Реклама
Реклама
Реклама

Не купуйте нерухомість, щоб її здавати

  1. Не купуйте нерухомість, щоб її здавати Не купуйте квартиру і для себе, краще орендуйте! Так радять...
  2. Не купуйте нерухомість, щоб її здавати
  3. Не купуйте нерухомість, щоб її здавати
  4. Не купуйте нерухомість, щоб її здавати
  5. Не купуйте нерухомість, щоб її здавати
  6. Не купуйте нерухомість, щоб її здавати

Не купуйте нерухомість, щоб її здавати

Не купуйте квартиру і для себе, краще орендуйте! Так радять кращі експерти з інвестицій в нерухомість, починаючи з професора Єльського університету і нобелівського лауреата Роберта Шиллера і закінчуючи аналітиками з ріелторських і девелоперських компаній різних країн, які відзначають небувале зростання цін на нерухомість і зниження прибутковості. Як бути російському інвестору?
Інвестиційна привабливість квартир у нас за кордоном

Найкращий і простий спосіб визначити, завищені ціни на нерухомість - це порахувати співвідношення ціни квартири до вартості її річної оренди без урахування витрат, відоме в світі як price-to-rent ratio (P / R ratio), або коефіцієнт валової орендної плати (Gross Rent Multiplier). Наприклад, квартира коштує 5 мільйонів рублів, здавати в оренду її можна на 25 тис. Рублів на місяць, тобто в рік 300 тис. руб. P / R = 5 000 000/300 000 = 16,67. Грубо кажучи, 16,5 років піде на повернення вартості квартири, без урахування втрат на витрати.
Цей індекс показує не тільки інвестиційну привабливість житлової нерухомості, але і взагалі доцільність її купівлі. У світі багато експертів не радять вкладати гроші навіть у власне житло, якщо воно продається по надмірно високій ціні.

У США в 70-, 80- і 90-х роках P / R коливався між 10 і 14. В останні роки він, в середньому по країні, дорівнює 20, в окрузі Вашингтона - більше 20, в Бостоні, Нью-Йорку, Лос -Анджелесі - більше 25, в Каліфорнії - більш 35. При цьому фахівці з нерухомості в США вважають, що якщо P / R більше 20, то витрати власника нерухомості будуть вищими за витрати орендаря, тобто вигідніше орендувати житло, ніж купувати. Розрахунок співвідношення P / R по всіх Штатах показав, що в 40 з 50 великих міст на сьогоднішній день нерухомість вигідніше орендувати, а інвестувати в неї категорично не слід.
Більш розгорнуті рекомендації P / R дають аналітики Trulia:
Якщо P / R від 1 до 15, ціни на нерухомість привабливі, і її набагато краще купувати, ніж орендувати; якщо від 16 до 20 - як правило, краще купувати, якщо більше 21 - ціни на нерухомість завищені і її набагато краще орендувати, ніж купувати.
Деякі аналітики вважають, що якщо P / R більше 25, то ринок значно перегрітий і утворює «мильна бульбашка».
За даними Globalpropertyguide, в Європі P / R значно змінюється від країни до країни. Молдова = 10, Україна = 11, Чорногорія = 13, Румунія = 16, Угорщина = 17, Хорватія = 17, Латвія = 18, Болгарія = 21, Німеччина = 23, Італія = 26, Росія = 26, Франція = 28, Фінляндія = 28, Австрія = 28, Мальта = 31, Швейцарія = 32, Греція = 35, Великобританія = 48, Андорра = 49, Монако = 53!
Найнижчий показник у Європі - у найбільш бідних або країн, що розвиваються. Рекордсмен - Молдавія, хороші показники в України, Чорногорії та Румунії. У цих країнах краще купити нерухомість, ніж орендувати, але попит обмежений і ризики досить високі. Ніхто не поспішає масово інвестувати в квартири Молдови або України, наприклад. Привабливе співвідношення P / R обумовлено низькими цінами на покупку житла і відносно високими на оренду.
При цьому в найрозвиненіших і благополучних країнах Європи ціни на нерухомість завищені, а в деяких - вкрай. Росія також потрапляє в цю категорію, але, на жаль, не по визначним економічними показниками, а через багаторічного зростання цін на нафту, слідом за якими підтягувався і фондовий ринок, і нерухомість.
Зростання цін на житло в Росії не унікальний. У 2000-х роках «мильні бульбашки» нерухомості охопили багато країн у світі - США, Англії, Австралії, Нової Зеландії, Франції, Ізраїлю, Греції, Болгарії, Норвегії, Південної Кореї, Китай.
Журнал The Economist писав: «У всьому світі зростання цін на житло є найбільшим міхуром в історії».
P / R також наочно демонструє інвестиційну привабливість нерухомості, тобто чи варто купувати її, щоб здавати в оренду. Однак більш точно результат покаже співвідношення з урахуванням витрат на утримання квартири (податки на майно і ПДФО, комунальні платежі, необхідні ремонтні роботи), зване House P / E ratio і рівне вартості нерухомості (чисельник), поділений на річну оренду мінус річні витрати (знаменник ). Наприклад, квартира коштує 5 мільйонів рублів. Річна оренда - 300 тисяч рублів, річні витрати 100 тисяч рублів, P / E = 5 000 000 / (300 000 - 100 000) = 5 000 000/200 000 = 25. Іншими словами, інвестиції в квартиру повністю окупляться через 25 років. Річний чистий прибутковість квартири буде рівна 200 000/5 000 000, помножити на 100%, тобто 0,04 * 100% = 4%.
Однак частіше використовують коефіцієнт валового доходу (Gross Rental Yield), тобто без урахування витрат. Він дорівнює річній оренді, поділеній на вартість нерухомості і помноженої на 100%.
Global property guide привів рейтинг 120 країн світу за прибутковістю (Gross Rental Yield) та інвестиційної привабливості нерухомості з урахуванням цін, політичних і економічних ризиків.
У Росії середня прибутковість житлової нерухомості 3,8% і дуже низька інвестиційна привабливість. Для порівняння: Німеччина - 4,42%, Франція (Париж) - 3,63%, Монако - 1,9%, Іспанія - 3,92%, Англія (Лондон) - 2,09%, Болгарія - 4,66% , США - 4,29%. Найвищі показники прибутковості в Молдавії, Єгипті, Ямайці, Україні та Панамі (9-10%), але тільки в Панамі умови для інвестицій визнали чудовими.
Дійсно, Панама активно розвивається, в проекті по розширенню каналу працюють тисячі зарубіжних фахівців, які знімають житло. В країні безпечно, економіка на підйомі, інвестиції активно залучаються в банківський і будівельний бізнес. У місті Панама можна придбати квартиру за 180 000 доларів (в центрі або на престижному узбережжі), яка буде здаватися в оренду за 1500 доларів на місяць і приносити валову прибутковість в 10% річних або чисту прибутковість (з урахуванням витрат) 7-8%.
Що скажуть експерти
Швидкі розрахунки показали, що в Росії, зокрема в Москві, ціни на нерухомість сильно завищені і інвестиційна привабливість квартир низька. Але поверхневий розрахунок не може врахувати всіх факторів і намалювати детальну картину. У прагненні розібратися в ситуації ми звернулися до найдосвідченішим з наших експертів із запитаннями: чи вигідно сьогодні купувати квартиру в Москві для подальшої здачі в оренду, про яку прибутковості може йти мова і який із сегментів найбільш привабливий?
У США в 70-, 80- і 90-х роках P / R коливався між 10 і 14 Вадим Лященко, керівник АН «РБНО»: «Ні, не вигідно в порівнянні з іншими найпростішими інвестиціями - наприклад, банківськими вкладами. Прибутковість рублевих вкладень в нерухомість в Москві при здачі її в оренду добре відома - це в середньому 4-6% річних в рублях. У той же час досить надійні і стійкі банки дають приблизно від 6 до 8,5% річних по карбованцевих внесках з «капіталізацією» (щомісячним приєднанням відсотків до суми вкладу) або від 7 до 10% річних без «капіталізації». Щорічний приріст рублевої вартості квартири, придбаної на вторинному ринку, в розрахунок брати, швидше за все, не варто, так як він дуже малий (1-2% річних, в кращому випадку) і повністю вичерпується витратами власника на поточний ремонт і підтримання квартири в справному стані ».
Економісти пояснюють, що вкладати гроші має сенс в об'єкти з мінімальними ризиками, тобто не піддаються різким коливанням цін, що пропонують невеликий, але фіксований дохід, і ліквідні, тобто ті, які можна швидко продати, якщо виникне така необхідність. На сьогоднішній день, як і зазначив Вадим Лященко, самі мінімальні ризики - у банківських вкладів. Є тільки одна проблема - недовіра до російських банків. Пам'ятаючи про дефолти, обнулення вкладів в недавній російської історії, нинішніх руйнувань, обиватель з середнього класу підсвідомо побоюється класти велику для нього суму на рахунок в банк.
Володимир Яковлєв , Генеральний директор агентства нерухомості «Діамант», також висловлює негативну оцінку: «Ні, є безліч більш вдалих способів вкладення грошей. Найбільш рентабельним є економ-сегмент. Там прибутковість досягає 7% річних. В інших сегментах прибутковість ще нижче - 3-5% річних ».
У розрахунках ми наводили дані по інших країнах, де часто картина не більше райдужна, ніж в Росії. Може бути, все-таки має сенс звернути увагу на європейську нерухомість і шукати там цікавий варіант? Придбати що-небудь і здавати в оренду - і капітал надійний залишається, і дохід йде.

Вадим Лященко: «Інвестиції в європейську нерухомість передбачають вкладення не в рублях, а в євро. Тут картина інша - прибутковість орендного бізнесу в Європі становить ті ж 4-6% річних, але вже в євро, що істотно вище за прибутковість 2% за банківським депозитом (в євро, в РФ). Крім того, в ряді країн росіянам доступна іпотека за ставкою 4-5% річних. Але мінімальна рекомендована сума вкладень вище, ніж в Москві, і починається не з 100-150, а з 300 тисяч євро ».
Володимир Яковлєв погоджується із загальним рівнем європейської прибутковості, але дотримується більш обережного погляду: «Якщо говорити про європейську нерухомості, там середня прибутковість 3-5% в залежності від країни, а тонкощів більше, можливостей оперативного контролю - менше ... Багато росіян вже купилися на зарубіжну вудку - тепер намагаються зі збитками скинути зарубіжні активи ... ».
Вадим Лященко: «Інвестиції в європейську нерухомість передбачають вкладення не в рублях, а в євро Істотний фактор відзначає Олена Кондрашева , Провідний експерт компанії «Міель», офіс «На Третьяковській»: «Інвестиції в зарубіжну нерухомість 2-3 роки тому успішно набирали обертів, простежувався великий зростаючий інтерес до цього виду нерухомості. Однак сьогодні, з огляду на ситуацію на Україні і європейський курс на введення санкцій і їх жорсткість, інтерес до закордонної нерухомості різко скоротився ».
Ми йдемо своїм шляхом?

Для російського людини, консервативного та осілого по натурі, володіння нерухомістю - не просто вибір оптимальної інвестиції, а заповітна мрія і показник успіху. Якщо йому вдається заробити більше грошей, то він думає про другий нерухомості, традиційно вважаючи, наприклад, квартиру в Москві куди більш розумним вкладенням, ніж відкриття рахунку в банку, побоюючись, що банк може лопнути, рубль може впасти, а квартира - завжди «в ціною ». Міркування економістів про «перегрів» ринку нерухомості, «мильні бульбашки», низької прибутковості не можуть похитнути його віру в квартиру як найнадійніший і вигідний капітал.

Як зазначає Олена Кондрашева, «... інвестиції в нерухомість завжди були одним із способів збереження і примноження коштів. "Оренда - годує", тобто ці гроші йдуть на щомісячне споживання; дають можливість підвищити комфортність життя, підняти самооцінку людини, поліпшити моральний клімат. Здача в оренду житла економ- і бізнес-класу дає в середньому 6-7% річних; преміум-класу - 5-6% ».
Як зазначає Олена Кондрашева, « Анатолій Юрійович Писін, генеральний директор агентства «Центральний Департамент Нерухомості» аналізує ситуацію з урахуванням психології російського людини: «Прибуток від здачі житла в оренду завжди залишалася одним з найбільш стабільних джерел фінансового благополуччя сім'ї. Питання покупки «додаткової» квартири сьогодні набуло особливої ​​актуальності, якої не мав за всю історію сучасного ринку нерухомості Росії. Однак, з огляду на нинішнє фінансове становище працездатного населення, є не менш актуальним і інше питання - чи вигідно купувати таке житло в кредит? Оскільки вигода від придбання квартири для здачі в оренду «за свої кровні» безперечна і не вимагає оцінки всіх «за» і «проти», вважаю за доцільне розглядати варіанти придбання квартири для здачі в оренду за рахунок залучених ресурсів ».
Анатолій Юрійович добре оцінює перспективи лізингу, особливо «для тих, хто вже давно орендує квартиру і стоїть перед вибором форми придбання власного першого житла», розстрочки і іпотеки з точки зору купівлі квартири в якості інвестицій. «Спочатку може здатися, що процентні платежі по іпотеці різко знижують потенційні доходи інвестора, але з урахуванням таких явищ, як інфляційні процеси, динаміка курсів валют, стабільність ринку нерухомості і т.д., покупка квартири для здачі в оренду за рахунок іпотечного кредиту не так вже й абсурдна. На мій погляд, іпотека з подальшою здачею в оренду буде вигідна лише в тому випадку, якщо стане заходом найближчих 15-20 років. Через 20 років іпотечний кредит буде погашений, а інвестор отримає «чисту», повністю оплачену квартиру ». Однак, як підкреслює Анатолій Юрійович, «важливо оцінити перспективи. Зрозуміло, іпотека, як і будь-який інший кредит, повинна працювати ефективно. Основним інструментом оптимізації кредитних зобов'язань є сума початкового внеску ». В цілому, «чим більше початковий внесок, тим вигідніше здача іпотечної квартири в оренду».
Довіряю вам свою квартиру
У багатьох країнах людині, який купив нерухомість, щоб її здавати в оренду, пропонують послугу «довірчого управління». Уклавши договір, власник квартири передає агентству нерухомості ключі і всі повноваження на переговори з орендарем, стягування плат, дрібний ремонт в квартирі і т.д. Все, з чим господар матиме справу - це отримання орендних платежів на його рахунок в банку (за вирахуванням витрат і комісійних фірми). Ми звернулися до наших експертів із запитаннями: «перспективна послуга« управління нерухомістю »від Агентства нерухомості? Наскільки це затребувано на російському ринку? ».
Вадим Лященко: «Послуга довірчого управління житловою нерухомістю фізичних осіб існує на московському ринку досить давно, але за моїми спостереженнями, не користується великим попитом. Більшість наймодавців воліють вступати в стосунки з наймачами самостійно, і далеко не завжди згодні на повністю безготівкові розрахунки.
Крім того, є певні складнощі при наданні такої послуги і у агентств - в залежності від обраної ними системи оподаткування базою податку може виявитися не тільки агентську винагороду (що становить від 10% орендної плати і вище), а й повністю все суми платежів, що проходять через агентство . Є й інші нюанси бухгалтерського та податкового обліку цих операцій, що роблять їх досить трудомісткими для АН. На мій погляд, в набагато більшому ступені послуга довірчого управління затребувана росіянами, які придбавають зарубіжну нерухомість ».
Володимир Яковлєв: «Послуга управління хоч і представлена на нашому ринку, але не розвинена ... Мінімальна винагорода становить 10% від вступників платежів. До неї вдаються в основному клієнти, які живуть за кордоном ».
Анатолій Писін: «Послуга" управління нерухомістю "в економ-сегменті, як це розвинене за кордоном, у нас не прижилася. Пов'язано це з менталітетом росіян, їм простіше попросити своїх сусідів, друзів, які живуть поруч доглянути за квартирою, ніж платити комісію агентствам нерухомості. На моїй практиці даною послугою користуються тільки ті клієнти, у яких немає людей, яких можна попросити "доглянути" за квартирою. Або ще, як варіант: власник житла здає квартиру по знайомству трохи нижче ринкової вартості, головним фактором вибору квартиранта - це взаімосімпатія і довіру ».
До питання про довіру. Як точно підмітила Олена Кондрашева, згадуючи про те, що на російському ринку послуга «управління нерухомістю» поки не затребувана або мало затребувана: «Люди повинні довіряти агентствам, а це вже наступна сходинка розвитку ріелторського бізнесу». Хочеться сподіватися, що розвиток піде в цьому напрямку.

Не купуйте нерухомість, щоб її здавати

Не купуйте квартиру і для себе, краще орендуйте! Так радять кращі експерти з інвестицій в нерухомість, починаючи з професора Єльського університету і нобелівського лауреата Роберта Шиллера і закінчуючи аналітиками з ріелторських і девелоперських компаній різних країн, які відзначають небувале зростання цін на нерухомість і зниження прибутковості. Як бути російському інвестору?
Інвестиційна привабливість квартир у нас за кордоном

Найкращий і простий спосіб визначити, завищені ціни на нерухомість - це порахувати співвідношення ціни квартири до вартості її річної оренди без урахування витрат, відоме в світі як price-to-rent ratio (P / R ratio), або коефіцієнт валової орендної плати (Gross Rent Multiplier). Наприклад, квартира коштує 5 мільйонів рублів, здавати в оренду її можна на 25 тис. Рублів на місяць, тобто в рік 300 тис. руб. P / R = 5 000 000/300 000 = 16,67. Грубо кажучи, 16,5 років піде на повернення вартості квартири, без урахування втрат на витрати.
Цей індекс показує не тільки інвестиційну привабливість житлової нерухомості, але і взагалі доцільність її купівлі. У світі багато експертів не радять вкладати гроші навіть у власне житло, якщо воно продається по надмірно високій ціні.

У США в 70-, 80- і 90-х роках P / R коливався між 10 і 14. В останні роки він, в середньому по країні, дорівнює 20, в окрузі Вашингтона - більше 20, в Бостоні, Нью-Йорку, Лос -Анджелесі - більше 25, в Каліфорнії - більш 35. При цьому фахівці з нерухомості в США вважають, що якщо P / R більше 20, то витрати власника нерухомості будуть вищими за витрати орендаря, тобто вигідніше орендувати житло, ніж купувати. Розрахунок співвідношення P / R по всіх Штатах показав, що в 40 з 50 великих міст на сьогоднішній день нерухомість вигідніше орендувати, а інвестувати в неї категорично не слід.
Більш розгорнуті рекомендації P / R дають аналітики Trulia:
Якщо P / R від 1 до 15, ціни на нерухомість привабливі, і її набагато краще купувати, ніж орендувати; якщо від 16 до 20 - як правило, краще купувати, якщо більше 21 - ціни на нерухомість завищені і її набагато краще орендувати, ніж купувати.
Деякі аналітики вважають, що якщо P / R більше 25, то ринок значно перегрітий і утворює «мильна бульбашка».
За даними Globalpropertyguide, в Європі P / R значно змінюється від країни до країни. Молдова = 10, Україна = 11, Чорногорія = 13, Румунія = 16, Угорщина = 17, Хорватія = 17, Латвія = 18, Болгарія = 21, Німеччина = 23, Італія = 26, Росія = 26, Франція = 28, Фінляндія = 28, Австрія = 28, Мальта = 31, Швейцарія = 32, Греція = 35, Великобританія = 48, Андорра = 49, Монако = 53!
Найнижчий показник у Європі - у найбільш бідних або країн, що розвиваються. Рекордсмен - Молдавія, хороші показники в України, Чорногорії та Румунії. У цих країнах краще купити нерухомість, ніж орендувати, але попит обмежений і ризики досить високі. Ніхто не поспішає масово інвестувати в квартири Молдови або України, наприклад. Привабливе співвідношення P / R обумовлено низькими цінами на покупку житла і відносно високими на оренду.
При цьому в найрозвиненіших і благополучних країнах Європи ціни на нерухомість завищені, а в деяких - вкрай. Росія також потрапляє в цю категорію, але, на жаль, не по визначним економічними показниками, а через багаторічного зростання цін на нафту, слідом за якими підтягувався і фондовий ринок, і нерухомість.
Зростання цін на житло в Росії не унікальний. У 2000-х роках «мильні бульбашки» нерухомості охопили багато країн у світі - США, Англії, Австралії, Нової Зеландії, Франції, Ізраїлю, Греції, Болгарії, Норвегії, Південної Кореї, Китай.
Журнал The Economist писав: «У всьому світі зростання цін на житло є найбільшим міхуром в історії».
P / R також наочно демонструє інвестиційну привабливість нерухомості, тобто чи варто купувати її, щоб здавати в оренду. Однак більш точно результат покаже співвідношення з урахуванням витрат на утримання квартири (податки на майно і ПДФО, комунальні платежі, необхідні ремонтні роботи), зване House P / E ratio і рівне вартості нерухомості (чисельник), поділений на річну оренду мінус річні витрати (знаменник ). Наприклад, квартира коштує 5 мільйонів рублів. Річна оренда - 300 тисяч рублів, річні витрати 100 тисяч рублів, P / E = 5 000 000 / (300 000 - 100 000) = 5 000 000/200 000 = 25. Іншими словами, інвестиції в квартиру повністю окупляться через 25 років. Річний чистий прибутковість квартири буде рівна 200 000/5 000 000, помножити на 100%, тобто 0,04 * 100% = 4%.
Однак частіше використовують коефіцієнт валового доходу (Gross Rental Yield), тобто без урахування витрат. Він дорівнює річній оренді, поділеній на вартість нерухомості і помноженої на 100%.
Global property guide привів рейтинг 120 країн світу за прибутковістю (Gross Rental Yield) та інвестиційної привабливості нерухомості з урахуванням цін, політичних і економічних ризиків.
У Росії середня прибутковість житлової нерухомості 3,8% і дуже низька інвестиційна привабливість. Для порівняння: Німеччина - 4,42%, Франція (Париж) - 3,63%, Монако - 1,9%, Іспанія - 3,92%, Англія (Лондон) - 2,09%, Болгарія - 4,66% , США - 4,29%. Найвищі показники прибутковості в Молдавії, Єгипті, Ямайці, Україні та Панамі (9-10%), але тільки в Панамі умови для інвестицій визнали чудовими.
Дійсно, Панама активно розвивається, в проекті по розширенню каналу працюють тисячі зарубіжних фахівців, які знімають житло. В країні безпечно, економіка на підйомі, інвестиції активно залучаються в банківський і будівельний бізнес. У місті Панама можна придбати квартиру за 180 000 доларів (в центрі або на престижному узбережжі), яка буде здаватися в оренду за 1500 доларів на місяць і приносити валову прибутковість в 10% річних або чисту прибутковість (з урахуванням витрат) 7-8%.
Що скажуть експерти
Швидкі розрахунки показали, що в Росії, зокрема в Москві, ціни на нерухомість сильно завищені і інвестиційна привабливість квартир низька. Але поверхневий розрахунок не може врахувати всіх факторів і намалювати детальну картину. У прагненні розібратися в ситуації ми звернулися до найдосвідченішим з наших експертів із запитаннями: чи вигідно сьогодні купувати квартиру в Москві для подальшої здачі в оренду, про яку прибутковості може йти мова і який із сегментів найбільш привабливий?
У США в 70-, 80- і 90-х роках P / R коливався між 10 і 14 Вадим Лященко, керівник АН «РБНО»: «Ні, не вигідно в порівнянні з іншими найпростішими інвестиціями - наприклад, банківськими вкладами. Прибутковість рублевих вкладень в нерухомість в Москві при здачі її в оренду добре відома - це в середньому 4-6% річних в рублях. У той же час досить надійні і стійкі банки дають приблизно від 6 до 8,5% річних по карбованцевих внесках з «капіталізацією» (щомісячним приєднанням відсотків до суми вкладу) або від 7 до 10% річних без «капіталізації». Щорічний приріст рублевої вартості квартири, придбаної на вторинному ринку, в розрахунок брати, швидше за все, не варто, так як він дуже малий (1-2% річних, в кращому випадку) і повністю вичерпується витратами власника на поточний ремонт і підтримання квартири в справному стані ».
Економісти пояснюють, що вкладати гроші має сенс в об'єкти з мінімальними ризиками, тобто не піддаються різким коливанням цін, що пропонують невеликий, але фіксований дохід, і ліквідні, тобто ті, які можна швидко продати, якщо виникне така необхідність. На сьогоднішній день, як і зазначив Вадим Лященко, самі мінімальні ризики - у банківських вкладів. Є тільки одна проблема - недовіра до російських банків. Пам'ятаючи про дефолти, обнулення вкладів в недавній російської історії, нинішніх руйнувань, обиватель з середнього класу підсвідомо побоюється класти велику для нього суму на рахунок в банк.
Володимир Яковлєв , Генеральний директор агентства нерухомості «Діамант», також висловлює негативну оцінку: «Ні, є безліч більш вдалих способів вкладення грошей. Найбільш рентабельним є економ-сегмент. Там прибутковість досягає 7% річних. В інших сегментах прибутковість ще нижче - 3-5% річних ».
У розрахунках ми наводили дані по інших країнах, де часто картина не більше райдужна, ніж в Росії. Може бути, все-таки має сенс звернути увагу на європейську нерухомість і шукати там цікавий варіант? Придбати що-небудь і здавати в оренду - і капітал надійний залишається, і дохід йде.

Вадим Лященко: «Інвестиції в європейську нерухомість передбачають вкладення не в рублях, а в євро. Тут картина інша - прибутковість орендного бізнесу в Європі становить ті ж 4-6% річних, але вже в євро, що істотно вище за прибутковість 2% за банківським депозитом (в євро, в РФ). Крім того, в ряді країн росіянам доступна іпотека за ставкою 4-5% річних. Але мінімальна рекомендована сума вкладень вище, ніж в Москві, і починається не з 100-150, а з 300 тисяч євро ».
Володимир Яковлєв погоджується із загальним рівнем європейської прибутковості, але дотримується більш обережного погляду: «Якщо говорити про європейську нерухомості, там середня прибутковість 3-5% в залежності від країни, а тонкощів більше, можливостей оперативного контролю - менше ... Багато росіян вже купилися на зарубіжну вудку - тепер намагаються зі збитками скинути зарубіжні активи ... ».
Вадим Лященко: «Інвестиції в європейську нерухомість передбачають вкладення не в рублях, а в євро Істотний фактор відзначає Олена Кондрашева , Провідний експерт компанії «Міель», офіс «На Третьяковській»: «Інвестиції в зарубіжну нерухомість 2-3 роки тому успішно набирали обертів, простежувався великий зростаючий інтерес до цього виду нерухомості. Однак сьогодні, з огляду на ситуацію на Україні і європейський курс на введення санкцій і їх жорсткість, інтерес до закордонної нерухомості різко скоротився ».
Ми йдемо своїм шляхом?

Для російського людини, консервативного та осілого по натурі, володіння нерухомістю - не просто вибір оптимальної інвестиції, а заповітна мрія і показник успіху. Якщо йому вдається заробити більше грошей, то він думає про другий нерухомості, традиційно вважаючи, наприклад, квартиру в Москві куди більш розумним вкладенням, ніж відкриття рахунку в банку, побоюючись, що банк може лопнути, рубль може впасти, а квартира - завжди «в ціною ». Міркування економістів про «перегрів» ринку нерухомості, «мильні бульбашки», низької прибутковості не можуть похитнути його віру в квартиру як найнадійніший і вигідний капітал.

Як зазначає Олена Кондрашева, «... інвестиції в нерухомість завжди були одним із способів збереження і примноження коштів. "Оренда - годує", тобто ці гроші йдуть на щомісячне споживання; дають можливість підвищити комфортність життя, підняти самооцінку людини, поліпшити моральний клімат. Здача в оренду житла економ- і бізнес-класу дає в середньому 6-7% річних; преміум-класу - 5-6% ».
Як зазначає Олена Кондрашева, « Анатолій Юрійович Писін, генеральний директор агентства «Центральний Департамент Нерухомості» аналізує ситуацію з урахуванням психології російського людини: «Прибуток від здачі житла в оренду завжди залишалася одним з найбільш стабільних джерел фінансового благополуччя сім'ї. Питання покупки «додаткової» квартири сьогодні набуло особливої ​​актуальності, якої не мав за всю історію сучасного ринку нерухомості Росії. Однак, з огляду на нинішнє фінансове становище працездатного населення, є не менш актуальним і інше питання - чи вигідно купувати таке житло в кредит? Оскільки вигода від придбання квартири для здачі в оренду «за свої кровні» безперечна і не вимагає оцінки всіх «за» і «проти», вважаю за доцільне розглядати варіанти придбання квартири для здачі в оренду за рахунок залучених ресурсів ».
Анатолій Юрійович добре оцінює перспективи лізингу, особливо «для тих, хто вже давно орендує квартиру і стоїть перед вибором форми придбання власного першого житла», розстрочки і іпотеки з точки зору купівлі квартири в якості інвестицій. «Спочатку може здатися, що процентні платежі по іпотеці різко знижують потенційні доходи інвестора, але з урахуванням таких явищ, як інфляційні процеси, динаміка курсів валют, стабільність ринку нерухомості і т.д., покупка квартири для здачі в оренду за рахунок іпотечного кредиту не так вже й абсурдна. На мій погляд, іпотека з подальшою здачею в оренду буде вигідна лише в тому випадку, якщо стане заходом найближчих 15-20 років. Через 20 років іпотечний кредит буде погашений, а інвестор отримає «чисту», повністю оплачену квартиру ». Однак, як підкреслює Анатолій Юрійович, «важливо оцінити перспективи. Зрозуміло, іпотека, як і будь-який інший кредит, повинна працювати ефективно. Основним інструментом оптимізації кредитних зобов'язань є сума початкового внеску ». В цілому, «чим більше початковий внесок, тим вигідніше здача іпотечної квартири в оренду».
Довіряю вам свою квартиру
У багатьох країнах людині, який купив нерухомість, щоб її здавати в оренду, пропонують послугу «довірчого управління». Уклавши договір, власник квартири передає агентству нерухомості ключі і всі повноваження на переговори з орендарем, стягування плат, дрібний ремонт в квартирі і т.д. Все, з чим господар матиме справу - це отримання орендних платежів на його рахунок в банку (за вирахуванням витрат і комісійних фірми). Ми звернулися до наших експертів із запитаннями: «перспективна послуга« управління нерухомістю »від Агентства нерухомості? Наскільки це затребувано на російському ринку? ».
Вадим Лященко: «Послуга довірчого управління житловою нерухомістю фізичних осіб існує на московському ринку досить давно, але за моїми спостереженнями, не користується великим попитом. Більшість наймодавців воліють вступати в стосунки з наймачами самостійно, і далеко не завжди згодні на повністю безготівкові розрахунки.
Крім того, є певні складнощі при наданні такої послуги і у агентств - в залежності від обраної ними системи оподаткування базою податку може виявитися не тільки агентську винагороду (що становить від 10% орендної плати і вище), а й повністю все суми платежів, що проходять через агентство . Є й інші нюанси бухгалтерського та податкового обліку цих операцій, що роблять їх досить трудомісткими для АН. На мій погляд, в набагато більшому ступені послуга довірчого управління затребувана росіянами, які придбавають зарубіжну нерухомість ».
Володимир Яковлєв: «Послуга управління хоч і представлена на нашому ринку, але не розвинена ... Мінімальна винагорода становить 10% від вступників платежів. До неї вдаються в основному клієнти, які живуть за кордоном ».
Анатолій Писін: «Послуга" управління нерухомістю "в економ-сегменті, як це розвинене за кордоном, у нас не прижилася. Пов'язано це з менталітетом росіян, їм простіше попросити своїх сусідів, друзів, які живуть поруч доглянути за квартирою, ніж платити комісію агентствам нерухомості. На моїй практиці даною послугою користуються тільки ті клієнти, у яких немає людей, яких можна попросити "доглянути" за квартирою. Або ще, як варіант: власник житла здає квартиру по знайомству трохи нижче ринкової вартості, головним фактором вибору квартиранта - це взаімосімпатія і довіру ».
До питання про довіру. Як точно підмітила Олена Кондрашева, згадуючи про те, що на російському ринку послуга «управління нерухомістю» поки не затребувана або мало затребувана: «Люди повинні довіряти агентствам, а це вже наступна сходинка розвитку ріелторського бізнесу». Хочеться сподіватися, що розвиток піде в цьому напрямку.

Не купуйте нерухомість, щоб її здавати

Не купуйте квартиру і для себе, краще орендуйте! Так радять кращі експерти з інвестицій в нерухомість, починаючи з професора Єльського університету і нобелівського лауреата Роберта Шиллера і закінчуючи аналітиками з ріелторських і девелоперських компаній різних країн, які відзначають небувале зростання цін на нерухомість і зниження прибутковості. Як бути російському інвестору?
Інвестиційна привабливість квартир у нас за кордоном

Найкращий і простий спосіб визначити, завищені ціни на нерухомість - це порахувати співвідношення ціни квартири до вартості її річної оренди без урахування витрат, відоме в світі як price-to-rent ratio (P / R ratio), або коефіцієнт валової орендної плати (Gross Rent Multiplier). Наприклад, квартира коштує 5 мільйонів рублів, здавати в оренду її можна на 25 тис. Рублів на місяць, тобто в рік 300 тис. руб. P / R = 5 000 000/300 000 = 16,67. Грубо кажучи, 16,5 років піде на повернення вартості квартири, без урахування втрат на витрати.
Цей індекс показує не тільки інвестиційну привабливість житлової нерухомості, але і взагалі доцільність її купівлі. У світі багато експертів не радять вкладати гроші навіть у власне житло, якщо воно продається по надмірно високій ціні.

У США в 70-, 80- і 90-х роках P / R коливався між 10 і 14. В останні роки він, в середньому по країні, дорівнює 20, в окрузі Вашингтона - більше 20, в Бостоні, Нью-Йорку, Лос -Анджелесі - більше 25, в Каліфорнії - більш 35. При цьому фахівці з нерухомості в США вважають, що якщо P / R більше 20, то витрати власника нерухомості будуть вищими за витрати орендаря, тобто вигідніше орендувати житло, ніж купувати. Розрахунок співвідношення P / R по всіх Штатах показав, що в 40 з 50 великих міст на сьогоднішній день нерухомість вигідніше орендувати, а інвестувати в неї категорично не слід.
Більш розгорнуті рекомендації P / R дають аналітики Trulia:
Якщо P / R від 1 до 15, ціни на нерухомість привабливі, і її набагато краще купувати, ніж орендувати; якщо від 16 до 20 - як правило, краще купувати, якщо більше 21 - ціни на нерухомість завищені і її набагато краще орендувати, ніж купувати.
Деякі аналітики вважають, що якщо P / R більше 25, то ринок значно перегрітий і утворює «мильна бульбашка».
За даними Globalpropertyguide, в Європі P / R значно змінюється від країни до країни. Молдова = 10, Україна = 11, Чорногорія = 13, Румунія = 16, Угорщина = 17, Хорватія = 17, Латвія = 18, Болгарія = 21, Німеччина = 23, Італія = 26, Росія = 26, Франція = 28, Фінляндія = 28, Австрія = 28, Мальта = 31, Швейцарія = 32, Греція = 35, Великобританія = 48, Андорра = 49, Монако = 53!
Найнижчий показник у Європі - у найбільш бідних або країн, що розвиваються. Рекордсмен - Молдавія, хороші показники в України, Чорногорії та Румунії. У цих країнах краще купити нерухомість, ніж орендувати, але попит обмежений і ризики досить високі. Ніхто не поспішає масово інвестувати в квартири Молдови або України, наприклад. Привабливе співвідношення P / R обумовлено низькими цінами на покупку житла і відносно високими на оренду.
При цьому в найрозвиненіших і благополучних країнах Європи ціни на нерухомість завищені, а в деяких - вкрай. Росія також потрапляє в цю категорію, але, на жаль, не по визначним економічними показниками, а через багаторічного зростання цін на нафту, слідом за якими підтягувався і фондовий ринок, і нерухомість.
Зростання цін на житло в Росії не унікальний. У 2000-х роках «мильні бульбашки» нерухомості охопили багато країн у світі - США, Англії, Австралії, Нової Зеландії, Франції, Ізраїлю, Греції, Болгарії, Норвегії, Південної Кореї, Китай.
Журнал The Economist писав: «У всьому світі зростання цін на житло є найбільшим міхуром в історії».
P / R також наочно демонструє інвестиційну привабливість нерухомості, тобто чи варто купувати її, щоб здавати в оренду. Однак більш точно результат покаже співвідношення з урахуванням витрат на утримання квартири (податки на майно і ПДФО, комунальні платежі, необхідні ремонтні роботи), зване House P / E ratio і рівне вартості нерухомості (чисельник), поділений на річну оренду мінус річні витрати (знаменник ). Наприклад, квартира коштує 5 мільйонів рублів. Річна оренда - 300 тисяч рублів, річні витрати 100 тисяч рублів, P / E = 5 000 000 / (300 000 - 100 000) = 5 000 000/200 000 = 25. Іншими словами, інвестиції в квартиру повністю окупляться через 25 років. Річний чистий прибутковість квартири буде рівна 200 000/5 000 000, помножити на 100%, тобто 0,04 * 100% = 4%.
Однак частіше використовують коефіцієнт валового доходу (Gross Rental Yield), тобто без урахування витрат. Він дорівнює річній оренді, поділеній на вартість нерухомості і помноженої на 100%.
Global property guide привів рейтинг 120 країн світу за прибутковістю (Gross Rental Yield) та інвестиційної привабливості нерухомості з урахуванням цін, політичних і економічних ризиків.
У Росії середня прибутковість житлової нерухомості 3,8% і дуже низька інвестиційна привабливість. Для порівняння: Німеччина - 4,42%, Франція (Париж) - 3,63%, Монако - 1,9%, Іспанія - 3,92%, Англія (Лондон) - 2,09%, Болгарія - 4,66% , США - 4,29%. Найвищі показники прибутковості в Молдавії, Єгипті, Ямайці, Україні та Панамі (9-10%), але тільки в Панамі умови для інвестицій визнали чудовими.
Дійсно, Панама активно розвивається, в проекті по розширенню каналу працюють тисячі зарубіжних фахівців, які знімають житло. В країні безпечно, економіка на підйомі, інвестиції активно залучаються в банківський і будівельний бізнес. У місті Панама можна придбати квартиру за 180 000 доларів (в центрі або на престижному узбережжі), яка буде здаватися в оренду за 1500 доларів на місяць і приносити валову прибутковість в 10% річних або чисту прибутковість (з урахуванням витрат) 7-8%.
Що скажуть експерти
Швидкі розрахунки показали, що в Росії, зокрема в Москві, ціни на нерухомість сильно завищені і інвестиційна привабливість квартир низька. Але поверхневий розрахунок не може врахувати всіх факторів і намалювати детальну картину. У прагненні розібратися в ситуації ми звернулися до найдосвідченішим з наших експертів із запитаннями: чи вигідно сьогодні купувати квартиру в Москві для подальшої здачі в оренду, про яку прибутковості може йти мова і який із сегментів найбільш привабливий?
У США в 70-, 80- і 90-х роках P / R коливався між 10 і 14 Вадим Лященко, керівник АН «РБНО»: «Ні, не вигідно в порівнянні з іншими найпростішими інвестиціями - наприклад, банківськими вкладами. Прибутковість рублевих вкладень в нерухомість в Москві при здачі її в оренду добре відома - це в середньому 4-6% річних в рублях. У той же час досить надійні і стійкі банки дають приблизно від 6 до 8,5% річних по карбованцевих внесках з «капіталізацією» (щомісячним приєднанням відсотків до суми вкладу) або від 7 до 10% річних без «капіталізації». Щорічний приріст рублевої вартості квартири, придбаної на вторинному ринку, в розрахунок брати, швидше за все, не варто, так як він дуже малий (1-2% річних, в кращому випадку) і повністю вичерпується витратами власника на поточний ремонт і підтримання квартири в справному стані ».
Економісти пояснюють, що вкладати гроші має сенс в об'єкти з мінімальними ризиками, тобто не піддаються різким коливанням цін, що пропонують невеликий, але фіксований дохід, і ліквідні, тобто ті, які можна швидко продати, якщо виникне така необхідність. На сьогоднішній день, як і зазначив Вадим Лященко, самі мінімальні ризики - у банківських вкладів. Є тільки одна проблема - недовіра до російських банків. Пам'ятаючи про дефолти, обнулення вкладів в недавній російської історії, нинішніх руйнувань, обиватель з середнього класу підсвідомо побоюється класти велику для нього суму на рахунок в банк.
Володимир Яковлєв , Генеральний директор агентства нерухомості «Діамант», також висловлює негативну оцінку: «Ні, є безліч більш вдалих способів вкладення грошей. Найбільш рентабельним є економ-сегмент. Там прибутковість досягає 7% річних. В інших сегментах прибутковість ще нижче - 3-5% річних ».
У розрахунках ми наводили дані по інших країнах, де часто картина не більше райдужна, ніж в Росії. Може бути, все-таки має сенс звернути увагу на європейську нерухомість і шукати там цікавий варіант? Придбати що-небудь і здавати в оренду - і капітал надійний залишається, і дохід йде.

Вадим Лященко: «Інвестиції в європейську нерухомість передбачають вкладення не в рублях, а в євро. Тут картина інша - прибутковість орендного бізнесу в Європі становить ті ж 4-6% річних, але вже в євро, що істотно вище за прибутковість 2% за банківським депозитом (в євро, в РФ). Крім того, в ряді країн росіянам доступна іпотека за ставкою 4-5% річних. Але мінімальна рекомендована сума вкладень вище, ніж в Москві, і починається не з 100-150, а з 300 тисяч євро ».
Володимир Яковлєв погоджується із загальним рівнем європейської прибутковості, але дотримується більш обережного погляду: «Якщо говорити про європейську нерухомості, там середня прибутковість 3-5% в залежності від країни, а тонкощів більше, можливостей оперативного контролю - менше ... Багато росіян вже купилися на зарубіжну вудку - тепер намагаються зі збитками скинути зарубіжні активи ... ».
Вадим Лященко: «Інвестиції в європейську нерухомість передбачають вкладення не в рублях, а в євро Істотний фактор відзначає Олена Кондрашева , Провідний експерт компанії «Міель», офіс «На Третьяковській»: «Інвестиції в зарубіжну нерухомість 2-3 роки тому успішно набирали обертів, простежувався великий зростаючий інтерес до цього виду нерухомості. Однак сьогодні, з огляду на ситуацію на Україні і європейський курс на введення санкцій і їх жорсткість, інтерес до закордонної нерухомості різко скоротився ».
Ми йдемо своїм шляхом?

Для російського людини, консервативного та осілого по натурі, володіння нерухомістю - не просто вибір оптимальної інвестиції, а заповітна мрія і показник успіху. Якщо йому вдається заробити більше грошей, то він думає про другий нерухомості, традиційно вважаючи, наприклад, квартиру в Москві куди більш розумним вкладенням, ніж відкриття рахунку в банку, побоюючись, що банк може лопнути, рубль може впасти, а квартира - завжди «в ціною ». Міркування економістів про «перегрів» ринку нерухомості, «мильні бульбашки», низької прибутковості не можуть похитнути його віру в квартиру як найнадійніший і вигідний капітал.

Як зазначає Олена Кондрашева, «... інвестиції в нерухомість завжди були одним із способів збереження і примноження коштів. "Оренда - годує", тобто ці гроші йдуть на щомісячне споживання; дають можливість підвищити комфортність життя, підняти самооцінку людини, поліпшити моральний клімат. Здача в оренду житла економ- і бізнес-класу дає в середньому 6-7% річних; преміум-класу - 5-6% ».
Як зазначає Олена Кондрашева, « Анатолій Юрійович Писін, генеральний директор агентства «Центральний Департамент Нерухомості» аналізує ситуацію з урахуванням психології російського людини: «Прибуток від здачі житла в оренду завжди залишалася одним з найбільш стабільних джерел фінансового благополуччя сім'ї. Питання покупки «додаткової» квартири сьогодні набуло особливої ​​актуальності, якої не мав за всю історію сучасного ринку нерухомості Росії. Однак, з огляду на нинішнє фінансове становище працездатного населення, є не менш актуальним і інше питання - чи вигідно купувати таке житло в кредит? Оскільки вигода від придбання квартири для здачі в оренду «за свої кровні» безперечна і не вимагає оцінки всіх «за» і «проти», вважаю за доцільне розглядати варіанти придбання квартири для здачі в оренду за рахунок залучених ресурсів ».
Анатолій Юрійович добре оцінює перспективи лізингу, особливо «для тих, хто вже давно орендує квартиру і стоїть перед вибором форми придбання власного першого житла», розстрочки і іпотеки з точки зору купівлі квартири в якості інвестицій. «Спочатку може здатися, що процентні платежі по іпотеці різко знижують потенційні доходи інвестора, але з урахуванням таких явищ, як інфляційні процеси, динаміка курсів валют, стабільність ринку нерухомості і т.д., покупка квартири для здачі в оренду за рахунок іпотечного кредиту не так вже й абсурдна. На мій погляд, іпотека з подальшою здачею в оренду буде вигідна лише в тому випадку, якщо стане заходом найближчих 15-20 років. Через 20 років іпотечний кредит буде погашений, а інвестор отримає «чисту», повністю оплачену квартиру ». Однак, як підкреслює Анатолій Юрійович, «важливо оцінити перспективи. Зрозуміло, іпотека, як і будь-який інший кредит, повинна працювати ефективно. Основним інструментом оптимізації кредитних зобов'язань є сума початкового внеску ». В цілому, «чим більше початковий внесок, тим вигідніше здача іпотечної квартири в оренду».
Довіряю вам свою квартиру
У багатьох країнах людині, який купив нерухомість, щоб її здавати в оренду, пропонують послугу «довірчого управління». Уклавши договір, власник квартири передає агентству нерухомості ключі і всі повноваження на переговори з орендарем, стягування плат, дрібний ремонт в квартирі і т.д. Все, з чим господар матиме справу - це отримання орендних платежів на його рахунок в банку (за вирахуванням витрат і комісійних фірми). Ми звернулися до наших експертів із запитаннями: «перспективна послуга« управління нерухомістю »від Агентства нерухомості? Наскільки це затребувано на російському ринку? ».
Вадим Лященко: «Послуга довірчого управління житловою нерухомістю фізичних осіб існує на московському ринку досить давно, але за моїми спостереженнями, не користується великим попитом. Більшість наймодавців воліють вступати в стосунки з наймачами самостійно, і далеко не завжди згодні на повністю безготівкові розрахунки.
Крім того, є певні складнощі при наданні такої послуги і у агентств - в залежності від обраної ними системи оподаткування базою податку може виявитися не тільки агентську винагороду (що становить від 10% орендної плати і вище), а й повністю все суми платежів, що проходять через агентство . Є й інші нюанси бухгалтерського та податкового обліку цих операцій, що роблять їх досить трудомісткими для АН. На мій погляд, в набагато більшому ступені послуга довірчого управління затребувана росіянами, які придбавають зарубіжну нерухомість ».
Володимир Яковлєв: «Послуга управління хоч і представлена на нашому ринку, але не розвинена ... Мінімальна винагорода становить 10% від вступників платежів. До неї вдаються в основному клієнти, які живуть за кордоном ».
Анатолій Писін: «Послуга" управління нерухомістю "в економ-сегменті, як це розвинене за кордоном, у нас не прижилася. Пов'язано це з менталітетом росіян, їм простіше попросити своїх сусідів, друзів, які живуть поруч доглянути за квартирою, ніж платити комісію агентствам нерухомості. На моїй практиці даною послугою користуються тільки ті клієнти, у яких немає людей, яких можна попросити "доглянути" за квартирою. Або ще, як варіант: власник житла здає квартиру по знайомству трохи нижче ринкової вартості, головним фактором вибору квартиранта - це взаімосімпатія і довіру ».
До питання про довіру. Як точно підмітила Олена Кондрашева, згадуючи про те, що на російському ринку послуга «управління нерухомістю» поки не затребувана або мало затребувана: «Люди повинні довіряти агентствам, а це вже наступна сходинка розвитку ріелторського бізнесу». Хочеться сподіватися, що розвиток піде в цьому напрямку.

Не купуйте нерухомість, щоб її здавати

Не купуйте квартиру і для себе, краще орендуйте! Так радять кращі експерти з інвестицій в нерухомість, починаючи з професора Єльського університету і нобелівського лауреата Роберта Шиллера і закінчуючи аналітиками з ріелторських і девелоперських компаній різних країн, які відзначають небувале зростання цін на нерухомість і зниження прибутковості. Як бути російському інвестору?
Інвестиційна привабливість квартир у нас за кордоном

Найкращий і простий спосіб визначити, завищені ціни на нерухомість - це порахувати співвідношення ціни квартири до вартості її річної оренди без урахування витрат, відоме в світі як price-to-rent ratio (P / R ratio), або коефіцієнт валової орендної плати (Gross Rent Multiplier). Наприклад, квартира коштує 5 мільйонів рублів, здавати в оренду її можна на 25 тис. Рублів на місяць, тобто в рік 300 тис. руб. P / R = 5 000 000/300 000 = 16,67. Грубо кажучи, 16,5 років піде на повернення вартості квартири, без урахування втрат на витрати.
Цей індекс показує не тільки інвестиційну привабливість житлової нерухомості, але і взагалі доцільність її купівлі. У світі багато експертів не радять вкладати гроші навіть у власне житло, якщо воно продається по надмірно високій ціні.

У США в 70-, 80- і 90-х роках P / R коливався між 10 і 14. В останні роки він, в середньому по країні, дорівнює 20, в окрузі Вашингтона - більше 20, в Бостоні, Нью-Йорку, Лос -Анджелесі - більше 25, в Каліфорнії - більш 35. При цьому фахівці з нерухомості в США вважають, що якщо P / R більше 20, то витрати власника нерухомості будуть вищими за витрати орендаря, тобто вигідніше орендувати житло, ніж купувати. Розрахунок співвідношення P / R по всіх Штатах показав, що в 40 з 50 великих міст на сьогоднішній день нерухомість вигідніше орендувати, а інвестувати в неї категорично не слід.
Більш розгорнуті рекомендації P / R дають аналітики Trulia:
Якщо P / R від 1 до 15, ціни на нерухомість привабливі, і її набагато краще купувати, ніж орендувати; якщо від 16 до 20 - як правило, краще купувати, якщо більше 21 - ціни на нерухомість завищені і її набагато краще орендувати, ніж купувати.
Деякі аналітики вважають, що якщо P / R більше 25, то ринок значно перегрітий і утворює «мильна бульбашка».
За даними Globalpropertyguide, в Європі P / R значно змінюється від країни до країни. Молдова = 10, Україна = 11, Чорногорія = 13, Румунія = 16, Угорщина = 17, Хорватія = 17, Латвія = 18, Болгарія = 21, Німеччина = 23, Італія = 26, Росія = 26, Франція = 28, Фінляндія = 28, Австрія = 28, Мальта = 31, Швейцарія = 32, Греція = 35, Великобританія = 48, Андорра = 49, Монако = 53!
Найнижчий показник у Європі - у найбільш бідних або країн, що розвиваються. Рекордсмен - Молдавія, хороші показники в України, Чорногорії та Румунії. У цих країнах краще купити нерухомість, ніж орендувати, але попит обмежений і ризики досить високі. Ніхто не поспішає масово інвестувати в квартири Молдови або України, наприклад. Привабливе співвідношення P / R обумовлено низькими цінами на покупку житла і відносно високими на оренду.
При цьому в найрозвиненіших і благополучних країнах Європи ціни на нерухомість завищені, а в деяких - вкрай. Росія також потрапляє в цю категорію, але, на жаль, не по визначним економічними показниками, а через багаторічного зростання цін на нафту, слідом за якими підтягувався і фондовий ринок, і нерухомість.
Зростання цін на житло в Росії не унікальний. У 2000-х роках «мильні бульбашки» нерухомості охопили багато країн у світі - США, Англії, Австралії, Нової Зеландії, Франції, Ізраїлю, Греції, Болгарії, Норвегії, Південної Кореї, Китай.
Журнал The Economist писав: «У всьому світі зростання цін на житло є найбільшим міхуром в історії».
P / R також наочно демонструє інвестиційну привабливість нерухомості, тобто чи варто купувати її, щоб здавати в оренду. Однак більш точно результат покаже співвідношення з урахуванням витрат на утримання квартири (податки на майно і ПДФО, комунальні платежі, необхідні ремонтні роботи), зване House P / E ratio і рівне вартості нерухомості (чисельник), поділений на річну оренду мінус річні витрати (знаменник ). Наприклад, квартира коштує 5 мільйонів рублів. Річна оренда - 300 тисяч рублів, річні витрати 100 тисяч рублів, P / E = 5 000 000 / (300 000 - 100 000) = 5 000 000/200 000 = 25. Іншими словами, інвестиції в квартиру повністю окупляться через 25 років. Річний чистий прибутковість квартири буде рівна 200 000/5 000 000, помножити на 100%, тобто 0,04 * 100% = 4%.
Однак частіше використовують коефіцієнт валового доходу (Gross Rental Yield), тобто без урахування витрат. Він дорівнює річній оренді, поділеній на вартість нерухомості і помноженої на 100%.
Global property guide привів рейтинг 120 країн світу за прибутковістю (Gross Rental Yield) та інвестиційної привабливості нерухомості з урахуванням цін, політичних і економічних ризиків.
У Росії середня прибутковість житлової нерухомості 3,8% і дуже низька інвестиційна привабливість. Для порівняння: Німеччина - 4,42%, Франція (Париж) - 3,63%, Монако - 1,9%, Іспанія - 3,92%, Англія (Лондон) - 2,09%, Болгарія - 4,66% , США - 4,29%. Найвищі показники прибутковості в Молдавії, Єгипті, Ямайці, Україні та Панамі (9-10%), але тільки в Панамі умови для інвестицій визнали чудовими.
Дійсно, Панама активно розвивається, в проекті по розширенню каналу працюють тисячі зарубіжних фахівців, які знімають житло. В країні безпечно, економіка на підйомі, інвестиції активно залучаються в банківський і будівельний бізнес. У місті Панама можна придбати квартиру за 180 000 доларів (в центрі або на престижному узбережжі), яка буде здаватися в оренду за 1500 доларів на місяць і приносити валову прибутковість в 10% річних або чисту прибутковість (з урахуванням витрат) 7-8%.
Що скажуть експерти
Швидкі розрахунки показали, що в Росії, зокрема в Москві, ціни на нерухомість сильно завищені і інвестиційна привабливість квартир низька. Але поверхневий розрахунок не може врахувати всіх факторів і намалювати детальну картину. У прагненні розібратися в ситуації ми звернулися до найдосвідченішим з наших експертів із запитаннями: чи вигідно сьогодні купувати квартиру в Москві для подальшої здачі в оренду, про яку прибутковості може йти мова і який із сегментів найбільш привабливий?
У США в 70-, 80- і 90-х роках P / R коливався між 10 і 14 Вадим Лященко, керівник АН «РБНО»: «Ні, не вигідно в порівнянні з іншими найпростішими інвестиціями - наприклад, банківськими вкладами. Прибутковість рублевих вкладень в нерухомість в Москві при здачі її в оренду добре відома - це в середньому 4-6% річних в рублях. У той же час досить надійні і стійкі банки дають приблизно від 6 до 8,5% річних по карбованцевих внесках з «капіталізацією» (щомісячним приєднанням відсотків до суми вкладу) або від 7 до 10% річних без «капіталізації». Щорічний приріст рублевої вартості квартири, придбаної на вторинному ринку, в розрахунок брати, швидше за все, не варто, так як він дуже малий (1-2% річних, в кращому випадку) і повністю вичерпується витратами власника на поточний ремонт і підтримання квартири в справному стані ».
Економісти пояснюють, що вкладати гроші має сенс в об'єкти з мінімальними ризиками, тобто не піддаються різким коливанням цін, що пропонують невеликий, але фіксований дохід, і ліквідні, тобто ті, які можна швидко продати, якщо виникне така необхідність. На сьогоднішній день, як і зазначив Вадим Лященко, самі мінімальні ризики - у банківських вкладів. Є тільки одна проблема - недовіра до російських банків. Пам'ятаючи про дефолти, обнулення вкладів в недавній російської історії, нинішніх руйнувань, обиватель з середнього класу підсвідомо побоюється класти велику для нього суму на рахунок в банк.
Володимир Яковлєв , Генеральний директор агентства нерухомості «Діамант», також висловлює негативну оцінку: «Ні, є безліч більш вдалих способів вкладення грошей. Найбільш рентабельним є економ-сегмент. Там прибутковість досягає 7% річних. В інших сегментах прибутковість ще нижче - 3-5% річних ».
У розрахунках ми наводили дані по інших країнах, де часто картина не більше райдужна, ніж в Росії. Може бути, все-таки має сенс звернути увагу на європейську нерухомість і шукати там цікавий варіант? Придбати що-небудь і здавати в оренду - і капітал надійний залишається, і дохід йде.

Вадим Лященко: «Інвестиції в європейську нерухомість передбачають вкладення не в рублях, а в євро. Тут картина інша - прибутковість орендного бізнесу в Європі становить ті ж 4-6% річних, але вже в євро, що істотно вище за прибутковість 2% за банківським депозитом (в євро, в РФ). Крім того, в ряді країн росіянам доступна іпотека за ставкою 4-5% річних. Але мінімальна рекомендована сума вкладень вище, ніж в Москві, і починається не з 100-150, а з 300 тисяч євро ».
Володимир Яковлєв погоджується із загальним рівнем європейської прибутковості, але дотримується більш обережного погляду: «Якщо говорити про європейську нерухомості, там середня прибутковість 3-5% в залежності від країни, а тонкощів більше, можливостей оперативного контролю - менше ... Багато росіян вже купилися на зарубіжну вудку - тепер намагаються зі збитками скинути зарубіжні активи ... ».
Вадим Лященко: «Інвестиції в європейську нерухомість передбачають вкладення не в рублях, а в євро Істотний фактор відзначає Олена Кондрашева , Провідний експерт компанії «Міель», офіс «На Третьяковській»: «Інвестиції в зарубіжну нерухомість 2-3 роки тому успішно набирали обертів, простежувався великий зростаючий інтерес до цього виду нерухомості. Однак сьогодні, з огляду на ситуацію на Україні і європейський курс на введення санкцій і їх жорсткість, інтерес до закордонної нерухомості різко скоротився ».
Ми йдемо своїм шляхом?

Для російського людини, консервативного та осілого по натурі, володіння нерухомістю - не просто вибір оптимальної інвестиції, а заповітна мрія і показник успіху. Якщо йому вдається заробити більше грошей, то він думає про другий нерухомості, традиційно вважаючи, наприклад, квартиру в Москві куди більш розумним вкладенням, ніж відкриття рахунку в банку, побоюючись, що банк може лопнути, рубль може впасти, а квартира - завжди «в ціною ». Міркування економістів про «перегрів» ринку нерухомості, «мильні бульбашки», низької прибутковості не можуть похитнути його віру в квартиру як найнадійніший і вигідний капітал.

Як зазначає Олена Кондрашева, «... інвестиції в нерухомість завжди були одним із способів збереження і примноження коштів. "Оренда - годує", тобто ці гроші йдуть на щомісячне споживання; дають можливість підвищити комфортність життя, підняти самооцінку людини, поліпшити моральний клімат. Здача в оренду житла економ- і бізнес-класу дає в середньому 6-7% річних; преміум-класу - 5-6% ».
Як зазначає Олена Кондрашева, « Анатолій Юрійович Писін, генеральний директор агентства «Центральний Департамент Нерухомості» аналізує ситуацію з урахуванням психології російського людини: «Прибуток від здачі житла в оренду завжди залишалася одним з найбільш стабільних джерел фінансового благополуччя сім'ї. Питання покупки «додаткової» квартири сьогодні набуло особливої ​​актуальності, якої не мав за всю історію сучасного ринку нерухомості Росії. Однак, з огляду на нинішнє фінансове становище працездатного населення, є не менш актуальним і інше питання - чи вигідно купувати таке житло в кредит? Оскільки вигода від придбання квартири для здачі в оренду «за свої кровні» безперечна і не вимагає оцінки всіх «за» і «проти», вважаю за доцільне розглядати варіанти придбання квартири для здачі в оренду за рахунок залучених ресурсів ».
Анатолій Юрійович добре оцінює перспективи лізингу, особливо «для тих, хто вже давно орендує квартиру і стоїть перед вибором форми придбання власного першого житла», розстрочки і іпотеки з точки зору купівлі квартири в якості інвестицій. «Спочатку може здатися, що процентні платежі по іпотеці різко знижують потенційні доходи інвестора, але з урахуванням таких явищ, як інфляційні процеси, динаміка курсів валют, стабільність ринку нерухомості і т.д., покупка квартири для здачі в оренду за рахунок іпотечного кредиту не так вже й абсурдна. На мій погляд, іпотека з подальшою здачею в оренду буде вигідна лише в тому випадку, якщо стане заходом найближчих 15-20 років. Через 20 років іпотечний кредит буде погашений, а інвестор отримає «чисту», повністю оплачену квартиру ». Однак, як підкреслює Анатолій Юрійович, «важливо оцінити перспективи. Зрозуміло, іпотека, як і будь-який інший кредит, повинна працювати ефективно. Основним інструментом оптимізації кредитних зобов'язань є сума початкового внеску ». В цілому, «чим більше початковий внесок, тим вигідніше здача іпотечної квартири в оренду».
Довіряю вам свою квартиру
У багатьох країнах людині, який купив нерухомість, щоб її здавати в оренду, пропонують послугу «довірчого управління». Уклавши договір, власник квартири передає агентству нерухомості ключі і всі повноваження на переговори з орендарем, стягування плат, дрібний ремонт в квартирі і т.д. Все, з чим господар матиме справу - це отримання орендних платежів на його рахунок в банку (за вирахуванням витрат і комісійних фірми). Ми звернулися до наших експертів із запитаннями: «перспективна послуга« управління нерухомістю »від Агентства нерухомості? Наскільки це затребувано на російському ринку? ».
Вадим Лященко: «Послуга довірчого управління житловою нерухомістю фізичних осіб існує на московському ринку досить давно, але за моїми спостереженнями, не користується великим попитом. Більшість наймодавців воліють вступати в стосунки з наймачами самостійно, і далеко не завжди згодні на повністю безготівкові розрахунки.
Крім того, є певні складнощі при наданні такої послуги і у агентств - в залежності від обраної ними системи оподаткування базою податку може виявитися не тільки агентську винагороду (що становить від 10% орендної плати і вище), а й повністю все суми платежів, що проходять через агентство . Є й інші нюанси бухгалтерського та податкового обліку цих операцій, що роблять їх досить трудомісткими для АН. На мій погляд, в набагато більшому ступені послуга довірчого управління затребувана росіянами, які придбавають зарубіжну нерухомість ».
Володимир Яковлєв: «Послуга управління хоч і представлена на нашому ринку, але не розвинена ... Мінімальна винагорода становить 10% від вступників платежів. До неї вдаються в основному клієнти, які живуть за кордоном ».
Анатолій Писін: «Послуга" управління нерухомістю "в економ-сегменті, як це розвинене за кордоном, у нас не прижилася. Пов'язано це з менталітетом росіян, їм простіше попросити своїх сусідів, друзів, які живуть поруч доглянути за квартирою, ніж платити комісію агентствам нерухомості. На моїй практиці даною послугою користуються тільки ті клієнти, у яких немає людей, яких можна попросити "доглянути" за квартирою. Або ще, як варіант: власник житла здає квартиру по знайомству трохи нижче ринкової вартості, головним фактором вибору квартиранта - це взаімосімпатія і довіру ».
До питання про довіру. Як точно підмітила Олена Кондрашева, згадуючи про те, що на російському ринку послуга «управління нерухомістю» поки не затребувана або мало затребувана: «Люди повинні довіряти агентствам, а це вже наступна сходинка розвитку ріелторського бізнесу». Хочеться сподіватися, що розвиток піде в цьому напрямку.

Не купуйте нерухомість, щоб її здавати

Не купуйте квартиру і для себе, краще орендуйте! Так радять кращі експерти з інвестицій в нерухомість, починаючи з професора Єльського університету і нобелівського лауреата Роберта Шиллера і закінчуючи аналітиками з ріелторських і девелоперських компаній різних країн, які відзначають небувале зростання цін на нерухомість і зниження прибутковості. Як бути російському інвестору?
Інвестиційна привабливість квартир у нас за кордоном

Найкращий і простий спосіб визначити, завищені ціни на нерухомість - це порахувати співвідношення ціни квартири до вартості її річної оренди без урахування витрат, відоме в світі як price-to-rent ratio (P / R ratio), або коефіцієнт валової орендної плати (Gross Rent Multiplier). Наприклад, квартира коштує 5 мільйонів рублів, здавати в оренду її можна на 25 тис. Рублів на місяць, тобто в рік 300 тис. руб. P / R = 5 000 000/300 000 = 16,67. Грубо кажучи, 16,5 років піде на повернення вартості квартири, без урахування втрат на витрати.
Цей індекс показує не тільки інвестиційну привабливість житлової нерухомості, але і взагалі доцільність її купівлі. У світі багато експертів не радять вкладати гроші навіть у власне житло, якщо воно продається по надмірно високій ціні.

У США в 70-, 80- і 90-х роках P / R коливався між 10 і 14. В останні роки він, в середньому по країні, дорівнює 20, в окрузі Вашингтона - більше 20, в Бостоні, Нью-Йорку, Лос -Анджелесі - більше 25, в Каліфорнії - більш 35. При цьому фахівці з нерухомості в США вважають, що якщо P / R більше 20, то витрати власника нерухомості будуть вищими за витрати орендаря, тобто вигідніше орендувати житло, ніж купувати. Розрахунок співвідношення P / R по всіх Штатах показав, що в 40 з 50 великих міст на сьогоднішній день нерухомість вигідніше орендувати, а інвестувати в неї категорично не слід.
Більш розгорнуті рекомендації P / R дають аналітики Trulia:
Якщо P / R від 1 до 15, ціни на нерухомість привабливі, і її набагато краще купувати, ніж орендувати; якщо від 16 до 20 - як правило, краще купувати, якщо більше 21 - ціни на нерухомість завищені і її набагато краще орендувати, ніж купувати.
Деякі аналітики вважають, що якщо P / R більше 25, то ринок значно перегрітий і утворює «мильна бульбашка».
За даними Globalpropertyguide, в Європі P / R значно змінюється від країни до країни. Молдова = 10, Україна = 11, Чорногорія = 13, Румунія = 16, Угорщина = 17, Хорватія = 17, Латвія = 18, Болгарія = 21, Німеччина = 23, Італія = 26, Росія = 26, Франція = 28, Фінляндія = 28, Австрія = 28, Мальта = 31, Швейцарія = 32, Греція = 35, Великобританія = 48, Андорра = 49, Монако = 53!
Найнижчий показник у Європі - у найбільш бідних або країн, що розвиваються. Рекордсмен - Молдавія, хороші показники в України, Чорногорії та Румунії. У цих країнах краще купити нерухомість, ніж орендувати, але попит обмежений і ризики досить високі. Ніхто не поспішає масово інвестувати в квартири Молдови або України, наприклад. Привабливе співвідношення P / R обумовлено низькими цінами на покупку житла і відносно високими на оренду.
При цьому в найрозвиненіших і благополучних країнах Європи ціни на нерухомість завищені, а в деяких - вкрай. Росія також потрапляє в цю категорію, але, на жаль, не по визначним економічними показниками, а через багаторічного зростання цін на нафту, слідом за якими підтягувався і фондовий ринок, і нерухомість.
Зростання цін на житло в Росії не унікальний. У 2000-х роках «мильні бульбашки» нерухомості охопили багато країн у світі - США, Англії, Австралії, Нової Зеландії, Франції, Ізраїлю, Греції, Болгарії, Норвегії, Південної Кореї, Китай.
Журнал The Economist писав: «У всьому світі зростання цін на житло є найбільшим міхуром в історії».
P / R також наочно демонструє інвестиційну привабливість нерухомості, тобто чи варто купувати її, щоб здавати в оренду. Однак більш точно результат покаже співвідношення з урахуванням витрат на утримання квартири (податки на майно і ПДФО, комунальні платежі, необхідні ремонтні роботи), зване House P / E ratio і рівне вартості нерухомості (чисельник), поділений на річну оренду мінус річні витрати (знаменник ). Наприклад, квартира коштує 5 мільйонів рублів. Річна оренда - 300 тисяч рублів, річні витрати 100 тисяч рублів, P / E = 5 000 000 / (300 000 - 100 000) = 5 000 000/200 000 = 25. Іншими словами, інвестиції в квартиру повністю окупляться через 25 років. Річний чистий прибутковість квартири буде рівна 200 000/5 000 000, помножити на 100%, тобто 0,04 * 100% = 4%.
Однак частіше використовують коефіцієнт валового доходу (Gross Rental Yield), тобто без урахування витрат. Він дорівнює річній оренді, поділеній на вартість нерухомості і помноженої на 100%.
Global property guide привів рейтинг 120 країн світу за прибутковістю (Gross Rental Yield) та інвестиційної привабливості нерухомості з урахуванням цін, політичних і економічних ризиків.
У Росії середня прибутковість житлової нерухомості 3,8% і дуже низька інвестиційна привабливість. Для порівняння: Німеччина - 4,42%, Франція (Париж) - 3,63%, Монако - 1,9%, Іспанія - 3,92%, Англія (Лондон) - 2,09%, Болгарія - 4,66% , США - 4,29%. Найвищі показники прибутковості в Молдавії, Єгипті, Ямайці, Україні та Панамі (9-10%), але тільки в Панамі умови для інвестицій визнали чудовими.
Дійсно, Панама активно розвивається, в проекті по розширенню каналу працюють тисячі зарубіжних фахівців, які знімають житло. В країні безпечно, економіка на підйомі, інвестиції активно залучаються в банківський і будівельний бізнес. У місті Панама можна придбати квартиру за 180 000 доларів (в центрі або на престижному узбережжі), яка буде здаватися в оренду за 1500 доларів на місяць і приносити валову прибутковість в 10% річних або чисту прибутковість (з урахуванням витрат) 7-8%.
Що скажуть експерти
Швидкі розрахунки показали, що в Росії, зокрема в Москві, ціни на нерухомість сильно завищені і інвестиційна привабливість квартир низька. Але поверхневий розрахунок не може врахувати всіх факторів і намалювати детальну картину. У прагненні розібратися в ситуації ми звернулися до найдосвідченішим з наших експертів із запитаннями: чи вигідно сьогодні купувати квартиру в Москві для подальшої здачі в оренду, про яку прибутковості може йти мова і який із сегментів найбільш привабливий?
У США в 70-, 80- і 90-х роках P / R коливався між 10 і 14 Вадим Лященко, керівник АН «РБНО»: «Ні, не вигідно в порівнянні з іншими найпростішими інвестиціями - наприклад, банківськими вкладами. Прибутковість рублевих вкладень в нерухомість в Москві при здачі її в оренду добре відома - це в середньому 4-6% річних в рублях. У той же час досить надійні і стійкі банки дають приблизно від 6 до 8,5% річних по карбованцевих внесках з «капіталізацією» (щомісячним приєднанням відсотків до суми вкладу) або від 7 до 10% річних без «капіталізації». Щорічний приріст рублевої вартості квартири, придбаної на вторинному ринку, в розрахунок брати, швидше за все, не варто, так як він дуже малий (1-2% річних, в кращому випадку) і повністю вичерпується витратами власника на поточний ремонт і підтримання квартири в справному стані ».
Економісти пояснюють, що вкладати гроші має сенс в об'єкти з мінімальними ризиками, тобто не піддаються різким коливанням цін, що пропонують невеликий, але фіксований дохід, і ліквідні, тобто ті, які можна швидко продати, якщо виникне така необхідність. На сьогоднішній день, як і зазначив Вадим Лященко, самі мінімальні ризики - у банківських вкладів. Є тільки одна проблема - недовіра до російських банків. Пам'ятаючи про дефолти, обнулення вкладів в недавній російської історії, нинішніх руйнувань, обиватель з середнього класу підсвідомо побоюється класти велику для нього суму на рахунок в банк.
Володимир Яковлєв , Генеральний директор агентства нерухомості «Діамант», також висловлює негативну оцінку: «Ні, є безліч більш вдалих способів вкладення грошей. Найбільш рентабельним є економ-сегмент. Там прибутковість досягає 7% річних. В інших сегментах прибутковість ще нижче - 3-5% річних ».
У розрахунках ми наводили дані по інших країнах, де часто картина не більше райдужна, ніж в Росії. Може бути, все-таки має сенс звернути увагу на європейську нерухомість і шукати там цікавий варіант? Придбати що-небудь і здавати в оренду - і капітал надійний залишається, і дохід йде.

Вадим Лященко: «Інвестиції в європейську нерухомість передбачають вкладення не в рублях, а в євро. Тут картина інша - прибутковість орендного бізнесу в Європі становить ті ж 4-6% річних, але вже в євро, що істотно вище за прибутковість 2% за банківським депозитом (в євро, в РФ). Крім того, в ряді країн росіянам доступна іпотека за ставкою 4-5% річних. Але мінімальна рекомендована сума вкладень вище, ніж в Москві, і починається не з 100-150, а з 300 тисяч євро ».
Володимир Яковлєв погоджується із загальним рівнем європейської прибутковості, але дотримується більш обережного погляду: «Якщо говорити про європейську нерухомості, там середня прибутковість 3-5% в залежності від країни, а тонкощів більше, можливостей оперативного контролю - менше ... Багато росіян вже купилися на зарубіжну вудку - тепер намагаються зі збитками скинути зарубіжні активи ... ».
Вадим Лященко: «Інвестиції в європейську нерухомість передбачають вкладення не в рублях, а в євро Істотний фактор відзначає Олена Кондрашева , Провідний експерт компанії «Міель», офіс «На Третьяковській»: «Інвестиції в зарубіжну нерухомість 2-3 роки тому успішно набирали обертів, простежувався великий зростаючий інтерес до цього виду нерухомості. Однак сьогодні, з огляду на ситуацію на Україні і європейський курс на введення санкцій і їх жорсткість, інтерес до закордонної нерухомості різко скоротився ».
Ми йдемо своїм шляхом?

Для російського людини, консервативного та осілого по натурі, володіння нерухомістю - не просто вибір оптимальної інвестиції, а заповітна мрія і показник успіху. Якщо йому вдається заробити більше грошей, то він думає про другий нерухомості, традиційно вважаючи, наприклад, квартиру в Москві куди більш розумним вкладенням, ніж відкриття рахунку в банку, побоюючись, що банк може лопнути, рубль може впасти, а квартира - завжди «в ціною ». Міркування економістів про «перегрів» ринку нерухомості, «мильні бульбашки», низької прибутковості не можуть похитнути його віру в квартиру як найнадійніший і вигідний капітал.

Як зазначає Олена Кондрашева, «... інвестиції в нерухомість завжди були одним із способів збереження і примноження коштів. "Оренда - годує", тобто ці гроші йдуть на щомісячне споживання; дають можливість підвищити комфортність життя, підняти самооцінку людини, поліпшити моральний клімат. Здача в оренду житла економ- і бізнес-класу дає в середньому 6-7% річних; преміум-класу - 5-6% ».
Як зазначає Олена Кондрашева, « Анатолій Юрійович Писін, генеральний директор агентства «Центральний Департамент Нерухомості» аналізує ситуацію з урахуванням психології російського людини: «Прибуток від здачі житла в оренду завжди залишалася одним з найбільш стабільних джерел фінансового благополуччя сім'ї. Питання покупки «додаткової» квартири сьогодні набуло особливої ​​актуальності, якої не мав за всю історію сучасного ринку нерухомості Росії. Однак, з огляду на нинішнє фінансове становище працездатного населення, є не менш актуальним і інше питання - чи вигідно купувати таке житло в кредит? Оскільки вигода від придбання квартири для здачі в оренду «за свої кровні» безперечна і не вимагає оцінки всіх «за» і «проти», вважаю за доцільне розглядати варіанти придбання квартири для здачі в оренду за рахунок залучених ресурсів ».
Анатолій Юрійович добре оцінює перспективи лізингу, особливо «для тих, хто вже давно орендує квартиру і стоїть перед вибором форми придбання власного першого житла», розстрочки і іпотеки з точки зору купівлі квартири в якості інвестицій. «Спочатку може здатися, що процентні платежі по іпотеці різко знижують потенційні доходи інвестора, але з урахуванням таких явищ, як інфляційні процеси, динаміка курсів валют, стабільність ринку нерухомості і т.д., покупка квартири для здачі в оренду за рахунок іпотечного кредиту не так вже й абсурдна. На мій погляд, іпотека з подальшою здачею в оренду буде вигідна лише в тому випадку, якщо стане заходом найближчих 15-20 років. Через 20 років іпотечний кредит буде погашений, а інвестор отримає «чисту», повністю оплачену квартиру ». Однак, як підкреслює Анатолій Юрійович, «важливо оцінити перспективи. Зрозуміло, іпотека, як і будь-який інший кредит, повинна працювати ефективно. Основним інструментом оптимізації кредитних зобов'язань є сума початкового внеску ». В цілому, «чим більше початковий внесок, тим вигідніше здача іпотечної квартири в оренду».
Довіряю вам свою квартиру
У багатьох країнах людині, який купив нерухомість, щоб її здавати в оренду, пропонують послугу «довірчого управління». Уклавши договір, власник квартири передає агентству нерухомості ключі і всі повноваження на переговори з орендарем, стягування плат, дрібний ремонт в квартирі і т.д. Все, з чим господар матиме справу - це отримання орендних платежів на його рахунок в банку (за вирахуванням витрат і комісійних фірми). Ми звернулися до наших експертів із запитаннями: «перспективна послуга« управління нерухомістю »від Агентства нерухомості? Наскільки це затребувано на російському ринку? ».
Вадим Лященко: «Послуга довірчого управління житловою нерухомістю фізичних осіб існує на московському ринку досить давно, але за моїми спостереженнями, не користується великим попитом. Більшість наймодавців воліють вступати в стосунки з наймачами самостійно, і далеко не завжди згодні на повністю безготівкові розрахунки.
Крім того, є певні складнощі при наданні такої послуги і у агентств - в залежності від обраної ними системи оподаткування базою податку може виявитися не тільки агентську винагороду (що становить від 10% орендної плати і вище), а й повністю все суми платежів, що проходять через агентство . Є й інші нюанси бухгалтерського та податкового обліку цих операцій, що роблять їх досить трудомісткими для АН. На мій погляд, в набагато більшому ступені послуга довірчого управління затребувана росіянами, які придбавають зарубіжну нерухомість ».
Володимир Яковлєв: «Послуга управління хоч і представлена на нашому ринку, але не розвинена ... Мінімальна винагорода становить 10% від вступників платежів. До неї вдаються в основному клієнти, які живуть за кордоном ».
Анатолій Писін: «Послуга" управління нерухомістю "в економ-сегменті, як це розвинене за кордоном, у нас не прижилася. Пов'язано це з менталітетом росіян, їм простіше попросити своїх сусідів, друзів, які живуть поруч доглянути за квартирою, ніж платити комісію агентствам нерухомості. На моїй практиці даною послугою користуються тільки ті клієнти, у яких немає людей, яких можна попросити "доглянути" за квартирою. Або ще, як варіант: власник житла здає квартиру по знайомству трохи нижче ринкової вартості, головним фактором вибору квартиранта - це взаімосімпатія і довіру ».
До питання про довіру. Як точно підмітила Олена Кондрашева, згадуючи про те, що на російському ринку послуга «управління нерухомістю» поки не затребувана або мало затребувана: «Люди повинні довіряти агентствам, а це вже наступна сходинка розвитку ріелторського бізнесу». Хочеться сподіватися, що розвиток піде в цьому напрямку.

Не купуйте нерухомість, щоб її здавати

Не купуйте квартиру і для себе, краще орендуйте! Так радять кращі експерти з інвестицій в нерухомість, починаючи з професора Єльського університету і нобелівського лауреата Роберта Шиллера і закінчуючи аналітиками з ріелторських і девелоперських компаній різних країн, які відзначають небувале зростання цін на нерухомість і зниження прибутковості. Як бути російському інвестору?
Інвестиційна привабливість квартир у нас за кордоном

Найкращий і простий спосіб визначити, завищені ціни на нерухомість - це порахувати співвідношення ціни квартири до вартості її річної оренди без урахування витрат, відоме в світі як price-to-rent ratio (P / R ratio), або коефіцієнт валової орендної плати (Gross Rent Multiplier). Наприклад, квартира коштує 5 мільйонів рублів, здавати в оренду її можна на 25 тис. Рублів на місяць, тобто в рік 300 тис. руб. P / R = 5 000 000/300 000 = 16,67. Грубо кажучи, 16,5 років піде на повернення вартості квартири, без урахування втрат на витрати.
Цей індекс показує не тільки інвестиційну привабливість житлової нерухомості, але і взагалі доцільність її купівлі. У світі багато експертів не радять вкладати гроші навіть у власне житло, якщо воно продається по надмірно високій ціні.

У США в 70-, 80- і 90-х роках P / R коливався між 10 і 14. В останні роки він, в середньому по країні, дорівнює 20, в окрузі Вашингтона - більше 20, в Бостоні, Нью-Йорку, Лос -Анджелесі - більше 25, в Каліфорнії - більш 35. При цьому фахівці з нерухомості в США вважають, що якщо P / R більше 20, то витрати власника нерухомості будуть вищими за витрати орендаря, тобто вигідніше орендувати житло, ніж купувати. Розрахунок співвідношення P / R по всіх Штатах показав, що в 40 з 50 великих міст на сьогоднішній день нерухомість вигідніше орендувати, а інвестувати в неї категорично не слід.
Більш розгорнуті рекомендації P / R дають аналітики Trulia:
Якщо P / R від 1 до 15, ціни на нерухомість привабливі, і її набагато краще купувати, ніж орендувати; якщо від 16 до 20 - як правило, краще купувати, якщо більше 21 - ціни на нерухомість завищені і її набагато краще орендувати, ніж купувати.
Деякі аналітики вважають, що якщо P / R більше 25, то ринок значно перегрітий і утворює «мильна бульбашка».
За даними Globalpropertyguide, в Європі P / R значно змінюється від країни до країни. Молдова = 10, Україна = 11, Чорногорія = 13, Румунія = 16, Угорщина = 17, Хорватія = 17, Латвія = 18, Болгарія = 21, Німеччина = 23, Італія = 26, Росія = 26, Франція = 28, Фінляндія = 28, Австрія = 28, Мальта = 31, Швейцарія = 32, Греція = 35, Великобританія = 48, Андорра = 49, Монако = 53!
Найнижчий показник у Європі - у найбільш бідних або країн, що розвиваються. Рекордсмен - Молдавія, хороші показники в України, Чорногорії та Румунії. У цих країнах краще купити нерухомість, ніж орендувати, але попит обмежений і ризики досить високі. Ніхто не поспішає масово інвестувати в квартири Молдови або України, наприклад. Привабливе співвідношення P / R обумовлено низькими цінами на покупку житла і відносно високими на оренду.
При цьому в найрозвиненіших і благополучних країнах Європи ціни на нерухомість завищені, а в деяких - вкрай. Росія також потрапляє в цю категорію, але, на жаль, не по визначним економічними показниками, а через багаторічного зростання цін на нафту, слідом за якими підтягувався і фондовий ринок, і нерухомість.
Зростання цін на житло в Росії не унікальний. У 2000-х роках «мильні бульбашки» нерухомості охопили багато країн у світі - США, Англії, Австралії, Нової Зеландії, Франції, Ізраїлю, Греції, Болгарії, Норвегії, Південної Кореї, Китай.
Журнал The Economist писав: «У всьому світі зростання цін на житло є найбільшим міхуром в історії».
P / R також наочно демонструє інвестиційну привабливість нерухомості, тобто чи варто купувати її, щоб здавати в оренду. Однак більш точно результат покаже співвідношення з урахуванням витрат на утримання квартири (податки на майно і ПДФО, комунальні платежі, необхідні ремонтні роботи), зване House P / E ratio і рівне вартості нерухомості (чисельник), поділений на річну оренду мінус річні витрати (знаменник ). Наприклад, квартира коштує 5 мільйонів рублів. Річна оренда - 300 тисяч рублів, річні витрати 100 тисяч рублів, P / E = 5 000 000 / (300 000 - 100 000) = 5 000 000/200 000 = 25. Іншими словами, інвестиції в квартиру повністю окупляться через 25 років. Річний чистий прибутковість квартири буде рівна 200 000/5 000 000, помножити на 100%, тобто 0,04 * 100% = 4%.
Однак частіше використовують коефіцієнт валового доходу (Gross Rental Yield), тобто без урахування витрат. Він дорівнює річній оренді, поділеній на вартість нерухомості і помноженої на 100%.
Global property guide привів рейтинг 120 країн світу за прибутковістю (Gross Rental Yield) та інвестиційної привабливості нерухомості з урахуванням цін, політичних і економічних ризиків.
У Росії середня прибутковість житлової нерухомості 3,8% і дуже низька інвестиційна привабливість. Для порівняння: Німеччина - 4,42%, Франція (Париж) - 3,63%, Монако - 1,9%, Іспанія - 3,92%, Англія (Лондон) - 2,09%, Болгарія - 4,66% , США - 4,29%. Найвищі показники прибутковості в Молдавії, Єгипті, Ямайці, Україні та Панамі (9-10%), але тільки в Панамі умови для інвестицій визнали чудовими.
Дійсно, Панама активно розвивається, в проекті по розширенню каналу працюють тисячі зарубіжних фахівців, які знімають житло. В країні безпечно, економіка на підйомі, інвестиції активно залучаються в банківський і будівельний бізнес. У місті Панама можна придбати квартиру за 180 000 доларів (в центрі або на престижному узбережжі), яка буде здаватися в оренду за 1500 доларів на місяць і приносити валову прибутковість в 10% річних або чисту прибутковість (з урахуванням витрат) 7-8%.
Що скажуть експерти
Швидкі розрахунки показали, що в Росії, зокрема в Москві, ціни на нерухомість сильно завищені і інвестиційна привабливість квартир низька. Але поверхневий розрахунок не може врахувати всіх факторів і намалювати детальну картину. У прагненні розібратися в ситуації ми звернулися до найдосвідченішим з наших експертів із запитаннями: чи вигідно сьогодні купувати квартиру в Москві для подальшої здачі в оренду, про яку прибутковості може йти мова і який із сегментів найбільш привабливий?
У США в 70-, 80- і 90-х роках P / R коливався між 10 і 14 Вадим Лященко, керівник АН «РБНО»: «Ні, не вигідно в порівнянні з іншими найпростішими інвестиціями - наприклад, банківськими вкладами. Прибутковість рублевих вкладень в нерухомість в Москві при здачі її в оренду добре відома - це в середньому 4-6% річних в рублях. У той же час досить надійні і стійкі банки дають приблизно від 6 до 8,5% річних по карбованцевих внесках з «капіталізацією» (щомісячним приєднанням відсотків до суми вкладу) або від 7 до 10% річних без «капіталізації». Щорічний приріст рублевої вартості квартири, придбаної на вторинному ринку, в розрахунок брати, швидше за все, не варто, так як він дуже малий (1-2% річних, в кращому випадку) і повністю вичерпується витратами власника на поточний ремонт і підтримання квартири в справному стані ».
Економісти пояснюють, що вкладати гроші має сенс в об'єкти з мінімальними ризиками, тобто не піддаються різким коливанням цін, що пропонують невеликий, але фіксований дохід, і ліквідні, тобто ті, які можна швидко продати, якщо виникне така необхідність. На сьогоднішній день, як і зазначив Вадим Лященко, самі мінімальні ризики - у банківських вкладів. Є тільки одна проблема - недовіра до російських банків. Пам'ятаючи про дефолти, обнулення вкладів в недавній російської історії, нинішніх руйнувань, обиватель з середнього класу підсвідомо побоюється класти велику для нього суму на рахунок в банк.
Володимир Яковлєв , Генеральний директор агентства нерухомості «Діамант», також висловлює негативну оцінку: «Ні, є безліч більш вдалих способів вкладення грошей. Найбільш рентабельним є економ-сегмент. Там прибутковість досягає 7% річних. В інших сегментах прибутковість ще нижче - 3-5% річних ».
У розрахунках ми наводили дані по інших країнах, де часто картина не більше райдужна, ніж в Росії. Може бути, все-таки має сенс звернути увагу на європейську нерухомість і шукати там цікавий варіант? Придбати що-небудь і здавати в оренду - і капітал надійний залишається, і дохід йде.

Вадим Лященко: «Інвестиції в європейську нерухомість передбачають вкладення не в рублях, а в євро. Тут картина інша - прибутковість орендного бізнесу в Європі становить ті ж 4-6% річних, але вже в євро, що істотно вище за прибутковість 2% за банківським депозитом (в євро, в РФ). Крім того, в ряді країн росіянам доступна іпотека за ставкою 4-5% річних. Але мінімальна рекомендована сума вкладень вище, ніж в Москві, і починається не з 100-150, а з 300 тисяч євро ».
Володимир Яковлєв погоджується із загальним рівнем європейської прибутковості, але дотримується більш обережного погляду: «Якщо говорити про європейську нерухомості, там середня прибутковість 3-5% в залежності від країни, а тонкощів більше, можливостей оперативного контролю - менше ... Багато росіян вже купилися на зарубіжну вудку - тепер намагаються зі збитками скинути зарубіжні активи ... ».
Вадим Лященко: «Інвестиції в європейську нерухомість передбачають вкладення не в рублях, а в євро Істотний фактор відзначає Олена Кондрашева , Провідний експерт компанії «Міель», офіс «На Третьяковській»: «Інвестиції в зарубіжну нерухомість 2-3 роки тому успішно набирали обертів, простежувався великий зростаючий інтерес до цього виду нерухомості. Однак сьогодні, з огляду на ситуацію на Україні і європейський курс на введення санкцій і їх жорсткість, інтерес до закордонної нерухомості різко скоротився ».
Ми йдемо своїм шляхом?

Для російського людини, консервативного та осілого по натурі, володіння нерухомістю - не просто вибір оптимальної інвестиції, а заповітна мрія і показник успіху. Якщо йому вдається заробити більше грошей, то він думає про другий нерухомості, традиційно вважаючи, наприклад, квартиру в Москві куди більш розумним вкладенням, ніж відкриття рахунку в банку, побоюючись, що банк може лопнути, рубль може впасти, а квартира - завжди «в ціною ». Міркування економістів про «перегрів» ринку нерухомості, «мильні бульбашки», низької прибутковості не можуть похитнути його віру в квартиру як найнадійніший і вигідний капітал.

Як зазначає Олена Кондрашева, «... інвестиції в нерухомість завжди були одним із способів збереження і примноження коштів. "Оренда - годує", тобто ці гроші йдуть на щомісячне споживання; дають можливість підвищити комфортність життя, підняти самооцінку людини, поліпшити моральний клімат. Здача в оренду житла економ- і бізнес-класу дає в середньому 6-7% річних; преміум-класу - 5-6% ».
Як зазначає Олена Кондрашева, « Анатолій Юрійович Писін, генеральний директор агентства «Центральний Департамент Нерухомості» аналізує ситуацію з урахуванням психології російського людини: «Прибуток від здачі житла в оренду завжди залишалася одним з найбільш стабільних джерел фінансового благополуччя сім'ї. Питання покупки «додаткової» квартири сьогодні набуло особливої ​​актуальності, якої не мав за всю історію сучасного ринку нерухомості Росії. Однак, з огляду на нинішнє фінансове становище працездатного населення, є не менш актуальним і інше питання - чи вигідно купувати таке житло в кредит? Оскільки вигода від придбання квартири для здачі в оренду «за свої кровні» безперечна і не вимагає оцінки всіх «за» і «проти», вважаю за доцільне розглядати варіанти придбання квартири для здачі в оренду за рахунок залучених ресурсів ».
Анатолій Юрійович добре оцінює перспективи лізингу, особливо «для тих, хто вже давно орендує квартиру і стоїть перед вибором форми придбання власного першого житла», розстрочки і іпотеки з точки зору купівлі квартири в якості інвестицій. «Спочатку може здатися, що процентні платежі по іпотеці різко знижують потенційні доходи інвестора, але з урахуванням таких явищ, як інфляційні процеси, динаміка курсів валют, стабільність ринку нерухомості і т.д., покупка квартири для здачі в оренду за рахунок іпотечного кредиту не так вже й абсурдна. На мій погляд, іпотека з подальшою здачею в оренду буде вигідна лише в тому випадку, якщо стане заходом найближчих 15-20 років. Через 20 років іпотечний кредит буде погашений, а інвестор отримає «чисту», повністю оплачену квартиру ». Однак, як підкреслює Анатолій Юрійович, «важливо оцінити перспективи. Зрозуміло, іпотека, як і будь-який інший кредит, повинна працювати ефективно. Основним інструментом оптимізації кредитних зобов'язань є сума початкового внеску ». В цілому, «чим більше початковий внесок, тим вигідніше здача іпотечної квартири в оренду».
Довіряю вам свою квартиру
У багатьох країнах людині, який купив нерухомість, щоб її здавати в оренду, пропонують послугу «довірчого управління». Уклавши договір, власник квартири передає агентству нерухомості ключі і всі повноваження на переговори з орендарем, стягування плат, дрібний ремонт в квартирі і т.д. Все, з чим господар матиме справу - це отримання орендних платежів на його рахунок в банку (за вирахуванням витрат і комісійних фірми). Ми звернулися до наших експертів із запитаннями: «перспективна послуга« управління нерухомістю »від Агентства нерухомості? Наскільки це затребувано на російському ринку? ».
Вадим Лященко: «Послуга довірчого управління житловою нерухомістю фізичних осіб існує на московському ринку досить давно, але за моїми спостереженнями, не користується великим попитом. Більшість наймодавців воліють вступати в стосунки з наймачами самостійно, і далеко не завжди згодні на повністю безготівкові розрахунки.
Крім того, є певні складнощі при наданні такої послуги і у агентств - в залежності від обраної ними системи оподаткування базою податку може виявитися не тільки агентську винагороду (що становить від 10% орендної плати і вище), а й повністю все суми платежів, що проходять через агентство . Є й інші нюанси бухгалтерського та податкового обліку цих операцій, що роблять їх досить трудомісткими для АН. На мій погляд, в набагато більшому ступені послуга довірчого управління затребувана росіянами, які придбавають зарубіжну нерухомість ».
Володимир Яковлєв: «Послуга управління хоч і представлена на нашому ринку, але не розвинена ... Мінімальна винагорода становить 10% від вступників платежів. До неї вдаються в основному клієнти, які живуть за кордоном ».
Анатолій Писін: «Послуга" управління нерухомістю "в економ-сегменті, як це розвинене за кордоном, у нас не прижилася. Пов'язано це з менталітетом росіян, їм простіше попросити своїх сусідів, друзів, які живуть поруч доглянути за квартирою, ніж платити комісію агентствам нерухомості. На моїй практиці даною послугою користуються тільки ті клієнти, у яких немає людей, яких можна попросити "доглянути" за квартирою. Або ще, як варіант: власник житла здає квартиру по знайомству трохи нижче ринкової вартості, головним фактором вибору квартиранта - це взаімосімпатія і довіру ».
До питання про довіру. Як точно підмітила Олена Кондрашева, згадуючи про те, що на російському ринку послуга «управління нерухомістю» поки не затребувана або мало затребувана: «Люди повинні довіряти агентствам, а це вже наступна сходинка розвитку ріелторського бізнесу». Хочеться сподіватися, що розвиток піде в цьому напрямку.

Не купуйте нерухомість, щоб її здавати

Не купуйте квартиру і для себе, краще орендуйте! Так радять кращі експерти з інвестицій в нерухомість, починаючи з професора Єльського університету і нобелівського лауреата Роберта Шиллера і закінчуючи аналітиками з ріелторських і девелоперських компаній різних країн, які відзначають небувале зростання цін на нерухомість і зниження прибутковості. Як бути російському інвестору?
Інвестиційна привабливість квартир у нас за кордоном

Найкращий і простий спосіб визначити, завищені ціни на нерухомість - це порахувати співвідношення ціни квартири до вартості її річної оренди без урахування витрат, відоме в світі як price-to-rent ratio (P / R ratio), або коефіцієнт валової орендної плати (Gross Rent Multiplier). Наприклад, квартира коштує 5 мільйонів рублів, здавати в оренду її можна на 25 тис. Рублів на місяць, тобто в рік 300 тис. руб. P / R = 5 000 000/300 000 = 16,67. Грубо кажучи, 16,5 років піде на повернення вартості квартири, без урахування втрат на витрати.
Цей індекс показує не тільки інвестиційну привабливість житлової нерухомості, але і взагалі доцільність її купівлі. У світі багато експертів не радять вкладати гроші навіть у власне житло, якщо воно продається по надмірно високій ціні.

У США в 70-, 80- і 90-х роках P / R коливався між 10 і 14. В останні роки він, в середньому по країні, дорівнює 20, в окрузі Вашингтона - більше 20, в Бостоні, Нью-Йорку, Лос -Анджелесі - більше 25, в Каліфорнії - більш 35. При цьому фахівці з нерухомості в США вважають, що якщо P / R більше 20, то витрати власника нерухомості будуть вищими за витрати орендаря, тобто вигідніше орендувати житло, ніж купувати. Розрахунок співвідношення P / R по всіх Штатах показав, що в 40 з 50 великих міст на сьогоднішній день нерухомість вигідніше орендувати, а інвестувати в неї категорично не слід.
Більш розгорнуті рекомендації P / R дають аналітики Trulia:
Якщо P / R від 1 до 15, ціни на нерухомість привабливі, і її набагато краще купувати, ніж орендувати; якщо від 16 до 20 - як правило, краще купувати, якщо більше 21 - ціни на нерухомість завищені і її набагато краще орендувати, ніж купувати.
Деякі аналітики вважають, що якщо P / R більше 25, то ринок значно перегрітий і утворює «мильна бульбашка».
За даними Globalpropertyguide, в Європі P / R значно змінюється від країни до країни. Молдова = 10, Україна = 11, Чорногорія = 13, Румунія = 16, Угорщина = 17, Хорватія = 17, Латвія = 18, Болгарія = 21, Німеччина = 23, Італія = 26, Росія = 26, Франція = 28, Фінляндія = 28, Австрія = 28, Мальта = 31, Швейцарія = 32, Греція = 35, Великобританія = 48, Андорра = 49, Монако = 53!
Найнижчий показник у Європі - у найбільш бідних або країн, що розвиваються. Рекордсмен - Молдавія, хороші показники в України, Чорногорії та Румунії. У цих країнах краще купити нерухомість, ніж орендувати, але попит обмежений і ризики досить високі. Ніхто не поспішає масово інвестувати в квартири Молдови або України, наприклад. Привабливе співвідношення P / R обумовлено низькими цінами на покупку житла і відносно високими на оренду.
При цьому в найрозвиненіших і благополучних країнах Європи ціни на нерухомість завищені, а в деяких - вкрай. Росія також потрапляє в цю категорію, але, на жаль, не по визначним економічними показниками, а через багаторічного зростання цін на нафту, слідом за якими підтягувався і фондовий ринок, і нерухомість.
Зростання цін на житло в Росії не унікальний. У 2000-х роках «мильні бульбашки» нерухомості охопили багато країн у світі - США, Англії, Австралії, Нової Зеландії, Франції, Ізраїлю, Греції, Болгарії, Норвегії, Південної Кореї, Китай.
Журнал The Economist писав: «У всьому світі зростання цін на житло є найбільшим міхуром в історії».
P / R також наочно демонструє інвестиційну привабливість нерухомості, тобто чи варто купувати її, щоб здавати в оренду. Однак більш точно результат покаже співвідношення з урахуванням витрат на утримання квартири (податки на майно і ПДФО, комунальні платежі, необхідні ремонтні роботи), зване House P / E ratio і рівне вартості нерухомості (чисельник), поділений на річну оренду мінус річні витрати (знаменник ). Наприклад, квартира коштує 5 мільйонів рублів. Річна оренда - 300 тисяч рублів, річні витрати 100 тисяч рублів, P / E = 5 000 000 / (300 000 - 100 000) = 5 000 000/200 000 = 25. Іншими словами, інвестиції в квартиру повністю окупляться через 25 років. Річний чистий прибутковість квартири буде рівна 200 000/5 000 000, помножити на 100%, тобто 0,04 * 100% = 4%.
Однак частіше використовують коефіцієнт валового доходу (Gross Rental Yield), тобто без урахування витрат. Він дорівнює річній оренді, поділеній на вартість нерухомості і помноженої на 100%.
Global property guide привів рейтинг 120 країн світу за прибутковістю (Gross Rental Yield) та інвестиційної привабливості нерухомості з урахуванням цін, політичних і економічних ризиків.
У Росії середня прибутковість житлової нерухомості 3,8% і дуже низька інвестиційна привабливість. Для порівняння: Німеччина - 4,42%, Франція (Париж) - 3,63%, Монако - 1,9%, Іспанія - 3,92%, Англія (Лондон) - 2,09%, Болгарія - 4,66% , США - 4,29%. Найвищі показники прибутковості в Молдавії, Єгипті, Ямайці, Україні та Панамі (9-10%), але тільки в Панамі умови для інвестицій визнали чудовими.
Дійсно, Панама активно розвивається, в проекті по розширенню каналу працюють тисячі зарубіжних фахівців, які знімають житло. В країні безпечно, економіка на підйомі, інвестиції активно залучаються в банківський і будівельний бізнес. У місті Панама можна придбати квартиру за 180 000 доларів (в центрі або на престижному узбережжі), яка буде здаватися в оренду за 1500 доларів на місяць і приносити валову прибутковість в 10% річних або чисту прибутковість (з урахуванням витрат) 7-8%.
Що скажуть експерти
Швидкі розрахунки показали, що в Росії, зокрема в Москві, ціни на нерухомість сильно завищені і інвестиційна привабливість квартир низька. Але поверхневий розрахунок не може врахувати всіх факторів і намалювати детальну картину. У прагненні розібратися в ситуації ми звернулися до найдосвідченішим з наших експертів із запитаннями: чи вигідно сьогодні купувати квартиру в Москві для подальшої здачі в оренду, про яку прибутковості може йти мова і який із сегментів найбільш привабливий?
У США в 70-, 80- і 90-х роках P / R коливався між 10 і 14 Вадим Лященко, керівник АН «РБНО»: «Ні, не вигідно в порівнянні з іншими найпростішими інвестиціями - наприклад, банківськими вкладами. Прибутковість рублевих вкладень в нерухомість в Москві при здачі її в оренду добре відома - це в середньому 4-6% річних в рублях. У той же час досить надійні і стійкі банки дають приблизно від 6 до 8,5% річних по карбованцевих внесках з «капіталізацією» (щомісячним приєднанням відсотків до суми вкладу) або від 7 до 10% річних без «капіталізації». Щорічний приріст рублевої вартості квартири, придбаної на вторинному ринку, в розрахунок брати, швидше за все, не варто, так як він дуже малий (1-2% річних, в кращому випадку) і повністю вичерпується витратами власника на поточний ремонт і підтримання квартири в справному стані ».
Економісти пояснюють, що вкладати гроші має сенс в об'єкти з мінімальними ризиками, тобто не піддаються різким коливанням цін, що пропонують невеликий, але фіксований дохід, і ліквідні, тобто ті, які можна швидко продати, якщо виникне така необхідність. На сьогоднішній день, як і зазначив Вадим Лященко, самі мінімальні ризики - у банківських вкладів. Є тільки одна проблема - недовіра до російських банків. Пам'ятаючи про дефолти, обнулення вкладів в недавній російської історії, нинішніх руйнувань, обиватель з середнього класу підсвідомо побоюється класти велику для нього суму на рахунок в банк.
Володимир Яковлєв , Генеральний директор агентства нерухомості «Діамант», також висловлює негативну оцінку: «Ні, є безліч більш вдалих способів вкладення грошей. Найбільш рентабельним є економ-сегмент. Там прибутковість досягає 7% річних. В інших сегментах прибутковість ще нижче - 3-5% річних ».
У розрахунках ми наводили дані по інших країнах, де часто картина не більше райдужна, ніж в Росії. Може бути, все-таки має сенс звернути увагу на європейську нерухомість і шукати там цікавий варіант? Придбати що-небудь і здавати в оренду - і капітал надійний залишається, і дохід йде.

Вадим Лященко: «Інвестиції в європейську нерухомість передбачають вкладення не в рублях, а в євро. Тут картина інша - прибутковість орендного бізнесу в Європі становить ті ж 4-6% річних, але вже в євро, що істотно вище за прибутковість 2% за банківським депозитом (в євро, в РФ). Крім того, в ряді країн росіянам доступна іпотека за ставкою 4-5% річних. Але мінімальна рекомендована сума вкладень вище, ніж в Москві, і починається не з 100-150, а з 300 тисяч євро ».
Володимир Яковлєв погоджується із загальним рівнем європейської прибутковості, але дотримується більш обережного погляду: «Якщо говорити про європейську нерухомості, там середня прибутковість 3-5% в залежності від країни, а тонкощів більше, можливостей оперативного контролю - менше ... Багато росіян вже купилися на зарубіжну вудку - тепер намагаються зі збитками скинути зарубіжні активи ... ».
Вадим Лященко: «Інвестиції в європейську нерухомість передбачають вкладення не в рублях, а в євро Істотний фактор відзначає Олена Кондрашева , Провідний експерт компанії «Міель», офіс «На Третьяковській»: «Інвестиції в зарубіжну нерухомість 2-3 роки тому успішно набирали обертів, простежувався великий зростаючий інтерес до цього виду нерухомості. Однак сьогодні, з огляду на ситуацію на Україні і європейський курс на введення санкцій і їх жорсткість, інтерес до закордонної нерухомості різко скоротився ».
Ми йдемо своїм шляхом?

Для російського людини, консервативного та осілого по натурі, володіння нерухомістю - не просто вибір оптимальної інвестиції, а заповітна мрія і показник успіху. Якщо йому вдається заробити більше грошей, то він думає про другий нерухомості, традиційно вважаючи, наприклад, квартиру в Москві куди більш розумним вкладенням, ніж відкриття рахунку в банку, побоюючись, що банк може лопнути, рубль може впасти, а квартира - завжди «в ціною ». Міркування економістів про «перегрів» ринку нерухомості, «мильні бульбашки», низької прибутковості не можуть похитнути його віру в квартиру як найнадійніший і вигідний капітал.

Як зазначає Олена Кондрашева, «... інвестиції в нерухомість завжди були одним із способів збереження і примноження коштів. "Оренда - годує", тобто ці гроші йдуть на щомісячне споживання; дають можливість підвищити комфортність життя, підняти самооцінку людини, поліпшити моральний клімат. Здача в оренду житла економ- і бізнес-класу дає в середньому 6-7% річних; преміум-класу - 5-6% ».
Як зазначає Олена Кондрашева, « Анатолій Юрійович Писін, генеральний директор агентства «Центральний Департамент Нерухомості» аналізує ситуацію з урахуванням психології російського людини: «Прибуток від здачі житла в оренду завжди залишалася одним з найбільш стабільних джерел фінансового благополуччя сім'ї. Питання покупки «додаткової» квартири сьогодні набуло особливої ​​актуальності, якої не мав за всю історію сучасного ринку нерухомості Росії. Однак, з огляду на нинішнє фінансове становище працездатного населення, є не менш актуальним і інше питання - чи вигідно купувати таке житло в кредит? Оскільки вигода від придбання квартири для здачі в оренду «за свої кровні» безперечна і не вимагає оцінки всіх «за» і «проти», вважаю за доцільне розглядати варіанти придбання квартири для здачі в оренду за рахунок залучених ресурсів ».
Анатолій Юрійович добре оцінює перспективи лізингу, особливо «для тих, хто вже давно орендує квартиру і стоїть перед вибором форми придбання власного першого житла», розстрочки і іпотеки з точки зору купівлі квартири в якості інвестицій. «Спочатку може здатися, що процентні платежі по іпотеці різко знижують потенційні доходи інвестора, але з урахуванням таких явищ, як інфляційні процеси, динаміка курсів валют, стабільність ринку нерухомості і т.д., покупка квартири для здачі в оренду за рахунок іпотечного кредиту не так вже й абсурдна. На мій погляд, іпотека з подальшою здачею в оренду буде вигідна лише в тому випадку, якщо стане заходом найближчих 15-20 років. Через 20 років іпотечний кредит буде погашений, а інвестор отримає «чисту», повністю оплачену квартиру ». Однак, як підкреслює Анатолій Юрійович, «важливо оцінити перспективи. Зрозуміло, іпотека, як і будь-який інший кредит, повинна працювати ефективно. Основним інструментом оптимізації кредитних зобов'язань є сума початкового внеску ». В цілому, «чим більше початковий внесок, тим вигідніше здача іпотечної квартири в оренду».
Довіряю вам свою квартиру
У багатьох країнах людині, який купив нерухомість, щоб її здавати в оренду, пропонують послугу «довірчого управління». Уклавши договір, власник квартири передає агентству нерухомості ключі і всі повноваження на переговори з орендарем, стягування плат, дрібний ремонт в квартирі і т.д. Все, з чим господар матиме справу - це отримання орендних платежів на його рахунок в банку (за вирахуванням витрат і комісійних фірми). Ми звернулися до наших експертів із запитаннями: «перспективна послуга« управління нерухомістю »від Агентства нерухомості? Наскільки це затребувано на російському ринку? ».
Вадим Лященко: «Послуга довірчого управління житловою нерухомістю фізичних осіб існує на московському ринку досить давно, але за моїми спостереженнями, не користується великим попитом. Більшість наймодавців воліють вступати в стосунки з наймачами самостійно, і далеко не завжди згодні на повністю безготівкові розрахунки.
Крім того, є певні складнощі при наданні такої послуги і у агентств - в залежності від обраної ними системи оподаткування базою податку може виявитися не тільки агентську винагороду (що становить від 10% орендної плати і вище), а й повністю все суми платежів, що проходять через агентство . Є й інші нюанси бухгалтерського та податкового обліку цих операцій, що роблять їх досить трудомісткими для АН. На мій погляд, в набагато більшому ступені послуга довірчого управління затребувана росіянами, які придбавають зарубіжну нерухомість ».
Володимир Яковлєв: «Послуга управління хоч і представлена на нашому ринку, але не розвинена ... Мінімальна винагорода становить 10% від вступників платежів. До неї вдаються в основному клієнти, які живуть за кордоном ».
Анатолій Писін: «Послуга" управління нерухомістю "в економ-сегменті, як це розвинене за кордоном, у нас не прижилася. Пов'язано це з менталітетом росіян, їм простіше попросити своїх сусідів, друзів, які живуть поруч доглянути за квартирою, ніж платити комісію агентствам нерухомості. На моїй практиці даною послугою користуються тільки ті клієнти, у яких немає людей, яких можна попросити "доглянути" за квартирою. Або ще, як варіант: власник житла здає квартиру по знайомству трохи нижче ринкової вартості, головним фактором вибору квартиранта - це взаімосімпатія і довіру ».
До питання про довіру. Як точно підмітила Олена Кондрашева, згадуючи про те, що на російському ринку послуга «управління нерухомістю» поки не затребувана або мало затребувана: «Люди повинні довіряти агентствам, а це вже наступна сходинка розвитку ріелторського бізнесу». Хочеться сподіватися, що розвиток піде в цьому напрямку.

Як бути російському інвестору?
Може бути, все-таки має сенс звернути увагу на європейську нерухомість і шукати там цікавий варіант?
Ми йдемо своїм шляхом?
Однак, з огляду на нинішнє фінансове становище працездатного населення, є не менш актуальним і інше питання - чи вигідно купувати таке житло в кредит?
Ми звернулися до наших експертів із запитаннями: «перспективна послуга« управління нерухомістю »від Агентства нерухомості?
Наскільки це затребувано на російському ринку?
Як бути російському інвестору?
Може бути, все-таки має сенс звернути увагу на європейську нерухомість і шукати там цікавий варіант?