Реклама
Реклама
Реклама

Ціни на оренду житла в Києві злетять: коли, наскільки і чому - Новини нерухомості - Експерти впевнені, попит на "бюджетну" нерухомість виросте в кілька разів, а пропозиція залишиться на тому ж рівні | СЬОГОДНІ

  1. Ціни на оренду житла в Києві злетять: коли, наскільки і чому 3 серпня 2016, 8:01 Переглядів: Квартира...
  2. Орфографічна помилка в тексті:
  3. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  4. АВТОР:
  5. Орфографічна помилка в тексті:
  6. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  7. АВТОР:
  8. Орфографічна помилка в тексті:

Ціни на оренду житла в Києві злетять: коли, наскільки і чому

3 серпня 2016, 8:01 Переглядів:

3 серпня 2016, 8:01 Переглядів:

Квартира за 5 тисяч гривень в Києві. Фото: OLX.

У Києві, як і в інших великих містах України, вартість оренди нерухомості в серпні злетить в середньому на 25%. Як кажуть експерти, тисячі студентів вже через кілька тижнів приїдуть до великих міст на навчання і будуть шукати недорогі квартири. В результаті попит на ринку нерухомості зросте в кілька разів, а власники квартир зможуть підняти орендну плату. Детальніше про те, наскільки і коли подорожчають квартири, з'ясовував сайт "Сегодня.ua".

Після річного застою на ринку чекають сплеск

"Зараз однокімнатну квартиру недалеко від метро з косметичним ремонтом можна орендувати за 4500 гривень на місяць, через тиждень таку ж квартиру заберуть за 5500", - розповідає київський рієлтор Юрій Стажнюк.

"Зараз однокімнатну квартиру недалеко від метро з косметичним ремонтом можна орендувати за 4500 гривень на місяць, через тиждень таку ж квартиру заберуть за 5500"

Як каже керівник Комітету з інформаційних систем і аналітики Асоціації фахівців з нерухомості України Едуард Бразас, в червні і липні ринок нерухомості традиційно був "млявим": українці в сезон відпусток дуже рідко погоджуються на переїзди. Якщо на початку серпня українці могли вибирати між кількома квартирами в пошуках підходящого житла, то вже через тиждень через наплив студентів знайти дешеву квартиру буде складно.

"Серпень і вересень найвищий сезон в оренді. Тоді буде найважче орендувати житло. Природно до цього періоду потрібно вирішити свої питання з житлом. Якщо в липні можна було подивитися п'ять квартир і вибрати, то в серпні можна подивитися дві, а коли дійде час до третьої вже перші дві займуть ", - пояснює Едуард Бразас.

Попит на оренду житло різко зросте не тільки в Києві, а й у всіх обласних центрах. При цьому пропозиція залишиться на тому ж рівні. "У серпні люди дзвонять, плачуть:" знайдіть мені квартиру ", а я нічого зробити не можу. Ні пропозиції на ринку. Найважчий час", - говорить Юрій.

"У серпні люди дзвонять, плачуть:" знайдіть мені квартиру ", а я нічого зробити не можу. Ні пропозиції на ринку. Найважчий час"

На даний момент в Києві однокімнатну квартиру з косметичним ремонтом і необхідною технікою (холодильником і пральною машинкою) можна орендувати за 4000-5000 гривень. Через тиждень ціни піднімуться на 25%, а в жовтні знову повернуться на колишній рівень. За квартиру в пішої доступності від метро в середньому доведеться платити на 500 гривень більше.

"У Києві зараз у претендентів високі вимоги до квартир. Не беруть квартири з" совкової "меблями, без холодильника, з" давнім "ремонтом, - говорить ріелтор Максим Бабуряк. - Студенти не такі виборчі, заберуть все квартири".

Через кілька місяців квартирантам доведеться зіткнутися ще з однією проблемою - тарифи на "комуналку" за рік зросли в кілька разів, за опалення доведеться платити в два рази більше. Як раніше підрахував сайт "Сегодня.ua", за комунальні послуги в однокімнатній квартирі в Києві доведеться заплатити 1881,3 грн. І це без урахування тарифів на вивезення сміття і утримання будинку. Життя в "трійці" обійдеться в 3200,1 грн (в минулому році - 1621,5 грн). Максим Бабуряк впевнений, квартирантам подорожчала "комуналка" восени дозволить "торгуватися" з власниками квартир і просити знизити вартість оренди.

У сегменті елітного житла (вартість оренди від 500 доларів), як кажуть ріелтори, комунальні послуги входять в орендну плату.

Яку квартиру можна орендувати в Києві і в областях за 5000 гривень

Одні з найбільш бюджетних "апартаментів", які вдалося знайти на сайтах оголошень, можна зняти в Києві всього за 1800 гривень. Правда, за ці гроші доведеться жити у вагончику в саду приватного будинку. Власники цього вагончика обіцяють надати своїм "квартирантам" власний санвузол. Середня вартість оренди "одинички" - від 4000 до 8000 гривень.

Незначно поступається столичним цінами житло в Одесі. Там середня ціна досягла 7500 гривень, при цьому однокімнатну квартиру можна знайти і за 4000 гривень. Найдешевші квартири в Сумах, Кіровограді, Тернополі. Тут "однушку", за даними OLX, можна орендувати за все за 2000 гривень. Ще дешевше квартири можна знайти на території т.зв. "Республік". Квартиру на непідконтрольних української влади Луганську можна орендувати за все за 1200 гривень на місяць. Найдорожче житло - в містах-мільйонниках. Також більше доведеться платити в курортних містах.

У столиці за 5000 гривень можна орендувати "бюджетний" варіант однокімнатної квартири - з косметичним ремонтом і недалеко від метро. "За ці гроші в столиці можна шукати чистеньку квартиру, з мінімальною кількістю техніки і свіжим недорогим ремонтом. За 5000 цілком реально знайти квартиру і в центрі, правда, за такою пропозицією доведеться" побігати ", - розповідає Максим Бабуряк.

Житло в Києві за 5000 гривень. Фото: OLX

У той же час в Запоріжжі, де вартість нерухомості (за даними OLX) одна з найнижчих в Україні, за ці ж гроші можна знайти квартиру в самому центрі міста і з дорогим ремонтом.

У той же час в Запоріжжі, де вартість нерухомості (за даними OLX) одна з найнижчих в Україні, за ці ж гроші можна знайти квартиру в самому центрі міста і з дорогим ремонтом

Житло в Запоріжжі за 5000 гривень. Фото: OLX

У відносно дорогий Одесі за 5000 гривень, наприклад, можна орендувати квартиру-студію в хорошому районі і з ремонтом.

Житло в Одесі за 5000 гривень. Фото: OLX

Детальніше з середніми цінами на оренду "одиничок" можна ознайомитися на інфографіку:

* Дані OLX

Як не попастися на "вудку" шахраїв: поради ріелторів

Юрій Стажнюк впевнений, більше 80% оголошень про оренду квартир розміщують посередники. У кожному місті діє своя "такса" на брокерські послуги. Наприклад, в Києві допомога ріелтора обійдеться в 50% від місячної оренди квартири, у Львові брокери беруть 100%.

"У Києві прийнято відразу платити за перші і останній місяць проживання в квартирі. Тому і наші послуги коштують 50% від першого місяця. На ринках нерухомості в інших містах, якщо платити потрібно тільки за перший місяць проживання, вартість послуг ріелтора може бути і 100% . У київських реаліях квартиранти не можуть відразу віддати 300% від вартості оренди - це дуже дорого. Тому і виходить, що ми просимо 50% + власники просять 200% ", - розповідає Максим Бабуряк.

Ріелтор зобов'язаний разом з власником показати квартиру, а після оформити договір оренди. Крім цього, в обов'язки брокера входить перевірка документів, що підтверджують право власності на нерухомість. Щоб не попастися на вудку недобросовісних ріелторів Максим Бабуряк радить:

- Чи не платити ріелтору до моменту укладення договору оренди. Якщо агентство вимагає заплатити певну суму коштів ще до моменту укладення договору оренди, впевнений ріелтор, швидше за все такі "брокери" надають інформаційні послуги.

"Вони просто шукають в інтернеті оголошення і передають їх тим, хто заплатив гроші. Але ніхто не може гарантувати, що по цих оголошеннях знайдеться справжній власник квартири, або що гроші за" інформаційні послуги ", якщо такий" брокер "не зможе знайти житло, повернуть ", - розповідає Максим Бабуряк.

- Перевіряти документи на право власності. Власник квартири повинен показати документи, що підтверджують право власності на житло та свій паспорт. Крім того, як радить експерт, в документах на право власності необхідно перевірити, хто ще є власником житла.

"Бувають такі ситуації, коли квартира дісталася від мами і належить навпіл брату і сестрі. Сестра квартиру здає, у неї все в порядку з документами, а пізніше приходить брат і каже, що мені належить половина квартири, і я буду тут жити. У результаті квартирантам доводиться або жити з цим братом, або з'їжджати ", - розповідає ріелтор.

- Обов'язково укласти договір оренди. У договорі, як пояснює Юрій Стажнюк, повинні бути вказані правильні паспортні дані власника квартири, адресу самої квартири і дані квартиранта. Крім того, в договорі можна передбачити, коли потрібно буде платити за квартиру і які показники були на лічильниках в момент, коли квартирант оселився.

- Шукати перевіреного ріелтора. Брокери, розповідає Максим Бабуряк, дорожать своїм ім'ям і найчастіше працюють з певною базою клієнтів. "Звичайно, якщо ріелтор, навіть через необережність, взяв участь у шахрайській схемі, його кар'єра може сильно постраждати", - говорить експерт.

Нагадаємо, в Україні також подорожчали квартири "на продаж". Після затяжної кризи, як відзначають експерти, спостерігається незначне зростання. У минулому році в доларовому еквіваленті ціни на "вторинці" впали на 20%, в цьому році ситуація змінилася. Так, в столиці за півроку однокімнатні квартири подорожчали на 6%, в Одесі - на 4%, а у Львові - на 2%.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Ціни на оренду житла в Києві злетять: коли, наскільки і чому". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Литвин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Ціни на оренду житла в Києві злетять: коли, наскільки і чому

3 серпня 2016, 8:01 Переглядів:

3 серпня 2016, 8:01 Переглядів:

Квартира за 5 тисяч гривень в Києві. Фото: OLX.

У Києві, як і в інших великих містах України, вартість оренди нерухомості в серпні злетить в середньому на 25%. Як кажуть експерти, тисячі студентів вже через кілька тижнів приїдуть до великих міст на навчання і будуть шукати недорогі квартири. В результаті попит на ринку нерухомості зросте в кілька разів, а власники квартир зможуть підняти орендну плату. Детальніше про те, наскільки і коли подорожчають квартири, з'ясовував сайт "Сегодня.ua".

Після річного застою на ринку чекають сплеск

"Зараз однокімнатну квартиру недалеко від метро з косметичним ремонтом можна орендувати за 4500 гривень на місяць, через тиждень таку ж квартиру заберуть за 5500", - розповідає київський рієлтор Юрій Стажнюк.

"Зараз однокімнатну квартиру недалеко від метро з косметичним ремонтом можна орендувати за 4500 гривень на місяць, через тиждень таку ж квартиру заберуть за 5500"

Як каже керівник Комітету з інформаційних систем і аналітики Асоціації фахівців з нерухомості України Едуард Бразас, в червні і липні ринок нерухомості традиційно був "млявим": українці в сезон відпусток дуже рідко погоджуються на переїзди. Якщо на початку серпня українці могли вибирати між кількома квартирами в пошуках підходящого житла, то вже через тиждень через наплив студентів знайти дешеву квартиру буде складно.

"Серпень і вересень найвищий сезон в оренді. Тоді буде найважче орендувати житло. Природно до цього періоду потрібно вирішити свої питання з житлом. Якщо в липні можна було подивитися п'ять квартир і вибрати, то в серпні можна подивитися дві, а коли дійде час до третьої вже перші дві займуть ", - пояснює Едуард Бразас.

Попит на оренду житло різко зросте не тільки в Києві, а й у всіх обласних центрах. При цьому пропозиція залишиться на тому ж рівні. "У серпні люди дзвонять, плачуть:" знайдіть мені квартиру ", а я нічого зробити не можу. Ні пропозиції на ринку. Найважчий час", - говорить Юрій.

"У серпні люди дзвонять, плачуть:" знайдіть мені квартиру ", а я нічого зробити не можу. Ні пропозиції на ринку. Найважчий час"

На даний момент в Києві однокімнатну квартиру з косметичним ремонтом і необхідною технікою (холодильником і пральною машинкою) можна орендувати за 4000-5000 гривень. Через тиждень ціни піднімуться на 25%, а в жовтні знову повернуться на колишній рівень. За квартиру в пішої доступності від метро в середньому доведеться платити на 500 гривень більше.

"У Києві зараз у претендентів високі вимоги до квартир. Не беруть квартири з" совкової "меблями, без холодильника, з" давнім "ремонтом, - говорить ріелтор Максим Бабуряк. - Студенти не такі виборчі, заберуть все квартири".

Через кілька місяців квартирантам доведеться зіткнутися ще з однією проблемою - тарифи на "комуналку" за рік зросли в кілька разів, за опалення доведеться платити в два рази більше. Як раніше підрахував сайт "Сегодня.ua", за комунальні послуги в однокімнатній квартирі в Києві доведеться заплатити 1881,3 грн. І це без урахування тарифів на вивезення сміття і утримання будинку. Життя в "трійці" обійдеться в 3200,1 грн (в минулому році - 1621,5 грн). Максим Бабуряк впевнений, квартирантам подорожчала "комуналка" восени дозволить "торгуватися" з власниками квартир і просити знизити вартість оренди.

У сегменті елітного житла (вартість оренди від 500 доларів), як кажуть ріелтори, комунальні послуги входять в орендну плату.

Яку квартиру можна орендувати в Києві і в областях за 5000 гривень

Одні з найбільш бюджетних "апартаментів", які вдалося знайти на сайтах оголошень, можна зняти в Києві всього за 1800 гривень. Правда, за ці гроші доведеться жити у вагончику в саду приватного будинку. Власники цього вагончика обіцяють надати своїм "квартирантам" власний санвузол. Середня вартість оренди "одинички" - від 4000 до 8000 гривень.

Незначно поступається столичним цінами житло в Одесі. Там середня ціна досягла 7500 гривень, при цьому однокімнатну квартиру можна знайти і за 4000 гривень. Найдешевші квартири в Сумах, Кіровограді, Тернополі. Тут "однушку", за даними OLX, можна орендувати за все за 2000 гривень. Ще дешевше квартири можна знайти на території т.зв. "Республік". Квартиру на непідконтрольних української влади Луганську можна орендувати за все за 1200 гривень на місяць. Найдорожче житло - в містах-мільйонниках. Також більше доведеться платити в курортних містах.

У столиці за 5000 гривень можна орендувати "бюджетний" варіант однокімнатної квартири - з косметичним ремонтом і недалеко від метро. "За ці гроші в столиці можна шукати чистеньку квартиру, з мінімальною кількістю техніки і свіжим недорогим ремонтом. За 5000 цілком реально знайти квартиру і в центрі, правда, за такою пропозицією доведеться" побігати ", - розповідає Максим Бабуряк.

Житло в Києві за 5000 гривень. Фото: OLX

У той же час в Запоріжжі, де вартість нерухомості (за даними OLX) одна з найнижчих в Україні, за ці ж гроші можна знайти квартиру в самому центрі міста і з дорогим ремонтом.

У той же час в Запоріжжі, де вартість нерухомості (за даними OLX) одна з найнижчих в Україні, за ці ж гроші можна знайти квартиру в самому центрі міста і з дорогим ремонтом

Житло в Запоріжжі за 5000 гривень. Фото: OLX

У відносно дорогий Одесі за 5000 гривень, наприклад, можна орендувати квартиру-студію в хорошому районі і з ремонтом.

Житло в Одесі за 5000 гривень. Фото: OLX

Детальніше з середніми цінами на оренду "одиничок" можна ознайомитися на інфографіку:

* Дані OLX

Як не попастися на "вудку" шахраїв: поради ріелторів

Юрій Стажнюк впевнений, більше 80% оголошень про оренду квартир розміщують посередники. У кожному місті діє своя "такса" на брокерські послуги. Наприклад, в Києві допомога ріелтора обійдеться в 50% від місячної оренди квартири, у Львові брокери беруть 100%.

"У Києві прийнято відразу платити за перші і останній місяць проживання в квартирі. Тому і наші послуги коштують 50% від першого місяця. На ринках нерухомості в інших містах, якщо платити потрібно тільки за перший місяць проживання, вартість послуг ріелтора може бути і 100% . У київських реаліях квартиранти не можуть відразу віддати 300% від вартості оренди - це дуже дорого. Тому і виходить, що ми просимо 50% + власники просять 200% ", - розповідає Максим Бабуряк.

Ріелтор зобов'язаний разом з власником показати квартиру, а після оформити договір оренди. Крім цього, в обов'язки брокера входить перевірка документів, що підтверджують право власності на нерухомість. Щоб не попастися на вудку недобросовісних ріелторів Максим Бабуряк радить:

- Чи не платити ріелтору до моменту укладення договору оренди. Якщо агентство вимагає заплатити певну суму коштів ще до моменту укладення договору оренди, впевнений ріелтор, швидше за все такі "брокери" надають інформаційні послуги.

"Вони просто шукають в інтернеті оголошення і передають їх тим, хто заплатив гроші. Але ніхто не може гарантувати, що по цих оголошеннях знайдеться справжній власник квартири, або що гроші за" інформаційні послуги ", якщо такий" брокер "не зможе знайти житло, повернуть ", - розповідає Максим Бабуряк.

- Перевіряти документи на право власності. Власник квартири повинен показати документи, що підтверджують право власності на житло та свій паспорт. Крім того, як радить експерт, в документах на право власності необхідно перевірити, хто ще є власником житла.

"Бувають такі ситуації, коли квартира дісталася від мами і належить навпіл брату і сестрі. Сестра квартиру здає, у неї все в порядку з документами, а пізніше приходить брат і каже, що мені належить половина квартири, і я буду тут жити. У результаті квартирантам доводиться або жити з цим братом, або з'їжджати ", - розповідає ріелтор.

- Обов'язково укласти договір оренди. У договорі, як пояснює Юрій Стажнюк, повинні бути вказані правильні паспортні дані власника квартири, адресу самої квартири і дані квартиранта. Крім того, в договорі можна передбачити, коли потрібно буде платити за квартиру і які показники були на лічильниках в момент, коли квартирант оселився.

- Шукати перевіреного ріелтора. Брокери, розповідає Максим Бабуряк, дорожать своїм ім'ям і найчастіше працюють з певною базою клієнтів. "Звичайно, якщо ріелтор, навіть через необережність, взяв участь у шахрайській схемі, його кар'єра може сильно постраждати", - говорить експерт.

Нагадаємо, в Україні також подорожчали квартири "на продаж". Після затяжної кризи, як відзначають експерти, спостерігається незначне зростання. У минулому році в доларовому еквіваленті ціни на "вторинці" впали на 20%, в цьому році ситуація змінилася. Так, в столиці за півроку однокімнатні квартири подорожчали на 6%, в Одесі - на 4%, а у Львові - на 2%.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Ціни на оренду житла в Києві злетять: коли, наскільки і чому". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Литвин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Ціни на оренду житла в Києві злетять: коли, наскільки і чому

3 серпня 2016, 8:01 Переглядів:

3 серпня 2016, 8:01 Переглядів:

Квартира за 5 тисяч гривень в Києві. Фото: OLX.

У Києві, як і в інших великих містах України, вартість оренди нерухомості в серпні злетить в середньому на 25%. Як кажуть експерти, тисячі студентів вже через кілька тижнів приїдуть до великих міст на навчання і будуть шукати недорогі квартири. В результаті попит на ринку нерухомості зросте в кілька разів, а власники квартир зможуть підняти орендну плату. Детальніше про те, наскільки і коли подорожчають квартири, з'ясовував сайт "Сегодня.ua".

Після річного застою на ринку чекають сплеск

"Зараз однокімнатну квартиру недалеко від метро з косметичним ремонтом можна орендувати за 4500 гривень на місяць, через тиждень таку ж квартиру заберуть за 5500", - розповідає київський рієлтор Юрій Стажнюк.

"Зараз однокімнатну квартиру недалеко від метро з косметичним ремонтом можна орендувати за 4500 гривень на місяць, через тиждень таку ж квартиру заберуть за 5500"

Як каже керівник Комітету з інформаційних систем і аналітики Асоціації фахівців з нерухомості України Едуард Бразас, в червні і липні ринок нерухомості традиційно був "млявим": українці в сезон відпусток дуже рідко погоджуються на переїзди. Якщо на початку серпня українці могли вибирати між кількома квартирами в пошуках підходящого житла, то вже через тиждень через наплив студентів знайти дешеву квартиру буде складно.

"Серпень і вересень найвищий сезон в оренді. Тоді буде найважче орендувати житло. Природно до цього періоду потрібно вирішити свої питання з житлом. Якщо в липні можна було подивитися п'ять квартир і вибрати, то в серпні можна подивитися дві, а коли дійде час до третьої вже перші дві займуть ", - пояснює Едуард Бразас.

Попит на оренду житло різко зросте не тільки в Києві, а й у всіх обласних центрах. При цьому пропозиція залишиться на тому ж рівні. "У серпні люди дзвонять, плачуть:" знайдіть мені квартиру ", а я нічого зробити не можу. Ні пропозиції на ринку. Найважчий час", - говорить Юрій.

"У серпні люди дзвонять, плачуть:" знайдіть мені квартиру ", а я нічого зробити не можу. Ні пропозиції на ринку. Найважчий час"

На даний момент в Києві однокімнатну квартиру з косметичним ремонтом і необхідною технікою (холодильником і пральною машинкою) можна орендувати за 4000-5000 гривень. Через тиждень ціни піднімуться на 25%, а в жовтні знову повернуться на колишній рівень. За квартиру в пішої доступності від метро в середньому доведеться платити на 500 гривень більше.

"У Києві зараз у претендентів високі вимоги до квартир. Не беруть квартири з" совкової "меблями, без холодильника, з" давнім "ремонтом, - говорить ріелтор Максим Бабуряк. - Студенти не такі виборчі, заберуть все квартири".

Через кілька місяців квартирантам доведеться зіткнутися ще з однією проблемою - тарифи на "комуналку" за рік зросли в кілька разів, за опалення доведеться платити в два рази більше. Як раніше підрахував сайт "Сегодня.ua", за комунальні послуги в однокімнатній квартирі в Києві доведеться заплатити 1881,3 грн. І це без урахування тарифів на вивезення сміття і утримання будинку. Життя в "трійці" обійдеться в 3200,1 грн (в минулому році - 1621,5 грн). Максим Бабуряк впевнений, квартирантам подорожчала "комуналка" восени дозволить "торгуватися" з власниками квартир і просити знизити вартість оренди.

У сегменті елітного житла (вартість оренди від 500 доларів), як кажуть ріелтори, комунальні послуги входять в орендну плату.

Яку квартиру можна орендувати в Києві і в областях за 5000 гривень

Одні з найбільш бюджетних "апартаментів", які вдалося знайти на сайтах оголошень, можна зняти в Києві всього за 1800 гривень. Правда, за ці гроші доведеться жити у вагончику в саду приватного будинку. Власники цього вагончика обіцяють надати своїм "квартирантам" власний санвузол. Середня вартість оренди "одинички" - від 4000 до 8000 гривень.

Незначно поступається столичним цінами житло в Одесі. Там середня ціна досягла 7500 гривень, при цьому однокімнатну квартиру можна знайти і за 4000 гривень. Найдешевші квартири в Сумах, Кіровограді, Тернополі. Тут "однушку", за даними OLX, можна орендувати за все за 2000 гривень. Ще дешевше квартири можна знайти на території т.зв. "Республік". Квартиру на непідконтрольних української влади Луганську можна орендувати за все за 1200 гривень на місяць. Найдорожче житло - в містах-мільйонниках. Також більше доведеться платити в курортних містах.

У столиці за 5000 гривень можна орендувати "бюджетний" варіант однокімнатної квартири - з косметичним ремонтом і недалеко від метро. "За ці гроші в столиці можна шукати чистеньку квартиру, з мінімальною кількістю техніки і свіжим недорогим ремонтом. За 5000 цілком реально знайти квартиру і в центрі, правда, за такою пропозицією доведеться" побігати ", - розповідає Максим Бабуряк.

Житло в Києві за 5000 гривень. Фото: OLX

У той же час в Запоріжжі, де вартість нерухомості (за даними OLX) одна з найнижчих в Україні, за ці ж гроші можна знайти квартиру в самому центрі міста і з дорогим ремонтом.

У той же час в Запоріжжі, де вартість нерухомості (за даними OLX) одна з найнижчих в Україні, за ці ж гроші можна знайти квартиру в самому центрі міста і з дорогим ремонтом

Житло в Запоріжжі за 5000 гривень. Фото: OLX

У відносно дорогий Одесі за 5000 гривень, наприклад, можна орендувати квартиру-студію в хорошому районі і з ремонтом.

Житло в Одесі за 5000 гривень. Фото: OLX

Детальніше з середніми цінами на оренду "одиничок" можна ознайомитися на інфографіку:

* Дані OLX

Як не попастися на "вудку" шахраїв: поради ріелторів

Юрій Стажнюк впевнений, більше 80% оголошень про оренду квартир розміщують посередники. У кожному місті діє своя "такса" на брокерські послуги. Наприклад, в Києві допомога ріелтора обійдеться в 50% від місячної оренди квартири, у Львові брокери беруть 100%.

"У Києві прийнято відразу платити за перші і останній місяць проживання в квартирі. Тому і наші послуги коштують 50% від першого місяця. На ринках нерухомості в інших містах, якщо платити потрібно тільки за перший місяць проживання, вартість послуг ріелтора може бути і 100% . У київських реаліях квартиранти не можуть відразу віддати 300% від вартості оренди - це дуже дорого. Тому і виходить, що ми просимо 50% + власники просять 200% ", - розповідає Максим Бабуряк.

Ріелтор зобов'язаний разом з власником показати квартиру, а після оформити договір оренди. Крім цього, в обов'язки брокера входить перевірка документів, що підтверджують право власності на нерухомість. Щоб не попастися на вудку недобросовісних ріелторів Максим Бабуряк радить:

- Чи не платити ріелтору до моменту укладення договору оренди. Якщо агентство вимагає заплатити певну суму коштів ще до моменту укладення договору оренди, впевнений ріелтор, швидше за все такі "брокери" надають інформаційні послуги.

"Вони просто шукають в інтернеті оголошення і передають їх тим, хто заплатив гроші. Але ніхто не може гарантувати, що по цих оголошеннях знайдеться справжній власник квартири, або що гроші за" інформаційні послуги ", якщо такий" брокер "не зможе знайти житло, повернуть ", - розповідає Максим Бабуряк.

- Перевіряти документи на право власності. Власник квартири повинен показати документи, що підтверджують право власності на житло та свій паспорт. Крім того, як радить експерт, в документах на право власності необхідно перевірити, хто ще є власником житла.

"Бувають такі ситуації, коли квартира дісталася від мами і належить навпіл брату і сестрі. Сестра квартиру здає, у неї все в порядку з документами, а пізніше приходить брат і каже, що мені належить половина квартири, і я буду тут жити. У результаті квартирантам доводиться або жити з цим братом, або з'їжджати ", - розповідає ріелтор.

- Обов'язково укласти договір оренди. У договорі, як пояснює Юрій Стажнюк, повинні бути вказані правильні паспортні дані власника квартири, адресу самої квартири і дані квартиранта. Крім того, в договорі можна передбачити, коли потрібно буде платити за квартиру і які показники були на лічильниках в момент, коли квартирант оселився.

- Шукати перевіреного ріелтора. Брокери, розповідає Максим Бабуряк, дорожать своїм ім'ям і найчастіше працюють з певною базою клієнтів. "Звичайно, якщо ріелтор, навіть через необережність, взяв участь у шахрайській схемі, його кар'єра може сильно постраждати", - говорить експерт.

Нагадаємо, в Україні також подорожчали квартири "на продаж". Після затяжної кризи, як відзначають експерти, спостерігається незначне зростання. У минулому році в доларовому еквіваленті ціни на "вторинці" впали на 20%, в цьому році ситуація змінилася. Так, в столиці за півроку однокімнатні квартири подорожчали на 6%, в Одесі - на 4%, а у Львові - на 2%.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Ціни на оренду житла в Києві злетять: коли, наскільки і чому". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Литвин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ