: чекати квартири в якості черговиків їм довелося всього лише чотири місяці. Сьогодні молода пара з двома маленькими дітьми проживає у двокімнатній орендної квартирі, за яку платять 32 тисячі тенге в місяць.

- Рішення житлового питання - запорука сімейного щастя, каже Толкин Омарова.- Приємно усвідомлювати, що ми не викидаємо гроші на вітер, а крок за кроком наближаємо день, коли квартира стане нашою власністю. Для нас це оптимальний варіант, оскільки єдиним джерелом доходу є зарплата чоловіка. З моменту заселення ми нічого в квартирі не міняли, на щастя, й потреби такої не було. Живемо тут однією дружною сім'єю, оскільки все заселилися одночасно, разом облаштовувалися, вирішували питання з управління будинком. Безсумнівний плюс, що у дворі є дитячий майданчик.

А ось для військовослужбовця Жанат Турганбаевой ключ від орендної «двушки» став довгоочікуваним подарунком. Поневірятися по знімних квартирах в надії на дзвінок з акімату її сім'ї довелося більше п'яти років. Жінка називає надану їй можливість отримати житло посмішкою фортуни.

Жінка називає надану їй можливість отримати житло посмішкою фортуни

- Просто пощастило тим, хто вирішив взяти участь в цій програмі, зізнається вона. - Для людей з невисоким доходом це просто знахідка: платити за оренду і в той же час поступово викуповувати житло. Спочатку, звичайно, було чимало сумнівів. Брати необжиту квартиру в новобудові це завжди певний ризик. Знаєте, як у інших буває - то з електропроводкою проблеми, то з системою опалення, то ліфт не працює, то стіни цвіллю покриваються. Але я залишилася дуже задоволена умовами, додаткового ремонту тут не потрібно, тепло в будинок подали вчасно. Добре, що будівельники передбачили пандуси біля кожного під'їзду, з огляду на потреби людей з обмеженими можливостями. Приємно, що навіть під час кризи держава дає можливість казаха здійснити свою мрію і придбати житло на доступних умовах.

Держслужбовець Рустам Байжігітов подав документи на отримання житла в місцевий відділ ЖКГ більше трьох років тому. Дізнавшись про програму «Нурли жол», він без роздумів погодився на участь в ній. До отримання двокімнатної квартири в орендному будинку молода сім'я Байжігітових тулилася в кімнаті гуртожитку.

- Втрачати такий шанс було б непростимо, - каже Рустам. - На щастя, про прийняте рішення не шкодую - квартира відмінна, приїжджай - так живи на всьому готовому. Сьогодні молодим сім'ям дуже складно накопичити на власне житло, оскільки, як правило, жінки сидять вдома з дітьми, працюють тільки тата. А постійно переїжджати з місця на місце і боятися, що господар попросить терміново з'їхати, теж не хочеться. У такий непростий час молодь прагне знайти стабільність, визначеність, постійне місце проживання.

Незабаром в лівобережній частині міста будуть здані ще дві орендні дев'ятиповерхівки по лінії АТ «ВО« Казахстанська Іпотечна Компанія » : 54-квартирний будинок по вул. Новобудова і 72-квартирний - по вул. Докучаєва. Їх будівництво було ініційовано в рамках Програми розвитку регіонів до 2020 року. На сьогоднішній день вже сформовані списки майбутніх мешканців даних будинків. Будинки розраховані на 126 квартир загальною площею 7 611 кв. метрів. Житло буде відповідати рівню комфортності «економ» класу (4-й клас комфортності), включаючи поліпшену чистову обробку квартир. Тут передбачені одно-, дво- і трикімнатні квартири площею від 40 до 75 квадратних метрів. На будівництво даних об'єктів Казахстанської іпотечної компанією виділяється більше 800 мільйонів тенге.

Марія ДУБОВА