Реклама
Реклама
Реклама

Оренда житла - який проект закону пропонує Мінрегіон

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

7 серпня 2018, 7:58 Переглядів: 7 серпня 2018, 7:58 Переглядів:   Фото: А

Фото: А. Бойко.

Днями ми розповідали про те, що в Україні планують кардинально змінити і "зарегулювати" ринок орендного житла. У Кабміні активно йде розробка відповідного закону. Про це йшлося на круглому столі "Орендне житло в Україні: перспективи та проблематика", який пройшов в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

У Мінрегіоні кажуть, законопроект про оренду житла розробляється давно, але існуючий варіант "не охоплює всіх проблем, які хвилюють людей і на вирішення яких має бути спрямований новий документ".

Звідки візьмуться орендні будинку? Хто буде замовником будівництва, а хто - власником? Де взяти гроші для такого будівництва? Якою має бути планування в орендних будинках? Скільки буде коштувати оренда і чи можна буде викупити квартиру в орендному будинку? Ці та інші питання обговорювалися на круглому столі і знайдуть відображення в підготовлюваний законі. У Мінрегіоні запевняють, що новий закон про орендну житло допоможе вирішити житлову проблему багатьом українцям.

Якщо підсумувати сказане на круглому столі, можна зробити висновок, що ринок орендного житла буде розвиватися в декількох напрямках. Відповідно, з'являться орендні будинку з різним "статусом".

Державні орендні будинки

Замовниками можуть виступати центральні органи влади. Міністерства, Верховна Рада та ін. Такі орендні квартири передбачається видавати співробітникам цих відомств, причому тільки на період їх роботи в цьому відомстві.

Сьогодні, наприклад, багато народних депутатів, які не мають власного житла в Києві, живуть в готелі "Київ". Вартість проживання їм оплачується з бюджету. Інші нардепи знімають квартири, але бюджет їм також компенсує ці витрати. Що за номер в готелі, що за знімання квартири компенсація однакова: 20, 150 грн на місяць. Це майже в 3 рази більше, ніж платять орендарі середньої двокімнатної квартири в Києві.

Як говорилося на круглому столі, плата за житло в орендних будинках повинна бути нижче, ніж в середньому на ринку. Тобто, якщо у тій же Верховної Ради з'являться "власні" орендні будинку, навантаження на бюджет може істотно скоротитися.

Також за рахунок будівництва орендних будинків планується, зокрема, вирішити проблему житла для військових.

Комунальні орендні будинки

Замовниками будівництва таких будинків повинні виступати місцева влада. На квартири в муніципальних орендних будинках зможуть претендувати бюджетники (вчителі, медики, працівники соціальних служб та ін.). На розсуд муніципальних властей, в орендних будинках можуть селити також молодих фахівців, представників пільгових категорій, людей, які мають особливі заслуги і т.д.

В ході підготовки законопроекту планується вирішити питання, хто буде платити за комунальне орендне житло. Якщо квартиранти - орендну плату для них обіцяють зробити істотно нижчою за ринкову.

"Земля для місцевої влади буде безкоштовною, підведення комунікацій значно дешевше. Відповідно, будівництво таких будинків обійдеться на 30-50% дешевше. Плюс термін окупності муніципальна влада можуть зробити 20 років. А значить, вартість оренди квартир в таких будинках буде значно дешевше, ніж оренда комерційних квартир, де хочуть окупити вкладення за 7-8 років ", - говорить заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Комерційні орендні будинки

Такі будинки можуть будувати приватні компанії. Квартири в таких будинках можуть здаватися в оренду як великим підприємствам, які захочуть таким чином залучити або утримати хороших фахівців, так і фізособам, які потребують найманому житлі.

Такі комерційні орендні будинки будуть сприяти виходу з тіні всього ринку нерухомості, вважають ініціатори нововведення. Підприємство, яке вирішить залучити або утримати працівників, оплачуючи їм оренду, зможе фінансувати проживання тільки в офіційних орендних квартирах. Значить, люди будуть шукати легальні орендні квартири, а попит на нелегальні впаде.

"Сьогодні близько 70% орендного житла перебуває в тіні. Цей ринок ніяк не регулюється. Ми зацікавлені створити такі умови, щоб ті, хто здає житло в оренду, вийшли з тіні. Ефективне впровадження цього ринку вплине на зниження орендної плати, сприятиме залученню нових інвестицій, стимулювати розвиток житлового будівництва та галузі в цілому ", - говорить Лев Парцхаладзе.

Потрібен новий Житловий кодекс

Як говорилося на "круглому столі", перш ніж вводити нові правила на ринку орендного житла, потрібно прийняти новий Житловий кодекс. Сьогодні в Україні діє Житловий кодекс, прийнятий ще в 1983 році. Незважаючи на те, що в нього було внесено безліч змін, у багатьох аспектах Україна досі живе за правилами радянського часу. Про це свідчить навіть назва документа: "Житловий кодекс Української РСР".

Одним із застарілих положень чинного житлового кодексу учасники круглого столу вважають норму про безкоштовну видачу квартир.

"Громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на одержання у користування жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду", - йдеться, наприклад, в ст. 31 Житлового кодексу.

Ця норма в Україні не виконується давно, і чиновники вже навіть не обіцяють повернутися коли-небудь до неї. Але квартирні черги існують досі, і багато українців десятиліттями живуть в тісноті, продовжуючи сподіватися. Адже, за чинною нормою, кожна сім'я, в тому числі холостяки старше 18 років, має право на окрему квартиру.

У 2009-2010 роках був розроблений і навіть розглядався в парламенті проект нового житлового кодексу. Але він не вирішував всіх існуючих проблем, проте викликав бурхливі дискусії і так і не був прийнятий.

Проблема в тому, що будь-який здійсненний варіант зміни основоположною радянської норми - про безкоштовне житло - може бути розцінений як "звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод", а це прямо заборонено Конституцією України (ст. 22).

"Сьогодні ми обіцяємо, але не виконуємо. Так краще не обіцяти. Ми просто самі себе обманюємо. І найстрашніше - обманюємо тих людей, які вірять і страждають. Просто краще їм перебудуватися, змінити спосіб життя і ставити перед собою інші цілі", - сказав в коментарі сайту "Сегодня" Лев Парцхаладзе.

Як говорилося на круглому столі, сьогодні в Європі практично кожна третя людина живе в орендованій квартирі або будинку. А в багатоповерхівках більшість квартир - орендні. У Швейцарії, наприклад, цей показник становить 71%, в Німеччині - 58, в Нідерландах - 47%.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, які в Україні існують афери з орендою, і які витончені схеми обману використовують шахраї .

Також стало відомо, що до осені оренда житла в країні може подорожчати на 10% .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "" Прибуткові "вдома по-новому: хто зможе зняти квартиру в орендному будинку і якими будуть ціни". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександра Романюк

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Звідки візьмуться орендні будинку?
Хто буде замовником будівництва, а хто - власником?
Де взяти гроші для такого будівництва?
Якою має бути планування в орендних будинках?
Скільки буде коштувати оренда і чи можна буде викупити квартиру в орендному будинку?