Реклама
Реклама
Реклама

Названі ціни орендного житла для казахстанців на 2016 рік

Фото Турар Казангап ©

Названі ціни орендного житла на цей рік для казахстанців, повідомляє Tengrinews.kz. Видання kn.kz опублікувало детальний матеріал на цю тему.
У Казахстані доступне житло в оренду реалізують три оператора державної житлової програми. АТ "Жілстройсбербанк Казахстану" пропонує орендні квартири молодим сім'ям. АТ "ВО" Казахстанська іпотечна компанія "в рамках держпрограми розвитку регіонів до 2020 року працює виключно з тими, хто стоїть в черзі на житло від держави в акімату. АТ" Фонд нерухомості "Самрук-Казина" будує житло для казахстанців, у яких є стабільний дохід, але немає власного даху над головою.
Орендне житло в 2016 році через Жілстройсбербанк. Оренда з викупом по лінії ЖССБ розрахована для учасників держпрограми "Молода сім'я". Їм надається можливість викупу житла через оренду лише молодим сім'ям. Інші верстви населення стають володарями житлових "квадратів" шляхом прямої покупки. Квартири в оренду розподіляються за допомогою відповідного держоргану.
"Здача орендного житла в Астані та Алмати за напрямом" Житло для молодих сімей "ЖССБ планує здати в 2016 році: в Астані - 3 багатоповерхівки на 382 квартири площею 25 тисяч квадратних метрів, в Алмати - 15 багатоповерхівок на 594 квартири площею 34 тисячі квадратних метрів ", - пише видання.
Для отримання орендного житла з наступним викупом від КІК необхідно встати в чергу на квартиру. Орендне житло від Казахстанської іпотечної компанії відрізняється від інших операторів тим, що в рамках держпрограми видається тим, хто встав у чергу на житло в акімату. Тобто квартири від КІК розраховані на соціально незахищені категорії населення. Хоча у КІК є своя програма, орендне житло в якій можуть отримати і не черговики МІО.
"Казахстанська іпотечна компанія реалізує орендне житло з викупом за ціною не більше 923 тенге за один квадратний метр в місяць у всіх містах, крім Астани і Алмати", - наводить відомості видання.
У 2016 році Казахстанська іпотечна компанія планує ввести в експлуатацію 326 тисяч квадратних метрів житла, в тому числі: в містах "першого рівня" (агломерації, включаючи їх приміську зону) - 154 тис "квадратів". У містах "другого рівня" (обласних центрах, містах Шім'ї та Туркестан) - 166 тисяч квадратних метрів. У містах "третього рівня" (в малих і моногородах) - 4 тисячі "квадратів". На селі, в тому числі опорні сільські населені пункти і прикордонні території - 2 тисячі квадратних метрів житла.
Оренда з викупом від "Самрук-Казина" в 2016 році. Вартість орендного житла за даною категорією складе 1611 тенге за один квадратний метр в місяць. По даному напрямку фонд реалізує орендне житло серед усіх платоспроможних громадян країни, але із застереженням - у претендента не повинно бути власного житла там, де він хоче придбати квартиру. Вартість житла на його об'єктах зафіксована в тенге, не прив'язана до вартості долара і не залежить від коливань курсу тенге.
"По містах, розподіл житла в яких намічено фондом на 2016 рік, ситуація склалася таким чином: орендне житло в Астані - 1611 тенге за один квадратний метр в місяць. Орендне житло в Караганді і Усть-Каменогорську - 1414 тенге за один квадратний метр в місяць .
10 лютого цього року в ході розширеного засідання уряду в Акорд Глава держави доручив виділити 360 мільярдів тенге для стимулювання житлового будівництва. Нурсултан Назарбаєв доручив направити 53 мільярди тенге на будівництво орендного житла.